Miten Wolverinesin voitto pitäisi tulkita?

Tuomo Tomperi 1.7.2014 1:50 32 kommenttia

1 2 3 4  
0 0 7 6 13
0 20 0 0 20

(0-2)

13

(1-2)

20

29.6.2014 klo 17:00 Kuusankoski

Vaahteraliigassa pelaa eräs joukkue, joka kahdessa avausottelussaan vajoaa ensin kahdesti yli 50 pisteen tappioasemaan, ja poistuu sitten kolmannesta kamppailustaan voittajana. Mitä tämä kertoo kyseisen ottelun häviäjästä?

Helsinki Wolverinesin ja Kouvola Indiansin kamppailu Vaahteraliigan häntäpäässä osoittautui lopulta varsin tasaiseksi mittelöksi. Wolverines onnistui kolmella Cedric Johnsonin heittämällä maalilla hankkiutumaan kolmen maalin johtoon, joka piti Indiansin takaa-ajosta huolimatta loppuun saakka. Kotijoukkue Indians joutui viimeisellä hyökkäysvuorollaan rangaistuksen ja kolmen peräkkäisen säkityksen jälkeen tilanteeseen neljäs ja kolmakymmentäseitsemän, mikä johti päätökseen potkaista pallo Wolverinesille. Wolverines onnistui kuitenkin järjestämään vahvan hyökkäysvuoron, jonka aikana joukkue selvitti kaksi kolmatta yritystä ja sai kulutettua kellon loppuun lähellä Indians-maalia. Näin paljon parjattu ahmalauma otti kuin ottikin kauden avausvoittonsa. Johnsonin ja Sebastien Sagnen lisäksi hyökkäyksessä hääri vahvasti uusi jenkkiapu Oscar Vazquez-Dyer, jonka viisi kiinniottoa avasivat mukavasti tilaa ahmojen heittohyökkäykselle.

Ottelun lopputulos on Wolverinesille luonnollisesti todella tärkeä – haluaahan joukkue tietenkin välttää sarjan viimeisen sijan. Perinteisen putoamiskamppailun kannalta voi kuitenkin olla, ettei sarjasijoituksella tänä vuonna ole juurikaan merkitystä. Varmaa tietoa ei liene kellään, mutta on uskottavaa, ettei ykkösdivisioonan tuleva mestari haluaisi nousta Vaahteraliigaan kaudelle 2015. Ainakin Wasa Royals on kotisivuillaan ilmoittanut, että se tähtää liigatasolle vasta kaudeksi 2016. Muiden joukkueiden suunnitelmista ei ole julkista tietoa, mutta muutaman vuoden takaisen TAFT:n kaltaista selvästi liigakelpoista joukkuetta ei divisioonasta – kenties Royalsin lukuunottamatta – tänä vuonna löydy.

Tietynlaista vääristynyttä balanssia Vaahteraliigaan tuo tämän vuoden erikoinen lohkojako, jota käsittelinkin jo Butchersin ja Roostersin ottelun ennakossa. 69ersin, Indiansin ja Wolverinesin sijoittuminen samaan lohkoon tuo lohkojaon ansiosta enemmän tasaisia otteluja, kun suhteellisen tasaisiksi arvioidut joukkueet pelaavat enemmän otteluita vastakkain. Samalla erot liigan tyven ja kärjen välillä ovat kasvaneet kovasti. Toki liigassa on usein ollut muita heikempiä joukkueita, mutta tällä kaudella joukkueet näyttävät lokeroituvan erityisen voimakkaasti. Uskallan arvata, että SAJL:n vuotuisessa liigaveikkauksessa saavutetaan tänä vuonna huomattavasti viime kautta parempia tuloksia.

