Steelersin esitys laittoi asetelmat uusiksi

Tuomo Tomperi 30.6.2014 22:14 40 kommenttia

1 2  
9 6 15
7 6 13

(3-1)

15

(4-1)

13

28.6.2014 klo 15:00 Kuopio

Kuopio Steelersin hieno voitto Nesi Carpelanin Huskiesista toi kertaheitolla runsaasti lisäjännitystä tämän kauden mielenkiintoiseen kakkosdivisioonaan.

Faneille.com:iin kirjoittava Sampsa Ilmonen on ottanut tänä vuonna kakkosdivisioonan suurennuslasin kohteeksi jo useaan kertaan asiantuntevissa ennakoissaan. Monen ihmetykseksi Ilmonen arvioi loppukeväästä, että juuri kakkonen saattaisi olla tämän kesän mielenkiintoisin kotimainen sarja. Liigan epätasaisuus ja tynkäsarjana pelattava ykkönen syövät mielenkiintoa ylemmistä sarjoista, joten Ilmosella oli kirjoituksessaan pointti. Hämeenlinna Huskiesin alkukauden dominoinnin jälkeen moni saattoi hieman pyöritellä päätään, mutta nyt jännitys ja mielenkiinto ovat toden teolla palanneet kakkosdivisioonatasolle. Kuopio Steelersin lauantainen taisteluvoitto nostaa joukkueen taistelemaan täysin realistisesti tämän kauden Rautamaljasta.

Huskiesin kukistettua vahvaksi arvioidun Hanko Sun Cityn 0-49 näytti joukkue pelaavan aivan väärässä sarjassa. Steelers pelasi alkukaudesta tasaisen ottelun Hangossa, jonka Sun City vei lopulta värikkäiden vaiheiden jälkeen 8-7. Miten on siis mahdollista, että savolaisjoukkue onnistui vetämään lauantaina pidemmän korren? Huskiesin pelinrakentaja, pitkän linjan jenkkifutari Niclas ”Nesi” Carpelan kommentoi Gridironille, ettei Steelersin puolustuksen kovuus tullut joukkueelle suinkaan yllätyksenä.

– Kun olin filmiltä Steelersia katsonut niin tiesin, ettei tästä meille todellakaan mitään maalijuhlaa tule. Odotin kyllä, että sellaiset 21-24 pistettä ja voitto oltaisiin nyt saatu aikaan, mutta ei tällä kertaa, Carpelan totesi.

Avain savolaisten menestykseen oli juuri vahvassa puolustuspelissä, joka piti Huskiesin kurissa läpi ottelun. Carpelanin mukaan Steelersin 3-3-5 -puolustus sopii erityisen hyvin Huskiesin kaltaista hyökkäys vastaan. Steelersin puolustuksen yhtenä vahvuutena on myös kyky pelata heittopeliä vastaan. Juuri heitto on ollut se ase, jolla Huskies on pystynyt vastustajien puolustuksia horjuttamaan aiemmin tällä kaudella. Carpelan nosti esille erityisesti Steelersin fyysisesti pelanneet kulmapuolustajat, jotka pärjäsivät hyvin lähes koko ottelun ilman Jussi Kähöstä pelannutta vieraiden heittopeliä vastaan. Kähösen aiemmin kärsimä takareisivamma ei antanut hänelle mahdollisuutta pelata koko ottelua, mutta yhden maalin hän kuitenkin ehti ottelussa koppaamaan.

Steelersin pelinrakentajana tällä kaudella toimiva Andy Bezaire nosti hattua vierailleen, vaikka pisteet jäivätkin Savon sydämeen. Kun puhe kääntyy organisaatiotasoon, monessa liemessä keitetty Bezaire tietää, mistä puhuu. Hänen mielestään Huskies on sekä kentällä että sen ulkopuolella ensiluokkaisesti johdettu joukkue, vaikka se pelaakin vasta maamme kolmanneksi ylimmällä sarjatasolla.

– Pystyäkseen kamppailemaan näin tasokkaan joukkueen kanssa, on kyettävä pelaamaan omaa peliään aivan huipputasolla. Lisäksi tarvitaan hiukkasen onnea. Huskiesin hyökkäys on todella vaarallinen ja räjähtävä, ja puolustus todennäköisesti sarjamme paras, Bezaire kommentoi.

