Finaalijoukkueet heti vastakkain divarissa?

Tuomo Tomperi 10.6.2014 23:05 14 kommenttia

Ykkösdivisioonan viikonlopun huippuottelu on sunnuntaina pelattava Hyvinkää Falconsin ja Wasa Royalsin välinen kamppailu. Kärsiikö Royals historiansa ensimmäisen tappion haukkojen kynsissä?

Kun Seppo Evwaraye maaliskuussa 2013 esitteli West Coast Vikings ry:n uuden edustusjoukkueen ilmeen ja vision, ei moni arvannut, mitä tuleman piti. Evwaraye kertoi tiedostustilaisuudessa haltuunsa ottaman joukkueen arvoista ja tavoitteista, mutta vasta viime kesän esitykset antoivat puheille lopullisen painoarvonsa. Muutokset toimintatapoihin, ammattimainen ote, vaatimustaso ja pelaaminen voitosta ovat välähdelleet vuosien mittaan muidenkin huulilla, mutta kuten Royals osoitti, tarkoitti Evwaraye täsmälleen sitä, mitä tuolloin sanoi. Royals on noussut lyhyessä ajassa malliesimerkiksi monelle muulle maamme seuralle, usealla osa-alueella.

Ykkösdivisioonaan noussut Royals pelasi odotetun harjoitusottelunsa Tampere Saintsia vastaan viime kuun viimeisenä viikonloppuna. Royals vei voiton selvällä erolla. Sunnuntaina tilanne on kuitenkin toinen: tällä kertaa pelataan pisteistä. Selittelyille ei Hyvinkään Falconsin ja Royalsin välisessä kamppailussa ole tilaa. Royals lähtee otteluun hyvällä todennäköisyydellä samalla reseptillä kuin Saintsiakin vastaan. Joukkueen juoksupeli toimii syömähampaana, jota täydennetään sopivassa suhteessa Herbert Bynesin pyörittämällä heittopelillä. Joukkueen runko on säilynyt viime kaudelta liki samana, ja tulleita pelaajia löytyy pitkälti toistakymmentä.

Royals-hehkutukseen kyllästyneille tiedoksi, että myös sunnuntain isäntäjoukkue Falconsilla on sanansa sanottavana ottelun lopputulokseen. Falcons leireili viikonloppuna Eerikkilän urheiluopistolla koko joukkueen voimin. Mukana menossa oli myös joukkueen molemmat pelinrakentajat, amerikkalainen Robbie Matey ja vastikään Kansasista Suomeen saapunut Janrik Seppälä.

Falcons näytti jo harjoituskaudella hyvältä, vaikka joukkue pelasi molemmissa otteluissaan käytännössä ilman pelinrakentajaa. Rami Lilja ja muu valmennustiimi on tehnyt Hyvinkäällä hyvää työtä, eikä olisikaan ihme, jos joukkue ottaisi uuden askeleen viime kauden otteisiin verrattuna. Viime vuoden Falcons oli lupaava joukkue, joka onnistui mm. voittamaan kahdella jenkillä pelanneen Oulu Northern Lightsin kotonaan. Jos joukkueen hyökkäyspeli nostaa tasoaan viime kesästä, voi joukkue taistella täysin realistisesti paikasta Spagettimaljassa.

Karri Piela. Kuva: Henna Tomperi

Avainkysymykset

Kuten vanha kansa tietää, ratkeaa Falconsin ja Royalsin ottelu luonnollisesti linjapeliin. On täysin selvää, että mikäli Vaasan hyökkäyksen linja saa raivattua jatkuvasti runsaasti tilaa Ville Järviön johtamalle juoksuhyökkäykselle, ei Royalsin menoa estä mikään tai kukaan. Falcons tulee ennakkoon ajatellen etenemään ottelussa enemmän heittäen, joten vastaavasti haukkalinjan on kyettävä pitämään Matey puhtaana. Varsinkin alkukaudesta heittohyökkäysten toiminnassa on vielä parantamisen varaa, joten riittävä aika ja luotto linjaan tulee olemaan Mateylle kaikki kaikessa.

Royals-hyökkäyksestä on puhuttu paljon, mutta myös puolustus pystyi viime kaudella koviin suorituksiin. Royalsilla on vahva ja fyysinen puolustus, mutta se kohtaa nyt amerikkalaispelinrakentajan sarjaottelussa historiansa ensimmäistä kertaa. Varsinkin Falconsin Karri Piela oli laidalla tulessa harjoituskaudella, ja Robbie Mateyn lisääminen pakkaan nostaa kotijoukkueen heittopelin luonnollisesti aivan uudelle tasolle. Rami Lilja tunnetaan heittopelistään, joten hän on varmasti käyttänyt viime ajat Royals-puolustuksen heikkouksien löytämiseen.

Royalsin menestykselle viime kauden kakkosessa on annettu paljon painoarvoa, mutta on hyvä muistaa, että myös Falcons pelasi tappiottoman kauden pelatessaan II-divisioonassa 2012. Falcons on ehtinyt viettää nyt vuoden ykkösessä, eikä varmasti tule antamaan sarjanousijalle mitään ilmaiseksi. Tämän vuoden Falcons on vuotta viisaampi ja ennenkaikkea kypsempi joukkue, joka voi hyvänä päivänä laittaa hyvinkin Royalsille kampoihin. Riittääkö se, selviää Hyvinkäällä sunnuntaina kello 14 alkaen.

