Ykkönen ja kolmonen käyntiin viikonloppuna

Tuomo Tomperi 23.5.2014 22:28 20 kommenttia

Oulu Northern Lights ja Jyväskylän Jaguaarit avaavat tämän kesän ykkösdivisioonakauden lauantain ottelussa. Kakkosessa pelataan jo toinen täysi kierros. Myös kolmosdivisioona potkaistaan käyntiin.

Ottelusiirtojen vuoksi tämän kesän ykkösdivisioona alkaa yhden ottelun osalta huomattavasti muuta sarjaa aikaisemmin, kun kausi potkaistaan liikkeelle lauantaina Oulussa klo 14. Ottelussa kaksi perinteikästä, mutta toisaalta varsin uusiutunutta joukkuetta asettuvat vastakkain. Merkillepantavaa on se, että joukkueet pelaavat ensimmäisen täysin suomalaisin voimin pelattavan virallisen ykkösdivisioonaottelun sitten kauden 2007. Voittaja siirtyy muutamaksi viikoksi sarjan kärkeen, sillä seuraavan kerran ykkösessä pelataan vasta 14.6. Tosin silloinkin vastakkain ovat täysin samat joukkueet!

Ottelun suosikkia on vaikea etukäteen arvioida, sillä molemmat joukkueet ovat esiintyneet harjoituskaudella varsin epätasaisesti. Varsinkin hyökkäyspeli on ollut hankalaa. Kolmessa pelaamassaan ottelussa joukkueet ovat saaneet aikaan yhteensä 20 pistettä. Hyökkäyksessä oululaisten avauskokoonpanosta löytyy peräti kahdeksan pelaajaa, jotka eivät ole aikaisemmin aikuisten tasolla pelanneet. Pelinrakentaja Othman Al-Kubaisi on heittänyt kahdessa harjoitusottelussa 152 jaardia. Keskushyökkääjä Joni Kähösen saldona on 219 juoksujaardia. Lightsin ykköslaitahyökkääjänä on nähty rookie-pelaaja Aku Uotila, joka on kahdessa ottelussa edennyt kahdeksalla kiinniotollaan 99 jaardia. Ensimmäistä kertaa urallaan Ouluun matkustava Jaguaarien Henri Winter väläytteli ottelussa Hyvinkää Falconsia vastaan, mutta pisteidenteossa ei jaguaarihyökkäys onnistunut.

Ykkösdivisioonassa pelataan myös sunnuntaina, kun Wasa Royals kohtaa harjoitusottelussa Tampere Saintsin. Molemmat joukkueet kuuluvat sarjan voittajasuosikkeihin ennen kauden alkua.

Kakkosessa täysi kierros

Faneille.com:n Sampsa Ilmonen ennakoi keskiviikkona tuttuun tapaan kakkosdivisioonaa. Avauskierroksen ottelussa Wolverines II:a vastaan nollille jäänyt Rajaritarit joutuu kovaan paikkaan, kun joukkue isännöi vahvaksi tiedettyä Huskiesia Hämeenlinnasta. Harjoitusottelussa kuukausi sitten Huskies oli parempi lukemin 20-0. Rajaritarien on pystyttävä haastamaan Huskies juoksupelin lisäksi myös heittämällä. Joukkueen hyökkäyksen iskukyky on kuitenkin ottelun alla hieman hämärän peitossa, sillä joukkue menetti aloittavan pelinrakentajansa Juho Väisäsen loukkaantumisen vuoksi Helsingissä viikko sitten. Joukkueen tiedotteen mukaan ylävartalovammasta kärsivä Väisänen ei pelaa Huskiesia vastaan.

Avauskierroksella lukemin 8-7 Hangolle hävinnyt Kuopio Steelers lähtee petraamaan osakkeitaan Sipooseen. Huskiesille selvästi hävinnyt Bulldogs on ottelussa altavastaaja, vaikka Steelersin pelistä puuttuikin Hangossa viime vuosilta tuttu tehokkuus.

