OSM 2014 – korkeakoulusarja kasvaa

Korkeakoulukomitea 20.2.2014 11:53 15 kommenttia

Suomen jenkkifutis on kovassa nosteessa. Lisenssipelaajien määrä on kasvanut vuosittain, mutta lajin kasvusta ei voi kiittää pelkästään suuria liigaseuroja. Päinvastoin, suurin kasvu viime vuosina on ollut vastaperustetuissa korkeakoulujoukkueissa, jotka vetävät katsomoita peleihin ja uusia kiinnostuneita pelaajia mukaan lajin pariin.

Vuonna 2009 Turussa perustettu kahden joukkueen sarja on kasvanut muutamassa vuodessa 10 joukkueen suuruiseksi, minkä lisäksi sarjaan osallistumattomia, vasta perustettuja joukkueita on kourallinen. Näiden lisäksi myös naisten korkeakoulujoukkueet pelaavat omaa sarjaansa. Sarja on jaettu kolmeen lohkoon, jossa kussakin pelataan kaksinkertainen sarja. Mestaruustaisto käydään SM-lopputurnauksessa, joka pidetään tänä vuonna Helsingin Velodromilla 25.–26.4.

Nyt onkin aika tuoda kaikki OSM-sarjan korkeakoulujoukkueet suuren yleisön eteen esiteltäväksi.

Etelälohko – Aalto Predators

Vuoden vanha joukkue valmiina saalistamaan

80-luvun toimintaelokuvasta otteita ammentava Aalto-yliopiston joukkue on saanut toimintansa hienolle mallille jo puolessatoista vuodessa, ja joukkueen pelaajarunko onkin yksi sarjan suurimmista. Yli 35 pelaajan rosterilla kauteen lähtevä saalistajalauma kuitenkin koostuu lähinnä vasta-alkajista, mikä hieman laskee joukkueen sijoitusta veikkaajien silmissä. Predators kuitenkin on valmistautunut sarjaan huomattavasti paremmin kuin viime kaudella. Mestaruuskilvan musta hevonen on aina yllätysvalmis, ja hihasta löytyy kikkoja viimeiselläkin hetkellä, aivan kuten elokuvan esikuvallakin.

Joukkueen valmennus on Helsingin kauppakorkeakoulun opiskelijoita: päävalmentaja Akseli Olin, apuvalmentajat Klaus Anjala, Karri Hiekkanen ja Pekka Lamminsalo ovat kaikki myös pelimiehiä eri sarjatasoilta. Pelaajia tulee Aallon jokaisesta koulusta, TKK:lta, Kauppikselta ja jopa taideteollisesta korkeakoulusta.

Predatorsin päävastustaja on toinen helsinkiläisjoukkue, maanpuolustuskorkeakoulun kadettien Black Knights, joka voitti molemmat viime vuoden kohtaamiset. Helsinki Roostersin pelinrakentajanakin pelaava Eino Matikainen on joukkueen diesel-veturi, jonka pysäyttäminen on saalistajalaumalle erityisen tärkeää. Toinen lohkovastustaja KyAMK Eagles ei ole ennakkoon yhtä paha vastustaja ja se kärsikin suurinumeroisen tappion Aallolle kauden avausottelussa.

Predators haluaa varmasti parantaa viime vuoden OSM-kisojen sijoitustaan. Joukkueella on tähän mainiot edellytykset, ja suuren pelaajamateriaalin ansiosta joukkue tulee kilpailemaan rajusti pisteistä varsinkin kauden edetessä pidemmälle ja muiden joukkueen pelaajien kaatuessa.

ndu

Etelälohko – NDU Black Knights

Sotilaan tarmo – uhka vai mahdollisuus

Maanpuolustuskorkeakoulun kadetit olivat yksi kolmesta jotka lähtivät rohkeasti mukaan kaudelle 2013, ja Black Knights yllätti koko sarjan täysin hyvällä ja kurinalaisella valmistautumisellaan. OSM-kisojen kolmas sija debyyttivuonna povaa joukkueelle hyvää menestystä tämänkin vuoden sarjassa, ja valmentajakaksikko Ari Ewvaraye & Jussi Honkonen onkin laittanut upseerinplantut kovaan iskuun.

