Hangon kausi menestys tappiosta huolimatta

Tuomo Tomperi 19.8.2013 16:23 24 kommenttia

(5-2)

29

(7-1)

48
1 2  
21 8 29
26 22 48

Hämeenlinna Huskiesin heittopeli oli myrkkyä Hanko Sun Citylle lauantaina. Hangon päävalmentaja näki kaudessa kuitenkin paljon hyvää, vaikka takkiin tulikin.

Kokeneen päävalmentaja Kari Ketosen suojatit kärsivät selkeän 29-48 -tappion vierailevalle Hämeenlinna Huskiesille kakkosen välierissä. Niclas Carpelan hyödynsi Hangon takakentän kokemattomuuden ja rokotti armotta tahdilla, johon Joakim Lindholmin johtama hankolaishyökkäys ei pystynyt vastaamaan. Ottelu pysyi tiukkana pitkään, mutta lopulta Huskiesin tehokas heittopeli ratkaisi ottelun vieraille. Joukkueiden samankaltaisten peliasujen vuoksi maajoukkuepaidoissa pelannut Huskies ansaitsi näin paikkansa Rautamaljaan.

Sun Cityn päävalmentaja Ketoselle jäi kaudesta kuitenkin hyvä maku suuhun, vaikka Rautamalja jäikin tänä vuonna näkemättä. Joukkue taisteli hyvin kokeneempia joukkueitakin vastaan ja venyi useasti puoliajan jälkeen voittoon tiukissa tilanteissa. Talvella tehty pohjatyö kantoi hedelmää tänä vuonna voittojen muodossa.

– Semifinaali osoitti myös selvästi sen missä kehitettävää eniten vielä on: heittohyökkäyksessä ja -puolustuksessa. Mutta niissäkin mielestäni jo kyllä kehityttiin, jos verrataan siihen viime syksyn lähtötasoon, Ketonen analysoi.

– Osalla pelaajista näen myös selvää tarvetta fyysisen puolen kehittämisessä, varsinkin nopeus- ja voimapuolella. Näkisin myös, että osalla pelaajista on edessä tilanne, jossa heidän tulee huomata se millä tasolla nyt pelataan ja että sen menestyksen eteen on oltava valmis tekemään töitä entistäkin enemmän.

”Kaiken nähnyttä” Ketosta miellytti tällä kaudella myös pelin selvä kehittyminen kakkosdivisioonatasolla. Ketonen totesi, että lajin kannalta on tärkeää, että myös alemmilla sarjatasoilla pystytään pelaamaan iloista, näyttävää jenkkifutista. Enää kakkosdivari ei tarkoita pelkästään ”mieskasoja”.

– Toivottavasti kilpailu saa jatkossakin tason vaan nousemaan entisestään ja että muutkin tekijät, kuten tuomareiden määrät ja heidän tasonsa, myös nousevat, Ketonen totesi loppuun.

Sun Cityn onnistunut kausi avaa kysymyksen siitä, miten seura lähtee kehittämään ensi kauden joukkuetta. Päävalmentaja Ketosen esille nostama vaatimustason nousu tarjoaa joukkueelle vaativan, mutta potentiaalisesti hyvin palkitsevan haasteen. Tuleva kausi kakkosessa tulee näyttämään, miten joukkue vastaa huutoon.

Vaikka tämä juttu olikin kirjoitettu Sun Cityn näkökulmasta, huoli pois. Myös Huskiesiin palataan Rautamalja-ennakossa :)

Lue myös

Kommentoi

 • Pitää antaa muuten isot propsit Huskiesin taustaporukalle, jonka ansiosta saatiin taas seurata reaaliajassa ottelua Facebookissa. Miehekästä touhua!

 • Kiitos Tuomolle jutusta. Niin meidän Hämeenlinnan kuin varmaan Hangonkin faneille kyseessä oli erittäin jännittävä matsi. Puolin ja toisin oli aivan uskomattomia pelikuvioita ja yksilösuorituksia. Toivottavasti liveraportoinnistamme välittyi edes osaksi tuo tunnelma heikkolaatuisesta videosta huolimatta.