Ottelun ratkaisu nähtiin vasta aivan viime sekunneilla, kun Huskiesin potkumaaliyritys suuntautui hiuksenhienosti ohi maalin.

– Ymmärtääkseni heidän tavallinen potkaisijansa ei ollut mukana, joten kenties siinä oli juuri se ripaus onnea, jota tarvitsimme.

Arkistokuva. Kuva: Tuomo Tomperi

Myös Steelers heittää palloa

Pelkällä onnella Huskiesia ei kuitenkaan lauantaina selätetty. Steelers pystyi sekoittamaan Petteri Lappalaisen vahvaan juoksuun myös heittopeliä. Wolverines-ottelun sankari Pekka Utriainen oli jälleen mies paikallaan tehden maalin avausjaksolla. Viime kesänä hyökkäystä pyörittäneen Bezairen kanssa tehtäviä vaihtanut Mikko Soininen koordinoi joukkueen hyökkäystä sivurajalta onnistuneesti. Bezaire nosti esille molempiin suuntiin huiskineen Sami Kuosmasen, jonka otteita pelinrakentaja hehkutti jopa Kuosmasen uran parhaiksi. Pelinrakentaja piti tärkeänä sitä, että Steelers-hyökkäys pystyi pitämään paineen pois puolustukselta kovaa Huskiesia vastaan. Makea voitto oli koko joukkueen ansiota.

– Tänä vuonna kausi on pitkä. En alunperinkään uskonut, että mikään joukkue pystyisi selviytymään koko kesästä tappioitta. Lauantai oli meille onnistunut, mutta Huskies on varmasti valmis kohdatessamme uudelleen Hämeenlinnassa. Eikä sovi unohtaa Hanko Sun Cityä, jonka kohtaamme jo lauantaina. Jälleen kovatasoinen hyökkäys, joka pystyy antamaan painetta puolustuksellemme. Meidän on oltava valmiina joka viikko.

Huskiesin Carpelan myönsi käyneensä ottelun aikana muutamaan otteeseen lämpimänä, mutta turhautumisesta huolimatta tasainen ja jännittävä ottelu miellytti kokenutta pelinrakentajaa. Steelersin pitkät hyökkäysvuorot pitivät Carpelanin ja kumppanit ajoittain pitkiä aikoja sivurajalla Huskies-hyökkäyksen jäädessä kauas alkukauden tehoistaan.

– Tämä oli silti kauden hauskin matsi pelata, kun piti tosissaan taistella voitosta eikä vain cruisata matsia läpi, Carpelan totesi ja lisäsi heti perään, että odottaa joukkueiden seuraavaa kohtaamista Hämeenlinnassa erittäin suurella mielenkiinnolla.

Lue myös

Kommentoi

 • Onnittelut Steelersille. Tuo peli osoitti, ettei Rautamaljaa ole vielä taputeltu, vaikka Huskies yhä on selvä ennakkosuosikki. Onneksi jefu on myös valmentajien peli ja onneksi joukkueet kehittyvät kauden aikana. Oma veikkaukseni on, että Huskies pelaa Rautamaljassa ja ettei siellä pelaa Bulldogs tai RR. Muuta en uskaltaisi varmaksi väittää.

 • Epäröin ensin ykkösen jenkkivahvistussääntöä, vaikka se tosiaan toi karsintoihin tasaisemmat asetelmat. Nyt kun liiga on anomusten ja erottamisten kautta uusiutuva niin tuo karsintapelin tasvertaisuus ei olekaan enää merkittävä.
  Merkittäväksi nousi se että ykkösen arvostus nousisi ja jenkkivahvistukset toisivat uutta PR:ää paikkauntien seuroissa.
  Nyt ollaan kuitenkin tilanteessa jossa ykkösen joukkueet pelaavat ilman jenkkejä. Mikä tähän ajoi. Jos se on vain raha (tai sen eteen tehtävän työn paljous), niin voidaan kysyä tuoko Vaahteraliigaan nousu ja jenkkien tarve uutta puhtia rahan hankintaan, ehkä.
  Mahtavaa on nähdä se että divisioonan joukkueistakin voidaan kotipaikkakunnalla iloita ja niitä voidaan seurata lehdistössä. Laji on saanut uutta näkökulmaa, joka varmaan kantaa pidemmällekin.
  Divisioonafutista tulee edelleen ruokkia. Tarkoittaako se laajempaa ykkösdivaria, josta juuri tultiin pois?

