Suomelle maukas voitto länsinaapurista

Tuomo Tomperi 1.6.2014 21:43 28 kommenttia

Suomen miesten maajoukkue otti hienon voiton Ruotsista alkusarjan toisessa ottelussaan lukemin 16-13. Voitto tietää joukkueelle hyvin todennäköistä paikkaa kisojen pronssiottelussa.

Perjantain Saksa-ottelu ei näyttänyt suomalaispelaajia sunnuntaina juuri painavan, sillä joukkue pakotti ruotsalaiset välittömästi pois kentältä vain kolmen yrityksen jälkeen. Akselin Olinin illan ensimmäinen potkumaali vei joukkueen pian johtoon, ja johto tuplaantui hetkeä myöhemmin jälleen Olinin toimesta. Ruotsi tuli puoliajalle tasoihin, mutta kolmannella neljänneksellä Suomi otti ohjat ottelusta Olinin potkumaalilla ja Veikka Lehtosen hienolla juoksutouchdownila. Ruotsin pelinrakentaja Philip Juhlin toi joukkueensa vielä ottelun loppupuolella kolmen pisteen päähän, mutta sen lähemmäksi eivät sinikeltaiset enää päässeet.

– Pelasimme kaksi ottelua 48 tunnin sisällä, se oli suurin haasteemme. Se on todella rankkaa pelaajillemme, päävalmentaja Tuomas Heikkinen kertoi SAJL:lle ottelun jälkeen.

– En halunnut ajatella, että joutuisimme viime EM-kisojen tapaan pelaamaan jumbofinaalissa, ulkokentällä, mikä muistutti parkkipaikkaa. Mietin, että ensi kerralla kun saamme joukkueen kasaan, meidän on parempi päästä pelaamaan isolle stadionille. Se oli meidän tavoite koko ajan.

Avainasemassa Ruotsi-ottelussa oli pelinrakentaja Miro Kadmiryn kyky välttää Saksa-ottelussa nähtyjä virheitä. Kadmiryn ykköslaituriksi nousi tällä kertaa oululaislähtöinen Aappo Saloranta, joka keräsi neljällä kopilla 108 jaardia. Yksi Salorannalle heitetty pitkä pallo johti lisäksi ruotsalaisten syötön vastaanoton häirintään. Saloranta oli pääosin tyytyväinen peliinsä, mutta yksi pudotettu pallo kolmannella downilla jäi hyökkääjää harmittamaan.

– Henkilökohtainen kriittinen virhe, jota ei vaan saa tapahtua. Kokonaisuutena hyökkäys ei esittänyt vielä sitä peliä, mihin kyetään. Joukkue on nimenomaan joukkue, Saloranta linjasi.

– Pelattiin 45 ukkoo täydellä sydämellä koko joukkueelle ja autettiin kaveria, jos se tarvitsi ja paikattiin aikasempia virheitä. Luotettiin toisiin ja kannustettiin ja uskottiin yhdessä. Meidän tärkein ja vahvin ase on se henki ja asenne, joka meistä huokuu. Me ollaan yksi joukkue – ei yksilöitä. Jokainen tuo oman onnistumisen ja epäonnistumisen kehään, mutta kävi miten kävi, me ollaan me hyvässä ja pahassa hetkessä. Sisu ja veljeys – ei muuta!

Kadmiryn onnistumisprosentti jäi ottelussa varsin alhaiseksi, mutta toisaalta uskottava syvä uhka avasi tilaa Veikka Lehtosen ja Kadmiryn pyörittämälle juoksupelille. 105 jaardia juossut Lehtonen pysäytettiin ottelussa aloituslinjan taakse ainoastaan kerran. Myös neljä vuotta sitten EM-kisoissa mukana ollut Lehtonen on noussut selvästi maajoukkueen ykköskeskushyökkääjäksi, sillä kahdessa ottelussa vastuuta on tarjottu muille keskushyökkääjille vain kahden kannon verran.

