Rautamalja kiikarissa

Tuomo Tomperi 16.8.2013 17:44 17 kommenttia

Viikonloppuna pelattavat kakkosen välierät tarjoavat ennakolta herkulliset kamppailut.

Kakkosen välieräkamppailut pelataan tänä viikonloppuna lauantaina ja sunnuntaina. Lauantain ottelussa Hanko Sun City isännöi Hämeenlinna Huskiesia kello 14 Rukki Areenalla. Täksi kaudeksi roimasti tasoaan nostaneet joukkueet ovat olleet ehdottomasti iloisia yllätyksiä tämän kesän jenkkifutiskartalla. Nykymuotoinen Sun City ehti pelata kaksi kautta ennen läpimurtoaan kakkosen eliittiin. Huskies on noussut sarjan kärkikahinoihin jopa kilpakumppaniaan nopeammin, sillä seura pelasi historiansa ensimmäisen kauden viime kesänä.

Sarjaa seuranneet tietävät kuitenkin, että sekä joukkueiden pelitavat että metodit kehityksen taustalla eroavat toisistaan. Ilmiöksi 9000 asukkaan Hangossa noussut Sun City edustaa yrittelijäisyyttä, joka ei anna joukkueen suhteellisen kokemattomuuden haitata. Hangon rosterissa listataan 38 pelaajaa, joista vain seitsemälle on ilmoitettu lajikokemusta ennen joukkueen uudelleenperustusta kaudelle 2011. Joukkueen menestyksestä on jaettava kiitosta ennenkaikkea valmennukselle ja loistavalle taustatyölle, mitä Hangossa on viime vuodet tehty.

Hämeenlinna Huskies on onnistunut sekoitus kokemusta ja nuoruuden intoa. Kaikki tietävät, että joukkueen menestys lepää vahvasti Nesi Carpelanin, Teemu Kuusiston ja kumppaneiden harteilla, mutta aivan tyhjään pöytään ei konkareiden ole tarvinnut istahtaa. Joukkueen puolustus on kokemattomuudestaan huolimatta fyysinen ja hyvin valmennettu yksikkö, joka antaa hyökkäyspelille vahvan tuen. Joukkueen pelaajista peräti 13 kappaletaa on 21-vuotias tai nuorempi.

Isäntien intresseissä on vapauttaa Basti Berndtssonin johtama heittohyökkäys

Lohkonsa voittanut Sun City on ehtinyt valmistautua tulevaan välierään rauhassa. Isäntäjoukkueella riittää kunnioitusta vastustajaa kohtaan.

– Vastaan tulee hyvin valmennettu ja kurinalainen joukkue. Heidän hyökkäyksensähän on tälle kaudelle rakennettu kokeneiden pelaajien ympärille jotka tuntevat hyvin toisensa jo entuudestaan, Sun Cityn päävalmentaja Kari Ketonen pohtii seuran sivuilla.

Itse ottelussa vastakkain ovat ennalta kaksi varsin heittopainotteista joukkuetta. Vaikka Sun City osoitti runkosarjassa myös kykyä liikuttaa palloa juoksupeleillä, on isäntien intresseissä vapauttaa Basti Berndtssonin johtama heittohyökkäys mahdollisimman aikaisessa vaiheessa. Joakim Lindholm on Sun Cityn pelaajista se, jonka käsiin palloa on syytä toimittaa tavalla tai toisella. Atleettisen Lindholmin tapauksessa Huskies-puolustusta rasittaa nimenomaan se, että Sun Cityn valmennus kykenee hyödyntämään herttaisesti Denard Robinsonin mukaan offensive weaponiksi ristittyä Lindholmia varsin monella eri tapaa.

Niclas Carpelan on ollut tyytyväinen myös joukkueen juoksupelin kehittymiseen, mutta Huskies elää ja kuolee silti heittopelinsä menestyksen perusteella. Carpelan on varsinkin kakkosdivisioonatasolle erittäin kova pelimies, joka ei usein sorru virheisiin. Aiemmin kaudella nilkkavammasta kärsineen Carpelanin nopeus ei lauantaina ole ehkä aivan menneiden vuosien tasolla, mutta heittokäsi ja pelinluku ovat edelleen kuosissa. Huskies-pelinrakentaja on välttänyt syötönkatkoja tällä kaudella, mutta juuri ne voisivat olla avain ottelun kääntämiseksi isännille. Ottelun katsomossa kannattaa kiinnittää erityishuomiota siihen, pyrkiikö Sun City hidastamaan Carpelanin työskentelyä aggressiivisesti tuomalla painetta vai konservatiivisella peittopuolustuksella.

