Arvioissa Vaahteraliigan haastajajoukkueet

Tuomo Tomperi 4.1.2014 23:08 6 kommenttia

Divisioonan ennakoinnin jälkeen vuorossa on maamme ykkössarja – Vaahteraliiga. Ennakko oli vaarassa paisua siinä määrin, että ensin arvioidaan sijoille 5-8 arvioidut joukkueet.

Juttusarjan edellinen osa käsitteli pääosin I-divisioonan joukkueita. Tutustu siihen tästä.

8. Kouvola Indians

Viime kaudella kuudenneksi sijoittuneen Kouvola Indiansin kausi 2013 lähti jyrkkään alamäkeen viime heinäkuun 69ers-voiton jälkeen. Recordilla 3-1 joukkueella oli sisärata pudotuspeleihin, mutta kolme suurinumeroista tappiota tuleville pudotuspelijoukkueille sysäsivät joukkueen sivuraiteille. Jaguaareja ja Butchersia vastaan joukkue kävi vielä johtoasemassa, mutta lopulta molemmissa tapauksissa Indiansin päänahka vietiin kolmen maalin erolla. Kauden päättäneessä Roosters-ottelussa kouvolalaistakki oli jo tyhjä helsinkiläisten karatessa 45-0 –taukojohtoon.

Kokonaisuutena kolme voittoa tulokaskaudelta on kuitenkin varsin mallikas suoritus. Kysymys kuuluu: pystyykö joukkue rakentamaan tulevaa kautta viime kesäkuun varaan? Vaikka kouvolalaisjoukkueen kausi oli pelillisesti kaukana katastrofista, ei Gridironin lukijoilla juuri riitä uskoa Indiansiin kesälle 2014. Peräti 97% vastaajista uskoo, ettei joukkue pysty parantamaan, vaan jää tulevallakin kaudella sijoille 6-8. Indians joutui luottamaan viime kaudella vahvasti vuokrapelaajiin ulkomailta, joten vasta valitun joukkuejohtaja Mika Kauhasen urakka ei ole helpoimmasta päästä. Syystä tai toisesta Indiansilla on ollut myös tänä talvena hankaluuksia houkutella joukkueeseen liigatason pelaajilta muualta Suomesta. Toistaiseksi Indians on signannut ulkomaalaispelaajia maltillisesti. Joukkueen ulkomaalaispolitiikka selviää lopullisesti myöhemmin keväällä, mutta jo nyt on selvää, että viime kauden vahvistuslegioonan tuominen kaupunkiin toisi mukanaan haasteita.

Tilannetta ei parantanut lokakuun ”Europlayers-kohu”, jossa osa joukkueen viime kauden vahvistuksista kertoi oman näkemyksensä kaudesta 2013. Pienempi vahvistusmäärä palvelisi monellakin tapaa Indiansin tarkoitusperiä, mutta onko joukkueella riittävän laaja liigatason runko ilman ulkomaalaisia? 36% Gridironin talvikyselyyn vastanneista uskoo, että Indians tuo myös tulevalla kaudella liigan suurimman määrän ulkomaalaisvahvistuksia.

Indiansia valmentaa tulevalla kaudella amerikkalainen Tony Simmons, joka onkin varsin mielenkiintoinen nimi. Simmons on pitkän linjan jenkkifutari, jonka ansioluettelosta löytyy keskimääräistä pidempi, peräti kuuden vuoden NFL-ura neljässä eri joukkueessa. Viime vuodet 39-vuotias Simmons on toiminut pelaajana ja valmentajana useissa joukkueissa Euroopassa ja viimeksi lyhytikäiseksi jääneessä Brasilian LFA-liigassa. Simmonsin tehtävänä on koulia uusiutuvasta joukkueesta kilpailukykyinen nippu. Simmonsin edeltäjä, syksyllä signattu ja sittemmin joukkueesta poistunut Stan Bedwell ei onnistunut houkuttelemaan Kouvolaan syyskauden aikana lainkaan suomalaisia vahvistuksia, joten tehtävästä ei tule olemaan helppo. Samaa mieltä ovat myös Gridironin lukijat:

Kysymysmerkki: Kouvolan Indiansin kyky pelata sarja läpi.