Mielestäni Vaahteraliigan kohdalla ollaan tällä hetkellä ajauduttu tilanteeseen, jossa maastamme ei yksinkertaisesti löydy kahdeksaa riittävän laadukasta joukkuetta liigatasolle. Mielipiteeni ei olisi muuttunut miksikään, vaikka sunnuntain ottelusta olisikin selvinnyt ahmojen sijaan voittajana Indians. Ongelma on siinä, että minun on katsojana vaikea uskoa, että tällä kaudella jokin alempaan kastiin arvioiduista joukkueista pystyisi päihittämään yhtäkään tulevista pudotuspelijoukkueista. Yllätyksiä saattaa toki sattua, mutta niiden puute alkukaudesta ei varmasti ole lisännyt satunnaisen seuraajan mielenkiintoa maamme lippulaivasarjaan.

Selvänä syynä nyt nähtävään ilmiöön on yksinkertaisesti talentin keskittyminen entistä harvempiin seuroihin. Roostersin nousu maamme huipulle on vaikuttanut epäsuorasti koko sarjan koostumukseen. Varsinkin viime kesän tappiottoman kauden jälkeen tilanne on sellainen, että maamme parhaiden pelaajien on menestyäkseen hakeuduttava joko Roostersiin tai yhteen vakavasti otettavista haastajajoukkueista. Liigan häntäpään seurat eivät ole yksinkertaisesti lainkaan houkuttelevia kohteita ykköskorin pelaajille, joilla ei ole aiempia kytköksiä mainittuihin seuroihin. Tämän voi todeta nopealla silmäyksellä Gridironin kevään siirtolistalle, joka epätäydellisenäkin osoittaa, että uutiskynnyksen ylittävien suomalaispelaajien siirrot muista joukkueista 69ersiin, Indiansiin ja Wolverinesiin ovat olleet erittäin vähissä.

Kuva: Touchdown.fi / AKa

Indiansin tulevaisuus liigatasolla?

Indians ilmoitti viime viikolla tehneensä sopimuksen kahden Ranskan maajoukkueessa pelanneen pelimiehen kanssa. Uudet pelaajat tulevatkin varmasti kreivin aikaan, sillä Indians listaa tällä hetkellä rosterissaan ainoastaan 24 pelaajaa, mukaan lukien joukkueen amerikkalaispelaajat. Indians on siis myös tänä vuonna samassa tilanteessa kuin kaudella 2013, jolloin joukkue joutui täyttämään rosterinsa aukkoja tuontivoimalla. Vuokrapelaajat eivät kuitenkin auta joukkuetta enää syksystä eteenpäin. Tämä tiedetään varmasti Indiansin joukkueenjohdossa. Toiminnasta on pääteltävä, että joukkue tuo tarkoituksella väliaikaista apua antaakseen aikaa oman kotimaisen runkonsa kehitykselle ja laajenemiselle tulevia vuosia ajatellen.

Pelkkä liigastatus ei kuitenkaan tänä päivänä tuo ulkokaupunkilaisia mukaan joukkueeseen, joten kymenlaaksolaisten vaihtoehdoiksi jää käytännössä junioritoiminta ja urheilullisten aikuisikäisten pelaajien värväys lajin ulkopuolelta. Nuorisosarjoissa Indians ei osallistu tänä vuonna U19-sarjaan. U17-sarjassa joukkue on joutunut luopumaan jo ainakin yhdestä ottelusta pelaajatilanteeseen vedoten, joten aivan lähiaikoina joukkueen on vaikea ajatella tuovan merkittävää lisävoimaa omista nuoristaan.

Indians ei ole haasteensa kanssa yksin, sillä samojen kysymysten äärellä painitaan liigan lisäksi myös divisioonatasolla. Mielestäni parhaiten omaa profiiliaan ovat viime aikoina nostaneet divarin Royals ja kakkosen Hämeenlinna Huskies. Molempien seurojen toiminnassa on nähtävissä hyvä taustatyö, suunnitelmallisuus ja halu tuottaa paras mahdollinen kehitysympäristö edustusjoukkueen pelaajille.

