Butchers vs Roosters – mitä opimme?

Tuomo Tomperi 30.6.2014 21:17 10 kommenttia

1 2  
20 18 38
43 16 57

(0-2)

38

(3-0)

57

27.6.2014 klo 18:30 Porvoo

Mestarijoukkueen hyökkäys oli jälleen rautaa Roostersin kukistaessa Butchersin Porvoossa selvin lukemin. Mutta onko Goljat sittenkin lyötävissä tällä kaudella?

Kaksi viimeisintä maamme mestaruutta voittanut Helsinki Roosters on joukkue, joka ei yksinkertaisesti ole tottunut pelaamaan takaa-ajoasemasta viime aikoina. Perjantaina punapaidat joutuivat kuitenkin Butchersia vastaan tappiolle peräti kolmeen eri otteeseen. Butchers-hyökkäyksen kolme peräkkäistä touchdown-draivia Roostersia vastaan on temppu, johon ei mikään joukkue ole pystynyt sitten heinäkuun 2012. Viime kaudella Roosters-puolustus oli niin vahva, ettei yksikään joukkue pystynyt päättämään edes kahta peräkkäistä hyökkäysvuoroa touchdowniin sellaisessa vaiheessa peliä, kun ottelun voittajasta oli vielä epäselvyyttä. Butchersin pirteys antaakin toivoa myös muille liigajoukkueille: mestareiden puolustus on yllätettävissä.

Butchersin ongelmaksi koitui lopulta luonnollisesti joukkueen oma puolustus. Jos Roosters etenee ensimmäisen hyökkäysvuoron jälkeen touchdowniin kahdeksan kertaa yhdeksästä, ei voitosta tarvitse juuri haaveilla. Perjantain ottelun tapahtumat miellyttävät kuitenkin aivan varmasti Turussa ja Seinäjoella. Jos oma hyökkäys pystyy rokottamaan Roostersia muutamaan otteeseen ottelun alkuun ja samanaikaisesti puolustus pelaa korkealla tasolla, voi tapahtua jotain yllättävää.

Kuva: Touchdown.fi / AKa

Roosters-hyökkäys parempi kuin viime vuonna?

Roosters on nyt ainoa sarjan tappiottomista joukkueista, joka on ehtinyt pelata jo kolme ottelua. Kolmessa ottelussa joukkue on kohdannut keskikastin TAFT:n ja Butchersin, sekä sarjan tyvipäähän arvellun Wolverinesin. Otteluiden perusteella on jo mahdollista tehdä pieni otanta ja vertailla tämän vuoden joukkuetta viimevuotiseen. 

Tilastoista paljastuukin jotain varsin mielenkiintoista. Vaikka joukkueen hyökkäys ja puolustus ovatkin pisteiden ja edettyjen jaardien määrässä mitattuna jopa merkillisen lähellä viime vuoden vastaavia, yksilötasolla tämän kauden Roosters on ollut aivan eri joukkue. Viisi touchdownia perjantaina tehnyt Jaycen Spears on edennyt juoksuillaan ja kiinniotoillaan peräti 179 jaardia ottelua kohden, mikä on ylivoimaisesti eniten koko sarjassa. Vertailun vuoksi viime vuoden mestarien paras etenijä oli laituri Rocky Ciasulli, jonka 73 edettyä jaardia ottelua kohden kalpenevat Spearsin tehojen edessä. Spears on ollut jopa niin tehokas, että hänen tuloksensa ovat täysin vertailukelpoisia viime kaudella Seinäjoella liigaa dominoineen Jocques Crawfordin vastaavien kanssa.

Mielestäni yksi viime vuoden Roostersin loistavan menestyksen salaisuuksista oli hyökkäysvastuun jakaminen usealle pelaajalle. Yksi elokuun lopun Vaahteramaljan suurimmista onnistujista oli kokenut Ilkka Laitinen, jonka hieno peli jätti Wolverinesin lopulta vaille mahdollisuuksia. Laitinen oli kerännyt runkosarjassa melko vaatimattomat 202 kiinniotettua jaardia, mutta loppuottelussa hän loisti yhtenä kirkkaimmista tähdistä 85 jaardillaan ja usealla tärkeällä kiinniotollaan. Roostersin menoa ei häirinnyt, vaikka runkosarjan tehomiehet Markus Lievonen ja Kimi Linnainmaa jäivät ottelussa yhteensä vain 41 edettyyn jaardiin.