Jälleen kapea rosteri tulossa – saako tarpeeksi pelaajia jokaiseen kauden otteluun?

Kouvola Indians. Joukkue tuskin pelaa Vaahteraliigaa.

Saako Indians 22 pelaajaa joka otteluun pukeisiin?

Suurin kysymysmerkki on se, saako Indians millään tavalla kilpailukykyistä joukkuetta kasaan. Todella hiljaista on rekry-rintamalla vielä ollut.

Indians, saa nähdä missä pelaa vai pelaako olenkaan 2015?

Onko Indiansin tilanne sitten täysin toivoton? Ei suinkaan! Kauteen on vielä runsaasti matkaa, ja spekuloinnista huolimatta pelit pelataan edelleen kesällä. Liigan tyvipäästä on sitäpaitsi tulossa potentiaalisesti varsin tasainen. Vain 42% Gridironin talvikyselyyn vastanneista uskoo, että jokin joukkue jää tulevalla kaudella täysin voitoitta.

Kuva: Tero Kaiponen

7. Helsinki 69ers

Maamme seitsemänneksi parhaaksi joukkueeksi arvioitu Helsinki 69ers sijoittui viime kaudella Vaahteraliigassa seitsemännelle sijalle. Voitto Jaguaareista toi kaivatun voiton, jonka turvin joukkue jatkaa liigatasolla myös tulevalla kaudella. Indians ja 69ers olivat talvikyselyyn vastanneiden papereissa kaksi sarjan ylivoimaisesti heikointa joukkuetta, sillä peräti 91% vastanneista oli valmis sijoittamaan mustapaidat sijoille 6-8. Ennakkokaavailuissa 69ersin odotetaan siis kilpailevan lähinnä Kouvola Indiansin kanssa sarjan seitsemännestä sijasta. Joukkueet kohtaavat tulevalla kaudella kahdesti – kesäkuussa ja elokuussa.

Pelinrakentaja Tony Smithin sopimuksen purku joulukuussa ei ole vaikuttanut helsinkiläisjoukkueen suunnitelmiin vahvistusten suhteen. 69ersin Jukka Rantalan mukaan uusi pelinrakentaja on hakusessa. Näin ollen aiemmin signatulle RJ Longille tullaan hankkimaan amerikkalainen pelikaveri alkuperäisen suunnitelman mukaisesti. 69ers hankkii myös kolmannen jenkin, mutta hänen pelipaikkaansa joukkue ei halua vielä tässä vaiheessa talvea vahvistaa.

Viime kaudella 69ersin juoksupeli tuotti kohtuullisesti tulosta Charles McCrean ja kumppaneiden rynniessä 138,5 jaardia ottelua kohden. 69ersin 343 juoksuyritystä olivat eniten liigassa. Jason Thomasin käskyttämä heittopeli oli aneeminen ja yhdessä Indiansin kanssa kaukana sarjan muista joukkueista. Tulevan kauden vahvistukset kertovat kuitenkin siitä, että joukkue haluaa monipuolistaa hyökkäysarsenaaliansa. Pyörää tuskin kuitenkaan keksitään Helsingissä uudestaan, ja samaan luottavat myös Gridironin lukijat. Vain 38% vastanneista uskoo, että 69ers etenee ensi kesänä enemmän heittäen kuin juosten.

