Matkalla Vaahteramaljaan XXXIV

jefumaster 28.8.2013 23:00 18 kommenttia

(11-0)

(8-3)

31.08.2013 klo 18:00 Sonera Stadion

Vaahteraliigakausi huipentuu helsinkiläisten joukkueiden kohtaamiseen. Roosters ja Wolverines ottavat yhteen Vaahteramaljassa, joka on viimevuotisen ottelun peilikuva.

Viime vuonna Wolverines lähti loppuotteluun ennakkosuosikkina runkosarjan 2012 voittajana. Haastaja Roosters onnistui kuitenkin pusertamaan itsensä mestariksi viimeisen minuutin maalillaan. Tänä vuonna asetelmat ovat vaihtuneet ja haastajan rooli on langennut runkosarjan kolmoselle, Wolverinesille. Roostersin asema Vaahteramaljan ennakkosuosikkina on kiistaton. Joukkue on voittanut Ahmat kauden aikana jo kahdesti eikä kotimaisilta kentiltä ole tähän mennessä löytynyt kokoonpanoa, joka vakavissaan kykenee horjuttamaan mestaria pois valtaistuimeltaan. Onko Wolverines kehittynyt riittävästi kauden aikana yltääkseen takaisin ykköseksi?

Paljon on vettä taas virrannut

Gridiron esitteli EFL-kauden kynnyksellä Roostersin ja Wolverinesin rosterit perusteellisessa analyysissaan. Kesä on vierähtänyt ja molemmat joukkueet ovat vastaanottaneet kolhuja, menettäneet pelaajia ja saaneet mukaansa uusia vahvistuksia. Kausiennakkomme odotti vuodesta 2013 kaikkien aikojen kansainvälisintä liigakautta. Edelleen tämä pitää paikkansa, mutta nyt viimeiseen otteluun lähdettäessä ulkomaalaispelaajien osalta joukkueiden puntit ovat tasoissa. Molemmissa pelaa kolme USA-statuksen pelaajaa, kaksi ns. kahden passin miestä ja yksi EU-pelaaja. Roostersin ja Wolverinesin ulkomaalaispelaajien määrä ei poikkea Vaahteraliigan keskimääräisistä lukemista lainkaan.

JohnsonsRoosters on pelannut yhden liigahistorian ylivoimaisimmista kausista. Lähes jokaisessa ottelussaan joukkue on päässyt peluutamaan laajan rosterinsa varamiehistöä pelin tason siitä dramaattisesti kärsimättä. Vaikka punakoneen meininki on näyttänyt kentällä vakuuttavalta, on valmennusjohto joutunut taustalla laatimaan backup-suunnitemia huonojenkin päivien varalle. Päävalmentaja Juha Hakala myöntää, että pitkään kauteen on kuulunut omat vaikeatkin hetkensä:

– Vaikein hetkemme oli heinä-elokuun taite, jossa alkoi hieman näkyä pitkän kauden tuoma rasitus. Taistelimme useamman loukkaantumisen kanssa ja jouduimme kuormittamaan eräitä pelaajia enemmän kuin olisimme ehkä halunneet, mutta nyt olemme päässeet tuosta ongelmasta yli.

Wolverinesin kausi on ollut silmiinpistävän kaksijakoinen. Toukokuun EFL-ottelut, sekä kahdella tappiolla käynnistynyt Vaahteraliiga eivät olleet aivan sitä, mitä vahvasti kauteen panostanut Wolverines keväältä odotti. Joukkueen päävalmentaja Mark Garzan on helppo osoittaa kauden haastavimmat hetket tähän mennessä:

– Hardest set back was dealing with the EFL games and being able to refocus.

Wolverinesin pelin tason huikea parantuminen on vienyt joukkueen alkukesän allonpohjasta takaisin liigan loppuotteluun joka on joukkueelle kolmas perättäinen. Vastoinkäymiset ovat koulineet Ahmalaumasta yhtenäisen kokoonpanon joka aikoo tosissaan haastaa ylivoimaisena pidetyn Roostersin lauantaina Sonera Stadionilla. Seinäjoki-välierän jälkeen Ahmojen Garza kertoi millä eväillä voitto kovana kotijoukkueena tunnetusta Crocodilesista irtosi välierissä:

– Mental toughness and the team just believing in each other! The will to win the game under difficult circumstances.

Valmentaja uskoo, että samalla reseptillä myös hallitseva mestari Roosters on voitettavissa.

