Hieno päätös kaudelle Vaasassa

Tuomo Tomperi 26.8.2013 16:40 9 kommenttia

(9-0)

48

(7-2)

00
1 2  
30 18 48
0 0 0

25.08.2013 klo 14:00 Vaasa

Wasa Royals vei Rautamaljan sunnuntaina mahtavan esityksen jälkeen. Huomiosta joukkueen kanssa kilpaili loistavasti järjestetty ottelutapahtuma.

Isäntäjoukkue Royals tarjosi viihdettä kauden ennätysyleisölle koko rahalla. Yli 1400 katsojan edessä pelattu ottelu oli alusta alkaen varsinaista isäntien näytöstä joukkueen juoksupelin vyöryessä vääjäämättä kohti vierasjoukkue Huskiesin maalialuetta. Ottelun parhaaksi pelaajaksi valittu Tom Suoste kantoi pääosan vastuusta Royalsin takoessa 30 pistettä avausjaksolla. Pelinrakentaja Juuso Saikko heitti yhden syötönkatkon, mutta tarjoili vastapainoksi myös useita näyttäviä suorituksia. Royals-puolustuksen onnistuessa nollaamaan Huskies-hyökkäyksen ei ottelun voittajasta ollut juuri epäselvyyttä ensimmäisen neljänneksen jälkeen, vaikka Huskies puolustuksessa raivokkaasti taistelikin. Runsaslukuinen yleisö sai nauttia aurinkoisen sään lisäksi laadukkaasta ja fyysisestä jenkkifutiksesta.

Vierasjoukkue Huskiesin tulivoimaa rajoitti merkittävästi joukkueen pelinrakentajan, Niclas Carpelanin, poissaolo kokoonpanosta. Seitsemän touchdownia välierässä heittänyt Carpelan nähtiin toki sivurajalla kannustamassa joukkuettaan, mutta pelinrakentajan tehtäviä hoiti Teemu Kuusisto. Huskies pyrki hyökkäämään pääosin juoksupelillä, jossa Kuusisto joko ojensi pallon sivuttaisliikkeessä olleelle laitahyökkääjälle tai eteni pallon kanssa itse linjan läpi. Vierasjoukkue sai aikaan yhden hyvän hyökkäysvuoron toisella puoliajalla, mutta ennen taukovihellystä onnistumiset olivat harvassa. Royals onnistui puolustuksessa erinomaisesti pysäyttäen Huskiesin useimmissa tapauksissa aloituslinjan tuntumaan tai jopa sen taakse. Katsojan kannalta Carpelanin pelaamattomuus luonnollisesti harmitti, mutta kokonaisuutena ottelun vei varmasti sunnuntaina parempi joukkue. Royals oli edellä kilpakumppanejaan joka osa-alueella.

Kuva: Samppa Toivonen

Takaisin ykköseen?

Täydellisen kauden jälkeen Royalsille tarjoutuu mahdollisuus nousta ykkösdivisioonaan ensi kesäksi. Joukkueen päävalmentaja Seppo Evwaraye totesi muutama viikko sitten, että tilaisuuden tullen joukkue harkitsisi divisioonapaikkaa erittäin vakavasti. Mahtavasti järjestetyn ottelutapahtuman perusteella on helppo todeta, että Royalsin taustaorganisaatio on jo nyt varsin mallikkaassa kunnossa. Menestyksen myötä Royals kiinnostaa Vaasassa, ja menestyksen mahdollisuudet korkeammalla tasolla ovat olemassa.

Viimeksi Vaasassa on pelattu ykköstä kaudella 2009

Viimeksi Vaasassa on pelattu II-divisioonaa korkeammalla sarjatasolla kaudella 2009, jolloin Vikings joutui luopumaan sarjasta kesken kauden ottamatta voittoakaan. Seura on kuitenkin ottanut tänä vuonna suorastaan jättimäisen harppauksen eteenpäin. Sunnuntaina nähtyä ei voi edes verrata Palosaaren kentällä muutama vuosi sitten käytyihin kamppailuihin – niin erilaisista puitteista puhutaan. Royals pelaa myös tänä vuonna selvästi aiempaa kovempaa jenkkifutista, joten pelkästään markkinointitempauksista ei Vaasassa todellakaan ole kyse. Allekirjoittanut ei näe estettä sille, etteikö joukkueen peli voisi parantua vielä entisestään tulevaisuudessa.