McCrean poistuminen joukkueesta on kuitenkin suuri ongelma joukkueen juoksupelille. Tällä hetkellä joukkueen rosterissa listataan tasan yksi keskushyökkääjä, 105-kiloinen Andre Dahlman. Jukka Rantala totesi joukkueen neuvottelevan parhaillaan useiden pelaajien kanssa, joten joukkueen keskushyökkääjätilanne ratkeaa hieman myöhemmin keväällä. Yksi vaihtoehto on etsiä apua pelipaikalle Euroopasta viime kauden Jaguaarien malliin. Oma arvioni on, että vaikka 69ers jatkaakin juoksupainotteisena joukkueena, etenee se kuitenkin heittopelillä jonkin verran juoksupeliä enemmän. RJ Longin potentiaali tuottaa isoja pelejä on kuitenkin niin suuri.

69ers on korkeammalla, kuin odotukset on.

Toisaalta, häntäpään jengien 69ersin ja Indiansin offseason meininki, kantaako se kesällä mihinkään?

Saako 69ers kasaan kilpailukykyisen joukkueen?

Kouvola ja 69ers eivät ole oikeasti VL -tasolla. Kuuluisivat divariin. Eivät osaa rakentaa joukkuetta.

Kysymysmerkki: 69ersin hyökkäyksen linja.

Suurin kysymysmerkki on se onko kumpikaan joukkue, Indians tai 69ers, liigatasoinen joukkue kaudella 2014?

Mielenkiintoisesti vain 17% kyselyyn vastanneista on sitä mieltä, että Vaahteraliigassa pelaa kausilla 2014 ja 2015 samat joukkueet. Lukijoiden tiedossa on kuitenkin, ettei I-divisioona 2014 välttämättä pysty tarjoamaan kauden päätteeksi nousijakandidaattia. Odottavatko lukijat siis jonkin liigajoukkueista luopuvan lisenssistään kauden 2014 päätteeksi vapaaehtoisesti?

Kuva: Tero Kaiponen

6. Helsinki Wolverines

Viime kauden finaalijoukkue Wolverines putoaa lukijoiden arvioissa peräti kuudenneksi. Ero viidenneksi sijoitettuun Butchersiin on kuitenkin hiuksenhieno. Sekä Butchers että Wolverines ollaan valmiita sijoittamaan kolmen viimeisen joukkueen joukkoon 35% todennäköisyydellä. Wolverinesin yllätyspotentiaaliin uskoo vain harva, sillä ainoastaan 7% vastanneista pitää ahmoja realistisena mestarisuosikkina.

Wolverinesin pudotus on luonnollisesti helppo selittää seurassa syksyllä tapahtuneilla muutoksilla. Tässä vaiheessa talvikautta jokaiselle lienee selvää, ettei Wolverines pysty lähtemään tulevaan kauteen tutulta taloudelliselta pohjalta. Näin Wolverinesin viime vuosien nousun suurimmaksi näkyväksi saavutukseksi jää kauden 2011 liigamestaruus, vaikka korkeammallekin Helsingissä kurotettiin. Mestaruus on kuitenkin aina mestaruus, joten ahmalauma voi katsoa mennyttä kolmea vuotta tyytyväisenä. Vain harva seura pystyy pitämään menestysputkea yllä katkeamatta, joten Wolverinesin päätös hakea vauhtia on varmasti oikea.

Muutoksista huolimatta kahteen asiaan voi tulevan kauden Wolverinesissa luottaa. Nimittäin Kalle da Silvan koviin taklauksiin ja Cedric Johnsonin vikkeliin jalkoihin. Vaikka talvikyselyyn vastanneista ”vain” 30% uskoo da Silvan taklaavan eniten suomalaispelaajista, on luku todellisuudessa kokeneelle pelimiehelle suuri kunnianosoitus. Tulevan kauden liigassa nähdään jälleen niin paljon taitoa ja kovuutta tukimiehen tontilla, ettei taklauskuninkuus todellakaan irtoa helpolla. Hyökkäyksen puolella 37% vastanneista uskoo Cedric Johnsonin keräävän eniten juoksujaardeja pelinrakentajista. Viime kaudella yli 60 jaardia ottelua kohden juossut Johnson joutuu ennakkokaavailuissa kuitenkin yllättävän ahtaalle, sillä myös Seinäjoella ja Porvoossa nähdään kesällä atleettiset, juoksuvoimaiset pelinrakentajat. Butchersin Jabari Harris jää lukijoiden arvioissa vain muutaman äänen päähän.

