Kovaa peliä Kuopiossa

Tuomo Tomperi 8.6.2014 16:06 Ei kommentteja

1 2 3 4  
0 7 0 10 17
0 0 7 9 16

(2-1)

17

(1-2)

16

7.6.2014 klo 15:00 Kuopio

Lauantain kakkosdivarikamppailussa isäntäjoukkue Steelers onnistui kaatamaan vieraansa aivan viime hetkillä, vaikka Wolverines II:n voitto näytti jo varmistuneen.

Pelattiin viimeisen neljänneksen loppuhetkiä, kun Kuopio Steelersin ja Helsinki Wolverines II:n välinen kamppailu oli edennyt ratkaisupisteeseen. Yhden pisteen johtoasemassa sinnitellyt ahmalauma hyökkäsi vain vajaat kaksi minuuttia ennen peliajan päättymistä. Steelers oli jo käyttänyt kaikki aikalisänsä, eikä Wolverines II tarvinnut kuin uudet yritykset pelin pistämiseksi jäihin. Kolmas yritys, matkaa maaliin parisenkymmentä jaardia. Peli lähtee käyntiin, ja Wolverines vyöryy kiertopelillä oikean laidan kautta. Uudet yritykset – kymmenenviisitouchdown! Vieraiden sivuraja räjähtää. Peli on ohi – vai onko?

Touchdown lisää ahmajohdon seitsemään pisteeseen, mutta samalla Steelersille tarjoutuu vielä yksi yritys nousta rinnalle ja ohi. Aikaa ei ole paljon, mutta kuin tyhjästä pelinrakentaja Mikko Aspinen löytää koko pelin piilossa olleen Pekka Utriaisen kahdella pitkällä heitolla, joista toinen päätyy aina vierasjoukkueen maaliin saakka. Steelers ei lähde tavoittelemaan jatkoaikaa, vaan asettautuu rohkeasti kahden pisteen lisäpisteyritykseen. Aspisen rojahtaessa pallon kanssa hiuksenhienosti yli maalilinjan on Steelers tehnyt mahdottomasti mahdollisen. Wolverines II yrittää vielä takaa-ajoa, mutta turhaan. Savolaiset ovat nousseet voittoon kuilun partaalta.

Erittäin kuumassa kelissä pelattu oli varsinkin ottelun alkupuolella todellista asemasotaa. Normaalisti Steelersin pelinrakentajana nähtävä Andy Bezaire joutui EM-kisakomennuksen vuoksi jättämään ottelun väliin, joten pelinrakentajan tontilla nähtiin toinen mies. Paremmin tukimiehenä tunnetun Mikko Aspisen rakentama kuopiolaishyökkäys liikkui avausjaksolla tahmeasti, mutta myös vieraiden flexbone yski pahemman kerran. Aspinen onnistui ottelun toisella neljänneksellä hyödyntämään vieraiden tarjoileman hyvän kenttäaseman, ja siirsi joukkueensa johtoon hieman ennen taukovihellystä. Hyökkäysten polkiessa paikallaan näytti katsomoon jo siltä, että voittoon oikeuttavat pisteet oli jo tehty, mutta toisin kävi. Ottelun toisella puoliajalla alkoi nimittäin tapahtua.

Liekö pääsyynä helteen aiheuttama Steelers-puolustuksen väsymys vai helsinkiläisjoukkueen valmennuksen taktiset muutokset, mutta toisella puoliajalla ahmojen hyökkäys alkoi kulkea aiempaa sutjakammin. Aiemmin lähinnä kiertopeleillä edennyt joukkue alkoi löytää tilaa myös Steelers-puolustuksen keskustasta. Joel Seppelin korvasi Pekka Lamminsalon joukkueen pelinrakentajana ja johdattikin Wolverinesin tasoitukseen oikeuttavaan touchdowniin. Steelers siirtyi Oleg Alexeevin safetylla vielä johtoon, mutta helsinkiläisten kengittämä potkumaali hyvän hyökkäysvuoron päätteeksi nosti vieraat 10-9 -johtoon. Ottelu oli erittäin lähellä päättyä juuri näihin lukemiin.