Joukkueessa ei ole monia ylitse muiden, vaan ritarit pelaavat upeasti yhteen toteuttaen pelisuunnitelmaa ja käskyjä prikulleen. Vuoden 2013 joukkueesta suuri osa jatkaa edelleen joukkueessa, joskin kadettien koulutus ympäri Suomea lienee asettanut haasteita koko joukkueen yhteisille harjoituksille. Black Knights on jopa järjestänyt viikonlopun mittaisia treenileirejä pelaajilleen, mikä kertoo omistautumisesta OSM-sarjaan.

NDU Black Knights tekee yhteistyötä East City Giantsin kanssa, mistä on ollut joukkueelle erittäin paljon hyötyä. Yhteiset harjoitukset ovat mahdollistaneet tehokkaan harjoittelun Talin keinonurmihallissa. Joukkueen pelityyli muistuttaa paljon Yhdysvaltain sotaoppilaitosten joukkueiden taktiikkaa: ”Koulusta kun ei mitään valtavia linjamörköjä löydy niin pitää tämä massa korvata nopeudella ja joukkuepelillä.” sanoo päävalmentaja Honkonen. NDU:lta onkin odotettavissa vahvaa juoksupeliä ja nopeutta koko rintaman syvyydellä.

Black Knightsin kovin vastustaja lienee tänä vuonna Aalto Predators, jonka kanssa joukkue onkin saanut hieman kähinää aikaiseksi sosiaalisessa mediassa. Retoriikka on osuvaa – onhan juuri Schwarzeneggerin esittämä kommando juuri se, joka tuhoaa lopulta Predatorin alkuperäisessä elokuvassa. Joukkue tarjoaa myös kauden eksoottisimmat ottelujärjestelyt: kotipelit pelataan Santahaminan varuskunnan tekonurmella maaliskuun pakkasissa, mikä varmasti luo suuren kotikenttä- ja olosuhde-edun kotimaan kylmien korpien karaistamalle joukkueelle.

Etelälohko – KyAMK Eagles

Pienikin ponnistaa

KyAMK Eagles joutui jättäytymään pois viime vuoden lopputurnauksesta pienestä pelaajamäärästä johtuen, eikä uusi kausi ole antanut aihetta juhlaan tällä saralla. Pienellä porukalla taistelevat kotkat ovat kuitenkin ylpeitä joukkueestaan ja lähtevät kauteen ilman paineita. Tämän lisäksi joukkueen pelaajista yli puolet on täysin vasta-alkajia, joten joukkueelle ei povata suurta menestystä otteluissa. Ensimmäinen ottelu päättyi kotitappioon Aallolle reiluin lukemin.

Eagles on kaikesta tästä huolimatta tehnyt hyvää pohjatyötä pienessä korkeakoulussa, ja joukkue haluaakin panostaa tulevaisuuteen. ”Tavoite on säilyttää toiminta Kyamk:ssa myös perustajajäsenten valmistumisen jälkeen. Myös OSM-kisoihin on tarkoitus osallistua heti kuin pelaajamäärä on riittävä.” kertoo joukkueen puuhamies Osku Karttunen. Ilman pitkäkatseisuutta korkeakoulusarja olisikin tuhoon tuomittu, joten Eaglesin strategia on erittäin positiivinen.

Joukkueen pelaajista kannattaa seurata erityisesti Niko Kylliäistä (#60), joka pelaa vahvasti tukimiehen ja pallonkantajan pelipaikkoja. Väkivahva Janne Mäenpää (#3) on joukkueen kovakuntoisin pelaaja ja vääntää vimmatusti molemmin puolin palloa.

KyAMK Eagles kertoo pahimmaksi vastustajakseen NDU Black Knightsin, joka löylytti Eaglesia molemmissa otteluissa viime kaudella. Nähtäväksi jää, onko Eagles tulistunut näistä tappioista, vai koituuko pieni pelaajamäärä jälleen joukkueen kohtaloksi pitkällä kaudella.

turku

Turun lohko – Åbo Akademi 09ers

Kaksikielisyys kunniaan

Turun joukkueista esittelyssä ensimmäisenä on Åbo Akademin 09ers, joka oli toinen korkeakoulusarjan alkuperäisistä joukkueista. Sarjan ainoa ruotsinkielisestä oppilaitoksesta tuleva joukkue ehti viime viikolla ottaa ensimmäisen voittonsa TUAS Tornadoesia vastaan ja on sarjakärjessä.