Tutut rakkaat viholliset

Roosters ja Wolverines kohtaavat toisensa kolmanteen kertaan tällä kaudella. Roosters on ollut selvästi niskan päällä alkukauden kamppailuissa, mutta nyt elokuun viimeisenä päivänä vastaan on asettumassa varsin erilainen joukkue kuin toukokuussa. Ahmojen vaisun kevään taustalla olivat mm. amerikkalaispelaajien loukkaantumiset. Avainpelaajat ovat nyt iskussa mutta yksinomaan tämä ei ole ollut syynä piristyneisiin otteisiin. Roostersin Hakala on hyvin kartalla vastustajansa päivän kunnosta:

– Suurin muutos Wolverines pelissä on Jordan Brescacinin tuoma syvä uhka heittopeleissä, joka on tehnyt heistä moniulotteisemman. Myöskin Stephen Stokes sekä Cedric Johnson ovat selkeästi parantuneet alkukauden kolhuistaan, jonka myötä molemmat heistä ovat parantaneet henkilökohtaista peliään selkeästi.

It is going to be one of the best games seen this year around Europe (Mark Garza)

Suurin yksittäinen muutos Roostersin pelisuunnitelmassa sitten alkukauden, on nimeltään Dwayne Hollis. Liigan vikkelimpiin pelaajiin kuuluva amerikkalainen on taustaltaan puolustuksen takamies, mutta Roostersissa hän on pelannut suurimman osan peleistä laitahyökkääjänä sekä potkujen palauttajana. Yhdessä Stephen Peytonin kanssa Hollis muodostaa liigan vaarallisimman palautustiimien takarivin. TAFT:a vastaan välierässä Hollis pelasi muutamaan otteeseen puolustuksen pelejä ja vakuutti pelinluku- sekä taklaustaidoillaan kaikki läsnäolijat. Oletettavaa onkin, että monipuolinen Hollis tulee olemaan Hakalan asevaraston jokerikortti kummallakin puolella palloa. Mitään dramaattista muutos kauden aikana nähtyyn pelisysteemiin emme kuitenkaan tule näkemään Roosters-valmentajan mukaan:

– Perustekemisemme on ollut hyvällä tasolla koko kauden niin hyökkäyksessä kuin puolustuksessa, joten emme lähde keksimään pyörää uudestaan yhden ottelun takia vaan pikemminkin mietimme enemmän mitkä ovat ne aseet joita valitsemme käytettäväksi valikoimastamme juuri Wolverinesiä vastaan.

Katsomo täyteen lauantaina

Viime viikonloppuna divisioonien loppuottelut asettivat sopivan suuren haasteen suomalaisen amerikkalaisen jalkapallon lippulaivan Vaahteraliigan huipennukselle. Vaasassa Rautamaljan 1400 katsojan yleisö luo suuret odotukset Vaahteramaljan katsojaluvuille. Turun Spagettimaljan 1200 katsojaakaan ei ole mikään väheksyttävä yleisö jenkkifutikselle divaritasolla ja kun lukuun lasketaan vielä saman viikonlopun välieräottelu Crocodiles- Wolverines Seinäjoella 800 katsojallaan, odotellaan lauantaina Sonera Stadionille 2000-luvun suurinta finaaliyleisöä. Wolverines-valmentaja Mark Garza kannustaa paikalle kaikki kynnelle kykenevät, tarjolle luvataan laadukasta viihdettä:

– It is going to be one of the best games seen this year around Europe

 

Vaahteramalja_XXXIV_logo

 

Amerikkalaisen jalkapallon Vaahteraliigan loppuottelu Vaahteramalja pelataan lauantaina 31. elokuuta Helsingissä Sonera Stadionilla klo 18.00 alkaen. Ottelussa kohtaavat liigan runkosarjan puhtaalla pelillä voittanut Helsinki Roosters sekä sarjassa kolmanneksi sijoittunut Helsinki Wolverines.

Tutustu myös:

Avatar

jefumaster

Yli kolmekymmentä vuotta suomalaisen jenkkifutiksen äärellä, sisällä ja ulkona, sisäpiirissä ja oppositiossa, kentällä, laidalla ja raitapaidassa. Tuolla perspektiivillä tarkastelen kotimaisen jenkkifutiksen ilmiöitä.

Muita kirjoituksia samalta kirjoittajalta:

Kommentoi

 • My 2 cents
  1. Roosters voittaa ellei Wolverines pelaa erittäin hyvää ottelua ja pakota virheitä punaisille.
  2. Wolverinesin on pidettävä palloa ainakin 60% ajasta, hyökkäys on paras puolustus.
  3. Cedricin on pidettävä huoli pallosta ja heitettävä myös nopeita heittoja, mielellään suomalaisillekin.
  4. Puolustuksen pitää saada kontaktia Robertiin ensimmäisellä neljänneksellä. Blitzejä ei voi näyttää.
  5. Takakentän on pelattava aggressiivisesti ja riittävän läheltä, muuten RoJo pilkkoo Ahmat palasiksi.

