Haavoittunut karhu luopuu sarjapaikastaan

Tuomo Tomperi 24.1.2014 17:28 13 kommenttia

Kakkosdivisioonaan ilmoittautunut Pori Bears luopuu yllättäen sarjapaikastaan tänään julki tulleen tiedon mukaan. Mistä on kysymys?

II-divisioonan puolivälieriin viime kaudella yltänyt Bears ansaitsi pelillisesti paikkansa tulevan kauden kakkosessa. Bears sijoittui oman lohkonsa kolmanneksi Wasa Royalsin ja Hämeenlinna Huskiesin jälkeen. Nyt joukkue joutuu kuitenkin luopumaan paikastaan. Syynä on monelle suomalaisjoukkueelle aiemmilta vuosilta tuttu syy: pelaajakato.

– Valitettava tilanne syntyi, kun monelle viime vuoden tärkeimmistä pelaajista tuli elämänmuutoksia ja paikkakunnanvaihdoksia, jotka varmistuivat vuodenvaihteen tienoilla, Bearsin Teemu Niemelä kertoo Gridironille.

Niemelän mukaan tieto joukkueen rungon harvenemisesta johti myös siihen, että moni muu paluuta miettinyt pelaaja päätti olla edustamatta porilaisjoukkuetta ensi kesänä. Bearsin juniorityö tuotti viime kesänä tulosta, mutta seura uskoo, ettei junioreista ole vielä tulevana kesänä vastuunkantajiksi miesten tasolle. Epävarman tilanteen vuoksi Bears ei halunnut ottaa sitä riskiä, että otteluita olisi jouduttu kesäkaudella perumaan. Niemelä kertoo, että hänen mielestään sarjataso ja siihen osallistuvat seurat ansaitsevat varmuuden sarjaohjelman pitävyydestä.

Bears harkitsee osallistumista tulevan kauden turnausmuotoiseen IV-divisioonaan. Toiveissa on, että seura pystyisi osallistumaan kaudella 2015 jälleen 11vs11-formaatilla pelattavaan kolmosdivisioonaan. Junioripuolella Bears ja 50km päässä sijaitsevan Rauman Sea City Storm tekevät tällä hetkellä yhteistyötä.

– Sekä Porissa että Raumalla tehdään perustyötä. Bearsilla on vajaat 20 B-junioria, jotka osallistuvat 7vs7-sarjaan. Junnuissa on alustavasti sovittu maakunnallisesta yhteistyöstä, jotta saadaan porilainen ja raumalainen joukkue miesten sarjoihin mahdollisimman pian, Niemelä kertoo.

Vaikka tilanne ei olekaan tällä hetkellä Satakunnassa toivottu, työtä asioiden parantamiseksi tehdään jatkuvasti. Niemelän mukaan Bears pyrkii laajentamaan junioritoimintaansa entisestään myös tänä vuonna. Niemelä toivoo, että joukkueen aikuisikäiset pelaajat jatkaisivat lajin parissa tulevana kesänä muissa seuroissa.

– Se palvelisi Bearsia parhaalla tavalla tässä tilanteessa. Viitta on siis tilapäisesti poistunut Porista ja alkoikin olla jo niin kulunut, että taidamme tilata verkkokaupasta uuden tuleville vuosille, Niemelä toteaa loppuun pilke silmäkulmassa.

Bears esitti viime kauden kakkosessa ajoittain mallikkaita otteita, mutta myös silloin joukkueen peliä hankaloitti pelaajiston kapeus. Puolivälieräotteluun Kuopioon Bears oli saanut jalkeille varsin kapean miehityksen, mikä johtikin yllättävän suureen tappioon Steelersille. Gridironin toimitus toivoo, että Bears nousee perinteisenä seurana pian taas jaloilleen.

Rajaritarit innolla kakkoseen

Lappeenrannan Rajaritareille uutinen Bearsin luopumisesta on mieleinen. Lappeenrannassa ei toki iloita toisen epäonnesta, mutta välilliset vaikutukset ovat joukkueelle pelkästään positiivisia. Rajaritarit jäivät viime kesänä äärimmäisen tiukasti ulos II-divisioonan pudotuspeleistä ja siten tulevan kauden sarjasta. Ennakkoon tuleva kausi III-divisioonassa ei olisi palvellut Rajaritareita tai heidän vastustajiaan, sillä tasonsa puolesta joukkue kuuluu ehdottomasti kakkosdivisioonatasolle.

– Joukkueemme harjoittelee hyvässä valmennuksessa, pelaajia on riittävästi ja uusia on tullut mukava määrä. Joukkueemme on fyysisesti ja taidollisesti nyt oikeassa sarjassa, kertoo joukkueen päävalmentaja Esa Suhonen seuran kotisivuilla.

