Spagettimalja ansaitusti Turkuun

Tuomo Tomperi 26.8.2013 21:19 11 kommenttia

(12-0)

46

(7-5)

08
1 2  
20 26 46
8 0 8

24.08.2013 klo 15:00 Turku

Turku Trojans ei jättänyt lauantaina epäilykselle sijaa viedessään divisioonan finaaliottelun suvereenisti 46-8. Mitä seuraavaksi, Trojans?

Runsaasti yleisöä paikalle houkutellut isäntäjoukkue Trojans oli ensimmäisen puoliajan loppuhetkillä pienessä pinteessä. Vaikka joukkue oli dominoinut edettyjä jaardeja koko avausjakson, oli joukkue yllättäen häviöllä. Northern Lightsin Antonio Harris oli juuri palauttanut Stan Bedwellin heittämän lisäpisteyrityksen toiseen päätyyn, ja kaiken lisäksi Northern Lights valmistautui vastaanottamaan palloa tilanteessa 6-8. Lightsin ei tarvinnut kuin kuluttaa kello nopeasti loppuun, ja joukkue pääsisi hengähtämään puoliajalle johtoasemassa.

Toisin kuitenkin kävi. Trojans löysi viimeisen kahden minuutin aikana aikaa vielä kahteen maaliin, ja niukka puoliaikatappio kääntyi 20-8 -taukojohdoksi. Jaakko Tirkkonen palautti ensin oululaisten rähmäämän palautuksen aina maaliin saakka, ja pelikellon umpeutuessa asialla oli vielä Juha Yli-Arvela. Toisella puoliajalla Trojansin puolustuksen puristus Lights-hyökkäyksestä tiivistyi, ja joukkue meni lopulta menojaan. Oululaispuolustus taisteli kovaa, mutta väsyi hyökkäyksen vain käväistessä kentällä kerta toisensa jälkeen. Näin kauden ennätysyleisö sai nauttia Trojansin täysin ansaitusta voitosta.

Avainasemassa Trojansin voitossa oli mainiosti pelannut puolustuksen linja ja koko frontti, joka nollasi täydellisesti Lightsin avaimet juosta pallon kanssa. Lights myös auttoi isäntiään tekemällä useita virheitä, joita ei Trojansin tasoista joukkuetta vastaan ole varaa tehdä. Trojans pystyi toteuttamaan pelisuunnitelmaansa sekä hyökkäyksessä että puolustuksessa – Lights vain puolustuksessa. Kaikki oululaisten hyökkäyspelaajat saavat ottaa tappion kontolleen.

Trojansille kulunut kausi oli pelillisesti täysosuma. Joukkue todisti olleensa selvästi sarjan paras joukkue juhannustauon jälkeen. Muiden joukkueiden pääasiassa pitäessä tasonsa Trojans onnistui nostamaan sitä vielä merkittävästi kauden ratkaisupelien lähestyessä. Pudotuspeleissä joukkue olikin aivan omaa luokkaansa.

Arkistokuva. Kuva: Henna Tomperi

Divisioonan voitosta kohti Vaahteraa?

Olkapäävaivaisena ottelussa pelannut Stan Bedwell osasi nautti voitosta täysin siemauksin. Bedwell sai tällä kaudella balsamia muutaman vuoden takaisiin haavoihinsa, kun pelinrakentajan edustama joukkue onnistui lopulta voittamaan Spagettimaljan. Aiemmat tilaisuudet kausilla 2007 ja 2009 päättyivät Bedwellin kannalta pettymykseen. Täydellisen kauden jälkeen pelaajavalmentajalla oli intoa pohtia myös tulevaa. Millä sarjatasolla Trojans ensi kaudella nähdään?

– Tällä hetkellä joukkueen tavoite on palata Vaahteraan ensi kaudeksi, Bedwell kertoo.

Tällä hetkellä joukkueen tavoite on palata Vaahteraan ensi kaudeksi

– Lopullinen päätös asiasta riippuu kuitenkin siitä, millaisen rosterin saamme aikaiseksi ennen deadlinea. Emme halua palata liigatasolle, ellemme tunne voivamme taistella pudotuspelipaikasta.

Trojansilla on nyt hetki aikaa miettiä jatkoa sarjatason suhteen. Vaikka divisioonasta ei joukkueelle vastusta loppukaudesta löytynytkään, on muutama asia selvitettävä ennen lopullista päätöstä. Ainakin muutama linjapelaaja pelasi lauantaina viimeisen sarjaottelunsa. Voittaminen muutaman vuoden matalalennon jälkeen on tehnyt joukkueelle kuitenkin selvästi todella hyvää, joten jatko vaikuttaa lupaavalta.