Kuva: Lassi Heikkilä

Vaasassa henkinen finaali?

Huskiesia tai Sun Citya väheksymättä on täysin mahdollista, että sarjakauden kovin vääntö käydään sunnuntaina Vaasassa. Seppo Evwarayen suojatit metsästävät tappiotonta kautta, mutta joukkueen ensimmäisessä pudotuspelissä vastaan asettuu heti kenties sarjan kovakuntoisin joukkue. Kuopio Steelersin viimeiset kuusi neljännestä Lappeenrannan Rajaritareja ja Pori Bearsia vastaan ovat menneet savolaisille murskaavasti 79-0. Molemmat joukkueet ovat toisilleen tuttuja viime vuosilta. Varsinkin vaasalaisilla saattaa viime kauden kohtaamisista olla enemmän kuin vähän hampaankolossa.

Steelersia on leimattu vahvasti option-hyökkäykseksi kauden aikana, mutta joukkue pystyy tarvittaessa haastamaan vastustajansa muillakin tavoin. Mikko Soinisen ja Jukka Pietikäisen pyörittämä heittopeli tarjoaa realistisen vaihtoehdon, jos Vaasa pyrkii odotusten mukaisesti sumputtamaan juoksupelin pois. Myös Royalsin pelinrakentajalta Juuso Saikolta odotetaan sunnuntaina hyviä suorituksia, sillä myös vierailla lienee ottelussa mielessä sama puolustusfilosofia. Sunnuntaille on luvattu pilvistä säätä, joten molemmat joukkueet pääsevät todennäköisesti esittämään parasta osaamistaan ilman huolta sääoloista. Royalsin tapauksessa tämä tarkoittaa tuhtia annosta Joakim Jakobssonia ja Tom Suostetta.

Etukäteen on vaikea kuvitella, että kumpikaan joukkue pystyisi täysin dominoimaan puolustuksessa juoksupeliä vastaan. Sekä Royals että Steelers tulevat kyllä ottamaan jaardinsa sunnuntaina. Heittopelin rooli korostuu kuitenkin varmasti kriittisissä paikoissa, joissa hyökkäysvuoron jatkuminen on isosta pelistä kiinni. Steelers on etukäteen heittopelissä edellä, mutta toisaalta Royalsin juoksupeli lienee hieman vieraita edellä. Molemmille joukkueille lienee yhteistä se, että toisella downilla tullaan näkemään erittäin runsaasti juoksua. Kummallakaan joukkueella ei ole käytännössä varaa riskeerata tilannetta, jossa joukkueen on ilmiselvästi pakko heittää kolmannella downilla.

Kuva: Jari Turunen

Ketkä kohtaavat Rautamaljassa?

Kuten playoff-futikseen kuuluu, ovat joukkueet ennalta erittäin tasaisia. Suurta suosikkia on kumpaankaan otteluun hankala asettaa. Veikkaaja saattaisi liputtaa Royalsin ja Huskiesin uusintaottelun puolesta, mutta erot eivät todellakaan ole suuria. Kaikilla neljällä joukkueella on mahdollisuus voittaa tämän kauden kakkonen. Viikonloppuna on aika kääriä hihat ja käydä töihin.

Lue myös

Kommentoi

 • Sun Cityn ja Huskiesin välistä matsia voi seurata reaaliajassa täältä: https://www.facebook.com/events/187921974713952/

 • Jos sekä Steelers&Huskies voittavat?

 • Taitaa olla silloin hämeenlinnassa. Jostain luin että kyseisen lohkon edustajilla on etulyöntiasema vaasan ansiosta.

