Lightsin kotitaika piti Oulussa

Tuomo Tomperi 24.5.2014 19:27 13 kommenttia

1 2 3 4  
0 9 0 7 16
0 6 0 6 12

(1-0)

16

(0-1)

12

24.5.2014 klo 14:00 Oulu

Northern Lights ja Jaguaarit tarjoilivat ottelun yleisölle tasaisen, jännittävän, mutta samalla myös varsin virherikkaan kamppailun. Pisteet jäivät Ouluun kahdella Joni Kähösen maalilla.

Noin kahdellakymmenellä miehellä Ouluun saapunut vierasjoukkue oli ottelun alkupuolella vahvasti jyrän alla, mutta onnistui siirtymään 9-12 -johtoon Niklas Leppäsen maalilla kuutisen minuuttia ennen loppua. Aiemmin ottelussa loukkaantunut Lights-pelinrakentaja Othman Al-Kubaisi palasi kuitenkin kotijoukkueen hyökkäyksen puikkoihin, ja johdatti Northern Lightsin seitsemään pisteeseen. Ratkaisun viimeisteli vahvan ottelun pelannut keskushyökkääjä Kähönen 17 jaardin touchdownillaan. Viimeisellä hyökkäysvuorolla vahvasti sekä juosten että heittäen edennyt Lights pystyi estämään Jaguaarien rynnistyksen ottelun lopussa, ja näin pisteet jäivät Ouluun lukemin 16-12.

– Jännä ja tasainen matsi, olisi voinut päättyä kumman tahansa voittoon. Kyllä Jyväskylälle täytyy nostaa hattua – eivät toiselle puoliajalle hiipuneet yhtään, Lightsin päävalmentaja Petteri Isokoski totesi ottelun jälkeen.

Ottelun avausjaksoa edettyjen jaardien muodossa vahvasti hallinnut Northern Lights joutui sitä tiukemmalle, mitä pidemmälle ottelussa edettiin. Kotijoukkue osoitti kuitenkin taistelutahtoa vastaamalla touchdownilla molemmilla kerroilla, kun Jaguaarit olivat siirtyneet ottelussa johtoon. Lights eteni varsinkin ensimmäisellä puoliajalla vahvasti juoksupelillä. Joukkueen pelinrakentaja Al-Kubaisi heitti ensimmäisellä neljänneksellä kaksi syötönkatkoa, mutta pystyi välttämään suuremmat virheet ottelun edetessä. Varsin usein Al-Kubaisin ja ja joukkueen laitahyökkääjien yhteispeli kuitenkin yskähteli, vaikka juoksupuolustukseen keskittynyt vierasjoukkue heittotilaa tarjosikin. Al-Kubaisi heitti kuitenkin uransa ensimmäisen heittomaalin keskushyökkääjä Kähöselle aivan ensimmäisen puoliajan loppuhetkillä. Lights-hyökkäys kärsi koko ottelun ajan tehottomuudesta, sillä vaikka palloa saatiinkin jouhevasti liikkeelle, viimeistään red zonella joukkue ajautui ongelmiin. On joukkueesta itsestään kiinni, pystyykö se parantamaan suoritustasoaan kauden edetessä.

Lights koki ottelussa myös kauhunhetkiä, kun Al-Kubaisi loukkaantui ottelun kolmannella neljänneksellä. Pohjevamma osoittautui pelättyä lievemmäksi, mutta pelinrakentajan omia juoksuja ei juuri ottelun viimeisellä neljänneksellä nähty.

Jaguaarit esittivät ottelussa harjoitusottelun perusteella varsin odotettua hyökkäyspeliä. Pelinrakentaja Winter heitti palloa runsaalla kädellä, ja väliin joukkue pyrki etenemään yksinäisen keskushyökkääjän Roope Pentinmikon juoksuilla. Winter heitti melko usein nopeasti pallon saatuaan, mutta ajoitukset laitureiden kanssa eivät olleet lauantaina aivan kohdillaan. Muutama pidempi leiskautus Jaguaarien heittopeliltä toki nähtiin. Esille on pakko nostaa muuten varsin mallikkaasti pelanneen Lights-puolustuksen heikko taklaustyöskentely avoimella kentällä, jonka avittamana Jaguaarit pääsivät etenemään pitkiä siivuja. Ottelun edetessä vierasjoukkue sai myös juoksupeliään kulkemaan paremmin, ja olikin onnistua viemään voiton Northern Lightsin nenän edestä.

Northern Lights siirtyy näin voitolla sarjakärkeen. Alkukesän otteluiden perusteella on kuitenkin todettava, ettei kumpikaan lauantain joukkueista kuulu tällä hetkellä divisioonan kärkijoukkueisiin. Tarvitaan paljon työtä, mikäli Lights tai Jaguaarit toivovat selviävänsä välieriä pidemmälle.

Lisäselkoa divisioonan voimasuhteisiin saadaan sunnuntaina Tampereella, kun Saints isännöi Wasa Royalsia harjoitusottelussa.

Mietteitä: Jaguaarien viimeinen hyökkäysvuoro ensimmäisellä puoliajalla alkoi omalta 40 jaardin linjalta, kun peliaikaa oli jäljellä kaksi sekuntia. Pallonkantaja taklattiin lopulta Lightsin yhden jaardin linjalle…Lights hävisi ensimmäisen puoliajan pallonmenetykset 3-0, mutta johti silti ottelua puoliajalla…Lightsin tukimies Raine Niemelä otti heti uransa ensimmäisessä ottelussa syötönkatkon, jolla jaguaarihyökkäys pysäytettiin red zonelle.