 • Viihdyttävin näkemäni 2-divarin matsi ja jopa viihdyttävimpiä koskaan näkemiäni pelejä. Hyökkäysten taso (Hanko maassa ja Huskies ilmassa) oli 2-divaritasolla häikäisevää ja peli säilyi jännittävänä melkein loppuun saakka. Todellisia urheilijoita ja huikaisevia yksilösuorituksia nähtiin paljon molemmin puolin.

 • Ketonen otti tärkeän asian esiin eli voima- ja nopeustreenin. Sivustakatsojana veikkaan, ettei Seppo Vaasassa uhraa aikaansa muiden kuin sellaisten pelaajien eteen, jotka sitoutuvat jokaiseen laji- ja salitreeniin. Ainakaan itse en ja Seppo, joka on nähnyt todellisen kilpailun pelipaikoista, ei varmaan voi hyväksyä mitään muuta. Se näkyy heti Vaasan menestyksessä ja olisivat finaalissa, vaikka rosterissa olisi ollut vain 11 parasta miestä. En myöskään yllättyisi, vaikka pelaisivat menestyksellä liigaa jo kahden vuoden päästä.
  Itse testasin maajoukkueita 80-luvulla ja jo pelkkä testaamisen aloittaminen nosti keskimääräistä voimatasoa 10% ja nopeutta 5% vuosien 85 ja 87 välillä. Sitä voi kuvitella, mitä se tarkoittaa koko kentällisen tasolla. Tämän päivän liiga- ja mj-pelaajat voivat vieläkin kadehtia 90-luvun taitteen fyysisiä tuloksia, vaikka peliälyllisesti ja osaamisen kannalta ovat menneet huimasti eteenpäin.
  Hanko taas edustaa tavallista mutta samalla erityisen hyvin hoidettua ryhmää. Pienessä kaupungissa ei ole varaa liian kranttuihin pelaajakriteereihin ja koko kaupungin tuki on varmaan myös siinä, että jokainen tuntee jonkun pelaajan. Silti sellaisessakin joukkueessa voi ottaa isoja askeleita fyysisellä puolella. On nimittäin huima ero siinä, treenaako edes kerran viikossa voimaa, kuin että treenaako ollenkaan. Nopeuspuolella ei edes useammin tarvitse treenata. Onko talvella kaksi treeniä viikossa liian suuri satsaus, jos vielä samalla rasva palaa ja haba kasvaa?
  Taidan loppujen lopuksi toivoa Vaasan voittoa Rautamaljassa, sillä uskon heidän kestävän I-divarinkin paineet. Kaikki kunnia Huskiesin pelitaidoille – ja voivat hyvinkin voittaa tänä vuonna,mutta onko oma materiaali ja organisaatio vielä valmis? Samaa kysyisin Hangon osalla, jos olisivat Rautamaljassa. Nimittäin juuri Ketosen pointti jo uuden 2-divarin fyysisestä tasosta puhumattakaan I-divarista on varsin osuva.

 • Katsokaapa Rautamaljan tuomarit tuomarit Sun Cityn Face Book-sivuilta kuvia. Siinä Huskiesin #71 vs. Hangon #67 kuva näyttää hyvin, miten koko kauden ovat heikommat hyökkäyslinjat pidelleet puolustuslinjoja. Näin ei pitäisi olla. Ennen vanhaan sentään pidettiin vain kainaloista, ettei olisi niin selvästi näkynyt. Olisi ihan paikallaan, että edes ratkaisupeleissä rangaistaisiin koko kauden synneistä.

 • SunDance ei ne pitänyt niin pahasti kiinni kun jotkut toiset joukkueet hyvä ettei vieny paidan päältä :) kyllä mä ymmärrän et välillä joutuu ”vähän” nappaseen se kuuluu peliin ja niistä sanotaan tuomareille kyllä jos ne liputtaa ne liputtaa jos ei niin ei. Hämeenlinnan jätkät pelas kyl hienosti ei ne yrittänyt viedä paitaa sentäs päältä pois :)

 • Jos Make pelaisit naisten maajoukkuetta vastaan, niin toi ois vain märkä uni!

 • Linkkaapas SunDance kuva/t mihin viittaat, tai kerro numero/t.

 • 42/46, mutta ei pidä tulkita minua väärin. Ei lopputulos ole tästä kiinni ja on taitanut kiinnipitäminen olla paljon pahempaa, kun on pelattu vain kahdella dumarilla. Nämä pitäisi karsia koko sarjatasolla, ettei anneta vääränlaista tasoitusta. Tämä kuva nyt sattu olemaan hyvä esimerkki koko kautta ajat

 • …ajatellen.