 • Mä ajattelin liimata silmät aika tarkkaan Brescaciniin ja siihen, miten Roosters häntä puolustaa. Kaverin peli on minusta aika suoraan sidoksissa siihen miten Wolverines tulee hyökkäyksessä matsissa pärjäämään.

 • Kaverin peli tai se montako miestä sitoo itseensä. Jos on esimerkiksi yksinäisenä rissuna yhdellä laidalla ja imee kaksi puolustajaa itseensä, tulisi muiden klaarata 10 vs 9-tilanne.

 • Näitä lisää Vaahteramaljassa!!

  https://www.facebook.com/photo.php?v=10151835962365435

 • Cedric tulee katsomaan Bresacinin suuntaan, vaikka häntä vastaan pelaisikin kaksi miestä. Crocodiles-ottelun touchdowneista vain viimeinen oli mun mielestä selkeästi 1vs1-tilanteesta. Sekä ensimmäinen että toinen TD tulivat oikealta laidalta siten, että kahta Wolverines-laituria vastaan oli kolme Crocodiles-puolustajaa. Kahdessa viimeisessä Brescacinia pelataan miehenä, mutta puolustajat menevät ilmeisesti jonkinlaiseen pieneen feikkiin molemmilla kerroilla, eikä safetyn apu ennätä paikalle.

  Saa nähdä sitten lähteekö Roosters pelaamaan kanadalaista vastaan joissain muodostelmissa rehellisesti tuplaamalla. Ainakin aiempien matsien perusteella olisi ehdottomasti syytä. Brescacinin lisäksi Sagne on tietysti myös vaarallinen.

 • Tai sitten hollis häntä vastaan. Itse toivon sinisten voittoa! Harmi kun en pääse paikalle katsomaan.

 • Hollis on muuten varnasti ihan ok varjostaja mutta 30 cm liian lyhyt molempia Brescacinia ja Sagnea vastaan

 • No eikös sieltä löydy Payton ja Ranta joilla pitäsis pituuden riittää?

 • http://www.sajl.fi/?x167512=1623838 hyvää analyysiä. erityisesti tämä:
  ”- Johnsonille ja Stokesille on kehittynyt hyvä taju siitä millaisilla liikkeillä ja ajoilla suomalaisia puolustuksia voi saada häviämään jo voittamansa tilanteet. Näiden kujeiden oppiminen vie usein amerikkalaispelaajilta Euroopassa jonkin aikaa. Pelin rytmi ja ’lainalaisuudet’ ovat jossain määrin erilaiset kuin lajin emämaan aikuisten sarjoissa.”

 • Varmaa tietoa: Roosters naputtaa taululle luvut väliin 34-56 ja Wolverines joutuu tyytymään rakoon 13-28. Wolvojen ainoa toivo on pitää pallo maassa, kello käynnissä ja ketjut liikkeessä. Valitettavasti taso ei riitä lähteä heittokilpailuun versus R.J. ja Roostersin rissut.

 • Jos pelattaisiin 2.divari matsia, niin ennenaikaiset vihellykset ymmärtäisi. Mutta ei tällä tasolla, varsinkin kun vihellykseen ei ollut mitään syytä. Toivottavasti matsia ei ratkea tällaiseen.

 • sen verran vakuuttavasti roosters pelasi koko kauden, että veikkaan seuraavaa dynastiaa. mielenkiintoista nähdä, kuinka moni pelaaja siirtyy ensi kaudeksi roostersiin!

 • Ei mikään yllätys lopputulos ollut. Kyllähän Wolvot kurinalaisuutta kaipaa. Jenkit ovat lahjakkaita urheilijoita, mutta tämä on jo nähty. Oikea hyökkäyksen koordinaattori tuonne kaivataan. Ihmettelen, mitä tuolla paksulla kaverilla (Garza) tuolla virkaa on. Jos jenkit hoitavat hyökkäyksen ja Mannila otettiin kesken kauden hoitamaan puolustusta. No, ehkä ne palopuheet kopissa, johon jenkkilässä on totuttu.

 • Melkoista ylivoimaa kieltämättä. Onnea Roosterssille!

  Paljonkohan oli ottelun katsojamäärä?

 • Roosters taisi olla ainoa joukkue, joka käytti pääsääntöisesti kotimaisia keskushyökkääjiä. Hieno juttu, että kotimaisia ratkaisijoitakin löytyy.

 • eikös se rb anttila oo korealainen?

 • Oli tai ei.. Suurimman osan juoksuvastuusta otti kuitenki muut heebot..