Pahat kielet ovat mainostaneet tulevan kesän Wolverinesia alasarjatason joukkueena, jota on ryyditetty parilla kokeneella nimellä. Tähtipelaajien menetys tottakai kirpaisee, mutta toisaalta seuralla on kakkosjoukkueen ansiosta syvyyttä, josta ammentaa kohti tulevaa kautta. Mielenkiintoisesti peräti 40% talvikyselyyn vastanneista uskoo ahmalauman pudotuspelimahdollisuuksiin kesällä 2014 – kaikesta huolimatta. Jos joukkue pystyy pitämään rivinsä kasassa ja houkuttelemaan seuran väreihin vielä muutaman luotettavan suomalaispelaajan, voi joukkue esiintyä ensi kesänä edukseen.

Kari Leivojan Wolverines. Underdog repii, kynii ja raatelee.

Epäilyttää: Wolverinesin menestyminen.

Wolverines vaikuttaa kuolevalle seuralle. Siirtomarkkinoilla lähinnä kovia menetyksiä ja ainoat kiinnitykset tähän mennessä parhaat päivänsä jo nähneet Johnson ja da Silva eivät vakuuta.

Kysymysmerkki: Wolverinesin lopullinen kokoonpano

Kysymysmerkki: Wolverinesin heikko offseason.

Kauden paras onnistuja on Helsinki Wolverines. Todella vaikeassa tilassa organisaationsa kanssa, mutta tausta tekee kovaa duunia.

Kuva: Jari Turunen

5. Porvoon Butchers

Viime kauden vitonen on myös Gridironin lukijoiden ennakkoveikkailuissa samalla sijalla. Täpärästi Wolverinesin ohi nouseva Butchers on ennakkoon hieman helsinkiläisiä yllätysvalmiimpi, sillä 10% vastanneista uskoo joukkueen taistelevan realistisesti jopa Vaahteramaljasta. Joukkue on ehtinyt jo signaamaan kaksi jenkkiä, pelinrakentaja Harrisin ja keskushyökkääjä Jerell Jonesin. Ville Kurvisen jatko ja Phung Nguyenin paluu kokoonpanoon ovat joukkueelle todella suuria juttuja.

Butchersin tulevan kauden iskukykyyn vaikuttaa kuitenkin yksi mies yli kaiken, nimittäin Micky Kyei. Viime kaudella porvoolaisten ykköstähtenä häärännyt Kyei ei ole vielä allekirjoittanut sopimusta joukkueen kanssa. Talvikyselyssä mentin hieman asioiden edelle ja pyydettiin lukijoita arvioimaan Butchersin Kyein mahdollisuuksia kerätä runkosarjassa eniten jaardeja kaikista pelaajista, amerikkalaiset mukaan lukien. Peräti 9% vastaajista oli valmis sijoittamaan Kyein ykköseksi, mikä on suomalaispelaajalle luonnollisesti huikea tulos. Jaardikuninkuuden vie todennäköisesti joku muu, mutta vastaukset kertovat omaa kieltään Kyein nauttimasta arvostuksesta laji-ihmisten keskuudessa.