Puolustuksessa Suomi onnistui pysäyttämään Anders Hermodssonin johtaman Ruotsi-hyökkäyksen liki täydellisesti. Ensimmäisen puoliajan lopulla kentälle vaihdettu Philip Juhlin toi Ruotsin peliin kuitenkin kaivattua lisätehoa. Juhlin löysi Fredrik Eklundin ja Fredrik Isakssonin useampaan otteeseen pitkien siivujen arvoisesti, ja toi Ruotsin tasoihin juuri ennen toisen neljänneksen loppua. Ottelun loppupuolella Ruotsi haki vimmatusti takaa-ajoa isolla riskillä, ja Juhlinin pakotetut heitot kostautuivat Tuomas Leinosen ja Pekka Rantalan syötönkatkoilla. Suomen onneksi Juhlinia ei peluutettu heti ottelun alusta alkaen. Ruotsin peli kaatui pitkälti siihen, ettei joukkue pystynyt juoksemaan ottelussa 53 jaardia enempää.

Puolustuksessa onnistumiset jakautuivat laajalle rintamalla. Puolustuksen linjamies Okko Outinen kävi taklaamassa pallonkantajan kaksi kertaa aloituslinjan takana ja häiritsi muutenkin ruotsalaispelinrakentajien työtä koko ottelun ajan. Juhani Koivumäki otti ottelun viimeisellä neljänneksellä äärimmäisen tärkeän syötönkatkon Suomen maalin edustalla, mutta Efe Evwarayen melko kevyesti tuomittu pelinrakentaan törmääminen nollasi tilanteen. Puolustuksesta erottuivat myös tuttuun tapaansa Santtu Äyräväinen sekä kovia iskuja jakanut Seikko Vennelä. Kokonaisuutena puolustus pelasi kurinalaisesti ja vältti Saksaa vastaan nähdyt merkkausvirheet.

Ellei Ruotsi onnistu kaatamaan Saksaa ylihuomenna, jatkuvat Suomen pelit ensi lauantaina pronssiottelussa. Vastaan asettuu joku kolmikosta Itävalta, Tanska tai Ranska. Ottelu näkyy VeikkausTV:n kautta ilmaiseksi.

Katso myös

Artikkelissa on hyödynnetty SAJL Median Marianne Konsterin tekemää työtä.

Kommentoi

 • Artikkeliin lisätty Heikkisen & Salorannan kommentit.

 • Loistavaa ukot. Nyt lepoa ropalle ja pronssit kotiin. Työt ei viellä ole ohi. Homma on mennyt hienosti eteenpäin viimeisen 2-3 vuoden aikana. Hyvää duunia myös valmennuksesta.

 • ”Ruotsi tuli puoliajalla tasoihin”

  Tapahtuikohan tuo nyt ihan varmasti puoliajalla, vai mahdollisesti 2. neljänneksellä? :)

 • No sanotaan sitten ”puoliajalle” :) Tosin minusta olisi ollut viihdyttävämpää, jos nimenomaan puoliajalla.

 • Oli kyllä niin jännittävä peli, että krapulamasennukseen syömäni jäätelöannoksen jälkeen nuolin pelkkää lusikkaa 15 minuuttia.

 • Oli todella iso voitto ja vieläpä Ruotsista, mikäs se parempaa. Kaksi peräkkäistä voittoa Ruotsista höystettynä Roostersin voitoilla Ruotsin seurajoukkueiden ykkösestä ja kakkosesta kertoo omaa kieltään Suomen kärjen kehittymisestä viime vuosina. Ei ollut hyökkäykseltä vielä unelmapeli, joten meillä on lupa odottaa sitä pronssiottelussa. Saksa ja Itävalta ovat vielä omassa luokassaan ja vaikeasti tavoitettavia monestakin tälläkin foorumilla esiin tulleesta syystä. Veikkaan että Veikka ja kumppanit tulevat pelaamaan Gallian kukkojen kanssa MM-kisoihin pääsystä.

 • Maukas voitto totta tosiaan ja hienoa…silmään pistävää on kuitenkin se, että suomen pelikirjasta puuttuu keskipitkät kontroiluidut pelit tyystin vaikka meillä on sen tason rissut, että niitä voitaisiin pelata. Miron nyt pitäisi vaan malttaa pysyä taskussa kun linja kyllä antaa siihen mahdollisuuden eikä hyppiä ulos. Puolustuksesta sen verran kritiikkiä, että kun oli aivan selvää jotta ruotsin ainut mahdollisuus oli heittää palloa suoraan maalille, niin siihen ei lyödä miehiä riittävästi syvään (tai pelaajat reagoi väärin)…no nyt ulosmitataan ranskan taito ja toivotaan fransmannit nokan eteen…finaali Itävalta- saksa

 • Suomen puolustus oli rautaa! Tilastoja kun katsoo Outinen, Koivumäki, Rantala, Evwaraye ja Leinonen olivat kyllä miehet paikallaan! Puolustuksen linjalta myös hieno ottelu. Vielä jos heitto saadaan paremmin kulkemaan, niin pronssiin on hyvät mahdollisuudet.