Kommentoi

 • Hienoa analyysiä. Wolvojen tilanne on sikäli huolestuttava, että seuralla on kuitenkin kymmeniä aikuisia pelaajia lisää. Peetja Mannilan jälkeen on ymmärrettävää, että haetaan toimintamalleja, mutta varmasti syksyllä tehdään kakkosjoukkueen suhteen ainakin vahvoja linjanvetoja.

  PK-seudulta maksimissaan kolme VL-jengiä. Se tuntuu olevan maksimi, jolla saadaan hyviä jengejä kasaan.

 • Voishan sitä kyllä mainita myös Tampere Saintsin kovan junnutyön nuorisopäälikkö Hannes Mattilan johdolla!

 • Roosters on TAAS vahva.
  Näin ei ole ollut ”eilen” ja jotkut silloinkin jaksoivat vetää!
  2011:
  Northern Lights  –  Roosters 38 – 15 (14 – 0)
  Roosters  –  Rajaritarit 27 – 55 (20 – 42)
  Jaguaarit  –  Roosters 46 – 32 (27 – 12)

 • Roostersin vahvuus ja pitkä menestyksekäs historia selittyy itselleni sillä että joukkueella on iso organisaatio ja junioritoiminta joka jatkuvasti tuottaa lisää pelaajia. Tällöin seura on aina terveellä pohjalla, eivätkä pari heikompaa kautta seuraa tai joukkuetta onnistu kaatamaan kuten se on todella monille muille seuroille mahdollista.
  Ja tähän pitäisi muidenkin seurojen luonnollisesti pyrkiä. EI ylläpitämään VL paikkaansa importeilla (ulkomaalaisilla tai suomsuomalaisilla).a

 • Mielestäni tulevaisuuden kannalta hieno ratkaisu kouvolalta lähteä kauteen kotimaisella qb:lla. Tämän kauden menestyksen kannalta näyttää toki heikolta päätökseltä kun näyttää siltä, että kaksikolla Kauhanen/Lautamatti joutuvat antamaan aivan liikaa tasoitusta tällä osastolla.

 • Pidetään nyt kuitenkin mielessä, että Roostersin liigaan nousseista junioreista puolet on lähtöisin muista seuroista. Haasteensa muista lajeista siirtymiselle luo myös taloudelliset seikat, varsinkin juniori-iässä. Isoissa lajeissa kun on luovuttu liigatoiminnan tukeminen junioreiden kustannuksella.

 • Taitaa olla vain 5 muualta tullutta junioria, 1 x 69er, 3 x Bulldogs ja 1 x crocodiles
  loput 8 omia kasvatteja.

 • Royalsilla on tosiaan tuo ottelutapahtuma ja muu hypetys hallussa, mutta vähän erikoiselta tuntuu että Vaasan seuratoiminta nostetaan taas jonkinlaiseksi esimerkiksi. Heillä ei ole tällä hetkellä esim. 1-divisioonaan vaadittavia juniorijoukkueita ja operoivat erikoisluvalla. Varmasti ollaan töitä tekemässä asian eteen, mutta jos laadukasta juniorityötä halutaan hakea, Roosters vie tässäkin kategoriassa kirkkaan voiton. Myös TAFT:n juniorit on erittäin hyvin organisoitu pakka, josta tänäkin vuonna vaahteraliigaan on nostettu pelaajia.

 • Juniorityötä on tehtävä, että saadaan lajlle riittävä kasvupohja. Late entrejä ei kuitenkaan ole niin paljoa että ne kannattelisivat lajia. Jokainen lajinharrastaja on tärkeä!

 • Mielestäni ei ollut järkevää lähteä kotimaisella pelinrakentajalla kun ei ole hyvää linjaa tai uskottavaa juoksupeliä siihen tueksi. Tulevaisuutta on turha rakentaa jos sitä ei enään kohta ole.
  Esimerkkinä esim. ECG siellä oli hyvä meininki päällä 2011, mutta sitten väkisin halusivat liian kovaan sarjaan ja kun joukkue otti tarpeeksi turpaan niin suuri osa pelimiehistä jätti laivan ja vaihtoi joukkuetta.
  Nyt siellä taas parempi meininki kun ovat oikealla tasolla. III-divarissa. ehkä ensi vuonna terveemmällä pohjalla II-divarissa. Ei Indians tuolla rosterilla kuulu vaahteraliigaan. Ei kuuluisi edes Wolverines ja he kuitenkin voittivat tämän ottelun.