 • Filebacker aikamoista sitoutumista se onkin täällä kalastajakylässä että homma toimii, itsellä kulkee 2 vanhinta poikaa mukana pelireissuilla juomapoikina vaikka meillä ei nyt ole junnujoukkuetta missä jätkät pääsis pelaamaan. Myös muut perheen jäsenet on isolla sydämmellä mukana. Parhaat kritiikit ja plussat pelien jälkeen saa omalta avovaimolta joka on aikoinaan pelannut NL ja maajoukkueessa. Myös kentän ulkopuolella meidän pitää olla esimerkillisiä koska kuitenkin halutaan ettei meistä saada huonoa kuvaa, vaan että ollaan sitoutuneita ja urheilullisia. Joukkue auttaa heikompia pelaajia kehittymään kunhan se lähtee myös pelaajasta itsestään, ja näistä asioista ensikautta ajatellen on jo puhuttu pelaajien kesken heti hämeenlinnan pelin jälkeen. Ja vaikka meillä onkin kokemattomuutta paljon niin tämä ensimmäinen playoff peli antoi todella paljon kokemusta.
  Joten kyllä mä luotan meihin että myös ensikaudella pystytään haastamaan kaikki 2 div. joukkueet ja moni odottaakin innolla ensikautta jo nyt.

 • No huhhuh. Juu, siitä ollaan kyllä samaa mieltä, että kakkosdivarissa pidetään ”paljon” kiinni jne., mutta noissa kuvissa ei kyllä ole edes mitään räikeitä kiinnipitämisiä. Nyt on kyllä pakko sanoa, että jos nuo kuvat ovat mielestäsi hyvä todiste, siitä että ”heikommat linjat” ovat koko kauden pidelleet kiinni, niin alkaa minun silmissäni hieman kyseenalaistua ymmärryksesi lajista. Ja tämä ihan ilman sarvia tai hampaita, eikä minään henk.koht. vittuiluna.

  Koko kauden on näkynyt kaksin käsin takaapäin kiinniottamisia niin vyötäröstä, kuin jaloistakin. Niin hyökkäyksen linjoilta puolustajiin, kuin takamiehiltä rissuihin.Ja siis nimenomaan tilanteita, joista ei ole lippuja tullut. Kuten joku aikaisemmin totesikin, kakkosdivarissa on myös kakkosdivarin tuomarit. Parhaansa he varmasti tekevät, vaikka usein jää paljon viheltämättä ja välillä vihelletään ihan käsittämättömiä asioita. Ja vaikka toki saatkin aivan vapaasti katsoa asioita (ja fanina pitääkin) hankolaisten lasien läpi, niin on mielestäni jo aika ihmeellistä selittelyä, että katsokaas nyt Rautamalja tuomarit tästä, ettei vaan Hyvinkää pelaa samanlaista sikaa kuin täällä Hangossa…

 • Sun City on hieno tarina ja hyvä esimerkki seurasta isona perheenä. En millään tavalla haluakaan verrata Vaasan valitsemaa linjaa ja teidän linjaanne. Molemmilla voi voittaa ja teidän linjanne muistuttaa paljon takavuosien Roostersia. 3. sija ei ole paha ja vielä omalla materiaalilla voitettuna jo kolmantena vuonna. Siitä hatun nosto ja syvä kumarrus koko jengille.
  Jos olisin teidän seuranne johdossa, hankkisin Suomen parhaat pelipaikkakohtaiset valmentajat vetämään yhden viikonlopun klinikan heittohyökkäystä ja -puolustusta. Sen jälkeen olisi eväät harjoitella asiaa koko talven. Teillä on hyvä mutta vielä raakile QB, paljon hyviä käsiä sekä yksi loistava tähti, joka myös voi kehittyä. Kolikon toinen puoli on heittopuolustus, joka tuppaa olemaan saman tasoinen heittohyökkäyksen kanssa, kun yhdessä kerran harjoittelevat. Se näkyi Huskisien heittopuolustuksessa, joka teki Sun Cityn heittohyökkäyksen vaikeaksi.