Åbo Akademi lähtee kuitenkin sarjaan ilman paineita: ” Paperilla 09ers on kenties pienoinen altavastaaja, mutta jokaista peliä lähdetään voittamaan. Turun lohkon mestaruuspysti jää tiukkojen otteluiden jälkeen toivottavasti 09ersin haltuun.” kertoo joukkueen konkari Ville Väänänen. Joukkueen tukipilareihin kuuluu myös Hangossa pelaava Sebastian Berndtsson, joka viime kaudella linkosi tukun touchdowneja. Åbo onkin sarjassa MPKK:n ohella ainoa joukkue, jolla heittopeli ei ole pelkästään kikkapeli. Hyökkäystä on kuitenkin huhujen mukaan kehitetty monipuolisemmaksi, ja juoksupeliinkin voidaan tällä kaudella luottaa.

Myös Åbo Akademin puolustus on kovaa sorttia: ensimmäisessä ottelussa nähtiin tämän kauden kovin pommi, kun 09ers takamies Sergio Artigas näytti taklaamisen mallia. Jos Åbo pystyy pelaamaan samalla tavalla fyysisesti kovaksi tunnettuja Tornadoesin ja Beaver Huntersin juoksuhyökkäyksiä vastaan, on 09ersilla erittäin hyvät mahdollisuudet koko lohkon voittoon.

Turun lohko – TUAS Tornadoes

Kovaa myllytystä

Turun ammattikorkeakoulun joukkue Tornadoes on korkeakoulusarjan toinen perustajajoukkue ja toinen joukkueista, jolta löytyvät jenkkifutisjoukkueen standardeihin kuuluvat cheerleaderit. Seuraan kuuluu myös naisten joukkue TUAS Tornadettes. Joukkueen pelaajisto on kärsinyt viime aikoina loukkaantumisista ja valmistuneista pelaajista, mutta uusi harrastajasukupolvi on hienosti ottanut vastuun joukkueen eteenpäin viemisestä. Myös Tornadoes lähtee kauteen kapealla rungolla. Uusi joukkue saikin kovan tulikasteen kun Åbo Akademi löylytti joukkuetta murskalukemin.

Joukkueen tavoite kaudelle 2014 on selvä. ”Tulevien voittojen kautta uusi joukkuerunko ajetaan sisään ja ensi vuonna kehitymme kultamitalin maku suussa mestarijoukkueeksi.” kertoo seuran puheenjohtaja Mika Laine. ”Uskomme omaan tekemiseemme, ja tiedämme että tehty työ kantaa jo tällä kaudella hedelmää.” Tornadoesin valmennus koostuu Turku Trojansin edustusjoukkueen pelaajista, mikä varmasti lupaa tehokkaita harjoituksia ja kekseliäitä pelikutsuja.

Tornadoes uskoo vahvasti lohkovoiton mahdollisuuksiin. ”Uskomme, että kun pelimme alkaa kulkemaan, jää 09ers lohkossa toiseksi ja Beaver Hunters jälleen kerran koko lohkon viimeiseksi.” Vahva juoksupeli onkin saatava toimimaan nopeasti, sillä ottelu Åbo Akademia vastaan oli nöyryyttävää katsottavaa. Seuraavat ottelut osoittavat, miten voimasuhteet lohkossa jakautuvat.

Kuva: Markus Polvivaara

Turun lohko – UTU Beaver Hunters

Mestarin viitta on raskas kannettava

Hallitseva suomenmestari Beaver Hunters aloittaa kautensa 21.2. ottelulla Åbo Akademia vastaan. Joukkueen runko on muuttunut viime vuosista voimakkaasti, ja varsinkin puolustuksesta on lähtenyt monia kovia tekijöitä. Beaver Hunters on kuitenkin saanut vahvistusta hyökkäyksen linjaansa, ja viime vuonna Tampereella kovasti maaleja tehtaillut juoksuhyökkäys on entistä vaarallisempi. ”Todella lupaavia uusia pelaajia on paljon, mutta myös kokemusta löytyy. Tämä lupaa hyvää myös tulevaisuudelle” kertoo joukkueenjohtaja Aleksi Vuorinen. Joukkueen rosteri on kuitenkin kapea, vain 25 miestä, mikä voi pitkällä kaudella tuntua pelissä.