 • Vaahteraliigan joukkue- ja pelaajamääristä puhuttaessa kannattaa kuitenkin lukea alla olevan linkin tuore uutinen. Eteenpäin on taas menty. Fakta.

  http://www.sajl.fi/?x118281=2564531

 • En löytänyt vaahteraliigasta kirjoitettavan sanaakaan tekstiä lukiessani?

  Voiko siis vaahteraliiga hyvin sinun mielestäsi?

  Minun mielestäni ei

 • TIO

 • 100 lisenssiä lisää viime vuoteen?

  Eli noin kolme per joukkoe?

  Valtavaa kehittymistä?

 • Nasu: sen verran sivusta seuranneena kommentoin, että ECG ei *halunnut* väkisin ”liian kovaan sarjaan”. ECG:lle annettiin merkittävästi painetta liiton suunnasta, jotta ECG *saatiin* ko. sarjaan joka oltaisiin muuten pelattu tynkänä. Sipoo sinne halusi, mutta heilläkin yllättävästi eteen tullut linjamiestilanne söi melkoisesti pelivoimaa – vaikea pelata fudista ilman linjamiehiä….

  Muuten kommentti oli oikeansuuntainen.

 • @diamond, älä jauha paskaa.. Liitosta ei todellakaan annettu painetta ECG:lle vaan seura nimenomaan väkisin tunki mukaan. Otti muistaakseni -2 sarjapistettäkin kun ei osallistunut palavereihin, mutta silti väkisin halusi mukaan. Eli ei nyt yritetä tätäkin asiaa saada liiton viaksi.

 • Kasvua lähes 100

  Eikä puhuta vaahteraliigasta

  Vaan koko palloilusta

  Myös naisista

  Myös nuorista

  Myös pojista

  EI VAAHTERASTA!

  Mene niitten faktojen kanssa muualle,

  Montako pelaajaa on tällähetkellä

  Wolverinesin rosterissa?
  Entä butchers?
  Entä indians?

  Aika SAAAMARIN VÄHÄN!

 • Jos tuon jutun lukee niin lisäystä vastaavaan ajankohtaan oli 300 lisenssiä. Ymmärrän, että sinua harmittaa, että laji kasvaa ja haluat kieriä negatiivisessa maailmassasi, jossa kaikki on tehty väärin tai ei ainakaan ole tehty tarpeeksi hyvin. Juuri sinunlaisesi ihmiset ovat suurin syöpä minkä tahansa asian kehittymiseen. Toivottavasti löydät itsesi jonkun muun asian pariin muiden häviäjien kanssa niin voitte siellä sitten keskenänne kehua hienoja mielipiteitänne.

 • Vaahteraliiga on tänä vuonna aivan kuraa finaalia lukuunottamatta.

  Muuten ei mitää mielenkiintoa,
  Selvä koko sarja

  kun se alotettiin

 • Oikeen hävettää vanha futarina katsoa kavereiden ( joilla ei laji kokemusta) kanssa nelonenproolta vaahteraa, kun wolverines sun muut ottaa 70-10 turpaa ja siinä sitte kehua suomen vaahteran puolesta?

  Mitä siinä sanomaa?

  Aivan täyttä sontaa!

  Kun kattois ku miehet ja rouvat pelaa vastakkain!

  Se MYÖTÄHÄPEÄ mikä siinä tulee ku katsoo PÄÄSARJA tason pelejä TÖLLÖSTÄ! Ja 33% niistä on aivan täyttä sitä itseään!

  PISTE.

 • Fakta on fakta vaikka kuinka kääntelisi ja vääntelisi ja pistäisi vielä SAJL logoilla varustetut aurinkolasit päähänsä.