 • Miten ihmeessä intteristä maalialueella voidaan tuomita safety?

 • Taisi olla taas Kuopion kotituomarit vauhdissa.

 • Steelersin FB-feedin perusteella tuossa kävi niin, että intteri otettiin maalialueen ulkopuolella. Jos syötönkatkaisijan tulkitaan vapaaehtoisesti perääntyneen maalialueelle pedatakseen parempaa palautusta, tulkinta on silloin ihan oikea. Paha sanoa näkemättä, mutta tää lienee logiikka.

 • Intteri otettiin kentällä, ja pelaaja juoksi pallon kanssa jostain syystä maalialueelle, jossa tuli taklatuksi.

 • Mielenkiintoista nähdä kuinka Kuopio pärjää kotikenttien ulkopuolella. Tuomarit ilmeisesti hoitanu jo kaksi kotia päin..

 • Näkemättä tilannetta niin muistutus poikkeussäännöstä tilanteessa jossa puolustaja ottaa pallon kiinni 5-jaardin sisällä maalista ja momemtum vie pelaajan maaliin. Tuolloin oikea vaihtoehto on 1, yritys puolustavalle joukkueelle kiinniottopisteestä, myös vaikka taklataan maalialueella.

 • ”Mielenkiintoista nähdä kuinka Kuopio pärjää kotikenttien ulkopuolella. Tuomarit ilmeisesti hoitanu jo kaksi kotia päin..”

  ja kuinkas monta peliä olet ollut paikanpäällä katsomassa vai vedätkö mututuntumalla? Ensimmäisessä pelissä Hankoa vastaan oli kuulemma tuomarit niin paljon kuin ikinä mahdollista Hankoa auttaneet viimeisellä minuutilla. Itse en tiedä, en ollut paikalla, joten siksi totean että en tiedä, kuulin näin.

  Eiköhän Huskies olis tämän pelin voittanut jos olisi paremmin pelannut. Ei lähdetä tuomareita syyttämään.

 • Tuomareita tuossa matsissa turha syyttää. Tässä lajissa ei muutenkaan ole liikaa tuomareita mukana, joten kategorisesti on ihan helvetin tyhmää lähteä dissaamaan niitä käytännössä vapaaehtoisia, jotka lähtevät otteluita tuomitsemaan. Tuskinpa kukaan vastaisi kieltävästi, jos SAJL lähettäisi kolme ulkopaikkakuntalaista jokaiseen kakkosdivarimatsiin. Tai tuskinpa kuopiolaiset mussuttamaan siitäkään alkaisivat, jos Huskies toisi mukanaan tuomarin tai pari.

  Kunnioitetaan tuomareita ja luotetaan siihen, että he tekevät parhaansa rakkaudesta lajiin. Ilman heitä olisi aika tympeää yrittää suomijefua pelata.

 • http://www.hudl.com/athlete/3666424/highlights/152061490

  Laitoinpa tuon nyt tuohon nähtäväksi ensimmäisenä pätkänä. Itse kentällä kuvittelin että tuomittiin väärin, mutta videon tuijottelun jälkeen näyttäisi menneen täysin oikein.

 • Tuli mieleen heti eräs NFL ottelu tuosta jälkinmäisestä klipistä..

  Ja intteristä tuomittu safety oli aivan oikea.

 • Ja taas tuomareiden vika ;) melkein kaikki Suomen jefukylät tuomarina kiertäneenä voin vain todeta että Kuopiossa on ihan varmasti vähiten kotijoukkuetta suosivat tuomarit.

 • Erikille pitää sen verran vastata, että klo 21 pe iltana teiltä kysyttiin että olisko mahdollista tuoda tuomareita. No meidän bussi lähti 07 la aamuna eli aika vähän jäi siis aikaa. Joten kommenttisi siltä osin on typerä.
  Anyway, 3 tuomaria on liian vähän. Muuta sanottavaa mulla ei ole tähän asiaan.
  Niin paitsi se että tuo safety minkä Aspinen linkkasi meni ihan oikein

 • Puusilmät ja Gurut, onko tuo laillinen motion?

