Jaguaarit jumboksi pisteen erolla

Gridiron Staff 19.8.2013 10:31 12 kommenttia

(1-9)

27

(5-5)

28
1 2  
13 14 27
21 7 28

17.08.2013 klo 17:00 Jyväskylä

Porvoon Butchers joutui Jyväskylässä tiukoille, sillä voitto Jaguaareista irtosi vain pisteen erolla. Pelinrakentaja Santeri Supi kiitteli joukkueensa sydäntä tappiosta huolimatta.

Ennakkoasetelmissa Porvoo lähti otteluun selvänä suosikkina. Pienellä kokoonpanolla otteluun matkanneita teurastajia kiusasivat kuitenkin Jaguaarit, sade sekä omat rangaistukset.

Ensimmäisellä neljänneksellä näytti, että ottelusta saattaa tulla tylsä Butchersin näytös. Ville Kurvinen pohjusti Tero Kontiaisen ensimmäisen maalin pitkällä kiinniotolla ja teki toisen itse polttamalla Jaguaarien brittipuolustaja Luke Painterin. Jaguaartit aloittivat kuitenkin taistelun toisella neljänneksellä. Bill Ashburn pakotettiin heittämään pallo taivaan tuuliin ja Walter Pam nappasi syötönkatkon omassa kenttäpäädyssä. Tämän jälkeen Josef Saker ja Akumatti Leskinen kantoivat pallon Porvoon päätyyn, josta Pam kavensi lukemiksi 6-14.

Ennen puoliaikaa nähtiin vielä kaksi maalia, kun Ashburn – Kurvinen parivaljakko teki jälleen tuhojaan Painterin kustannuksella ja Demetrius Cody palautti tämän jälkeisen aloituspotkun maaliin saakka. Tauolle mentiin kahdeksan pisteen erossa: 13-21 numeroissa.

Toisella puoliajalla Leskinen säkitti Ashburnin ja joukkue yritti puntata pallon pois neljännellä yrityksellä. Pallo kuitenkin rähmättiin ja Jaguaarit pääsivät liikkeelle hyvistä asemista. Santeri Supi heitti ensimmäisellä puoliajalla monta hyvää palloa laitahyökkääjilleen. Liukas pallo aiheutti kuitenkin laitahyökkääjille hankaluuksia, eivätkä heikot tilastot kerro totuutta Supin paluuottelusta. Nyt Pam kuitenkin nappasi Supin hyvän heiton kiinni ja Jaguaarit kavensivat tilanteeksi 19-21. Jyväskylä momentum jatkui seuraavalla vuorolla. Saker ja Leskinen kuljettivat jälleen pallon Porvoon maaliviivalle, josta Pam sai kunnian viimeistellä ja siirtää Jaguaarit ensi kertaa johtoon ottelussa.

Pikakomennuksella otteluun valmistautunut Supi oli tyytyväinen joukkueen valmistautumiseen.

– Viikon aikana kerkesimme harjoittelemaan ajoitukset kohdalleen selvästi paremmin, kun mitä uskalsin odottaa. Pelipäivän kova vesisade rikkoi kuitenkin peliäni sekä myös ajoittain laitahyökkääjien pelaamista niin, että heittopelimme oli käytännössä tehoton. Kentälle pääseminen pitkästä aikaa tuntui mukavalta, vaikka sade tekikin jo valmiiksi vaikeasta tilanteesta vielä haastavamman, pelinrakentaja totesi.

Kurittomasti pelannut Butchers sai kuitenkin päätösneljänneksellä kasaan vielä yhden hyvän hyökkäysvuoron. Ashburn johti joukkuettaan tärkeällä hetkellä juosten itse ja heittäen lyhyitä heittoja Micky Kyeille, jonka sade sekä Timo Kosunen olivat tätä ennen pitäneet täysin pimennossa. Hyökkäysvuoro päättyi Ashburnin juoksemaan maaliin ja siirsi Porvoon 25-28 -johtoon.

En muista ikinä nähneeni Jaguaarien pelaavan noin suurella sydämellä

Jaguaareille tarjoutui vielä kaksi hyökkäysvuoroa aikaa ottaa voitto ottelusta. Ensimmäinen päättyi kuitenkin Supin heittämään syötönkatkon ja toinen ajan umpeutumiseen. Ennen viimeisiä heittoja nähtiin vielä viime Superbowlista tuttu kummallisuus, jossa lentopotkaisija Kurvinen kulutti kellosta muutaman sekunnin ennen tahallista omaa maalia, mikä johti 27-28 kavennukseen.

Supin paluu liigakentille ei siis aivan tuonut tällä kaudella yhden voiton saalistaneelle joukkueelle kaivattua tulosta. Hävityn ottelun jälkeen pelinrakentaja ei voinut olla tyytyväinen omaan panokseensa.

– Muutamaa henkilökohtaista onnistumista varjostivat epäonnistumiset. Sadetta ei voi syyttää kaikesta, mutta omaa mieltäni näin ottelun jälkeen painaa ajatus siitä, mitä olisimme mahdollisesti kuivalla kelillä saaneet tehtyä.

Joukkueen taistelutahto kovassa paikassa keräsi kuitenkin nuoresta iästään huolimatta paljon nähneen pelimiehen kiitokset.

– En muista ikinä nähneeni Jaguaarien pelaavan noin suurella sydämellä. Tämä oli viimeinen ottelu monille Jaguaari-veteraaneille, ja se näkyi varsinkin heidän otteissaan, ja sai koko joukkueen syttymään. Varsinkin edelliseen kohtaamiseen verrattuna joukkueemme onnistui nyt erinomaisesti, Supi kiitteli.