  ”Jos tuon jutun lukee niin lisäystä vastaavaan ajankohtaan oli 300 lisenssiä. ”

  Liiton sivuilta suora lainaus: ”viime vuonna harrastajamäärä nousi kaikkien aikojen ennätykseen, kun lajiliittoon kirjaantui 2557 lisenssin haltijaa. Tänä vuonna tuo raja meni rikki jo Juhannusta edeltävällä viikolla ja tänään lisenssihaltijoita on jo 2642. ”

  Ymmärrän että teitä liiton agitaatoreita harmittaa kun kaikesta kovasta ja pyyteettömästä ponnistelustanne huolimatta olette saaneet huonoa tulosta aikaan. Jos viime vuosi oli ennetyksellinen, niinkuin jutussa kerrotaan ja jutun kirjoittamisen hetkellä lisenssejä on ollut mainittu määrä, erotus on 85kpl eikä edes sitä sataa mitä mainostatte, niin se on jopa veiläkin surkeampaa ja vastaa vain noin 2,5 lisenssiä per seura lisää.

  Se että viime vuonna lisenssejä loppuvuodesta on tullut +200 juhannuksen jälkeen, ei tarkoita että tänä vuonna niin kävisi, vaan valitettava fakta on että laji kehittyy todella hitaasti verrattuna moneen muuhun marginaalilajiin.

  Kouvolassa esimerkiksi katsojaluvut menee alas ja samalla taloutta koitetaan kompensoida nostamalla lippujen hintaa, jolla rankaistaan ainoastaan niitä jotka vielä paikalle jaksavat vääntäytyä. No onneksi näkee huomenna oman joukkueen pelin Neloselta niin ei tarvitse maksaa siitä erikseen ihan pimeitä summia.

 • ”valitettava fakta on että laji kehittyy todella hitaasti verrattuna moneen muuhun marginaalilajiin.”

  Faktaksi asian tekee mikä? Se, että sinä olet sitä mieltä? Nyt sitten varmasti osaat nimetä ainakin 3-5 marginaalilajia, joiden lisenssikasvu määrällisesti on ollut 2000-luvulla selvästi parempaa? Vai perustatko faktasi oman maailmankuvasi mutuun niin kuin muutkin viisaat tietäjät?

  Ja en tiedä olenko sitten itse väärässä kun olen sitä mieltä, että kasvu on aina hyväksi. Ehkä liiton ja seurojen pitäisi nähdä asiat sinun haluamallasi tavalla ja todeta, että jenkkifutis on kehittynyt 2000-luvulla surkeasti ja tulokset ovat olleet huonot. Vai olisiko sitten niin, että lajissa huonoa on vain sinä ja kaltaistesi jatkuva omaan pesään kuseminen?

 • Irrationaalista että vanhat FUTARIT vieläpä MAKSAA sonnan katsomisestaHUUTOMERKKI

 • Jos sinun mielestä faktojen kertominen on omaan pesään kusemista niin voit olla ihan rauhasas sitä mieltä.

  http://www.kihu.fi/faktapankki/lisenssit/

 • On se omaan pesään kusemista silloin kun vääristellään faktat.

  Taulukostasi selviää, että jenkkifutiksen pitäisi olla paljon ylpeämpi lisenssikasvustaan. Kasvua lisensseissä 2006-2010 oli 30% ja sen jälkeen 50%. Vastaavasti kun tuota taulukkoa katsoo niin lisenssiharrastajia näyttäisi jenkkifutiksella olevan komeasti verrattuna todella moneen muuhun lajiin!

  Eli kiitokset taulukosta. Osoitit olevasi väärässä faktoinesi.

 • En oikein ymmärrä tätä liiton jatkuvaa mollaamista. Mielestäni tälle kaudelle voimaan astunut sarjauudistus oli askel oikeaan suuntaan ja luulenkin että pitemmällä tähtäimellä se tulee vaikuttamaan positiivisesti lajiin. Aina voi toki miettiä montako joukkuetta kussakin sarjassa pelaa ja pieni jousto olisi tässä varmasti hyväksi. Jälkiviisaana voi todeta että tämän vuoden Vaahteraliiga olisi hyötynyt jos olisi pelattu kuudella joukkueella ja vastaavaasti esim. Wolvot ja Indians olisvat tuoneet divariin lisää mielenkiintoa.

