Kansa on puhunut – joukkueet 9-16 ennakossa

Tuomo Tomperi 1.1.2014 19:12 6 kommenttia

Kesä tulee! Viimevuotiseen tapaan arvioimme jälleen maamme parhaat joukkueet – perinteitä kunnioittaen.

Vaikka ensi kauden sarjapeleihin on vielä kuukausikaupalla aikaa, on talviharjoittelu monessa futiskaupungissa jo pitkällä. Moni asia ehtii vielä muuttua ennen toukokuuta, mutta se ei tietenkään estä toimitustamme spekuloimasta tulevaa kautta jo nyt. Viimevuotiseen tapaan arvioimme jälleen toimituksen mielestä maamme 16 parasta joukkuetta. Liigan ja divisioonan lisäksi listalle mahtuu myös kaksi ensi kaudella kakkosta pelaavaa potentiaalista joukkuetta, joiden suunta on mielestämme tukevasti ylöspäin.

Juuri listan ulkopuolelle jäivät II-divisioonan Hanko Sun City ja Pori Bears, joiden uskomme taistelevan tiukasti sarjansa kolmannesta pudotuspelipaikasta. Kakkosessahan nähdään tulevalla kaudella uudenlainen sarjajärjestelmä, jonka mukaisesti kolme joukkuetta kuudesta selviää sarjan pudotuspeleihin.

Tässä jutun ensimmäisessä osassa käsitellään joukkuet numeroilla 9-16. Vaahteraliigan osalta asiaan palataan jutun seuraavassa osassa.

Kakkosen terävin kärki

16. Hämeenlinna Huskies

Huskiesin komeetta jatkaa loistoaan hyvällä todennäköisyydellä myös tulevana kesänä. Pelinrakentaja Niclas Carpelanin ympärille rakentuva heittohyökkäys on ennakkoon koko kakkosdivisioonan vaarallisin, sillä suurin osa viime kauden avainpelaajista jatkaa myös kesällä 2014. Koko viime kauden peliään parantanut hämeenlinnalaisjoukkue kärsi Rautamaljassa selvän tappion osin Carpelanin loukkaantumisen vuoksi, mutta ehjä talvikausi asettaa joukkueen yhdeksi kakkosen ehdottomista voittajasuosikeista. Ennakkoon joukkue taistelee Kuopio Steelersin kanssa runkosarjan voitosta ja siten suorasta pääsystä Rautamaljaan.

Kuva: Samppa Toivonen

15. Kuopio Steelers

Vuosi sitten 15. rankattu savolaisryhmä kohtasi sarjan tulevan mestarin Wasa Royalsin välierissä kaatuen puhtaasti 34-0. Tänä vuonna Royals nähdään sarjaporrasta ylempänä, mikä nostaa selkeästi kuopiolaisten osakkeita. Nyky-Steelersin etuna on se, että yhä suurempi osa joukkueen avainpelaajista on syntynyt 90-luvun puolella. Yhdysvalloista jenkkifutisoppia hakenut Esa Pietikäinen ja monipuolinen Lauri Silén ovat tänäkin vuonna joukkueen tukipilareita. 18-vuotiaat linjamiesjärkäleet Roope Korhonen ja Oskari Laitinen hakevat B-juniorijoukkueen lisäksi jälleen isoa roolia myös edustuksesta.

Steelers on ollut kohtuullisen vaitonainen omista kuvioistaan tänä syksynä. Jos joukkueen viime kauden valmennustiimi jatkaa ja joukkue pystyy näin rakentamaan viime kauden menestyksen varaan, saatetaan Rautamaljaa nostella syyskuussa Kuopiossa. Samaan uskoo myös eräs Gridironin lukija, joka kommentoi kakkosdivisioonan tilannetta talvikyselyssä:

Kakkosen uskon menevän Steelersin ja Huskiesin komennossa.

14. Hyvinkää Falcons

Viime kaudella viidenneksi yltänyt Falcons lähtee myös tulevaan divarikauteen haastajan asemasta. Kakkosdivisioonan vuotta aiemmin puhtaalla pelillä voittanut joukkue valmistautuu parhaillaan tulevaan kauteen uuden päävalmentajan, Rami Liljan, alaisuudessa. Melko kapealla rosterilla liikkeellä ollut joukkue kärsi viime kesänä loukkaantumisista siinä määrin, että loppukauden ottelussa Oulussa pelaajia oli mukana vain reilut parisenkymmentä. On selvää, että joukkueen iskukyky tulevana kesänä riippuu pitkälti siitä, pysyykö joukkueen kalusto ehjänä. Falcons ei ole vielä tiedottanut ensi kesän amerikkalaisvahvistuksistaan, mutta pelinrakentaja Henri Winterin poistuminen joukkueesta puoltaa amerikkalaispelinrakentajan hankkimista tulevalle kaudelle.