Steelers-hyökkäys menetti ensimmäisessä ottelussa pallon liian usein vastustajalleen, ja sen vuoksi joukkue jätti liian paljon pisteitä kentälle. Yllättävintä kuitenkin oli se, että joukkueen vahvaksi arvioitu juoksuhyökkäys oli kuin varjo entisestään. Juoksuhyökkäyksen tehottomuus kuitenkin nosti esille kohtuullisesti toimineen heittohyökkäyksen. Heiton toimivuus nostaakin Steelersin osakkeita ajatellen loppukautta. (faneille.com)

Kierroksen mielenkiintoisimmassa ottelussa Helsinki Wolverines II isännöi Hanko Sun Citya. Avausottelun highlightien perusteella Wolverines II luottaa tänä vuonna mm. Georgia Techin ja Navyn Yhdysvalloissa suosimaan Flexbone-hyökkäyksen, joka on perusteiltaan erittäin juoksupainotteinen. Flexbone on erilaisiin optioihin vahvasti nojautuva hyökkäys, joka hyvin pelattuna on todella vaikea puolustaa. Heittouhkaa puhtaassa Flexbonessa ei välttämättä edes tarvita, sillä jokainen taitopelaaja pelinrakentajaa myöten on osa hyökkäyksen juoksu-uhkaa. Ottelua seuraavien kannattaa kiinnittää huomiota siihen, joutuuko Wolverines II turvautumaan ottelussa heittopeliin lainkaan. Helsinkiläisjoukkue pääsee oman ennakonsa mukaan otteluun terveenä.

Viime vuonna iloista hyökkäyspeliä esittänyt Sun City ei päässyt kauden avausottelussaan liikkeelle parhaista mahdollisista asetelmista, sillä joukkueen pelinrakentaja Sebastian Berndtsson vietti pitkän tovin Ruotsissa opiskelijoiden MM-kisoissa ennen kauden alkua. Monipuolisen Joakim Lindholmin puuttuminen pelaavasta kokoonpanosta heikentää luonnollisesti joukkueen hyökkäyspeliä, olihan Lindholm viime kaudella yksi koko sarjan tehokkaimmista hyökkääjistä. Onkin varsin todennäköistä, että vasta tämä ottelu kertoo todellisen kuvan Sun Cityn tämän kesän hyökkäyksen tasosta.

Kolmosessa yksi ottelu

Myös täksi kaudeksi uusiutuneessa kolmosessa nähdään ottelusiirtojen vuoksi yksi ottelu. Raisio Oakmen isännöi Kotka Eaglesia sunnuntaina klo 13. Kokeneempi Oakmen lähtee otteluun ennalta suosikkina, mutta joukkueiden todellinen iskukyky selviää vasta kickoffin jälkeen. Oakmenin valmennustiimi vahvistui talvella paikallisvastustaja Salo Scorpionsin jäädytettyä toimintansa. Selvällä voitolla Oakmen ilmoittautuisi heti sarjan kärkikahinoihin, mutta tasainen ottelu jättäisi jälkeensä runsaasti kysymyksiä molemmille joukkueille.

Arviot

 • Bulldogs – Steelers 2
 • Wolverines II – Sun City 1
 • Oakmen – Eagles 1
 • Rajaritarit – Huskies 2

Lue myös

Kaikkien otteluiden alkamisajankohdat löydät tuttuun tapaan Gridironin Ottelut-sivulta.

Kommentoi

 • Tähän sopii varmaan kommentoida muiden iloksi, jos jollakulla on matseista väliaikatietoja.

 • Wolvojen FB:n mukaan SC voitti 13-28. Vähän on yllätys, kun SC oli liikkeellä ilman monta avainpelaajaa. Veikkasin jo ekan matsin perusteella, että SC hyökkäys tulee olemaan loppukaudesta kova, kunhan saavat treenata yhdessä ja jos kovimmat pelimiehet saadaan kentälle.

 • Counteri uppos Wolvo-puolustukseen 20-30jaardin keskiarvolla. Edelleen Hangon hyökkäys eli juoksulla ja sama pätee Wolvoihin.

  Hangon puolustus tiesi tarkkaan et Wolvot ei heitä ja se näkyi. Toisaalta kaks onnistunutta heittoa ei edes tuo pelotetta puolustuksille.