Joukkueen valmennus on laadukasta. Itävallassa Graz Giantsissa pelannut Suomen maajoukkuemies Sami Toivonen toimii päävalmentajana tänä vuonna. ”Joukkueessa on vain vähän ostopelaajia, omat kasvatit ovat aina olleet pääroolissa” kertoo Vuorinen.

Beaver Hunters tavoittelee varmasti kolmatta peräkkäistä suomenmestaruutta, mutta riittääkö joukkueessa nopeutta ja taitoa kovaksi tiedettyä 09ersin joukkuetta vastaan. Kompastuskiveksi voi muodostua myös pieni pelaajamäärä. Viime vuonna joukkue joutuikin tekemään yhdistelmäjoukkueen yhdessä TUAS Tornadoesin kanssa SM-lopputurnaukseen – pystyykö joukkue voittamaan ilman ulkopuolisia apuja?

Pohjoislohko – Wasa Dogs

Vaasa nousee tulen lailla

Vaasan kaupunki on jenkkifutisbuumissa. Viime vuonna näytöstyyliin kakkosdivisioonaan noussut Wasa Royals on kaupungin lippulaiva, mutta Dogs tulee aivan sen vanavedessä hakien samanlaista menestystä. Joukkueen runko on pitkälti muuttumaton, ja organisaatio on erinomaisessa kunnossa. Joukkue on harjoitellut yhdessä Royalsin kanssa. Joukkueen pelaajat ovat näin saaneet arvokasta kokemusta harjaantuneempien harjoittelukavereiden kanssa.

Dogsin vahvuuksiin kuuluu ehdottomasti lyömätön yhteishenki. Se näkyy joukkueen toiminnassa – vain harvalla Vaahteraliigajoukkueellakaan on samalla tavalla yhteneväinen varustus harjoituksissa tai otteluissa, mutta Dogsin pelaajatpa pukeutuvat joukkueen väreihin myös yökerhossa ja koulussa. Yhteishengen taustalla ovat myös joukkueen kauniit cheerleaderit, Wasa Catsit, jotka ovat tehneet vaikutuksen moniin paikkakunnalla vierailleisiin joukkueisiin.

Pelillisesti joukkue ei ole kuitenkaan pärjännyt. Pohjoislohkon tiukoissa otteluissa Koirat joutuvat koviin koitoksiin, mutta nähtäväksi jää onko viime vuoden lopputurnauksen toiseksi viimeisestä sijasta jäänyt tarpeeksi hampaankoloon, jotta peli saataisiin paranemaan. Pelaajistossa ei ole montaa kovaa nimeä, mutta joukkueen yllättäjäksi povaillaan nopeajalkaista Aki Haikoa, joka viime vuoden lopputurnauksessa teki monta komeaa maalia pelinrakentajan heitoista.

Pohjoislohko – Jyväskylä Renegades

Kapinallisten toiminta hiipuu

Jyväskylän joukkueen toiminta ei ole hyvällä mallilla. Joukkueesta ei ole kuulunut talven aikana juuri mitään, ja kaupungin miesten edustusjoukkuekin joutui hakemaan vauhtia alemmista sarjoista surkean Vaahteraliigakauden jälkeen. Kukaan ei tiedä, millaisella joukkueella Renegades lähtee pelaamaan.

Joukkue selvisi viime vuoden runkosarjasta kohtuullisesti, mutta jätti osallistumatta OSM-lopputurnaukseen. Mikä on joukkueen kohtalo tänä vuonna, kun lohkon muut joukkueet nostavat koko ajan tasoaan niin pelillisesti kuin organisaatioina?

