Viime vuosien menestyjät perjantain TV-pelissä

Tuomo Tomperi 12.6.2014 0:06 6 kommenttia

Kotimainen liigakausi potkaistaan käyntiin perjantaina, kun Seinäjoki Crocodiles kohtaa Helsinki Wolverinesin Käpylän Velodromilla. Ottelu televisioidaan Nelonen Pro -kanavalla klo 18.30 alkaen.

Paperilla perjantain liiga-avaus on viime vuonna Vaahteraliigaa seuranneelle varsinainen unelmaottelu. Viimeksi joukkueiden kohdatessa käytiin todellinen hyökkäyskilpailu, joka ratkesi Jouppilanvuorella Wolverinesille vasta aivan ottelun loppuhetkillä. Tuosta elokuisesta kamppailusta ei todellakaan puuttunut tunnetta tai latausta. Aiemmin samana päivänä Wasa Royals houkutteli Rautamaljaan yli 1400 katsojaa, mutta molemmat ottelut paikan päällä katsoneena uskallan väittää, että tunnelma Joupiskalla oli vielä astetta kovempi.

Yhdessä talvessa on kuitenkin ehtinyt muuttua paljon. Helsinki Wolverinesin vuosia kestänyt kova panostus liigamenestykseen ja eurokenttiin sai syksyllä väistyä uusien arvojen tieltä. Käytännössä realistisesta mestaruustaistelusta pois jättäytynyt Wolverines sai keväällä lisää lunta tupaan, kun joukkueen jo signattu amerikkalaiskaksikko Columbus Givens ja Juaquin Iglesias jättäytyi kotimaahansa. Päävalmentaja Kari Leivoja erosi, ja nyt joukkuetta valmentaakin aiemmin kakkosdivisioonajoukkueesta tunnettu Marcus Andersson, joka toimii myös seuran puheenjohtajana. Tilanne ei ole paras mahdollinen, mutta Wolverines lähtee silti leuka pystyssä kesän liigakauteen.

Wolverinesin onni on laaja seuraorganisaatio, joka on mahdollistanut uusien kykyjen nostamisen seuran kakkosjoukkueesta liigajoukkueeseen. Mestaruuden Wolverinesin paidassa kesällä 2011 voittanut Cedric Johnson saa ympärilleen varsin uusiutuneen hyökkäyksen, jonka taitopelaajista läpimurtonsa on tehnyt vain nuori Sebastien Sagne. Wolverines on viime vuodet ollut niin vahvasti Stephen Stokesin ja Johnsonin varassa, että on vaikea kuvitella joukkueen hyökkäystä eri miesten harteilla. Tänä vuonna moni Wolverines-pelaaja saa varmasti pitkään odottamansa tilaisuuden näyttää kykynsä. Jääkin nähtäväksi, pystyykö joku tuntemattomista kasvoista yllättämään perjantain ottelussa.

Myös Wolverines-puolustus on tänä kesänä varsin erilainen viime vuoteen verrattuna. Perjantain ottelu antaa varmasti paremmin kuvan siitä, kuka kantaa vastuun kokeneen Kalle da Silvan lisäksi. Wolverinesin oma ennakko nostaa esiin nuoren tukimiehen Ville Valastin (198cm/98kg). Cedric Johnsonin ollessa tällä hetkellä joukkueen ainoa amerikkalaispelaaja, pelaa joukkue puolustuksessa täysin kotimaisin voimin.

Uusiutunut Crocodiles – parempi kuin viime vuonna?

Nykyisellään tuntuu siltä, että Seinäjoki Crocodilesilla on joka vuosi aivan eri joukkue kuin edellisenä kesänä. Tuntumassa lienee jotain perää, sillä Helsinki Wolverinesin suorittaman laskutoimituksen perusteella alle puolet tämän kauden Crocodiles-pelaajista puki vihernutun ylleen myös kesällä 2013. Crocodilesin putoamista kansallisesta eliitistä on haluttu ennustaa jo monen vuoden ajan, mutta niin vain Seinäjoella saadaan joka vuosi pakka kasaan vaikeistakin olosuhteita huolimatta. Crocodilesilla on tilillään kaikkein eniten runkosarjavoittoja 2000-luvulla, eikä syyttä. Seinäjoella osataan koota joukkue, vaikka se tarkoittaisikin uusia kasvoja vuodesta toiseen.