 • Valmennusta kehutaan ja syystä. Silti kovasti ihmetytti neljännen yrityksen pelaaminen melkein puolesa kentässä pelin lopussa. Se oli ainakin minun mielestä tyhmä veto. Samoin pelin lopussa Pinnan kellon pysäyttäminen oli sellainen virhe, mitä pelin lopuissa ei välttämättä haluaisi nähdä. Ei sillä, voitto on voitto.

 • Jos Ranska tulee vastaan pronssiottelussa, on Suomen takakentän oltava todella varuillaan. Tanskaa vastaan Ranskan QB vei Juuttien takakenttää miten halusi ja heitot olivat tarkkoja ja pitkiä pommeja nopeille rissuille. Meidän DL:n on saatava ehdottomasti painetta Ranskan QB:lle.
  Ranska murskasi juutit muutenkin ja toinen jkohta ohon pitää kiinnittää huomiota on Ranskan RB kalusto, joka on erittäin fyysinen ja tekee tuhojaan jos Ranskan OL saa aukkoja aikaan. Ranskan takakenttä vuorostaan sai hyvin inttereitä Tanskan QB:n hyvällä avustuksella, joten siitä kannattaa ottaa oppia, ettei mitään roikkuja laiteta liikenteeseen.

 • Ranska on todella vaarallinen heittojoukkue, mutta sen testi tulee vastaan vasta, kun joku onnistuu antamaan QB:lle painetta. Tanska ei siihen pystynyt. Siihen saattoi tosin vaikuttaa Tanskan väsymys lyhyen toipumisajan takia, mikä mielestäni näkyi koko joukkueessa. Tanskan D-linja oli muutenkin enemmän paksu ja painava kuin nopea ja vahva.
  Ranskan RB-kalusto ei mielestäni ollut niinkään fyysinen, mutta äärimmäisen vaarallinen loistavan liikkumisensa ansiosta. Sivuttaisliike oli välillä häkellyttävää.

  Itävalta-Ranska kertoo paljon niin Ranskan kuin Itävallankin todellisesta tasosta, sillä Tanska ei ollut oikea testi. Oma veikkaukseni on, että Suomi kohtaa Itävallan finaalissa. Oma näkemykseni on myös, että Suomi on kuronut matkaa kiinni tähän parivaljakkoon, mutta voitto kummasta tahansa vaatii Suomelta parasta mahdollista peliä ja vähän onneakin.

 • Ennustukseni taisi olla hieman liian optimistinen. Finaalin sijaan Suomi ehkä kuitenkin pelaa pronssipelissä.

 • Ranska näytti todella nopealta ja fyysiseltä joukueelta. Eritäin suurella mielenkiinnolla odotan
  Itävalta – Ranska peliä.
  Kumpi tahansa tulee Suomea vastaan, niin joukkue saa todella näyttää pronssipelissä parasta osaamistaan. Minkäänlaisiin virheisiin ei ole varaa. Toivotaan Suomelle onnea tulevaan peliin ja hankkikaa paikka ensi vuoden MM kisoihin tiputtamalla jompikumpi kovista maista kisoista! ehkä sitten loppuisi maajoukkueen mollaaminen kerralla!

 • Seuraava peli tulee todella mittaamaan Suomen puolustuksen takakentän. Riittääkö kokoa, nopeutta ja liikkuvuutta. Toivon todella että pojat ovat iskussa sillä tähän väliin tarvitaan koko taka nelikolta täydellinen peli. Takakenttä ei ole enää samassa kunnossa kuin glory days aikoina…

 • Taitaa olla niinkin päin, että vastustajien heittohyökkäykset eivät ole samassa kunnossa kuin glory days aikoina =)

 • En nyt tarkoita ihan 80-90 lukua, jolloin heittopeli oli kikka. Puhutaan vaikka 1990 luvun lopusta 2000 luvun alkumetreille. Kyllä siellä aika rajua arsenaalia oli esim. Saksalla, Ranskalla, Itävallalla… Eli jenkki QB:tä, NFL-E rissua, TE:tä jne… :)

 • Ruotsi näyttää pärjäävän merkittävästi Suomea paremmin Saksaa vastaan. Viimeisellä neljänneksellä oli jo menossa Saksan ohi, mutta hyökkäysvuoro päättyi syötönkatkoon 15 jaardia maalista. Heittopeli näyttää toimineen aika hyvin.