 • Juu kyllä 2.divarissa saa motion olla siinä rajoilla :)

 • Kokonaiset videot molemmista kotiotteluista julkisiksi niin eiköhän tällekin keskustelulle saada loppu.

 • Nesi, tarkoitus ei ollut missään tapauksessa mitenkään teitä syyttää tuossa. Enkä sanonut, että teidän olisi pitänyt tuomareita olla tuomassa. Yritin vain ilmaista sen, että jos joku toisi omat tuomarit oma-aloitteisesti mukanaan, ei kukaan varmasti pistäisi vastaan.

  Yleisesti vain riepoo tuo tuomareiden syyttely, kun ovat hyvin rajallinen resurssi ja eivät varmasti lähtökohtaisesti yritä vetää kotiinpäin. Ja vaikka vetäisivätkin, niin molempien kotikentällähän sitä matsit pelataan, joten kotietu tasaantuu tuotakin kautta. :-)

 • Mainittakoon muuten vielä se, että en ole Steelers-organisaatiossa noin muuten aktiivisesti mukana kuin noita otteluita selostamassa. En ollut tietoinen tuosta, että tuomareita oli pyydetty vasta edellisenä iltana. Myönnettäköön, että se oli vähään myöhään tullut kysely.

 • Nesi: Menemättä sen syvemmälle asiaan tässä foorumissa niin tuo 21.00 ei pidä paikkaansa. Me kyllä juttelimme silloin asiasta puhelimessa, mutta asia oli ollut hoidossa jo aiemmin muiden toimesta.

 • ”Hoidossa” on mielenkiintoinen sanavalinta tässä yhteydessä :D

 • Joo Erik no problem ja Mikko ok, mä en muuta tiedä kun että silloin pe iltana kysyit multa tuomareita. Ilmeisesti oli siis kyselty aikaisemminkin.
  Mut jep, tiedän että tuomareiden hommaaminen voi olla tuskaista välillä. Siitä tosin kaikki varmaan ollaan samaa mieltä että 3 on liian vähän. Esim. toinen sivuraja täysin ilman dumaria.

 • Vapaaehtoistoiminnan pahimpia ongelmia on se että tällöin asiat on lupa tehdä vasurilla.. Virheitä varmasti tulee tuomareille mutta toi asenne että ”ei viittittäs antaa kritiikkiä ettei kukaan vaan suutu kun se tekee vapaaehtoisesti tätä” pitäisi saada kitkettyä..

 • Asiallinen kritiikki on varmasti kaikille vapaaehtoistoimijoille tervetullutta. Harmi vain että erityisesti erotuomareiden saama kritiikki on yleensä täysin asiatonta.

 • Olen samaa mieltä Kallen kanssa. Täälläkin joitain yksittäisiä tapahtumia on hierottu viikkotolkulla, eikä videokaan aina synnytä konsensusta. Miten tuomari, joita ei edes ole riittävästi, voisi pelin tuoksinassa nähdä kaiken oikein? Ja mistä johtuu, että tuomarivääryys kohdistuu aina vain itseen?

 • Sen enempä mihinkään muuhun puttumata niin videola nähty saftey on tääysin oikein tuomitu selkeästi on peelaja balansisa ja hakeutu itse maali aluele (tosin vain hiuksen hienosti) taklauksen alkaesa.
  Tuo motioni tass on tääysin säntöjen vasstainen koska peelaja selkeästi likku ja käntyykin etenpäin enen snäpiä. Tosin 3 tuomarila aika vaikkea näähdä

 • Näissä kahdessa kotimatsissa kysymys ei kommenttien perusteella yhdestä virheestä. Näitä kuitenkin sattuu kaikille. Filmiltä näkisi onko kyseessä pelkkäö paskan jauhantaa vai totta. Luulisi että Kuopiolaisillakin olisi motivaatiota selvittää tämä ”jefu-kansalle”.

 • Mitä selvittämistä tässä on? Amatöörituomarit tekevät amatöörivirheitä siinä missä amatööripelaajatkin. Sattuupa niitä virheitä joskus ihan ammattilaisillekin. Turha siitä on viikkotolkulla jauhaa. Jos tuomareita ei ole riittävästi, se on tietysti seuran häpeä, eikä siitä voi tuomareita syyttää.