Gridironin talvikyselyyn vastanneista vain reilu kolmannes arvelee Falconsin selviävän sarjan pudotuspeleihin tulevalla kaudella. Hyvinkääläisryhmän mestaruuteen uskoo vain kourallinen. Viime kauden näyttöjen perusteella joukkue pelaa kuitenkin aivan oikealla sarjatasolla ja taistelee arviomme mukaan pudotuspelipaikasta runkosarjan viimeiselle kierrokselle saakka. Voisiko Falcons selviytyä kaiken natsatessa kohdilleen jopa Spagettimaljaan saakka? Ainakin muutama kyselyyn vastanneista on sitä mieltä:

Falcons saanut hyvän valmentajan ja sen myötä lasken sen jopa voittajasuosikiksi divariin.

Uusi valmennusjohto ja muutama täsmähankinta nostavat nuoren joukkueen profiilia.

Kotimaisissa sarjoissa odotan eniten Turku Trojansilta ja Hyvinkää Falconsilta.

Kuva: Henna Tomperi

13. Tampere Saints

Divisioonan neljänneksi viime kaudella yltänyt Saints pyrkii parantamaan osakkeitaan tulevalla kaudella. Joukkueen valttina on viime vuoden tapaan nuori runko. Lokakuun lopun rosterista kaksi kolmasosaa onkin syntynyt 90-luvun puolella, mikä merkitsee hyvää ikärakennetta seuraavaa 3-4 kautta ajatellen. Yhdysvaltojen lukiotasolta oppia hakeneen Ilari Laineen paluu joukkueeseen myös ensi kesäksi lupaa hyvää joukkueen heittopelille. Viime kauden Saints oli heittopelissä epävarma, mutta ajoittain joukkue eteni heitoin mallikkaasti. Gridironin toimitus uskoo, että Saintsin heittopeli ottaa ison askeleen eteenpäin kaudelle 2014, ja tukee näin laadukasta juoksupeliä entistä paremmin.

Gridironin talvikyselyyn vastanneista vain reilu puolet on valmis sijoittamaan Saintsin neljän parhaan joukkoon ensi kauden divisioonassa. Tosin yksi vastaaja uskoo joukkueen selviävän jopa Spagettimaljaan saakka.

Pelaavat loppuottelussa Oulua vastaan.

Tampere Saintsin pelinrakentaja onnistuu johdattamaan kapean rosterin pudotuspeleihin.

Joukkueella on kaikki mahdollisuudet jopa parantaa ensi kaudesta, mutta ennakkoon ennätystasaisessa divisioonassa se vaatii hyvää talvikautta ja viime kautta vähemmän virheitä kesän otteluissa.

12. Nokia Ghosthunters

Gridironin lukijoiden konsensus on se, että Ghosthunters matkaa pudotuspeleihin, muttei voita Spagettimaljaa. Viime elokuun välierissä mieleenpainuvalla tavalla Oulu Northern Lightsille hävinnyt nokialaisryhmä pelasi hyvän kauden, muttei saanut irti parastaan tosipelien alkaessa. Päävalmentajaksi palanneen Sami Teleniuksen tämän hetken rosteri listaa mukavat 42 nimeä. Rosterin leveys on tässä vaiheessa talvea erittäin hyvä juttu, mutta toisaalta listalta puuttuu useita viime vuosien vastuunkantajia, kuten CB Veijo Aarresuo, FS Nicholas Madsen ja RB Janne Moisio. Viime vuoden U17-ikäisten divisioonajoukkueesta on nousemassa apuja, joten kokonaisuutena joukkue todennäköisesti nuorentuu ensi kaudelle.

Liekö vanhemman kaartin poisjääminen suurin syy sille, että muutama Gridironin lukija nostaa juuri Ghosthuntersin tulevan kauden suurimmaksi kysymysmerkiksi:

Nokian Ghosthuntersin tilanne (on suurin kysymysmerkki)

Nokia Ghosthunters. Viime vuoden loppu osoitti hiipumista. Jatkuuko tänä vuonna?!

Viime kauden joukkue panosti kovasti kauteen, joka saattoi jäädä monen pelimiehen viimeiseksi haamujengissä. Välierätappion jälkeen pettymys oli luonnollisesti kova. Pystyykö kahdesti peräkkäin välieriin selvinnyt Ghosthunters parantamaan?