 • Arpa-Matic 2: En nyt itkenyt Hangon kohtaloa tai moittinut tuomareita. Kauden aikana on nähty kuvaamasi kaltaisia juttuja, jotka pilaavat lajin ja pitäisi puhaltaa pois. Mainitsemani kuva on lipun arvoinen virhe, jota nyt pidetään normitapana pelata, kun on niin paljon sikaakin. Kyllä vastuu on valmentajilla ja pelaajilla, että opetetaan/opetellaan pelaamaan oikein. Syvään juurtuneita tapoja tai puuttuvaa blokkaustekniikkaa on vaikea myöhemmin fiksata.
  Rautamaljassa Vaasan puolustuslinja antaa taatusti painetta ja pakottaa heikommat linjamiehet tarttumaan. Entä jos tuomarit alkavat liputtaa siitä? Onko sitten vika tuomarin? Enkä nyt moiti Hämeenlinnaa muita huonommaksi, vaan käytän esimerkkinä siitä, miten asia voi kostautua ratkaisupeleissä.

 • Ihan kuinka vaan. :) Varmaan parempi jättää tämä tähän…

 • Hei c’mon ! Tilatkaa Kotiliesi

 • Ihan turhaan noita kiinnipitämisiä ja muita virheitä tässä enää vatvotaan. Joissain matseissa sitä oli enemmän, jossain vähemmän. Lopputuloksia se ei kuitenkaan muuta.Tuomarit tekevät parhaansa siellä kentällä ja siitä heille kiitos ja kumarrus. Hämeenlinna pelas hyvän ja rehdin pelin lauantaina ja kuuluu sinne rautamaljaan Vaasan kanssa.

  Kiitos kaikille kannattajille, vastustajille, yms kaudesta, oli fiilikseltää paras näistä kolmesta mitä itellä on takana! Ensi kaudesta tulee mielenkiintoinen, eli sitä odotellessa :)

 • Ainakin jo ensi kaudeksi on asetelmia haettu keskustelupalstoilla… nyt kaikki joukkueet keskittyvät kovaan treeniin ja kesällä katsotaan kuka on kuka… :)

 • Puolustajan pitää pyrkiä irti hyökkääjästä, jotta lippu voidaan heittää. Tuosta kuvasta on vaikeata päätellä, mutta näyttäisi siltä, että puolustaja ”tyytyy kohtaloonsa” ja näin ollen lippua ei ole syytä heittää. Jonkun verran olen tuomaroinut ja tällaisen ohjeen olen kokeneemmalta tuomarilta saanut. Saa korjata, jos sääntötulkinta on muuttunut.

 • Tosta sääntötulkinnasta niin ensinnäkin on hyvä ymmärtää se, että jenkkifutiksessa saa pitää kiinni. Rangaistavaa kiinnipitämisestä tulee silloin, jos kiinnipitämällä estetään vastustajaa sääntöjen vastaisesti. Hyvä esimerkki on sääntökirjassa hyväksytty tulkinta 9-3-4, jossa samasta tilanteesta voi syntyä kiinnipitäminen, jos ohitettavasta pelaajasta ei päästetä irti.

  Hyökkäyksen kiinnipitäminen on virhe vain, jos se on 1) selvästi näkyvä 2) vaikuttaa peliin 3) on selvästi estävää 4) antaa etua joukkueelle. Eli lähtökohtaisesti näiden kaikkien tulisi täyttyä, jotta kyseessä olisi liputettava holding.

  Alasvetämiset maahan tosin voidaan liputtaa aina. Tosin pitää huomioida, että vastustajan blokkaaminen maahan käyttämällä käsiä ja käsivarsia kehon sisäpuolella (tai selässä) ei ole virhe.

  Pelaajaa katsotaan estetyksi, jos: (huom estäminen ei ole itsessään kiellettyä)
  * Ei voi kääntyä tai muuttaa suuntaa jatkuvan estävän kontaktin johdosta
  * Blokkaajan kädet ovat pelaajan ympäri ja tämän ylävartalo kääntyy
  * Pelaaja ei pääse irti vastustajasta kääntymällä, pyörähtämällä, pysähtymällä tai muulla vastaavalla tavalla
  * Pelaajan tasapainoa horjutetaan tai askellusta muutetaan

