Saksa selvästi vahvempi – mitä opimme?

Tuomo Tomperi 31.5.2014 12:33 12 kommenttia

Suomi ansaitsi paikkansa samalla kentällä Saksan kanssa, mutta lukuisat virheet romuttivat haaveet voittotaistelusta.

VeikkausTV:n kautta näkynyt ottelu tuntui kiinnostavan suomalaisia. Saksa siirtyi ottelussa johtoon heti ensimmäisellä hyökkäysvuorollaan, mutta myös Suomi osoitti ottelun alkupuolella hyviä suorituksia. Suomen puolustus ei päästänyt Saksaa helpolla hidastaen varsinkin mahtimaan juoksupeliä riittävällä tehokkuudella. Saksalaisten pelinrakentaja Marco Enhrenfried osoitti kuitenkin venymiskykyä löytämällä vapaan laiturin useaan kertaan kolmannelle yrityksellä. Yhdistettynä suomalaisten virhealttiiseen hyökkäyspeliin Saksa onnistui käytännössä ratkaisemaan ottelun jo ensimmäisellä puoliajalla. Lukemissa 24-0 tauolle siirtynyt, ja lopulta 47-7 päättynyt ottelu ei jättänyt epäselvyyttä paremmasta joukkueesta.

– Saksa oli vahvempi joukkue. Haluaisin kuitenkin uskoa, että turnauksen jälkeen voin sanoa, että pelaamme parempaa jalkapalloa kuin neljä vuotta sitten, maajoukkueen päävalmentaja Tuomas Heikkinen kertoi SAJL:lle ottelun jälkeen.

Kuva: Jyrki Seppälä

Ottelu herätti Twitterissa mukavasti keskustelua. Yleinen mielipide ottelua katsoneiden keskuudessa näytti olevan sen, että varsinkin joukkueen hyökkäyksen on parannettava runsaasti sunnuntain Ruotsi-peliin. Pelinrakentaja Miro Kadmirylla ei ollut paras mahdollinen päivä. Heittojen tarkkuus oli kohtuullinen, mutta liian usein hän koetti heittää palloa liian tiukkaan paikkaan.


Mielestäni oli silmiinpistävää, miten vähän Suomi pyrki kokeilemaan Saksan syvän takakentän kestävyyttä. Kadmirylla on kuitenkin kohtuullisen vahva käsi ja kykyä heittää palloa myös hieman pidemmälle. Useimmat syötönkatkoista tai muuten suoraan vastustajalle heitetyistä palloista etenivät ilmassa 10-15 jaardia. Samalla Suomen ainoat pisteet syntyivät Kadmiryn heitettyä pitkän pallon Ville Kurviselle. Erikoista oli myös se, ettei ulottuvalle Aappo Salorannalle koetettu ottelussa heittää palloa kertaakaan. Saksan joukkueen tiedettiin toki koostuvan vahvoista urheilijoista, mutta sisempi laitahyökkääjä Tommi Pinta tuntui olleen hyökkäyksessä ainoa mies, johon Kadmiry luotti 1vs1-tilanteissa. Pinta toikin hyökkäystä kiinniotoillaan mukavasti eteenpäin, mutta toisaalta pelinrakentaja Kadmiry haki häntä ottelun aikana turhankin aggressiivisesti.

Tappion myötä Suomen mahdollisuudet EM-finaaliin ovat käytännössä menneet. Voitto Ruotsista sunnuntaina toisi joukkueelle erittäin todennäköisesti paikan pronssiotteluun, jossa panoksena mitalin lisäksi on myös pääsy seuraaviin lajin MM-kisoihin. Sunnuntaina klo 16.55 alkavasta Ruotsi-ottelusta löytyy hyvä ennakko SAJL:n sivuilta.

Lue myös

Kommentoi

 • Kyllä paikan päältä katsottuna Saksan joukkue oli urheilullisempi kuin Suomi ja varsinkin pelipaikoittan pelaajat optimi kokoisia, varsinkin Fin cornerit oli kovilla Ger liki 2m nopeita uloittuvia Wr vastaan. GER juoksu hyökkäys keskeltä kyllä vakuutti..kuului katsomoon asti kun siellä blokattiin äijää.

 • NFL-cornerien keskipituus on 180. Tuskin jäisivät kakkosiksi Saksan laitahyökkääjien kanssa. Saksan linjat ja pelaajat muutenkin olivat todella fyysisiä. Tuskin on äidinmaidossa tullutta. Jos halutaan Saksalle pärjätä, täytyy pelaajien satsata paljon enemmän fysiikan treenaamiseen. Ei mitään kuntopallon päällä tasapainoilua, vaan raakaa rautaa ja räjähtävyyttä, mitä kuulantyöntäjätkin treenaa. Suomen osalta täytyy kuitenkin sanoa, että sillä saralla on näkyvissä paljon kehitystä sitten 2000-2010 aallonpohjan.
  Itävalta ja Tanska eivät näytä erityisen fyysiltä ainakaan verrattuna Saksaan…

 • Eikö suomi voittanut saksan 2000 ja hävisi finaalissa niukasti 2001 pelin jota hallitsi… Lisäksi 2005 oli tiukka matsi ruotsia vastaan finaalipaikasta, jonka ruotsi vei ja vei finaalissa mestaruuden saksaa vastaan… En oikein ymmärrä viittausta aallonpohjasta 2000 luvun alussa… Eiköhän se pohja tullut vasta 2005 jälkeen kun vanha kaarti oli kokonaan poistunut….