 • Pelkkien numeroiden valossa käynnissä on kisojen paras peli. Viisi minuuttia jäljellä ja peli sakemanneille 45–33.

 • Johan oli peli. Tästä näkee, miten voi käydä, kun lähtee puolivaloin peliin. Saksa keräsi hirvittävästi rangaistuksia. QB oli löysä. Pallot eivät pysyneet rissujen käsissä. Linjat vuosivat kuin seulat molempiin suuntiin. Ilman Washingtonin ties kuinka monta TD:tä kyyti olisi ollut Saksalle kylmää. Tuosta on vaikea koota itseään finaaliin, joten veikkaan Ranskan mestaruutta.
  Yksi hyvä puoli tässä on se, että kaikki joukkueet ovat voitettavissa. Suomen eka peli ei vain mennyt putkeen, mutta se ei silti ollut mitään verrattuna Saksan töppäilyyn tänään.

 • Vaikka yleensä Gridironin jutut ovat pääasiassa sopivan neutraalisti kirjoitettu, täytyy kyllä sanoa että omaan pelin katsomisen jälkeiseen fiilikseen nähden aika sinivalkoisin silmin on teksti naputeltu. Eipä sillä, hyvä ja kiva, että tekstiä tulee!

  Kahdessa pelissä Suomi on tehnyt kaksi TD:tä, ja kourallisen potkumaaleja. Vaikka vastassa ensimmäisessä pelissä olikin Saksa, ei missään nimessä kahden maalin yhteistulos ole hyökkäykseltä kovinkaan kehumisen arvoinen saavutus. Maukas voitto, kyllä, lähinnä siinä mielessä että mahdollisuus (ja nyt jo toteutunutkin) mitalipeleiin säilyi.

  Pisteitä jäi kentälle varsinkin ensimmäisellä puoliajalla luvattoman paljon. Hyökkäys onnistui ihan mukavasti liikuttelemaan keppejä aina red zonelle asti, mutta sitten tapahtui jotain? Kadmiry meni lukkoon, heitot ei onnistunut tai juoksut eivät tuottaneetkaan enää haluttuja jaardeja, ja alkudrivestä liki varmalta näyttänyt 6 (+1) pistettä vaihtuikin kolmeen. En nyt muista minkä tyyppisiä pelikutsuja ennen potkumaaleja käytettiin, mutta en nyt jaksa täysin uskoa että Ruotsin puolustus olisi onnistunut toistuvasti skarppaamaan vasta liki päädyssä.

  Puolustus pelasi jo enemmän sillä tasolla, mikä ansaitseekin kehuja, mutta kyllä ensimmäisen puoliajan viimeinen Ruotsin drive oli aika kylmää kyytiä, ottaen huomioon että ihan puolesta kentästä Ruotsikaan ei tasoittavaa maalia lähtenyt tavoittelemaan.

  Lopuksi tietysti aika kummallinen kutsu pelata neljäs yritys, kun hyökkäys ei juurikaan puolen kentän yli ollut päässyt, mistä sitten edellistä puoliajan loppua sivuten olisikin voinut käydä köpelösti.

  Aika paljon on vielä tekemistä, että Itävalta tai Ranska näillä suorituksilla kaatuu.

 • Turhaa saivartelua ”Hieno voitto?” -hepulta. Artikkelin otsikko käytti adjektiivia maukas ja sanotaanhan myös, että on hienoa voittaa. Hieno voitto ei tarkoita selvää, ylivoimaista, murskaavaa jne., vaan voi yhtä hyvin tarkoittaa onnekasta voittoa tiukassa pelissä. Ruotsalaiset pukivat pelin http://www.amerikanskfotboll.com -sivuilla sanoihin: ”Och många missar av svenskarna gjorde finnarna bättre än de faktiskt var.” Se oli keltasinisin silmin mutta kohteliaasti sanottuna, että oikeasti he olivat parempia. Ainahan voit olla samaa mieltä heidän kanssaan, mutta se ei muuta pelin lopputulosta. Menneet pelit eivät myöskään ratkaise pronssipeliä – päinvastoin uskon nihkeän taipaleen poistavan paineet ja kaivavan esiin tosileijonan, kun sitä oikeasti tarvitaan.