Kuva: Markus Polvivaara

Pohjoislohko – TCFA Titans & Mavericks

Kirkkaampi mitali, nääs

TCFA:n molemmat joukkueet lähtevät kauteensa ilman vaahteraliigapelaajia, aivan kuten aikaisempina kausina. Viime vuonna insinöörien ja humanistien muodostama Titans pääsi mitalin makuun lopputurnauksessa häviten ainoastaan mestarille Beaver Huntersille. ”Tänä vuonna tavoitteena on ainoastaan kulta” sanoo joukkueen puuhamies Jukka Springare. ”Joukkueet eivät ota ennakkosuosikkien viittaa kovinkaan avoimesti, vaikka viimekauden selkeästi kaksi parasta joukkuetta tulivatkin kiistattomasti Tampereelta. Mielenkiintoisimmat pelit tullaan Keski-Suomen lohkossa siis pelaamaan tamperelaisten joukkueiden välillä” mies kertoo vaatimattomaan hämäläiseen tapaan.

Kummassakaan joukkueessa ei ole tapahtunut suuria muutoksia viime kauteen nähden. Titans on kuitenkin saanut uuden pelinrakentajan, jolla ei kuitenkaan ole kokemusta paikan pelaamisesta. ”Tuskin muillakaan pelipaikoilla nähdään viime kaudelta tuttuja pelinumeroita, vaan tietynlaista kierrätystä on haluttu tehdä insinöörimäisesti ihan huvin vuoksi” Tampereelta kerrotaan. ”Myös päävalmentajalle annettiin potkut vuoden ensimmäisessä saunaillassa ja humanistien pelipaikaksi päätettiin huoltojoukkue, joten yliopistolaisia ei pelikentällä tänä vuonna nähdä.”

Teekkareiden joukkue Mavericks jatkaa vahvalla heitto- ja juoksuhyökkäyksen kombinaatiolla. ”Mavericksilla ei tänäkään vuonna ole käytännössä heikkouksia, koska poliisiammattikorkeakoulun rekrytointi ei tuottanut onneksi minkäänlaista tulosta.” Joukkueen pelaajisto on pitkälti viime vuoden kaltainen teekkareiden pitkän opinto-oikeuden vuoksi. ”Yksi pelaajista meni omien sanojensa mukaan ”vahingossa valmistumaan”, mutta sääntöjen mukaan hän on vielä tämän kalenterivuoden pelikelpoinen.”

Kuva: Teemu Leinonen

Uusi joukkue – Lappeenranta Wildmen

Kampuksen kuumin juttu

Lappeenrantaan on täksi kevääksi noussut uusi joukkue, miehekkäästi nimetty Lappeenranta Wildmen. Ajatus joukkueesta lähti liikkeelle viime syksynä ja on sen jälkeen kasvanut hiljalleen nykyiseen muotoonsa. Joukkueen pelaajamateriaali tulee Saimaan AMK:n ja Lappeenranta University of Technologyn opiskelijoista. Toimintaa koordinoi kansainvälisestikin tunnettu jenkkifutari Martti Välimaa, jonka mukaan aiempaa lajikokemusta löytyy noin kymmenyksellä joukkueen pelaajista. Wildmen on kampuksella kovassa nosteessa ja kerää paljon yhteistyötarjouksia eri suunnista. Välimaa kertoo, että joukkueen ideologisena mallina on AMK:n ja yliopiston yhteistyö, mikä omalla tavallaan kasvattaa joukkueen roolia kahden koulun välisen kuilun kiinnikuromisessa.

Wildmen ei osallistu tällä kaudella viralliseen sarjaan, vaan on keskittynyt harjoitusotteluiden pelaamiseen. Välimaan mukaan joukkueen jatkuvuuden takaa hyvä taustaorganisaatio, jonka ansiosta yhdelle puuhamiehelle ei kasaudu liikaa työtä. Lisää juttua Wildmenista löytyy paikallisen abitiimin kirjoittamana täältä.

Katso myös

Avatar

Korkeakoulukomitea

Muita kirjoituksia samalta kirjoittajalta:

  Kommentoi

  • Loistavaa!!

   Toivonen huhujen mukaan pitänyt turussa nesteytys klinikkaa, niin ei lopu puhti porukalla heti..