Onko tämän kauden Roosters-hyökkäys siis jenkkivetoinen yhden miehen show? Ei tietenkään – asia ei ole suinkaan niin yksinkertainen. Joukkueen pelitapa pohjautuu edelleen vahvasti tuttuihin menestysresepteihin, joita on täksi vuodeksi viilattu vastaamaan nykyjoukkueen vahvuuksia. Lisäksi joukkueen hyökkäyksen rosterista löytyy edelleen valtaosa viime kauden tärkeistä suomalaispelaajista. Olisi tietysti varsin lapsellista todeta, että Roosters pysähtyy ”yksinkertaisesti” pysäyttämällä Spears. On kuitenkin tosiasia, että ainakin ensimmäisissä otteluissa Roostersin tehoista on vastannut pitkälti yksi mies. Onko tämä sellainen tieto, jota muiden kärkijoukkueiden puolustusten koordinaattorit voivat käyttää hyväkseen?

Katso myös

Kommentoi

 • Roosters on tänä vuonna niin tylsä ja mielenkiinnoton. Ylimielisyys paistaa paitsi pelaajista myös valmentajista. Ja miksipä ei. Muiden joukkueiden suoritusta tuuletetaan ”hävisi vain 20 pistettä” hengessä. Kuten tässäkin. Porvoo teki alkuun kolme maalia, mutta jokainen joka katsoi pelin kokonaan, näki että Porvoota vietiin loppupelin ajan kuin sitä kuuluisaa mittaa. Se, että onnistuu pysymään yhden neljänneksen Roostersin kyydissä on tänä vuonna niin kova juttu, että sillä saa hehkutusta osakseen. Eli kertonee kaiken olennaisen kuinka kova Ryysters tänä vuonna on. Valitettavasti. Rahalla saa.

 • Mitäköhän se Roosters on nyt rahalla saanut? Kun kattelee muita liigan joukkueita niin ei ainakaan näytä olevan enempää ulkolaisia tai suomalaisia maksettuja kuin esim Turussa, Seinäjoella, Kouvolassa, 69ersissa? Porvoossa ja Taftilla on ulkolaisia sama määrä eli taitaa Wolverines tänä vuonna olla ainoa, jolla vähemmän ulkolaisia. Olisiko sanonta kuitenkin oikeampi niin että rahallakaan ei saa, jos mestaruus menee Roostersille?

 • Omat tiedot Roostersista kertovat, että joukkueessa on yksi suomalainen, jolle maksavat, niin ensimmäisen kommentoijan itkut voidaan heittää romukoppaan.

  Ei suomesta löydy puolustusta, joka Roostersin hyökkäyksen pystyisi pysäyttämään niin hyvin, että tänä vuonna pystyisivät haastamaan mestaruudesta punaisia.

 • Itse olen sitä mieltä että turun puolustuksella on mahdollisuus pysäyttää roostersin hyökkäys. Taftia vastaan puolustus päästi vain 7 pistettä ja butchersia vastaan 14 joista toinen td taisi tulla vasta 4. Neljänneksellä.
  Turun puolustus on todella fyysinen, suojanen, toivonen ja harris ovat molemmissa matseissa jakaneet sellaisia pommeja että ne ovat vaikuttaneet loppupelien ajan rissujen halukkuuteen ottaa koppeja.
  En vielä väitä että se riittää roostersin kaatoon, vaan se vaatii myös hyvää suoritusta hyökkäykseltä, mutta taftin 24 ja butchersin 32 pistettä ovat hyvä näyttö siitä että se on mahdollista.

 • Siis butchersin 38 pistettä

 • Roosters puolustuksesta puuttui 2 aloittavaa DL pelaajaa Porvoota vastaan, Aitala ja Sarvi olivat sivussa. Kun ovat mukana niin painetta tulee varmasti lisää ja juoksupelipuolustaminen paranee. Tv:ssä näytti myös että Butchers pelaajien kunto riitti yhteen neljännekseen, mikä taitaa tulla monilla muillakin joukkueilla kompastuskiveksi mestaruutta haettaessa. Osa pelaajista näyttää melkoisen rapakuntoisilta, ei ole tainnut juoksutreenit maistua off seasonilla, ikävä kyllä. Toivotaan että muutkin nostavat tasoaan kauden loppua kohti, että saadaan lisää mielenkiintoa sarjaan.

 • Butchers teki vain 12 pistettä Turkua vastaan joista ensimmäiset 6 tuli potkun palautuksesta, eli Åbon puolustus on päästänyt kahdessa ensimmäisessä matsissa kaksi maalia. (Lähde:sajl.fi tilastot).

 • Robert Johnson on nyt Suomessa ollut 7 vuotta. Onko yksikään joukkue pysäyttänyt herraa ja jos on niin kuka ja miten? Liian ylivoimainen pelaaja tähän sarjana.

 • @kuka muu muka: Porvoo Vaahteramaljoissa XXIX 2008 ja XXX 2009. Ikävä kyllä.

 • No itse asiassa 2008 ei pysäyttänyt, Porvoon hyökkäys vain teki VIELÄ enemmän pisteitä. Sen sijaan 2009 nimenomaan Porvoon puolustus pysäytti Johnsonin Roosters-hyökkäyksen.