  Lisäksi erityisesti seuraavissa tilanteissa ei pitäisi kiinnipitämistä liputtaa:
  jos kiinnipidetty pelaaja:
  * tekee taklauksen
  * katkaisee syötön tai lyö maahan heiton
  * peittää rähmäyksen
  * on vastakkain toisen pelaajan kanssa ja liikkuvat yhdessä ilman, että estämistä voidaan huomata
  tai
  * Kiinnipitäminen tapahtuu samaan aikaan kuin taklaus muualla kentällä
  * Kiinnipitäminen tapahtuu aloituslinjan takana ja heitto on jo lähtenyt tai se on juuri lähtemässä
  * Kiinnipitäminen on osa tupla-blokkia (ellei tapahdu alasvetämistä maahan tai takaisinpäin vetoa puolustajan päästyä tuplasta läpi
  * kiinnipitäminen on seurausta puolustuksen liikkeestä
  * Kiinnipidetty pelaaja ei yritä irti blokista

  Pelaajaa katsotaan estetyksi, jos

 • ”tyytyy kohtaloonsa” :D semmosta ei pääse tapahtumaan missään pelissä sorry :) kandee katsoa eteenpäin se on 4 kuvan sarja aika hyviä kuvia muutenkin tuli tuosta pelistä. Siel tais olla 3 eri kuvaajaa. Mukavia muistoja. jotain kiinnipito asiaa nyt ei kande hirveesti miettiä. Sitä ei tuossa pelissä tapahtunut paljoa. Ainakaan mun mielestä ja sanoinkin h:linnan jätkille et oli mukava pelaa kun ei roikuttu kalsareissa asti kiinni. :) Enemmän se saa ainakin itseäni puskemaan kovempaa jos vastustaja joutuu jatkuvasti rikkomaan. Ja jos puolustaja tyytyy kohtaloonsa et jos pikkasen sen vastustaja nappaa ja et edes yritä irti niin oma mielipide on ettei siitä kannata itkee, taistele itsesi irti ja puske kyllä se silloin liputetaan jos sulta vaatteet lähtee päältä :D

 • Mutta jos puhutaan asiaa välillä ihan pelaajan näkökannasta niin tämä kausi oli kyllä aivan erinlainen kuin aikasemmat. Ensinnäkin valmennus onnistui hyvin ja ketonen tekii hyvää työtä päävalmentajana ja koko valmennus ryhmä. Asioissa mentiin eteenpäin ja taas asioita missä ei menty niin paljon tuli loppukaudesta hyvin esiin. Mutta joukkueena ollaan hyvin tyytyväisiä tähän kauteen.

  Ja tätä voidaan pitää meillä pohjana ensikauteen joten rimaa lähdetään nostamaan taas pikkasen ylöspäin. Kaikki pelaajat on tästä tietoisia ja uskon et suurin osa mielellään sitoutuu siihen. Voisin pitää hirveen pitkän luennon miksi porukka on sitoutunut näinkin pienessä kaupungissa tähän joukkueeseen niin hyvin mutta sanon vain et yksinkertaisesti joukkuehenki on vaan niin kova. Porukka haluaa kehittää meidän joukkuetta ja pelaajina kehittyä. Joukkueessa on sopivasti johtaja pelaajia. Ainakin itse otin suurena kunniana viimekaudella kun jätkät halus mut puolustuksen kapteeniksi ja että vielä tälläkaudella niin pidin niitä jo hulluna :D mutta ei sekään ole mikään yksinkertainen homma ja ainakin itse olen huomannut miten siinäkin duunissa pitää kehittää itseensä. Jokainen pelaaja on yksilö ja et saat kannustettua kaveria antamaan kentällä 100% vaikka joskus meinaa pääpainua niin ei ole aina helppoo. Onneksi jätkiltä tulee palautetta siinäkin asiassa.

  Jokainen uusi pelaaja otetaan porukkaan mukaan ja se miten sitoutunut kaveri on niin määrää myös sen minkä verran saa peliaikaa pelissä mutta ketään ei potkita pois sen vuoksi et ei kerkee joka treeniin se on ymmärrettävä et jokaisella pelaajalla on myös siviilielämä. Joten pieni mainospuhe ja vähän tarinaa meistä pelaajista. Et jos on vanhoja pelaajia tai lajista muuten kiinnostuneita ja ei välimatka ole ongelma niin tervetuloa hankoon kokeilemaan ja ehkä pelaamaankin jos halua on.