Kauden merkittävin voitto Helsinkiin?

Tuomo Tomperi 19.6.2014 1:23 2 kommenttia

1 2 3 4  
0 7 6 0 13
15 6 6 8 35

(0-1)

13

(1-0)

35

15.6.2014 klo 17:00 Kuusankoski

Helsinki 69ersin avauskierroksen voitto Kouvola Indiansista ei tarkoita paljoakaan pudotuspelitaistelua ajatellen, jos historiankirjoihin on uskominen. Indiansin kannalta kotitappio on kuitenkin varsin murheellinen.

Molempien joukkueiden innolla odottama kamppailu Kuusankoskella päättyi lopulta vierailevan Helsinki 69ersin selkeään 13-35 -voittoon. Indiansin Henri Kauhasen kaksi ensimmäisellä neljänneksellä heittämää syötönkatkoa johtivat kahteen 69ers-touchdowniin. Vaikka Indians heräsikin Jeremy Dixonin ja Joseph Benedettin johdolla taistelemaan, ei joukkue päässyt missään vaiheessa kahdeksaa pistettä lähemmäs. Selvä 22 pisteen voitto on 69ersille tärkeä myös siksi, että se takaa joukkueelle edun, mikäli molemmat joukkueista sijoittuisivat runkosarjan jälkeen tasapisteisiin.

Divisioonavuosina vahvana juoksujoukkueena tunnettu 69ers on nyt yhden runkosarjaottelun perusteella muuttanut filosofiaansa hyökkäyksessä. Täksi kaudeksi jenkkivahvistusta ei hankittu keskushyökkääjän paikalle, mikä mahdollisti laitahyökkääjä RJ Longin palkkaamisen pelinrakentaja Marques Ivoryn avuksi. Long näyttikin heti taitonsa 182 jaardillaan ja neljällä touchdownillaan. Vaikka voittoon tarvitaan tietenkin koko joukkueen panosta, on selvää, että 69ersilla on tänäkin vuonna vahvat amerikkalaisvahvistukset. Andre Dahlman ja Brenden Creacy täydensivät 69ers-hyökkäystä juoksupelillään, mutta Charles McCrean viimevuotisista tuloksista jäätiin ymmärrettävästi kauas. Voikin miettiä, kuinka merkittävästi 69ersin tilastollisesti vahva juoksuhyökkäys nojasi viime kaudella juuri McCrean ilmiömäisiin taitoihin.

Sunnuntaina tappion kärsinyt Kouvola Indians palkkasi vuonna 2013 eniten ulkomaalaisvahvistuksia koko Vaahteraliigassa. Tälle kaudelle Indians lähti suunnitelmissaan luottaa enemmän suomalaisiin, mutta joukkueen rungon oheneminen on pakottanut seuran hankkimaan lisäapuja jälleen maamme rajojen ulkopuolelta. Edustusjoukkueen joukkueenjohtaja Mika Kauhanen nosti seuran kausijulkaisun pääkirjoituksessaan esiin alle 20-vuotiaat oman seuran kasvatit, mutta myönsi myös, että ”muuttoliikennettä on tapahtunut merkittävissä määrin”. Rivejä tilkitäkseen seura julkisti eilen jo viime kaudella Kouvolassa pelanneen espanjalaislinjamiehen Alfonso Ruitiñan sopimuksen edustusjoukkueeseen. Ruitiña on aiemmin signatun Matiss Ringsin lähdön jälkeen joukkueen tämän hetken ainoa europelaaja myös juniorijoukkueita valmentavan Kristof Schroederin ohella. Toisaalta seura on ilmoittanut neuvottelevansa tällä hetkellä vielä kahden muun ulkomaalaispelaajan kanssa. Koska Indiansin jenkkikiintiö on täynnä, puhutaan tässä tapauksessa joko puhtaasti eurooppalaisista tai ns. kahden passin pelaajista. Jos sopimukset toteutuvat, nousee joukkueen ulkomaalaisvahvistusten määrä seitsemään.

Kuva: Touchdown.fi

69ers voitti – johtopäätökset?

Indiansin ja 69ersin kohdatessa nähtiin kaksi joukkuetta, jotka molemmat jäivät viime kaudella pudotuspelien ulkopuolelle. Halusin selvittää, antaisiko Vaahteraliigan lähimenneisyys osviittaa joukkueiden mahdollisuuksista tällä kaudella. Otin selvitykseen mukaan kaikki sellaiset tapaukset vuosilta 2010-2013, joissa edelliskaudella pudotuspelien ulkopuolelle jäänyt tai divisioonasta noussut joukkue on onnistunut voittamaan avauskierroksella. Povaisiko voitto 69ersille siis vaikkapa pudotuspelipaikkaa?

Lyhyt vastaus on ytimekäs ”ei”. Vaikka voitto on luonnollisesti aina voitto, sen perusteella ei kannata tehdä liian pitkiä johtopäätöksiä helsinkiläisjoukkueen todellisesta tasosta. Seuraavassa taulukossa esitetään vastaavat tapaukset edelliseltä neljältä kaudelta.

Vuosi Joukkue Tulos Runkosarjan jälkeen Huomio
2013 Indians W 33-34 6. (3-7) Hävisi 6 viimeistä peliään
2012 Northern Lights W 35-6 7. (2-8) Hävisi 7 viimeistä peliään 
2011 Jaguaarit W 35-6 5. (4-6)
2010 Jaguaarit W 31-20 6. (3-7)
2010 Wolverines W 55-7 2. (8-2) Stokes loukkaantunut 2009

Taulukosta selviää, että vain kaksi joukkuetta viidestä tutkitusta saavutti mainittavaa menestystä. Kauden 2011 Jaguaarit voittivat yhden ottelun edelliskautta enemmän. Kauden 2010 Wolverinesin parantuneita otteita selittää osaltaan Stephen Stokesin tokeneminen jälleen pelikuntoon edelliskauden päättäneen loukkaantumisen jälkeen. Tästä syystä Wolverinesia voitiin pitää ns. sleeper-joukkueena kauden kynnyksellä.