 • ”Vastaan tulee hyvin valmennettu ja kurinalainen joukkue” Sanoo Ketonen Huskiesista. Hyvin valmennettu kyllä, mutta on kyllä ainakin runkosarjapeleissä ollut aivan käsittämättömän kuriton joukkue. Varsinkin Salossa pelatussa pelissä Scorpionsia vastaan Huskies otti varmaan lähemmäs 300 jaardia täysin älyttömiä rangaistuksia kasautumisista, suun soittamisesta, tuuletteluista ja kaikenlaisesta jälkipelistä, vaikka voittajasta ei olut missään vaiheessa mitään epäselvyyttä. Kaikkia Huskiesin otteluita en ole nähnyt, mutta jos haluavat Hangosta matkata kotiin voittajina niin iso muutos on tultava hermopeliin.

 • Jos oikein ymmärsin kilpailusääntöjä niin peli olisi Kuopiossa jos ko joukkueet selviytyisivät finaaliin. Steelers menee Huskiessin edelle voittojen vahvuudessa, ja jos Huskies-Oakmen peliä ei lasketa(oakmenin luovutus Vaasaa vastaan) niin Steelersin voitto-%:kin on parempi.

  Voi toki olla että jotain on minulta jäänyt huomaamatta…

 • Eiköhän tuollainen ole tullut karsittua pudotuspeleihin. Tuskin enää WII:sta vastaan ottivat ylenmäärin rangaistuksia. Tiukka matsi tullee.

 • Arpakuutio on oikeassa.

 • Sarjajärjestelmäs Miesten 2010-2013 lainattua, (II-div. 13 joukkuetta)
  ”Lohkojen voittajat pelaavat kotonaan toisen lohkon kakkosia vastaan. Loppuottelu pelataan ensisijaisesti lohkon A kotona, mutta jos ottelussa on vain lohkon B-joukkueita, pelataan se näistä paremmin runkosarjassa sijoittuneen kotona. Loppuottelun voittaja nousee suoraan I-divisioona.”

 • Loppuottelijan voittaja nousee suoraan I-divariin vain, jos itse sitä anoo:)

 • http://www.sajl.fi/sarjat/miehet/ii-divisioona/ :sta lainattua
  ”Lohkojen voittajat etenevät suoraan välieriin, ja puolivälierissä lohkojen 2. sijoittuneet joukkueet kohtaavat kotonaan toisen lohkon 3. sijoittuneen joukkueen. Puolivälierien voittajat etenevät välieriin lohkovoittajia vastaan. Lohkojen voittajat saavat kotiedun aina mahdolliseen finaaliin asti, joka pelataan runkosarjassa paremmin sijoittuneen joukkueen kotikentällä.”

 • loistava ennakko jälleen gridironilta. hyvää työtä.

 • Kyllä, on kyllä ihan mahtavaa että joku viitsii kirjoittaa näitä juttuja. Ilman tätä olisi aika mediaköyhää! Lisäksi helpottaa seurojen puuhamiehiäkin ihan konkreettisesti!

 • Sun City – Huskies 29 – 48

 • Sun City – Huskies ottelu oli mainiota viihdettä. Ei vois parempaa tarjota tällä tasolla. Hangon alku oli mykistyttävä KOR heti maaliin ja siitä Huskies vastas pikaisesti omalla maalillaan. Sää oli mainio ja yleisiöä taisi olla sen 400. Tällaista lisää. Hanko hävisi heittopuolustuksen pettämiseen. Huskies heittopeli toimi todella hienosti ja tätä oli viihdyttävää katsoa. Peli oli hienoa taistelua – juuri sellaista kuin tässä vaiheessa kautta tulee olla. Kiitos kummallekkin joukkueelle tästä pelistä. Olette osoittaneet että kakkosdivisioonassa taso on todella hyvässä nosteessa.

 • HSC:n valmentaja ei ilmeisesti suostunut kättelemään Huskiesin valmentajia pelin jälkeen? Taisi ottaa koville.

 • Joo ei hangon valmentaja käynnyt kättelemässä..katkeruutta ilmassa?

 • Kuopion valmennus kävi kättelemässä ottelun jälkeen ja osoitti hyvää urheiluhenkeä.Hieno ottelu ja lukemista ei välttämättä näy tasaisuus. Ottelu oli kaikin puolin viihdyttävä ja hienoa jenkkifutista varsinkin puolustusten osalta.