 • 0-34 Steelers johtanut ottelua. Lopputulosta ei tiedossa

 • SC:n sivujen mukaan matsista puuttui puolet rissukalustosta, 2/3 RB:stä ja puntteri. Puolustuksestakin puuttui kaksi avaus-LB:ä. Siihen nähden tosiaankin yllätys.

 • Kuuma keli velodromilla, volvot meni johtoon. 7-0, sc kavensi, ekstra epäonnistui joten 7-6.
  Sc teki lisää ja ekstra epäonnistui taas.
  Sc eteni vahvasti juoksemalla, puolustus taas pysäytti hyvin volvojen juoksut.
  Loppuvaiheessa volvot sai kavennuksen heittopelillä 13-20, ekstra epäonnistui.
  Volvolla vahvat spesiaalikentälliset, palautti palloa hyvin.
  Lopputulema? Juoksupainotteinen ottelu pitkiäkin siivuja välillä tehden.
  1 kaveri niskan takia tarkistettavaksi..toivottavasti kaikki ok.

 • Oulussa päättyi 16-12 isännille. Puoliajalla 9-6.

 • Hyvä, että näissä divareissa sentään väännetään näitä suht vähämaalisia pelejä maalin erolla. Liigassa ei tule kesällä yhtään peliä, ettei vähintään toisella joukkueella ole 50 pinnaa taulussa.

 • 6-34 Sipoossa

 • Kiitos Jyväskylän pojille tiukasta pelistä. ja hatun nosto linjamiehille jotka veti sata lasissa kahteen suuntaan koko pelin!

 • Hangon fanit on ymmärtänyt pelin hengen vallan mainiosti… Vittuilu on jees

 • Sun City-fanithan oli ihan asiallisia. Huutelu kuuluu urheiluun ja omiaanhan ne kannusti. Hienoa et fanit viitsivät vieraisiinkin tulla omiaan kannustamaan.

 • Velolla ”katsomo” on kotijoukkueen takana ja siitä jos kannustaa vierasjoukkuetta joka toisella puolella niin se valitettavasti? Kuuluu hyvin kotijoukkuuen korviin. Yleisön kannalta tuo harjoituskenttä on syvältä, ei näe yksinkertaisesti mitään. Itse olin katsomossa niin kulmakarvat nousi ylös kun kotijoukkueen pelaajat reagoi noihin kannustuksiin, siitä voi arvata että nyt käydään kuumana. Volvojen 2:s joukkue saa itseltäni täydet respectit, matsi oli hyvä, valitettava loukkaantuminen, toivotaan että kaveri kunnossa ja nautitaan tulevista peleistä mitä edessä.

 • Olis varmaan tarvittu kotijoukkueen äänekkäämpää kannustusta… Ikävää joka tapauksessa on tällainen vastakkainasettelu varsinkin, kun tietääkseni joukkueet ovat hyvää pataa keskenään.

 • Helsinkiläiset nyt tunnetusti on aina ottamassa itseensä kun katsomosta kuuluu taputusta kummempaa. Kun ovat tottuneet siihen, että Velon 50 ihmistä istuvat kuin kirkossa. Sitten kun tullaan ”sivistyksen ulkopuolelle”, niin johan saadaan puhuttavaa aina lehdistötilaisuuteen saakka.

 • Kova ja hyvä matsi kummaltakin joukkueelta, aika lämmössä saatiin pelata. Toivottavasti niskansa loukannut kaveri on ok.

 • Palautteen kentän ”huonoudesta” voi osoittaa Helsingin liikuntavirastolle ei urheiluseuralle.
  Mainittakoon että hankolaisissa ja Hangossa on tunnelmaa!

 • Niskansa loukannut kaveri on ok. Ei murtumia.

 • Hyvä kuulla, paranemisia hänelle.

 • Lappeenrannan matsin liveseuranta: https://www.facebook.com/events/1452611331650424/?source=3&source_newsfeed_story_type=regular&fref=nf

  Huskies näemmä siirtynyt johtoon.