Kuva: Jari Turunen

11. Jyväskylän Jaguaarit

Viime kauden liigajoukkue ei hieman yllättäen nouse Gridironin lukijoiden mielessä ensi kauden divisioonan voittajasuosikiksi numero yksi. Vaikka kaksi kolmasosaa lukijoista uskookin Jyväskylän ylpeyden selviytyvän pudotuspeleihin, nousee ykkösdivisioonan voittaehdokkaaksi sen edelle vielä kaksi joukkuetta. Joukkue on menettänyt päävalmentaja BJ Jensenin lisäksi myös suuren osan viime kauden ykköskorin pelaajistaan. Menetykset yhdistettynä siihen, ettei Jaguaarien rosteri viime vuonnakaan ollut kovin kattava, nostaa luonnollisesti huolen joukkueen iskukyvystä tulevana kesänä. Tulevan kauden Jaguaarit ovatkin todennäköisesti sekoitus liigakokemusta sekä täydennyksiä kakkosjoukkue Piratesista. Muutama Gridironin lukija nostaa Jaguaarit yhdeksi kauden suurimmista kysymysmerkeistä.

Tässä vaiheessa kautta Jaguaarien menestystä on melko hankala arvioida. Pudotuspelien ulkopuolelle jääminen olisi nykytiedoilla melkoinen yllätys, mutta myöskään viime kauden Trojansin tapaiseen voittokulkuun on vaikea ennakkoon uskoa. Jaguaarit kaipaavat pientä piristysruisketta. Talenttia Jyväskylässä ilman muuta on.

10. Oulu Northern Lights

Kaudella 2012 Vaahteraliigaa pelannut oululaisjoukkue on todennäköisesti jälleen yksi ykkösdivisioonan pudotuspelijoukkueista. Viime kauden Spagettimalja ei mennyt oululaisilta aivan putkeen, mutta Gridironin lukijoilta löytyy Revontulille silti luottoa tulevaa kautta ajatellen. 87% lukijoista on valmis sijoittamaan pohjoisen pojat pudotuspeleihin, ja uskoopa vajaa neljännes joukkueen voittavan Spagettimaljan tulevana kesänä.

Laituri Aappo Saloranta nähtiin Oulussa loppukesästä, mutta hänen jatkoonsa ykkösdivisioonajoukkueessa kaudelle 2014 ei uskonut kukaan. Saloranta on vähintäänkin liigatason laituri, jolle divisioonavauhti ei tarjoa täysipainoista haastetta. Sen sijaan keskushyökkääjä Mika Nissisen menetys Crocodilesiin tuli oululaisjoukkueelle kenties hieman yllättäen. Vahvasti oululaisilla juniori- ja aikuisikäisillä pelaajilla kesän jälkeen vahvistunut Lights pystyy kuitenkin asettamaan pelipaikalle useammankin lupaavan vaihtoehdon, joten täysin heiton varassa ei oululaisten hyökkäys ensi kaudella kulje. Oululaisia lämmittää myös monen kokeneen pelaajan paluu aktiiviseen rosteriin pienen tauon jälkeen. Palaavat linjamiehet Antti Myllylä, Jari Mehtälä ja Sami Harju kuuluivat joukkueen parhaimmistoon kaudella 2012.

Etukäteen oululaisten vahvistuspolitiikka kiinnostaa luonnollisesti paljon. Viime kauden viittä vahvistusta Oulussa tuskin nähdään. Toistaiseksi oululaisjoukkue ei ole ilmoittanut ensi kesän vahvistuskuvioistaan.

Kuva: Samppa Toivonen

9. Wasa Royals

Seppo Evwarayen käskyttämä Royals nousee monen papereissa jälleen sarjansa voittajasuosikiksi, vaikka kakkosen sijasta joukkue pelaakin tänä vuonna ykköstä. Vaasalaisjoukkue ei ole saavuttanut mainittavaa menestystä kakkosdivisioonaa korkeammalla sarjatasolla tällä vuosituhannella, mutta tulevalla kaudella kurssi on mahdollista kääntää. Evwaraye pyörittää Vaasassa erittäin kovaa organisaatiota, jonka asiat ovat kunnossa niin kentällä kuin sen ulkopuolellakin. Silti on kenties hieman yllättävää, että niin monen Gridironin lukijan mielestä Royals pystyy tekemään ”taftit” ja nousemaan välittömästi sarjanousijana ykkösen parhaaksi joukkueeksi. Peräti 42% lukijoista uskoo Royalsin voittavan divisioonan ensi vuonna. Useampi lukijoista haluaa nostaa Royalsin yhdeksi ensi kauden suurimmista onnistujista:

Wasa Royals. Seppo Evwaraye riittää perusteluksi.