 • Kyllä uskon että monia kiinnostaa mitä siellä oikeasti on tapahtunut. Muuten jää herkästi mieleen että Kuopio pääsee playoffeihin omien tuomareiden ansiosta.

 • Miksi Kuopiolla olisi joku velvollisuus alkaa selvittää mitään, jos jollain foorumilla joku itkee tuomarista. Eihän se ole mikään ihme, jos tuomareita on vaikea saada, jos häviäjät alkavat vinkua puolueellista tuomaripeliä. Se korvaus ei kuitenkaan ole mitään ihmeellistä siitä hommasta.

 • Sepon kanssa tismalleen samaa mieltä. Paskamaku jäi tästä Hämeenlinnan valituksesta.

 • Mistä ihmeen Hämeenlinnan valituksesta? Nimimerkit tta ja kkj voivat olla aivan mistä vain ja enemmänkin kommenttien perusteella näyttävät vain vetäneet johtopäätöksiä muista kommenteista. Carpelan on omalla nimellään kommentoinut asiaa mielestäni sen ihmeemmin valittamatta virheellisestä tuomaroinnista ja varmasti hyvä että hänellä ollut käsitys lisätuomareiden kysymisestä korjaantui, niin ei jäänyt sinnekään hampaan koloon.

  Ihmisillä on joku mystinen tapa ajatelle, että julkisilla foorumeilla asioita puivat tai jostain kitisevät tyypit edustavat jotenkin aina seuroja tai jengejä suoraa. Valtaosa täällä liikkuvista kommenteista perustuu kaikenlaiseen mututietoon ja kaverilta kuultuun, tai jostain yksittäisestä lauseesta tulkittuun jne.. Kyllä sitä kitinää on vuosien saatossa tullut aivan joka suunnasta. Itse pidän aivan yhtälailla ihmeellisenä, että kuopiolaisilla on otsaa valittaa muiden kitinöistä… Että terveisiä vaan JussiFlle. ;) Eipä tarvitse mennä tätä kautta pidemmälle, kun kuopiosta kuului valitusta tuomaritoiminnasta, kun tuli turpaan, että sellaista vain on. Ja täysin inhimillistä.

  Sepon kanssa olen kyllä täysin samaa mieltä. Nämä ovat pienet piirit, niin ihan ymmärrettävää, jos jotain halutaan sanoa, mutta ei Kuopiolla tosiaan ole mitään velvollisuutta asioita selitellä.

  Tuomareiden vähyys on selkeä ongelma fudiksessa, niin kuin se on monessakin pienessä lajissa ja tietenkin se korostuu kakkosdivarissa. Tsemppiä vaan kaikille, jotka sitä jaksavat, tai vähintään pakon edessä vääntävät. Mutta ei se valitettavasti poista sitä faktaa, että kyseenalaisista tuomioista syntyy keskustelua. Eikä siinäkään ole tietenkään mitään pahaa, kunhan pysyisi asiallisena.

 • Noh.. En nyt varsinaisesti perustanut kommenttiani pelkästään tähän tai muihinkaan keskustelufoorumeihin.

  Jos Kuopion kaverit laittavat tai ovat laittaneet tappioita tuomareiden piikkiin, niin koen sen ihan yhtä paskana toimintana.

 • Miten näissä pilipalidivaripeleissä jaksetaan kitistä tuomaritoiminnasta? Tää on yhtä vakavaa touhua ku joku höntsäkiekko ulkojäillä. Hienoa, että on saatu pari tuomaria kehiin ja toivottavasti on jatkossa vielä enemmän

 • @JussiF

  Eli tulit tänne foorumiin avautumaan siitä yleisesti, että hämeenlinnalaiset valitti tuomareista niin paljon, että sulle jäi paska maku, etkä näihin kommentteihin liittyen? Ja sekö on sitten paljon äijämäisempää, ku valittaa tuomareista kentällä/matsin jälkeen/missäikinäoletkaankuullutmuuallakuintäällätaimuissakeskustelufoorumeissa? :D