 • Tällaiset muutokset tapahtuvat usein niin, että toiset menevät ohi. Olin 2005 Malmössä katsomassa kisoja ja silloin huomasin Ruotsi-matsissa, miten Ruotsi oli yhtäkkiä linjoissa selvästi vahvempi molempiin suuntiin. Penkki pelasi loistopeliä, muttei voinut yksin voittaa peliä. Englantia vastaan Penkki-show rullasi, kun h-linja riitti.

  Näistä kisoista ensivaikutelma on, että Suomi on mennyt fyysisesti eteenpäin ja saattaa olla Ruotsia vahvempi (ehkä myös Itävaltaa), mutta Saksa on ottanut isoimman harppauksen ja saattaa pian haastaa Japanin ja Meksikon. Kun Kadmiry pelaa omalla tasollaan, niin Suomi voi nappiin menevällä pelillä haastaa Saksan. Eilinen oli kuitenkin katastrofi ja sellaisella pelillä hävitään Ruotsille.

 • ORF+ toimii ja kuvanlaatu oikein hyvä. Itävalta kävelee Tanskan yli. Ei saa Tanska mitään aikaa ja Itävallan hyökkäyslinja antaa QB:lle niin paljon aikaa, että voi rauhassa katsella rissua. 4 neljännes ja 49-0 jo. Tanskaan verrattuna Suomi pelasi hyvän ottelun puolustuksellisesti.

 • Samaa mieltä 2005 linjassa alkoi tulla turpaan. tosin kyllä puolustus oli tuolloin viellä suht kovassa kunnossa. Ruotsi pelissäkin tuli useita intereitä ja blokkattuja potkuja sekä yksi DTD. 2000 ja 2001 jopa 2003 asti ruotsia kyllä viellä vietiin ja 2001 suomi hävisi kyllä saksalle finaalissa, mutta oli kentällä parempi… Hieman huonoa flaksiakin tuossa matsissa.

 • Totta, että D-linja pelasi kelvollisesti 2005. Samoin näissä kisoissa D-linja pani hyvin kampoihin Saksalle, vaikka joutuikin koville.

 • Kyllä itävalta oli todella vakuuttava tänään, ikävä kyllä jäätäisiin saman jyrän alle saksaa vastaan..nyt vaan odotellaan mikä on ranskalaisten taso….

 • Ruudusta nähtynä ja omasta mielestäni Itävalta ei yltänyt Saksan tasolle. Tanska vain oli eri tasoa. Jos oman näkemykseni voisi kuvailla näin: jenkki-QB ei olisi parantanut Tanskan peliä ratkaisevasti, mutta Suomi olisi näyttänyt aivan toiselta.

 • pitää vain hyväksyä, että suomi on pieni maa missä jääkiekko on ottanut viimeisen10-15v aikana aimo harppauksia jolloin se houkuttelee entistä enemmän suomen lahjaikkaimpia urheilijoita. jokainen jenkkifutaajaa on kuitenkin tavalla tai toisella entinen kiekkoilija/jalkapalloilija/yleisurheilija.. jos fysiikka on kunnossa niin sitten ei ole ”iskua” pääkopassa ottaa/olla antamatta sitä viimeistä jaardia.

  tämä on harmittavaa mutta totta..

 • Ei sitä pidä hyväksyä. On tehtävä pitkäjänteistä juniorityötä, joka sitten tuottaa tai on tuottamatta tuloksia vuosien päästä. Jääkiekko ei ole yhtään sen hohdokkaampi laji kuin jefu, suomikiekossa vain tehtiin oikeita päätöksiä 50-70-luvuilla ja nyt nähdään tulos. Jenkkifutis voidaan saada nousuun Suomessa, mutta se vaatii paljon työtä.

 • Monet varmaan ovat harrastaneet jotain tai joitain lajeja nuorena, mikä on tietysti hyvä. On myös niitä, joiden urheilulliset lahjat tulevat esiin vasta, kun mahdollisuudet ”ammattimaisemmissa” lajeissa ovat jo menneet. Potentiaalisimmille linjamiehille ei löydy helposti muita lajeja kuin yleisurheilun Big-3, mutta ne eivät tarjoa joukkuepelin riemua ja jaksavat kiinnostaa vain niissä lajeissa luonnostaan lahjakkaita. Isot kaverit pitäisi kuitenkin saada systemaattisen fysiikkatreenin pariin jo nuorena, sillä voimatasojen nosto on hyvin pitkä tie. Sellaiseen pitäisikin kehittää liittotasolla jokin kannustin, kuten lahjakkaiden linjamiesjunnujen yhteisleirit, testit, erilaiset kilpailut jne. Aikuisille jefupelaajille voisi olla erilaisia SAJL:n nopein/vahvin/räjähtävin urheilija -tyyppisiä kisoja, joiden tulokset olisivat kannustusmielessä julkisia.