69ersin viime kautta ei voida pitää mistään yksittäisestä syystä selvästi odotuksia heikompana, eikä joukkue ole toisaalta myöskään paperilla erityisen merkittävästi vahvistunut. Näin ollen historia lupailisi joukkueelle sijoja 6-7. Toisaalta spekulointi ja menneisyyden haamuihin nojaaminen on siinä mielessä turhaa, että pelit ratkaistaan edelleen kentällä. Tämän kauden 69ersilla ei ole suoranaista sidettä yhteenkään tutkitusta viidestä joukkueesta, vaan sen lopullisen sijoituksen määrittelee hyvin pitkälle joukkue itse. Jää nähtäväksi, pystyykö helsinkiläisjoukkue rikkomaan viime vuosilta tutun kaavan.

Kuva: Touchdown.fi

Menneisyyden painolasti rasittaa Indiansia

Entä Indiansin tappio? Voitto ei vielä takaa 69ersille pudotuspelipaikkaa, mutta avauskierroksen tappio liki hautaa kouvolalaisten mahdollisuudet nousta tämän kauden pudotuspeleihin. Viimeiseen neljään vuoteen yksikään edelliskaudella pudotuspelien ulkopuolelle jäänyt joukkue ei ole pystynyt sinne selviämään, mikäli avauskierroksella on tullut takkiin.

Vuosi Joukkue Tulos Runkosarjan jälkeen Huomio
2013 69ers L 41-14 7. (1-9) Säilyi liigassa hiuksenhienosti 
2013 Jaguaarit L 33-34 8. (1-9) Putosi divisioonaan 
2012 TAFT L 20-6 6. (3-7) Hyvä tulokaskausi 
2012 Jaguaarit L 49-13 5. (4-6) Niukasti ulos pudotuspeleistä 
2011 Trojans L 35-6 8. (0-10) Voitti vasta myöhään seuraavalla kaudella 
2010 Saints L 55-7 8. (0-10) Putosi kakkosdivisioonaan 
2010 Trojans L 31-20 7. (2-8) – 

Kauden 2012 TAFT ja Jaguaarit suoriutuivat mallikkaasti, vaikka kumpikaan ei selviytynytkään pudotuspeleihin. TAFT:n menestys heti tulokaskaudellaan ei tullut suurena yllätyksenä – olihan joukkue voittanut I-divisioonan kaksi kertaa peräjälkeen. Kahden vuoden takaisin Jaguaareja puolestaan vahvisti Puolustusvoimien Urheilukoulussa varusmiespalvelustaan suorittavien pelaajien ryhmä, jonka jäsenistä Ville-Valtteri Suojanen ja Mika Nissinen lienevät tunnetuimmat.

Tämän kesän Indiansilla on jälleen hyvät amerikkalaisvahvistukset ja hyvä amerikkalainen päävalmentaja. Muilta osin joukkue ei ole kuitenkaan – ainakaan paperilla – juuri vahvistunut. Mikäli lähihistoriaan on siis luottaminen, on joukkueen varsin vaikea parantaa viime kauden kolmesta voitostaan.

Eteenpäin

Joukkueiden tulevaisuudennäkymiä ei voi kuitenkaan aina arvioida suoraan voitoilla ja tappioilla. Sekä Helsingissä että Kouvolassa tiedetään, ettei kumpikaan joukkue taistele tänä vuonna realistisesti Vaahteramaljan voitosta. Kyse onkin jatkuvasta kehittymisestä ja satsaamisesta tulevaisuuteen. Molemmille joukkueille onkin tänä vuonna tärkeää kehittää omaa pelisysteemiään ja ajaa myös nuoria pelaajia sisään tärkeisiin rooleihin. Henkilökohtaisesti toivotan onnea molemmille joukkueille ja toivon, että molemmat ylittävät odotukset tällä kaudella.

Kommentoi

  • Joukkueet kohtaavat vielä toistamiseen tällä kaudella, joten voitto ei vielä suoraan takaa mitään 69ersille. Toki oma fiilis on se, että ovat paras tuosta ennakkoon häntäpäähän veikatusta kolmikosta, joten tuskin tarvitsee jännittää tasapisteitä loppukaudesta.

    Kyllähän tuo Indiansin toiminta vaikuttaa tällä hetkellä todella surkealta. Joukkueella on hädintuskin 20 miestä rosterissa. Viime kauden palkka-armeija sai vielä homman näyttämään joltakin, mutta nyt totuus paljastuu rumasti.

  • Mielenkiintoista pohdintaa. Indiansin *edustusjoukkueen* tilanne vaikuttaa tosiaan vähän heikolta, mutta 20-miehinen joukkue pelasi aivan hieniosti, ja tsemppasi alusta loppuun asti 69ersia vastaan. Eli lähes tarvittava määrä taitoa/tekniikkaa/voimaa/nopeutta on, mutta rosteriin kaivattaisiin kipeästi lisää ukkoja.

    Indiansilla tietääkseni on 11-, 13, 15- ja 17-juniorijoukkueet, nettisivutkin näyttävät päivittyvän kiitettävästi joten seuran tilanne lienee ainakin siedettävä(?)

    Mitenhän paluu Kouvolaan pelaamaan vaikuttaisi, katsojia ei ollut yhtä monta kuin männävuosina….