Kommentoi

 • Kiitos oululle kovasta pelistä. Katellaan kolmen viikon päästä uusiksi.

 • Sunnuntaina nähdään jotain osviittaa oliko tässä jo kauden finaaliottelu.

  Saintsin uhoamista kun lukee netistä niin lienevät kovassa iskussa.

 • Kiitos molemmille joukkueille, oli ilo katsoa täysin suomalaisin pelattavaa jenkkifutista hienossa säässä, vielä kun ottelu oli tiukka ihan loppuminuuteille ja molemmat joukkueet kykenivät lopulta heittämään ja juoksemaan!

  Ensimmäisellä puoliskolla oli tuomio, joka jäi minulle todella epäselväksi:

  Hyökkäyksen väärä aloitus, pilliin vihelletään ja lippu lentää. Jaguars kuitenkin ehtii heittää pallon, rissu ottaa pallon kiinni ja Lightsin safety tulee niittaamaan. Tästä 15 jaardin rangaistus hyökkäykselle, kuten pitääkin.

  Käsittääkseni tässä tapauksessa olisi pitänyt mennä 10 jaardia eteenpäin siitä mistä peli alkoi, mutta tuomarit tuomitsivat tämän spot foulina, eli 10 jaardia mitattiin siitä kohdasta missä rike tapahtui, jolloin Jaguars pääsi lopulta eteenpäin +20 jaardia(?). Ei kai tämä näin mene?

 • Heh, en tiedä Saints uhoamisesta mitään. Totuushan on, että kun kausi on ohi niin sitten tiedetään lopulliset sijoitukset.

  Pelit pelataan kentällä, ei netissä.

 • Ei se noin mene tai noin ei ainakaan mielenkiintoa lisätä. Todellisuudessa ensin on aina esipeli, jossa on ihan omat voittajansa. Sitten pelataan pelit ja vasta sitten alkavat jälkipelit, joissa ei tosin jaeta mitaleita mutta lopulliset palkinnot ja tuomiot kuitenkin. Se on kivaa ja ilman sitä pelit tylsiä.

 • Teemu, tarkotit varmaan että 15 jaardin rangaistus puolustukselle? Joo, ihmettelin samaa. Ei se oikein voi olla spot foul, jos kerran pilliin on jo vihelletty. Virheellinen tuomio.

 • @teemu Kaukoranta.

  Ai vain yksi hämmentävä tuomio :D

 • @Katsoja: kyllä. Hassusti lipsahti väärin päin nuo :)

  @ade: Nooh, divaritasolla nyt en jaksa kauheasti tuomareilta vaatia, ja muutenkin ei huvita tulla joka pelin jälkeen itkemään oudoista tuomioista. Tuo vaan vaikutti siltä että meni niin totaalisen väärin, että aloin epäilemään että enkö sitten tunne tarpeeksi hyvin sääntöjä millä divarissa pelataan. :D

  Useamman kerran tuntui että varsinkin NL:n puolustuksesta jäi syötönhäirinnästä lippu heittämättä, mutta ne nyt on toisaalta sellaisia tilanteita että paremmissakin liigoissa menee niistä tuomiot väärin. Mutta tämä aiemmin mainitsemani tilanne oli sellainen, että vaikea uskoa ettei koko tuomariporukalla tullut siinä useamman minuutin kestäneen säädön aikana mieleen, että eihän tämä nyt näin mene!

 • Ottelussa oli kyllä monta hämmentävää tuomiota. Molemmat joukkueet kärsivät mielestäni tasaisesti näistä tuomioista. Toki se aina sivurajalla/kentällä tuntuu, että tuomarit tekevät vain virheitä sen oman joukkueen kohtaloksi, mutta yhtä huonosti liput lensivät tai pysyivät taskussa molemmille. Harmittava tilanne syntyy, kun pelaajat ja valmentajat kuumenevat tuomareille. Ottelu menee hyvin rikkonaiseksi jo senkin osalta, että tilanteita arvotaan pitkään, että olikos se nyt rangaistus ja mistä kohtaa se nyt mitataan. Suosittelinsin tuomareille sääntöjen kertaamista ja kouluttautumista mikäli useasti tulee vihellettyä pelejä joissa suurimmat tunteen purkaukset aiheutuvat tuomioista. Se spottirangaistus oli todellakin väärin, mutta ei ole eka kerta kun ala-sarjoissa tai junnu-sarjoissa on tuomittu näin. Itsekkin usean ottelun tuominneena tiedän, että välillä tulee yllättäviäkin tilanteita, mutta en itse ole monesti kyllä näin useaan virheeseen törmännyt. Peli itsessäänhän oli normaalia jenkkifutista, ei mitään suuria koiruuksia. Tuomarit saivat nyt vain omalla tyylillään pelin hyvin rikkonaiseksi.

  Ilmeisesti Oulussa on näin käynyt useamminkin, vai olenko väärässä?

 • Oulussa useamman pelin pelanneena voin sanoa siellä tapahtuvan jokakerta jotain kummallista!
  Virheitä tuomarit tekee molempiin suuntiin kyllä aivan hirvittävästi, mutta kotiinpäin vetoa on myös siihen lisäksi havaittavissa, liki joka tilanteessa.

 • Haters gonna hate!

 • Hahaa. Tässä on jo loppukesästä asti vesi kielellä odotettu kauden alkua. Ei jefun tähden, vaan tämän jokakesäisen buumin, jossa vuorotellen jokainen vinkuu Oulun tuomareista.
  Ja luonnollisesti kaikki nimimerkein.
  Olen onnellinen. Ihanaa komiikkaa!
  Don’t hate the player, hate the hometeam who provides the refs.