 • Filebacker, ei tarkoitus ollut varsinaisesti saivarrella. Adjektiiveja voi tulkita monella tapaa, ja ensisijaiset omat tulkinnat tekstissä käytetyistä oli edellämainitut. Olet oikeassa myös omista näkemyksistäsi. Gridironin tekstejä on ollut, ja on edelleen, mukava lukea, nyt vain omaan silmään särähti.

  Toivon todella Suomen menestystä pronssipelissä, oli vastassa kuka hyvänsä. Se ei kuitenkaan mielestäni poista sitä tosiasiaa, että varsinkin hyökkäyksen puolella olisi mukava nähdä siinä määrin parannusta, oli se sitten enemmän henkistä tai pelillistä puolta, että drivet saataisiin vietyä maaliin asti. Sitä kun ei valitettavasti nähty riittävästi alkusarjan peleissä. Voihan tietenkin olla, että TD ja muutama potkumaali riittää jälleen, mutta ehkä joukkueen kannalta helpompi olisi jos ei kolmen pisteen suorituksilla tarvitsisi mitalia jahdata. Toivottavasti voitto tulee ja lauantainahan se onneksi selviää! Ja olisihan se MM-kisapaikkakin kiva ”bonus”.

 • Saksa oli Suomea vastaan kuin kone ja QB-rissut -akseli toimi vuorenvarmasti. Näytti suorastaan ammattimaiselta. Ruotsia vastaan sitten Saksan QB:n epävarmuus näkyi alusta alkaen jopa TV:n kautta ja rissujen osalta sai pelätä suoraan syliinkin tulleita heittoja rähmäysten takia. Päivissä voi tosiaan olla noin suuria eroja, joten miksei Suomeltakin voi tulla nappipäivää. Suomella on hyvät rissut ja Miro on parhaimmillaan erinomainen QB. Linja on mielestäni tällä tasolla huippuluokkaa varsinkin, kun Saksan gloria meni Ruotsi-pelissä. Pelikirjassakin on varmaan vielä kääntämättömiä sivuja. Sitä paitsi Suomi on saanut hioa omaa peliään rauhassa maanantaista lähtien, kun vastustajavaihtoehdot pieksevät toisiaan vielä tänä iltana ja lopullinen pronssipelivastustaja yrittää sitten nollata pettymyksensä.
  Suomen tilanteessa ei ole vaaraa ylimielisyydestä eikä toisaalta itseluottamuksen puutteesta. Peli on siis loistava mahdollisuus.

 • Näköjään vesipalloa Itävallan ja Ranskan välillä.

 • on se nyt kumma että suomalaisella jefusivustolla, jota tekee suomalaiset jenkkifutarit, ei muka sais kirjottaa juttuja pikkusen suomalaisesta näkökulmasta, varsinkaan kun mitään hyvän maun rajoja ei todellakaan ole kolkuteltu. mee jo ittees ”hieno voito”, nauraahan sulle jo tomperikin…

 • Kisakylästä kantautui huolestuttavia uutisia, että puolet joukkueesta olisi sairastunut vatsatautiin. Toivottavasti ei vaikuta pronssipelin otteisiin.

 • Laatta lentää oikein urakalla!

 • Jos vatsatauti pitää paikkansa, niin siihen on hyvä tosielämän juttu. 1983 UCLA hävisi peräti neljä ottelua, mutta oli kuitenkin kuin ihmeen kaupalla Pac-10 -sarjan ykkönen ja pääsi Rose Bowliin. Vastassa oli Illinois, joka sillä kaudella oli rankattu koko valtakunnan neljänneksi parhaaksi. Ennen loppuottelua kuitenkin puolet UCLA:n pelaajista sairastui mahatautiin. Ja miten kävi? UCLA voitti against all odds peräti 45-9. Illinoin tappion avain oli ilmeisesti vieläkin voimassa oleva ”ennätys” kolme interiä.
  Jotenkin tämä sopisi kaikin puolin pronssimatsin kuvaan. Kolme interiä sopisi myös heittokone Ranskalle.