Keväällä Turkuun saapunut Bedwell ei ole kauden mittaan peitellyt tyytyväisyyttään Turkuun ja Trojansiin. Bedwell on sopeutunut Turkuun hyvin ja viihtyy tehtävässään. Amerikkalaisen mukaan ensi vuoden – tai jopa vuosien – yhteistyö kiinnostaa molempia osapuolia, mutta ymmärrettävästi yksityiskohdista ei ole vielä ehditty keskustella. Tällä hetkellä Bedwellin aika kuluu junioritoiminnan parissa nuorivalmentajien apuna.

Vuosien häviämisen jälkeen kausi 2013 kiillotti Trojansin kilpeä melkoisesti. Bedwell muistuttaa, että yliopistokaupunkina Turussa on runsaasti paikallista kykyä. Useat korkeakoulujoukkueet tuottavat osaltaan uusia pelaajia junioritoiminnan lisäksi.

– Meillä on runsaasti kyvykkäitä nuoria ja riittävästi asialleen omistautuneita valmentajia. Jos suunnitelmamme toteutuvat ja pystymme saamaan kasaan toivomamme rosterin, on mielestäni täysin realistista uskoa Trojansin olevan kilpailukykyinen nopeammin kuin kukaan uskookaan, Bedwell arvelee.

Lue myös

Kommentoi

 • Onkos tästä pelistä tulossa valokuvia Gridironiin? Luulis että pelissä olis ollu jonkin verran kuvaajia, jos yleisökin tuon verran oli paikalla?

 • Jos Trojans ei nouse liigaan olen todella hämmentynyt.
  Ei tuollaisen nöyryyttämisen jälkeen ole mitään järkeä jäädä Divariin! Kuullemma tekivät historiassa eniten pisteitä ja päästivät historian vähiten, voittivat kaikki ottelut, joten mitä voitettavaa siellä olisi?
  Pastafinaalin nähneenä Turun linjat oli parantunut huomattavasti, myös materiaali on leventynyt huomattavasti.
  Väitänpä vielä että tämän kauden Trojans olisi voittanut kaksi joukkuetta liigassa.

 • Turku kärsi niin pitkään tappiokierteestä liigassa, että oli hyvä hakea vauhtia ykkösestä. Siinä on riskinsä, että pelaajat lopettavat, mutta Trojans hoiti homman loistavasti. Nyt on usko palautettu ja motivaatio kohdallaan. Trojans on ensi kaudella hyvinkin pudotuspeleissä, jos jatkaa kehittymistä ja löytää kilpailukykyiset vahvistukset.

 • Trojansin kannalta ensiarvoisen tärkeää on se, millainen joukkue ensi kaudelle Vaahteraliigaan saadaan kasattua. Tämä on myös se mantra, jota HC Bedwell on tuonut julki lähes jokaisella kerralla kun asiaa on häneltä kysytty.

  Trojans oli tämän vuoden divisioonassa täysin ylivertainen ja kellään muulla joukkueella ei ollut missään vaiheessa mitään saumaa voittaa ottelua Turkua vastaan pl. Turun kauden ensimmäinen peli Ghosthuntersia vastaan Yläkentällä. On kuitenkin otettava huomioon, että kokonaisuudessaan sama porukka ei välttämättä (ehkä jopa todennäköisesti) jatka ensi kaudella, varsinkaan Vaahteraliigassa.

  Trojansin ulospäin viestimä lähestyminen tilanteeseen on mielestäni täysin oikea; ei kiirettä tässä vaiheessa, rauhallinen kartoitus ja tilanneanalyysi ja faktoihin perustuva päätös. Tulevan kauden sarjatasosta huolimatta on erittäin hienoa nähdä että Trojans sai pitkän tappioputkensa katkaistua ja pääsi kiinni voittoihin.

 • Mielenkiintoista nähdä mihin päätyvät. Ykkösessä olivat niin ylivoimaisia että olisiko jatkamisessa järkeä, toisaalta melkein samalla porukalla (pl Bedwell) konttasivat liigassa useamman kauden.

 • Tässä on mielenkiintoiset vaiheet edessä kun odotellaan Trojansin päätöstä. Jyväskylässä tilannetta seurataan varmaankin erittäin tarkasti.

 • Onnittelut Turulle spagettimaljasta, ansaittu pokaalihan se on. Olisihan se ollut kohtuullinen ”vääryys” koko joukkuetta kohtaan jos noin hyvin menneen kauden jälkeen jäisi voitto saamatta.

  T: NL:n kannattaja

 • ”toisaalta melkein samalla porukalla (pl Bedwell)”

  Aki Jones, anyone? :) Kyseisen herran liityttyä pelivahvuuteen ei Trojansin ottelut meinanneetkaan olla enää tiukkoja, kuten vielä alkukaudesta. Oman pelillisen vaikutuksensa lisäksi herra tuntui nostavan koko linjan suoritustasoa.

 • http://www.sajl.org/divisioona/2013/confldrs.htm tilastojen valossa turku oli kärjessä melkeinpä joka osa-alueella. Ainoastaan juoksuhyökkäys ei ollut niin tehokasta, mutta sitäpä ei tarvinnut juuri käyttää koska heitto kulki niin hyvin.