Wasa Royals. Tulee keräämään eniten katsojia koko Suomesta ja voittamaan I-divisioonan. Lisäksi joukkueesta löytyy 2-3 maajoukkuetason pelaajaa, joka on todella hyvin divisioonajoukkueelle. Seppo tekee kovaa duunia ja jengi treenaa kovempaa kun muualla ja se näkyy.

Wasa Royals. Seppo on tappaja!

Ykkösestä uskon tulevan todella tasainen ja jos Vaasan import-hankinnat onnistuvat, luulen Royalsin olevan vahva ehdokas Spagettimaljaan.

Vaasa Royals. Kaikki näyttää menevän ylöspäin Vaasan suunnalla ja tuloksia syntyy jo ekalla kaudella ykkösessä.

Evwarayella on entisenä yliopistopelaajana taatusti suhteita Yhdysvaltojen college-sarjoihin. Näitä suhteita hän aikoo hyödyntää täysimääräisesti. Royals on jo ilmoittanut hankkivansa täydet ulkomaalaisvahvistukset, vaikka pelaajien henkilöllisyydestä ei julkisuuteen asti olekaan vielä ehtinyt tietoa. Jos joukkue ei kärsi merkittävistä loukkaantumisista, on se myös Gridironin toimituksen papereissa vahva kandidaatti koko sarjan voittoon. Kesällä nähdään, pystyykö Evwaraye nostamaan innokkaan joukkueensa välittömästi divarin huipulle.

Gridironin vuodenvaihteen liigaennakko julkaistaan lähitulevaisuudessa.

Kommentoi

 • Aika oikeaan osui mielestäni. Vaasalle paineita, syksyllä näkee kuinka oikeassa ”asiantuntijat” oli. Hyvää kuluvaa vuotta teille Gridiron lukijat. Odotellan Vaahteran ennakkoa :)

 • Kyllä nuo ennakkosuosikin paineet voi laittaa jonkun muun harteille kuin Vaasan. Nousija joukkueena heillä ei ole kuin voitettavaa..

  Oulu on pelottava vastus ja tuttu Vaasalaisille vuosien takaa. Hyvä julkaisu ja mielenkiinnolla odotetaan kun alkaa kypärät kolisemaan.

 • Toki kovaa treenaamalla voi Suomessa saavuttaa nopeastikin tulosta, mutta luulenpa Royalsin hehkutuksessa olevan aika paljon kotiinpäinvedon tuomaa lisää. ”Seppo on tappaja”. Näinhän se on. Ja Royals treenaa kovempaa kuin kukaan niin kuin ECG treenaa kovempaa kuin kukaan. Vaikka se nousuhuumassa usein unohtuu, niin sarjatasojen välillä on ihan oikeita eroja olemassa.

  En toki ole heittämässä kapuloita kenenkään rattaisiin, mutta toppuutellaan vähän kuitenkin. Katsotaan kymmenen vuoden päästä mikä meininki Vaasassa on ja vedetään johtopäätöksiä sitten. Pitkäjänteisyys on suomalaisen jefuskenen kannalta helvetin paljon parempi asia kuin tähdenlennot.

 • Missä on 1-8? arvosteluun en itse ehtinyt joten tässä oma näkemys. 1. roosters 2. trojans/croco 4. taft/butchers/wolvo 7. 69ers 8. indians

  Tietenkin kauden alkuun viel matkaa ja moni asia muuttuu.

  + eikös ole hienoo nää tulevat harjoituspelit. Itse en ainakaan muuten pääsis kentän pintaa kuluttamaa muuta kuin harjoituksissa.
  T. Vässykkä

 • Itse uskon Jyväskylän menestyvän ykkösessä. En usko että Bj lähtö vaikuttaa juuri mihinkään mutta toki Paloniemen ja Pasasen menetys jo varmaan näkyy ellei korvaavia löydy.

 • Oulusta ei kantaa odottaa mitään, siellä on rahat loppu ja ei yhtään kokenutta taitopelaajaa hyökkäyksessä. Puolustus nojasi viime kaudella harrisiin. tulevalla kaudella ei ole Oulussa Amerikan poikaa kenen taakse mennä piiloon…