Kuva: Tuomo Tomperi

Aurinkoisella Väinölänniemen stadionilla pelattu ottelu tarjosi jännitystä, mutta puolustusten dominoidessa yleisöönmenevää palloa nähtiin niukanlaisesti. Molemmat joukkueet hyökkäsivät odotusten mukaisesti erittäin juoksupainotteisesti. Allekirjoittanut pitää toki laadukkaasta juoksupelistä, mutta sellaista ei lauantaina nähty kummaltakaan joukkueelta – ainakaan jatkuvalla syötöllä. Kahteen suuntaan liki koko ottelun painanut Aspinen toi joukkueelleen jaardeja fyysisellä juoksupelillään, mutta toisaalta Steelers myös rähmäsi pallon luvattoman monta kertaa. Sama pätee myös helsinkiläisjoukkueeseen. Paremmalla pallokontrollilla Wolverines II olisi voinut ratkaista ottelun itselleen jo aiemmin.

Allekirjoittanut odotti toki runsaasti juoksua, mutta Steelersin heittopelin niukkuus ihmetytti läpi ottelun. Kun juoksupainotteinen hyökkäys lähtee otteluun kakkospelinrakentajalla, on toki selvää, että varsinaisesta West Coast -hyökkäyksestä ei silloin puhuta. TAFT:ssa ja Veikkausliigan KUPS:ssa aikanaan pelannut Pekka Utriainen on kuitenkin meriiteiltään yksi koko sarjan kovimpia laitahyökkääjiä, joka järkevällä sijoittumisellaan ja varmoilla käsillään on varsinkin pitkissä palloissa vahvoilla. Isäntien viimeinen hyökkäysvuoro osoitti Aspisen kykenevän heittämään pitkälle, joten heittopelin välttelyä on hieman kummasteltava. Heittämällä 5-6 kertaa pystyyn Utriaiselle tai Toni Hartikaiselle Steelers olisi voinut höllentää ahmapuolustusta ja saavuttaa jopa merkittäviä etenemisiä tai pistesuorituksia. Mielestäni edes pieni syvän pallon uhka on tärkeä osa jokaisen juoksuhyökkäyksen toimintaa.

Kuva: Jari Turunen

Noin 35 pelaajalla liikkeellä ollut Wolverines II pelasi kovaa, mutta jätti varsinkin hyökkäyksen puolella kaipaamaan lisää. Kalle Rönkkö otti muutamaan otteeseen mukavasti jaardeja laidalta, ja joukkue pääsi etenemään juoksupelillä myös keskeltä ottelun edetessä. Toivon, että Ric Hennessyn valmentama joukkue jatkaa flexbonen parissa määrätietoisesti myös kauden päätyttyä, sillä joukkue tarvitsee vielä enemmän rutiinia optiopelien suoritukseen. Pelinrakentajat Pekka Lamminsalo ja Joel Seppelin ovat molemmat melko pienikokoisia pelaajia, joiden on tehtävä päätöksiä täsmälleen oikeaan aikaan ja juostava määrätietoisesti. Steelers pystyi pysäyttämään kiertopelit ottelun aikana varsin hyvällä prosentilla, joten pelinrakentajilta olisi kenties kaivattu vielä hieman lisää heidän juostessaan itse. Paljon on luonnollisesti kiinni myös siitä, että joukkueen hyökkäyksen linja rutinoituu entisestään ja pystyy jatkossa pelaamaan paremmin yhteen. Ahmalaumasta puuttuu Sebastien Sagnen tyyppinen tähti, joka voi omalla erinomaisuudellaan ratkaista pelejä. Joukkue elää ja kuolee yhteispelillä.

Voitolla Steelers nousee sarjan parempaan keskikastiin, ja on näin kolmen ottelun jälkeen tyrkyllä pudotuspeleihin. Wolverines II seuraa piirun verran perässä. Kautta on kuitenkin vielä runsaasti jäljellä, ja tasaisessa sarjassa saatetaan nähdä vielä suuriakin yllätyksiä. Varmaa on kuitenkin se, että taistellakseen realistisesti sarjan voitosta on molempien joukkueiden nostettava suoritusvarmuuttaan vielä huomattavasti. Esimerkiksi Hämeenlinna Huskiesia vastaan lauantain otteilla ei voittotaisteluun ole asiaa, kummallakaan.

Niin, tosiaan.

Katso myös

Kommentoi