Lue myös

Kommentoi

 • Tiukka peli tiedossa. Panokset on valtavat jos mietitään playoff kotietua ja mahdollista finaalin isännöintiä..

  Falcons lienee selkeä ennakkosuosikki voittajaksi ja Spagettimaljan nostajaksi mutta Saints ja Oulu laittanevat Royalsin kanssa kovasti kampoihin.

  Toivotaan että voitto ratkeaa puhtaalla pelillä ja että molemmat joukkueet ovat valmistautuneita kauden avaukseen ja nähtäisiin fyysinen kova rehti peli.

 • Kun katsahdin Royalsiin nettisivuja niin täytyy sanoa että aika vahvasti haiskahtaa ”ameriikan meiningiltä” ja se on vaan hyvä asia. Jos hankkivat nuo pelaaja tunnelit ja 6m ilmaukon kentän laidalle niin täytyy kyl nostaa hattua ja lujaa! Koska suunnitelmat on noinkin suuria sekä selkeitä ja näkyvyyteen ynnä kaikkeen ”ylimääräiseen” on panostettu noinkin paljon niin toivon täysin vilpittömästi Waasan divari voittoa ja suoraa nousua liigaan. Ja se on vielä kaiken lisäksi täysin mahdollistakin. Hyvä Seppo ja hyvä Waasa!!

 • Vaasa liigaan, koska pelaajatunneli, pomppulinna ja 6m ilmaukko!

 • Meilläkin on Jyväskylässä pomppulinna ja liukumäki. Tällä logiikalla ne oikeuttavat vähintäänkin Spagettimaljaan Royalsia haastamaan ;)

 • Vaikka ilmapallot ja pomppulinnatkin välillä vähän lentelee, niin pidetään jalat kuitenkin tiukasti maassa. Kaikki mikä lisää näkyvyyttä ja viihtyvyyttä peleihin on tietysti plussaa, mutta pelit ratkaistaan edelleen kentällä. Ens kauden sarjatasoon vaikuttaa aika moni asia ja näitä on turha spekuloida tähän aikaan vuodesta. Keskitytään nyt vaan alkavaan kauteen ja peli kerrallaan.

 • Tarkoitinkin sitä että kun tuntuu että muualla ei oheiskrääsään panosteta yhtään ja esim viimevuonna Sipoossa, joka oli divarissa, ei ollut edes makkara kojua ottelu ”tapahtumassaan”. Jos lajia meinataan markkinoida suurille yleisöille ja saada harrastajia lisää niin silloin pitää olla kaikki epäoleellinen ja kentän ulkopuolinen hapatus kunnossa. Enemmän junnuharrastajia houkuttelee tollaiset pelaajatunnelit kuin tyhjä katsomo ja hiekkakenttä!

 • http://www.breitbart.com/Breitbart-Sports/2014/06/09/Jacksonville-Jaguars-Install-Pool-Cabanas-in-Stadium

  Kyllä mulle kelpaisi jos paikallinen seura jotain lisähärpäkettä toisi otteluihin. Vaasassa jo todistettu (?) että lisää yleisöähän tuo vetää koska kaikki ei sinne välttämättä tule sitä itse peliä ihan kympillä katselemaan, kuten pienet lapset.

 • Jos nämä joukkueet kohtaa finaalissa niin hyvältä näyttää sillä ainakin Falconsilla jäi varmasti parannettavaa hyökkäyksensä osalta ja puolustus piti mahtavasti pintansa Royalsia vastaan.

 • Kohtuullisestihan tuolle Royalsinkin hyökkäykselle jäi parantamisen varaa, vai oliko tuo parasta mitä Royals tulee hyökkäyksen puolelta esittämään?. Puolustus ei kyllä pitänyt pintaansa Falconsin hyökkäystä vastaan vaan se voitti sen kahdella TD:llä, mikä lienee myös ihan kohtuullinen suoritus…

 • Varmasti jossain määrin Royalsin peliin vaikutti se, että hyökkäyksestä oli jouduttu siirtämään pelaajia puolustukseen, mutta Falconsin puolustus pelasi myös todella hyvin. Voisihan Suosteen TD:stä toki antaa vähän creditiä hyökkäyksellekin. Normaalisti keskushyökkääjänä esiintyvä Suoste täytti muuten tukimiehen paikan aika mallikkaasti.

 • Molemmille jäi petrattavaa ja tuskin tuo oli Royalsin hyökkäyksen kauden paras esitys.

  Kannua nostellaan vasta syyskuussa. Mukavaa oli se että tasoerot oli noin pienet eikä Falcons ollut niin ylivoimainen kuin etukäteen pelattu.

  Onnea Royalsille voitosta. Nyt on voitot plakkarista molemmista divariavauksista.

 • @ seuraavaksi vaasassa? http://www.royals.fi/tmp_royals_site_0.asp?sua=2&lang=1&s=719 Ei ihan, mutta melkein… Mukavahan tuostakin on varmaan ottelua seurata =)