Suomelle selvä voitto opiskelijoiden MM-kisoissa – sunnuntaina Japani

Gridiron Staff 3.5.2014 16:36 Ei kommentteja

Suomi käynnisti eilen urakkansa Uppsalassa järjestettävissä opiskelijoiden MM-kilpailuissa, kun Kiina kaatui selkeästi 47-0. Huomenna vastaan asettuu kenties turnauksen suurin ennakkosuosikki Japani.

Suomen joukkueen yhtenä kulmapuolustajana nähdään kesällä Kuopio Steelersia edustava Esa Pietikäinen. Pietikäinen kommentoi perjantaina tapahtumia Gridironile ottelun jälkeen.

– Kiinan joukkueella oli hyvä fiilis koko pelin ajan ja pelaajat selvästi nauttivat pelaamisesta. Välillä pojat taisivat vähän liiankin innostua ja säännöt taisivat vähän unohtua, mutta yleisesti ottaen ottelu oli todella hyvä kummallekkin joukkueelle – Kiinan joukkue sai kokemusta jenkkifutiksesta ja Suomen joukkue sai kallisarvoista harjoittelua tulevia kovempia otteluita varten, Pietikäinen kertoo.

Suomen joukkueella on ollut kaksi valmistelevaa leiriä Santahaminassa ennen Uppsalan kisoja. Joukkueelta löytyy kokemusta laidasta laitaan – osalle MM-kisojen avausottelu Kiinaa vastaan oli ensimmäinen kosketus täydellä miehityksellä pelattavaan jenkkifutikseen. Moni pelaaja on pelannut turnausta ennen ainoastaan korkeakoulusarjassa, jota pelataan pienemmällä pelaajamäärällä.

Kuva: Jari Turunen

Vasta perustetun Kiinan joukkueen valmennuksessa nähtiin perjantaina odotetusti NFL-legenda Ricky Williams, joka juoksi omalla mittavalla urallaan yli 10 000 jaardia taalaliigassa. Nimekkään valmentajan saaminen joukkueen taustalle on hieno saavutus, sillä viisi vuotta sitten maajoukkue oli vain kaukainen unelma. Kiinan jenkkifutisprojekti on varsin nuori, sillä ensimmäiset valmistelut joukkueen kasaamiseksi aloitettiin vasta vuonna 2010. Paikallisen liiton perustaja Joe Wang havaitsi heti alkuun, että opiskelijoista koostuvan maajoukkueen rakentaminen olisi paras tie lajin suosion kasvattamiseksi. Yhteistyössä amerikkalaisten yliopistojen kanssa joukkue sai käyttöönsä riittävästi varusteita. Yhteistyö Williamsin kanssa käynnistyi joulukuussa.

Vaikka tulos olikin nyt selvä Suomen eduksi, näkee Pietikäinen Kiinan joukkueessa potentiaalia.

– Kiinan pelaajista löytyi paljon nopeutta ja ketteryyttä. Jos pelattaisiin samalla porukalla parin vuoden päästä vastakkain uudelleen, kun Kiinan pelaajille saa lisää kokemusta sekä tietämystä lajista, niin lopputulos olisi varmasti eri.

Kuva: Jari Turunen

Sunnuntaina Suomea vastaan asettuu Japani, joka on yksi turnauksen ennakkosuosikeista Meksikon kanssa.

– Japanilla on todella kova rosteri ja edessä on kova matsi, sitä ei voi kiistää, Pietikäinen kommentoi.

– Amerikkalaisella jalkapallolla on Japanissa pitkät perinteet ja Japania pidetään Yhdysvaltojen jälkeen kenties toiseksi kovimpana jenkkifutismaana. Japani ei ole vielä pelannut yhtään peliä näissä MM-kisoissa eikä olekaan varmaa tietoa minkälaista hyökkäystä Japani pelaa. Olettaen, että Japani pelaa samalla joukkueella mitä Japani pelasi German-Japan-Bowl II -ottelussa niin odotettavissa on spread option hyökkäystä.

Suomella on turnauksen pieni rosteri, mikä vaikuttaa merkittävästi joukkueen urakkaan. Pietikäinen kertoo, että joukkueen on pystyttävä hyödyntämään vapaapäivät tehokkaasti ja pyrkimään vähentämään virheitä.

– Kiina-ottelu oli todella tärkeä joukkueellemme. Nyt voimme keskittyä korjaamaan virheitä, joita Kiina-ottelussa tuli.

Katso myös

Kommentoi