Lauantain ottelut – mitä opimme?

Tuomo Tomperi 18.5.2014 13:28 5 kommenttia

1 2 3 4  
0 14 21 7 42
10 7 13 0 30

(2-0)

42

(0-1)

30

17.5.2014 klo 14:00 Helsinki

Helsinki Roostersin hieno comeback-voitto Ruotsin mestareista loisti tähtenä lauantain jenkkifutistarjonnassa. Myös kakkosen avauskierros ja harjoitusottelut ykkösessä ja liigassa antoivat osviittaa tulevasta.

Roostersin ja Carlstad Crusadersin välinen ottelu tarjosi varmasti viihdettä koko rahalla paikalle saapuneille katsojille. Odotetusti hyökkäysten dominoima ottelu säilyi jännittävän aivan ottelun loppuhetkille saakka. Lopulta 438 jaardia ja viisi touchdownia heittäneen Robert Johnsonin johtama kotijoukkue sai huokaista helpotuksesta 42-30 -voiton jälkeen. Tulos tietää sitä, että joukkue voittaa pohjoislohkon ja jatkaa ECL-sarjan lopputurnaukseen Ranskaan.

Huomionarvoista on, että Roosters pystyi palaamaan otteluun Crusadersin loistavan alun jälkeen. Vieraat onnistuivat tekemään pisteitä heti ottelun alkuun kolmesti peräkkäin Roostersin luopuessa pallosta lentopotkulla ja kahdesti yrityksillä. Amerikkalaisessa jalkapallossa henkinen lujuus tiukoissa paikoissa erottaa usein joukkueet toisistaan. Punapaitojen suhteen tulee muistaa, että joukkue ei ole viime aikoina juuri joutunut pelaamaan tappioasemasta. Viime kesän Raiders-ottelu oli asia erikseen, mutta liigassa Roostersia ei haastettu viime kaudella kunnolla oikeastaan kertaakaan. Tilastoja tutkimalla löysin ällistyttävän faktan, jonka mukaan Roosters oli viime kauden Vaahteraliigassa tappiolla yhteensä 3 minuutin ja 34 sekunnin ajan, eikä kertaakaan yli kuudella pisteellä. Lauantaina 17 pisteen tappioasema vahvaksi tunnettua vastustajaa vastaan olisi voinut katkaista selkärangan heti alkuunsa, mutta Roosters ei antanut sen tapahtua. Puoliajan niukka tappioasema käännettiin voitoksi vahvalla kolmannella neljänneksellä.

– Olen ylpeä joukkueesta, että taistelimme itsemme takaisin peliin, päävalmentaja Juha Hakala totesi ottelun jälkeen SAJL:n sivuilla.

Roostersin hieno vire tietää muille kotimaan joukkueille hankaluuksia tämän kesän liigakentillä, se on selvää.

Jeremy Dixon on melko hyvä

Lauantaina pelattiin myös Vaahteraliigan pre-season -ottelu Vantaan TAFT:n ja Kouvola Indiansin välillä. TAFT oli tuloksen (38-12) puolesta oletetun vahva, ja peluutti jopa kakkospelinrakentajaansa Joel Alasta pitkän tovin ottelussa. John Kelly heitti kaksi maalia, mutta toisaalta miehen 11 heitosta onnistui ainoastaan kolme. Liikaa harjoitusottelun varaan ei kannata tietenkään laskea, mutta selvää on, että myös TAFT:n heittopeli kaipaa runsaasti töitä ennen kesäkuun liiga-avausta. Aikaa joukkueella onneksi on.

Indiansin pelinrakentajana toiminut Mikko Lautamatti heitti 209 jaardia ja kaksi touchdownia, mutta varsinaisesta tasaisuudesta ei Kouvolan hyökkäyksessä voitu puhua. Puolasta Kouvolaan siirtynyt jenkkilaituri Jeremy Dixon vastasi yksistään 174 jaardista, mikä oli itseasiassa jonkin verran enemmän kuin Indiansin joukkueena etenemä jaardimäärä (155). Jos tutustuu Dixonin videopätkään herran Europlayers-sivulla, on helppoa uskoa, että yksi yhtä vastaan -tilanteissa mies on tulevana kesänä kohtuullisen vahvoilla. Samalla on tietenkin sanomattakin selvää, ettei Indiansin hyökkäys tule nousemaan kovin korkeisiin sfääreihin, ellei ratkaisijoita löydy jatkossa myös Dixonin ympäriltä. Kouvolan sivuilta löytyy ottelusta tuore raportti.

Liigan harjoitusottelut jatkuvat tänään kahden ottelun voimin. Tätä kirjoittaessa 69ers ja Butchers pelaavat juuri Velodromilla, ja myöhemmin illalla vastikään päävalmentajansa Kari Leivojan menettänyt Wolverines isännöi Turku Trojansia samalla stadionilla.

Falcons tulee olemaan vahvoilla

Hyvinkää Falcons päihitti ykkösen harjoitusottelussa vierailevan Oulu Northern Lightsin puhtaasti 35-0. Falcons eteni hieman yllättäen pelinrakentajana toimineen Antti Miettisen heitoilla runsaasti juoksupeliä enemmän (240 vs 79). Northern Lights käytti ottelun alkupuolen hermoillessa, sillä Falconsin puolustus onnistui jo ensimmäisellä neljännekselle kahdesti maalinteossa. Lights paransi hyökkäyspeliään ottelun edetessä ja sai aikaiseksi myös kolme noin neljänkymmenen jaardin mittaista draivia. Northern Lights avaa runkosarjan Jyväskylän Jaguaareja vastaan jo tulevana lauantaina, joten oululaisjoukkueelle tulee kiire laittaa paketti kasaan ennen sarja-avausta.

Falcons esitti ottelussa laadukasta puolustuspeliä, eikä antanut Lightsille mitään ilmaiseksi. Päävalmentaja Rami Lilja on tehnyt tiimeineen hyvää työtä talven mittaan. Joukkueen hyökkäyspeli tulee amerikkalaispelinrakentaja Robbie Mateyn myötä nousemaan varmasti uusiin sfääreihin, joten Falcons on pakko nostaa tässä vaiheessa yhdeksi tulevan kesän kärkijoukkueista.

Kakkosdivisioonassa kaikki auki

Kakkosdivisioonan avauskierros tarjosi enemmän kysymyksiä, kuin vastauksia. Kuudesta joukkuesta vain kolmelle tarjotaan paikkaa pudotuspeleihin, joten taistelusta tulee kova. Hämeenlinna Huskies on helppo nostaa tässä vaiheessa sarjan kärkijoukkueeksi, mutta ketkä muut jatkavat runkosarjan jälkeen pelejään? Wolverines II:n mahdollisuuksia voidaan pitää hyvinä, mutta entä Sun City ja Steelers? Viime kaudella ahmojen kakkosjoukkue hävisi tasan kolme ottelua: Huskiesille, Steelersille ja Sun Citylle. Lappeenrannan Rajaritarien jääminen nollille Helsingissä oli yllätys, mutta toisaalta yhden ottelun perusteella ei kannata vetää liian pitkiä johtopäätöksiä. Avauskierroksen perusteella ainoa joukkue, joka ei realistisesti taistele jatkopaikasta, on Sipoo Bulldogs.

Jokaisesta kakkosen otteluista löydät oman otteluraporttinsa.

Lue myös

Kommentoi