  • SM-turnauksen 2013 lopulliset sijoitukset:

   1. UTU Beaver Hunters
   2. TCFA Titans
   3. NDU Black Knights
   4. Åbo Akademi 09ers
   5. Wasa Dogs
   6. Tampere Tech Mavericks
   7. Aalto Predators

  • Järjestääkö Black Knights siviileille mahdollisuuden päästä katsomaan peliä sotilasalueelle? Yhden matsin voisi käydä katsomassa jo sotkun munkkien takia. Pelit näyttävät olevan lauantaisin, joten siinä voisi olla stadilaisille jengeille myös sopiva saunaillan alkuohjelma/kokoontumispaikka.

  • Peukkua Jyväskylään! Hyvä homma, että asia ei ole niinkuin artikkelissa arveltiin :)

  • Paljon tarkka ja muut, ottelua pääsee katsomaan. Portilta järjestetään ohjaus kentälle. Ainakin facebookkiin tulee ensi viikolla otteluista eventit, joista löytyy lisätietoa.

  • Taitaa Turun lohkosta tulla tylsä. Utu vie helposti kaikki pelit, 09ers hakkaa tuasin joka häviää rumasti kaikki matsit. Utun koiranen ja redin dominoi noilla kentillä ihan miten haluaa ja kun siihen lisätään pari muuta trojans peluria niin eihän tuolla vastusta heille ole. Toivottavasti saavat vastusta lopputurnauksessa.

  • Renegades kävi hakemassa vierasvoiton Wasa Dogseilta 11 miehen voimin 34-6.

  • Black Knights voitti KymAmk:n ensimmäisessä kohtaamisessaan 0-66

  • Titans – Mavericks 13-34

  • Titans – Renegades 34-26

  • Tampereen jengit olivat molemmat renegadesia parempia tällä kertaa. Kiitos tampereen pojille hyvin houstatusta päivästä. Selostus oli loistava ja pelit kaikki reilulla hengellä. Kiitos!

   -Inter Winter ;)

  • Tampere Bowl 1 kommentit tuloksista:
   Mavericks – Titans
   Teekkareiden nesteytys oli mennyt nappiin, sillä Tech Mavericks vei ensimmäisen paikalliskamppailun lukemin 34-13. Selitykseksi insinöörit kertoivat Titansin pelinrakentajan persekrampit ja huoltojoukkueen humanistien nukkumisen pommiin.

   Titans – Renegades
   TCFA Titans vei tällä kertaa pidemmän korren vierailija joukkue JYU Renegadesista lukemin 30-26. ”Rutiinivoitto.” kommentoi peliä sivusta seurannut Titansin pelinrakentaja Juhani Jaakonsaari. ”Voiton avaimia olivat persekramppini ja huoltojoukkueen humanistien krapulailmapiiri.” tunnustaa voitosta selkeästi helpottunut mies. ”Eniten odotan joukkueiden yhteistä saunailtaa, johon myös jyväskyläläiset ovat kutsuttu.” hymähtelee Jaakonsaari pilke silmäkulmassa.

   Mavericks – Renegades
   Tech Mavericks ei antanut JYU Renegadesille yhtään siimaa, vaan pistivät isännän ottein taululle lukemat 47-20. Tampere Bowl I ”Parhaimman näköisen kropan” -tittelin vei tällä kertaa nuori sinkkupoika Roni Niemi. ”Tulihan sitä nyt muutama TD:kin juostua!” hämilleen mennyt haastateltava kommentoi. ” Pienen alkutahmeuden jälkeen saatiin palaset loksahtelemaan paikoilleen. Oli hieno juosta, kun äijät blokkas niin timanttisesti! Eniten odotan kuitenkin joukkueiden yhteistä saunailtaa ja villejä jatkobileitä Ravintola Bricksissä!” Epäselvyyttä ei siis jäänyt kuka tällä kertaa oli Tampere Bowlin kuningasjoukkue ja mihin sinkkunaisten kannattaa tänä iltana suunnata. Seuraava turnaus pelataan Tampereella 28.3. klo 10 alkaen.

  • Se sama Roni Niemi, joka ei halua pelata jefua kesällä, koska ei bodaaminen jäis vähemmälle? :D

  • -ei