  Valitettavasti kun kyseessä on marginaalilaji se tietää sitä, että toiminta on monessa seuroissa yhden tai muutaman tulisielun harteilla. Yhdenkin henkilön lähtö voi tällöin viedä seuraa vuosia taaksepäin ja pelaajat lähtee nostelemaan. Vastaavasti seurat joissa homma toimii ja asiat tehdään huolella vetää pelaajia puoleensa. Tämä on seurojen käsissä, liitto ei voi kun kannustaa tekemään organisaatiopuolellakin sellaisia ratkaisuja jotta toiminta olisi turvattu vaikka keskeinen henkilö lähtee. Se on helvetin haastavaa hommaa kun ajattelee että käytännössä kaikki tapahtuu vapaaehtoistyönä. Silti, viakka joillakin paikkakunnilla on tällä hetkellä vaikeata toisilla on menty viime vuosina todella paljon eteenpäin. Jos laji kasvaa, ei sitä ainakaan voi huonona asiana pitää.

  Sen sijan että haukutte kaikkea mitä SuomiJefussa liikkuu, miettikää hetken mitä itse voisitte tehdä lajin eteen. Kuten yllä todettiin, omaan pesään kuseminen ei auta ketään.

 • Kunhan purkavat omaa ahdistustaan. Tuollaiset ihmiset kärsivät ja purkavat sitä joka suuntaan, yleensä kaikkeen mikä on lähellä. Mollaaminen on turhinta tässä maailmassa. Rakentava kritiikki antaa korjausehdotuksia ja kannustaa.
  Ei tollaisia ihmisiä voi auttaa kukaan muu kuin he itse, eikä mollauskommentteihin auta vastata. Kunhan vaan villiintyvät sellaisesta.

 • Hökis

  kuka tässä on liittoa mollannut? voisin vetää sinun kirjoituksesta johtopäätöksen ja sanoi että FAKTA ON SE että sinä mollaat liittoa kun mielestäsi wolverines ja indians voisivat pelata 1.divisioonassa. ja tämä kirjoitus on on kirjoitettu tällä periaatteella millä täällä ielipiteet otetaan vastaan.

  oikeasti olen kanssasi samaa mieltä wolverinesin ja Indianssin tapauksessa, mutta nämä kaikki ovat mielipiteitä, eikös niitä juuri saa heittää ilmoille ilman että tässä ruvetaan mollaajaksi, ”lajin syöviksi” kutsumaan.

 • ALUNPERIN täällä joku lukutaidoton rupesi huutelemaan ja linkkejä jakelemaan Lisenssien runsaasta noususta, ja että nimenomaan vaahteraliiga lisenssit ovat hurjassa nousussa, kyseisessä linkissä olevassa tekstissä ei SANALLAKAAN mainittu vaahteraliigaa vaan koko palloilulajin lisääntyneestä lisenssi määrästä. kaveri sitten tästä otta sen verran itseensä kun tämän oikaisin.

 • pysykää hienot hyvin käyttäytyvät ihmiset poissa täältä kommenti osiosta, jos näiden lukeminen on niin hurjan raskasta. minulle tämä ei ole juuri yhtään raskasta, tämän on kannan ottoa.

 • Vaahteraliiga amatöörisarjaksi niin joukkueilla riittäisi rahaa kasvattaa omaa junnutoimintaa ja saataisin Suomi-QB:ta enemmänkin tuotettua kuin 1-4 vuosikymmenessä. Loppuisi varmaan myös tämä seurasta toiseen vaihtaminen ja tasoerot vähenisivät. Tällä hetkellä liigaa hallitsee se kuka lyö eniten euroja tiskiin.