  Ja kyllä, olen aivan sataprosenttisesti samaa mieltä kanssasi, että tappion laittaminen tuomarien piikkiin on perseestä. Mutta se on noin yleisesti aika inhimillistä. EM-finaalin tuomaritoiminnasta nousi aikamoinen mutina. Soccerin MM-kisoissa mutistaan tuomareista aivan jatkuvalla syötöllä. Tartteeko jatkaa? Pidän tuollaista pikkuvihjailu ”Noh.. En nyt varsinaisesti perustanut kommenttiani pelkästään tähän tai muihinkaan keskustelufoorumeihin.” aika ihmeellisenä esityksenä noinkin kokeneelta pelimieheltä. (Jos nyt tulkitsen nimimerkkisi oikein.) Joku vois ehkä jopa sanoa, että siitä jää paska maku suuhun…

 • Milloin joku on syyttänyt päävalmentajaa/pelinrakentajaa paskasta peli kutsusta joka on mennyt vaturalleen. Tuntuu että yleinen linja on siinä että kun joukkue häviää niin se on aina tavalla tai toisella tuomareiden vika.
  Jokainen voisi kokeilla edes kerran elämässään sen ottelun tuomarointia, ei se niin herkkua raitapaidoillekaan ole.

 • Eikön nyt tehdä sillain….että vain hahmot ketkä ovat oikeasti dumanneet jefu matseja ovat oikeitettuja kommentoimaan dumareista. 99% näistä neiti vinkujoista eivät edes tiedä sääntöjä tai ole olleet kokeilemassa kuinka paskamaista on dumata kun molemmilla sidelineilla on muka niiiiiiiin tietäviä hahmoja???? Joten josko lopetetaan se tuomareittein turha syyttely ja pistetään oma peli kuntoon. Kiitos teille kaikille tuomareille ketkä jaksatte meitä tyhmiä valmentajia ja muita ”tietäjiä” ilman teitä koko lajia ei olisi Suomessa. Kiitos.

 • Olen tuomaroinnut, ja tuomaroin vieläkin.
  Yleensä tuomareita vihaavat ottelun aikana kaikki, tavalla tai toisella. Joukkueilla sentään on faneja, en ole yhtäkään tuomarifania vielä tavannut. :)

 • @Arpamatic

  No joo. Oli ehkä turhan yleistävää mainita, että hämeenlinnalaiset olivat tämän vinkumisen takana. Jos ajatellaan mikä olisi ollut ”äijämäistä”, niin se että joku Huskiesin porukasta kuka nyt tätä foorumia lukeekin, olisi pistänyt pisteen koko urputukselle. Todeten että Steelers oli tällä kertaa parempi. Piste.

  Joo olen kyllä varmaan se henkilö joksi minua luuletkin. Itse en ole ollut seuratoiminnassa kovin aktiivisesti mukana sitten vuoden 2009. Nimenomaan ”kokeneena pelimiehenä” minua nämä keskustelut ottivatkin aivoon (ihan vaan futiksen seuraajana). Lopputulos oli minullekin todellinen yllätys, tosin mieluisa.

  No hard feelings, Arpamatic.

  Ja parahin Jorma! Divareiden arvostus korreloi suoraan Vaahteraliigan arvostukseen. Jos olet nyt sitten päässyt ensimmäistä kertaa lämmittämään vaihtopenkki VL:ssa, ei tee sinusta yhtään parempaa tai arvostetumpaa pelaajaa kuin nämä kaverit jotka tahkovat divareita!

 • Ehdottomasti no hard feelings Jussi! Ihan yleisesti vaan korpee, kun foorumeilla tehdään rajuja johtopäätöksiä kirjoittajista, eli että edustaisivat yhtään mitään, kun ovat usein ihan trollejakin. Itse asiasta olen kanssasi täysin samaa mieltä, että tuomareiden syyksi tappion laittaminen on säälittävää. Vaikka toki joskus sitä tiedetään tapahtuneen ihan NFL:ssäkin. ;)

  Tähän liittyen vielä pikaisesti, itse en näe sen enempää Steelersin kuin Huskiesinkaan tarvetta täällä tätä erikseen hirveästi kommentoida. Ja yleisesti, on myös hyvä erottaa tuomareiden kanssa käytävä keskustelu tuomioista kentällä pelinaikana ja pelin jälkeen tuomareiden ”syyttäminen” omasta tappiosta. :)