Crocodilesilla ei ollut tänäkään vuonna onnea jenkkivalintojensa kanssa, sillä sekä talvella sopimuksen tehneet Johnny Brown että Gabe Linehan jäivät lopulta kotimaahansa. Pelinrakentaja Doug Websterin lisäksi joukkue on hankkinut Purdue Universityn nopean Gerald Goodenin, joka teki sopimuksen Crocodilesin kanssa myös keväällä 2013. Silloin Gooden jäi lopulta tulematta, mutta nyt toisella yrityksellä natsasi. Gooden tulee ottamaan Linehanille kaavaillun roolin puolustuksen linjassa. Crocodilesin GM Juha Laitila kertoi muutaman viikon takaisella videolla, että valmis yhteys Goodeniin auttoi sopimuksen synnyssä. Joukkueen kolmas jenkkiapu on monipuolinen Roman Runner, joka voidaan kokemuksensa puolesta nähdä hyökkäyksessä tai puolustuksessa. Lisäksi Croco-paidassa nähdään espanjalainen Tachu Orue, joka pelasi viime kesänä Kouvola Indiansissa.

Crocodilesin viime kesän jenkkivahvistukset kuuluivat liigan ehdottomaan eliittiin. Tänä vuonna joukkue on satsannut hieman eri pelipaikoille. Näkyvin ero nähdään hyökkäyksen puolella, jossa Nokian Velipekka Jaakonsaari ja Oulusta saapunut Mika Nissinen kilpailevat peliajasta. Maajoukkueeseen valittu Jaakonsaari on ennakkoon vahvoilla startterin rooliin, mutta viime kaudella divisioonassa mukavasti juossut Nissinen on varmasti eri mieltä. Molemmat pelaajat ovat tehneet tuhojaan divisioonatasolla, mutta liigassa kumpikaan ei ole vielä tehnyt läpimurtoaan. Nissiseltä löytyy toki myös liigakokemuksta Northern Lightsista ja Jyväskylän Jaguaareista vuosilta 2011-2012, mutta kumpanakaan vuonna hän ei eri syistä noussut joukkueensa ykköspallonkantajan rooliin.

Jaakonsaaren ja Nissisen otteisiin vaikuttaa luonnollisesti Crocodilesin tämän kauden hyökkäyksen linjan taso. Harjoitusottelussa Turussa Crocodiles ei juossut käytännössä mihinkään, mikä ei ole erityisen hyvä merkki liigakauden avausta ajatellen. Keskushyökkääjäkaksikolla on työnsarkaa edessään, mikäli he haluavat säilyttää viime vuosina Seinäjoella nähdyn tason. Vuonna 2012 Veikka Lehtonen ja Ville Järviö kantoivat kahdestaan palloa yli 1000 jaardia ja tekivät lisäksi 13 touchdownia. Silloin osan joukkueen juoksupelotteesta muodosti tietenkin Dom Kegel, joka itseasiassa johti joukkueen juoksutilastoja 793 edetyllä jaardillaan ja peräti 20 touchdownillaan. Vertailun vuoksi Jocques Crawford juoksi viime kauden runkosarjassa reilut 1300 jaardia.

Itse odotan isoa kautta laitahyökkääjä Vili Rajamäeltä, joka on viimeiset pari vuotta väläytellyt osaamistaan. On myös mielenkiintoista nähdä, millaista tulosta Kris Kougia saa aikana Seinäjoella. Crocodiles tarvitsee tällä kaudella toimivaa heittopeliä menestyäkseen.

Lue myös

Kommentoi

  • Hieno ennakko! Nelosen lähetys alkanee jo klo 18, peli puoli tuntia myöhemmin.

  • Veikkaisin, että toiminta on ainakin enemmän ammattimaista, kuin Urhon puolella aikanaan. Toivottavasti.

  • Hyvä ennakko! Kiitokset Tuomolle!

    Uskoisin että Wolverines saa kylmää kyytiä, mikäli ei sitten Crocodiles lähde ylimielisellä asenteella ja harjoitusmielellä liigapeliin.

    Toivottavasti Wolverines saa pari lisäjenkkiä maahan. Se olisi joukkueelle kovasti tarpeen. Crocodilesin jenkit vaikuttavat monipuolisilta, ja on mielenkiintoista nähdä miten esim. Runneria käytetään jatkossa hyökkäyksen puolella. Uskoisin että tässä ottelussa ei tulla vielä näkemään läheskään kaikkea mitä joukkueella on tarjolla.

  • #vaahteraliiga-feediä aiheesta:


  • Tilastoja voisi seurata ;)

  • Huhhuijaa. Vois Webster tehdä aina 5 hyppyjukkaa snapin jälkeen niin olis Wolvoilla edes jotain saumaa.