Moni kummasteli Butchersin päätöstä hankkia pelinrakentajan paikalle kaveri, joka ei juuri päässyt osaamistaan yliopistotasolla esittelemään. Jabari D. Harrisin ominaisuuksista nousee yksi yli muiden – atleettisuus. Viime kauden Butchers-pelinrakentaja Bill Ashburn oli puhtaasti pocket passer, mutta nyt Porvoossa haetaan ilmiselvästi jotain aivan muuta. Atleettisuuden ja nopeuden arvottaminen yli kaiken viittaa siihen, että Porvoon pelitapa on muuttumassa ensi kaudelle merkittävästi. Näin Yhdysvaltain College-sarjojen lähestyessä huipennustaan on todella hauska visioida, kuinka Butchers pyörittäisi ensi kaudella optioihin ja skill-pelaajien atleettisuuteen perustuvaa juoksupainotteista hyökkäystä, jota täydennettäisiin pitkillä pommeille Kurviselle. Aika näyttää, mutta mielestäni Butchersin pelinrakentajavalinnan tyrmääminen tässä vaiheessa talvikautta on kyseenalaista, ellei tunne porvoolaisten tulevan kauden pelitapaa.

Butchersin tulevan kauden menestys lepää tuttuun tapaan vahvasti linjapelin varassa. Tämän hetken rosterista löytyy seitsemän hyökkäyksen linjan pelaajaa, joista peräti neljä on syntynyt vuonna 1993 tai 1994. Rosterin perusteella joukkueen hyökkäyspeli tulee luottamaan tulevalla kaudella siis vahvasti nuoruuden voimaan. Varsinkin jos Dresden Monarchsissa hienon kauden pelannut Arttu Tennberg nähdään tulevalla kaudella jälleen Porvoossa, voi kesällä syntynä mukavasti tulosta.

Gridironin lukijat jakautuvat arvioissaan Porvoon mustapaidoista:

Butchersin uusi QB voi kerätä kovat jaardit ensi kaudella, mutta muuten ei uskoa oikein Porvooseen löydy.

Butchersin hiipuminen on ilmeistä.

Suurin kysymysmerkki: Butchersin pelinrakentajavalinta.

Butchers epäilyttää. Suurin nälkä on kaiketi tyydytetty ja siten Porvoon matka kohden kellaria jatkuu. Onko heillä edessään ”viimeinen kausi”? Totaalinen romahdus, liigan viimeinen, sponsorit ja pelaajat katoaa.

Uskon Butchersin onnistuvan, jos saavat juoksun toimimaan. Micky Kyei ykkösnimi.

Artikkelisarjan seuraavassa osassa arvioidaan ensi kauden pudotuspeleihin kaavaillut joukkueet.

Mitä ajatuksia haastajajoukkueiden arviot sinussa herättivät? Kerro mielipiteesi kommenteissa!

Kommentoi

 • Olipa hyvin kirjotettu!

 • eikö kannattaisi haastatella joukkueiden edustajia tällaisia juttuja varten? nythän tässä pelkästään arvaillaan vaikka faktaakin varmasti olisi tarjolla. esim micky kyein tilanne varmaan kiinnostaa monia.

 • Seurat on perinteisesti aika haluttomia kommentoimaan tiettyjä asioita. Oon usein yhteydessä suoraan seuroihin, mutta tietyistä jutuista on tavallaan aika turha kysyä. Esim. Kyein tilanteessa ei oo mun nähdäkseni pelaajan tai seuran etu alkaa julkisesti sopimusneuvotteluja perkaamaan, vaan todennäköisesti asiasta tiedotetaan sitten, kun tiedotettavaa on.

 • Julki tulleen tiedon perusteella ne seurojen edustajatkin toisiaan arvioivat. Omaa ryhmää arvioitaessa saattavat sellaiset seikat, kuten sumutushalu tai kotiinpäin veto hämärtää näkemystä. ”Kyllä kansa tietää”, on ihan hyvä periaate ennakkoarvioinnissa , -arvailussa.

 • Milloinka saamme jatkoa juttusarjaan?

 • Sama kysymys kuin yllä….
  Eli koskakohan saamme lukea lisää aiheesta.
  Kärkijoukkueet pikkuhiljaa vahvistuvat ja muuttuvat, joten kohta se data mitä vuodeen vaihteessa kerättiin ei ole enää validia…
  Ei vaan jaksa odottaa mihin järjestykseen on Suomen kärki asettunut GI:n lukioiden arvioissa.