– On tärkeää, että pelataan oikeassa sarjassa. Meillä on taitopelaajia, joilla on Vaahteraliiga-kokemusta, joten joukkueen tiukat ottelut pitävät motivaatiota yllä. Pelasimme viime kaudella tiukkoja otteluita Kuopiota, Wolverinesia ja Hankoa vastaan, ja voimasuhteet eivät nähdäkseni ole muuttuneet.

Uutisen myötä tulevan kauden kakkosessa nähdään Sipoo Bulldogs, Hämeenlinna Huskies, Hanko Sun City, Kuopio Steelers, Helsinki Wolverines II ja Rajaritarit. SAJL:n tiedotteen mukaan viidellä joukkueella pelattavaan kolmoseen osallistuu nyt Mikkeli Bouncers, Päijät-Häme Panthers, Raisio Oakmen, Helsinki East City Giants ja Lohja Lions. Kolmosdivisioona pelataan kaksinkertaisena, joten jo julkistettu sarjan alustava otteluohjelma joutaa romukoppaan.

Lue myös

Kommentoi

 • Onkohan Rajaritarit maksaneet sakkonsa viime kesältä kun noita tuomareita ei vain ollut otteluissa paikalla? Rajaritarit pitäisi laittaa aika rankalle ehdolliselle että pääsis kakkoseen. ECG kuuluu sinne eikä tuollainen pelaajien turvallisuudesta viis veisaava joukkue. Ihan syvältä että tällaisia asioita heikosti hoitavia joukkueita päästetään ylemmille sarjatasoille. HÄPEÄ SAJL

 • Minkä takia ECG kuuluu kakkoseen, kun eivät ole kahteen viime kauteen voittanut yhtään peliä?

 • Samaa mieltä kukon kanssa. Rajaritarit pelasi 3-div joukkueista kuitenkin parhaan kauden ja esitti hienoja otteita. Taitaa referee olla hangon suunnalta ja jäänyt aika pahasti kaivelemaan viime kesän ottelu rajaritareita vastaan jonka hävisi. Ketola kuitenkin tiesi jo noin viikko ennen ottelua että lappeenrannassa ei ole kuin kaksi tuomaria ja oli jopa ehdottanut ottavansa mukaan tuomarin tai kaksi, eipä näkynyt paikalla. Turha valittaa.

 • Tulevan kauden tarkimmat tilastot tullaan näemmä näkemään RR-Hanko pelien katsojien ja tuomarien määristä. Väliäkö sillä mitä kentällä tapahtuu.

 • Voi voi jörgen, RR oli hyvä joukkue kentällä mutta 2 tuomaria muutamassa ottelussa vaikka 3 pitää olla…miksi näin ja meinaako sajl hyväksyä tämän myös 2014? Hanko oli kysynyt jos ottaa tuomarin mukaan mutta RR oli luvannut et on 3 tuomaria jo ,siksi hangon tuomari ei ollut matkassa.
  RR-hanko tulee olemaan hyvä ottelu kesällä.

 • Pelit ratkaistaan kentällä, pelaamalla. Jos paikalla on vain kaksi tuomaria, tilanne on molemmille joukkueille yhtä hanurista

 • Ei se lukumäärä vaan se laatu… Eräs pohjoisen kaupunki on hyvä esimerkki tästä…

  Taitaa tuo kuuluisa viitta olla taas Kuopiossa???

 • Ite pelasin kesällä Lappeenrannassa 2 tuomarin kanssa ja en valita. Molemmille jengeille tilanne oli sama!

  Ja tuskin monikaan hangossa itkee tappiota tuomareiden syyksi.

  Mutta tärkein asiahan on se että 2divarin taso ei tule laskemaan tämän muutoksen vuoksi. RR kuitenkin teknisesti ihan hyvä jengi ja varmasti parantavat viime kesästä.

  Ainut toive olis saada juuri tuomariasiat kuntoon. Koska nyt eivät pelaa enään ”pohjalla” ja 2divarista tulee ens kesänä TAAS kova sarja. Nyt ei enään heittopusseja ole mukana

 • Mitenköhän Hanko liittyi tähän?

 • Kai lähinnä haettiin sitä että RR kuuluu sarjaan ja pystyi jo viime kesänä voittamaan Hangon.

 • Taisi myötätunto kyllä olla yleisesti RR:n puolella viime kauden jälkeen, eikä kukaan varmaan pitänyt RR:ta kolmoseen kuuluvana. Taisi mennä kaikki lopulta oikein, sillä Pori tarvitsee aikaa rakentaa pohja uudelleen. Ikävän usein tässä lajissa menestystä seuraa romahdus. Siksi juniorityö on niin tärkeää.

 • RR on nyt kuitenkin kolmosessa, mikäs tässä on taustalla?

 • Äh, kannattaisi katsella uutisten ja muiden päivämääriä. My bad.