Porvoo selvisi siis sateen kastelemasta pakkopullastaan täpärästi yhden pisteen voitolla. Jaguaarit jäävät puolestaan sarjan viimeiseksi aivan yhtä täpärästi. Jyväskylä sijoittuu näin rankingissa Spagettimaljan voittavan joukkueen taakse, eikä voi hakea paikkaa ensi vuoden Vaahteraliigaan. Keskisuomalaiset nähdään siis todennäköisesti ykkösdivisioonassa, ellei divarin voittaja tai jokin muista liigajoukkueista jätä hakematta liigaan.

Kommentoi

 • Voi olla teknistä pilkun nussintaa, mutta eikös Jaguaarit VOI hakea liigapaikkaa, mutta jäävät rankingissa spagettivoittajan taakse?

 • @ade
  En ole ihan varma miten tuo nyt menee, mutta sarjamuutoksista on tiedotettu vuosille 2014-2016 näin:

  ”Muutoksena aiempaan sarjapaikkaa voi jatkossa hakea vain riittävän hyvin urheilullisesti menestynyt joukkue. Vaahteraliigaan voivat hakea paikkaa sijoilla 1-8 olevat (8=1. divisioonan voittaja), 1-divisioonaan sijoilla 9-14 olevat (9= Vaahteraliigan 8. 14= 2. divisioonan voittaja) ja 2-divisioonaan sijoilla 15-20 olevat (15=2. divisioonan 6. 20=karsintaottelun voittaja). Oikeus sarjapaikkaan myönnetään jatkossa riittävästi kriteerit täyttäneelle joukkueelle, eikä joukkueiden välisiä arviointeja enää tehdä.”

  Itse tulkitsen tämän niin, että Vaahteraliigan jumbo ei voisi hakea Vaahteraliigaan ja ainoastaan 1-divarin voittaja voi hakea Vaahteraliigaan. Toki muutoksia käytäntöön varmasti tuo se, jos divarin voittaja ei halua nousta tms.

 • Ai niin, tuo tiedote sarjamuutoksista on luettavissa kokonaisuudessaan täällä:
  http://www.sajl.fi/?x167512=1530721

 • Eikö tuossa sanota että vaahteraliigan 8. on sijalla 9. Eli voi hakea.

 • ”Vaahteraliigaan voivat hakea paikkaa sijoilla 1-8 olevat ”

  Vaikeaa?

 • Vaahteraliigaan voivat hakea paikkaa sijoilla 1-8 olevat (8= 1 div. voittaja)

 • Miesten kilpailujärjestelmästä lainattua:

  ”Vaahteraliiga pelataan vuosittain 6-8 joukkueella lisenssikriteerien täyttämisen perusteella. Joukkueen
  tulee olla ranking listassa sijoilla 1-8 voidakseen anoa liigalisenssiä. Jos lisenssit täyttäviä joukkueita ei
  ole kahdeksaa (8) voidaan sarjaa täydentää tarjoamalla paikkaa seuraavilla ranking sijoille oleville
  vuorotellen pelillisen rankingin mukaisessa järjestyksessä.”

  http://www.sajl.fi/@Bin/1530788/Miesten+kilpailuj%C3%A4rjestelm%C3%A4+2014-2016+-+liittokokouksen+hyv%C3%A4ksym%C3%A4t.pdf

 • Sitten kuitenkin sanotaan, että VOIVAT hakea 1div sijoilta 9-14 (9=vaahteran 8 sijoittunut joukkue). No joo,

 • Mitenkähän tuo lisenssikriteerien arviointi jatkossa menee. Siihen ei kait ole tuossa sarjajärjestelmässä sinänsä otettu kantaa.

  Itse ymmärrän tuon säännön nyt siten että ranking joukkueiden 1-8 tulee täyttää lisenssikriteerit jotta saavat paikan mutta 9- sijoilta ei lisenssikriteerejä sovelleta, jos paikkaa päädytään näille tarjoamaan. Mutta tämä tarkoittaisi että Vahteraaliigan viimeisen joukkueen ei tarvitse täyttää lisenssikriteerejä, kun taas spagettimaljan voittajan täytyisi. Tähän tulkintaan tietysti vaikuttaa olennaisesti se itse lisenssikriteeristö. Siellähän voidaan taas asettaa divarin voittajalle eri vaatimuksia kuin liigassa jo pelanneille.

  Lisenssikriteeristö kyllä kiinnostaisi muutenkin. Tuleeko yhden kriteerin pohjalta automaattisesti hakemuksen hylkäys? Vai onko mahdollisesti eri tasoisia velvoitteita tyyliin jos maksut maksamatta tulee hylky mutta muuten voi yhdestä arviontikriteeristä selvitä ”huomautuksella”. Entä jos joukkue ei saa hakemansa sarjatason lisenssiä? Voiko se silloin ainoastaan ilmoittautua 3. Divisoonaan (case Kuopio)?

 • @Ade: Voivat hakea 1. divisioonaan sijoilta 9-14 ;) Sijoilta 1-8 voi hakea Liigaan.

 • @JB: Luulisin että joukkueen pitää täyttää liigakriteerit ennen kuin sille myönnetään lisenssiä, vaikka olisi rankingsijoilla 9 – 14.

 • Jebou, totta. Hitto ku pitää olla puusilmä välillä.