Jos Royals nousee I-divisioonaan, nousee vahvistuskysymys esille ennen pitkää. Kuten monella muullakin joukkueella, myös Royalsilla amerikkalaisen pelinrakentajan hankkiminen saattaisi tulla kysymykseen. Juuso Saikko pelasi onnistuneen kauden pelinrakentajan paikalla, mutta ykkösdivisioonassa vaatimustaso pelipaikalla on kuitenkin toista maata. Riippumatta Royalsin linjauksesta vahvistusten suhteen yksi asia ainakin on selvää: joukkueen päävalmentajalta löytyy kontakti jos toinenkin rapakon taakse.

Kuva: Samppa Toivonen

Eteenpäin tappiosta huolimatta

Vierasjoukkue Huskiesille kausi oli tappiosta huolimatta onnistuminen. Finaalista hämeenlinnalaisille jäi todennäköisesti hieman hampaankoloon, mutta liikaa tappiota on turha surra. Pelit jatkuvat ensi kaudella uusiutuneessa kakkosessa, jossa joukkueella on jälleen hyvät mahdollisuuta menestyä. Hyökkäyksen riippuvaisuus Carpelanista kävi sunnuntaina selväksi, joten juoksupeliin on panostettava ensi kaudella entistä enemmän. Joukkueen ympärillä käy kuitenkin mukava kuhina, joten avaimet kasvuun myös ensi kaudella ovat olemassa. Sunnuntaina Vaasassa nähtiin – ja kuultiin – myös vierasjoukkueen kannattajia.

Ottelun aikana käyty katsomokeskustelu pitkään suomalaista jenkkifutista seuranneen veteraanin kanssa viimeistään paljasti sen, että sarjatasojen väliset erot kaventuvat vuosi vuodelta. Varsinkin sarjauudistuksen myötä on selvää, että myös kakkosessa pelataan tätä nykyä kauttaaltaan laadukasta ja monipuolista jenkkifutista. Sunnuntain kamppailusta päätellen resepti saattaa vedota jossain määrin myös yleisöön.

Katso myös

Kommentoi

 • Mm. runsaasti videomateriaalia löytyy täältä: http://huskies.fi/?p=3654

  Hienosti tehty jälleen, Huskies!

 • Huskiesin www-sivuilla on oma otteluraporttimme, sekä linkit videohaastatteluihin: Roayalsin päävalmentaja Seppo Evwaraye sekä Huskiesien pelinrakentaja Niclas Carpelan, pelaaja-valmentaja Teemu Kuusisto ja päävalmentaja Juha-Matti Jokinen kertovat kommenttinsa osoitteessa http://huskies.fi/?p=3654

 • Hieno juttu ja upea nähdä vastustajan aitoa arvostusta molemmin puolin.
  Kyllä mielelläni näkisin Royalsin divarissa jenkki-QB ja receiveri tutkaparilla vahvistettuna. Voisi olla aika kovaa kamaa.

 • Kriteerit taitaa estää Vaasan divari haaveet.

 • Uskon Vaasan täyttävän ne vaadittavat kriteerit kyllä.

  Olisi melkein vääryys jos tuolla joukkueella / organisaatiolla ei pelattaisi Divaria ensi kaudella. 1400 katsojaa kakkosdivarin matsissa on jotain jonka pitäisi jo täyttää kaikki kriteerit…

 • SunDance, I-divarissa voi olla kaksi EU:n ulkopuolista pelaajaa kyllä, mutta ei yhtäaikaa kentällä. Eli esimerkissäsi joko QB tai rissu.

  Mutta kriteerikeskusteluun tämä ja muutkin julkiset palstat ovat itse asiassa vääriä paikkoja.

  Seurojen edustajat tapaavat seuraavan kerran liittokokouksessa ja sarjapaikat päättää liittohallitus.
  Liittokokouksessa lokakuussa 2013 hyväksyttiin jo sekä Vaahteran 2014 että I-divarin 2014 lisenssikriteerit.

 • Löytyyhän niitä huippulaitureita EU-passillakin ja muutama Suomestakin. Varmasti Vaasa kasvattaa omastakin takaa, mutta joku tiennäyttäjä on aina paikallaan.

 • Vain juniori joukkueiden puute taitaa Vaasan nousu halut estää, tämäkin vain jos Sipoo haluaa 1-divariin jäädä. Tämä kyllä olisi mielestäni kovin sääli jos näin kävisi. Voisi ainakin kuvitella, että jatkossa Vaasassa on junioreita helpompi saada mukaan…

 • Vaasalla lienee junnujoukkue kyllä, ei jää siitä kiinni + löytyy myös toinen edustusjoukkue Royalsin lisäksi.

  Se onko Vaasalla kiinnostusta/rahkeita nousuun, en tiedä.