Helsingin paikalliskamppailussa pelataan täysillä

jefumaster 16.8.2013 12:16 Yksi kommentti

(1-8)

(6-3)

17.08.2013 klo 17:00 Helsinki

Lauantai-iltana Velodromilla nähdään helsinkiläisjoukkueiden, 69ersin ja Wolverinesin taistelu kahdesta sarjapisteestä. Kumpikin tarvitsee niitä kipeästi.

Wolverinesin ja 69ersin edellistä kohtaamista voidaan pitää Ahmojen kauden käännekohtana. Neljällä tappiolla aloittanut joukkue ryhdistäytyi Sixtarien jyrätessä pallon kanssa avausdraivillaan Wolverinesin kahden jaardin viivalle saakka. Sinipaidat ryhdistäytyivät ja pelaavat tänään viihdyttävää jenkkifutista molemmin puolin palloa playoff-paikka takataskussaan. Kotiedun saavuttaminen pudotuspeleissä edellyttää kuitenkin kahden lisäpisteen lisäksi apuja vantaalaisilta, joiden itseluottamusta Ahmat pahoinpitelivät edellisessä ottelussaan.

Helsinki 69ers on saavuttanut Vaahteraliigan debyyttikaudellaan ainoastaan yhden voiton pelaamistaan yhdeksästä ottelusta. Jaguaareilta varastetut pisteet pitävät helsinkiläiset kuitenkin kaukana pelätystä jumbosijasta niin kauan, kun keskisuomalaiset eivät saalista pistepussiinsa lisää saalista. Pirteää juoksupeliä esittänyt 69ers on kuitenkin sortunut hyökkäyksensä yksipuolisuuteen. Joukkueen heittouhkaa ei ole käytännössä ollut lainkaan ja ”maailman vanhin linja” on ollut vaikeuksissa pelinrakentajaansa suojellessaan. Tilastojen valossa rollaattoriosasto on kuitenkin pitänyt hyvää huolta Jason Thomasista. Sixtarit pitävät vastustajansa Wolverinesin kanssa kärkisijaa hallussaan vähiten säkityksiä sallineiden joukkueiden listalla.

McCrea tavoittelee 1000 jaardin paalua

Kauden viimeisessä kotiottelussaan Sixtarien on venyttävä osaamisensa äärirajoille haastaakseen toisissaan nousukuntoisen vastustajansa. Lauantaiksi on pääkaupunkiseudulle luvattu rankkoja vesisateita. Olisiko tässä se tekijä jonka avulla kotijoukkue voisi yllättää vastustajansa. Juoksupainotteisella pelitaktiikalla märkä siannahkakuula pysyy varmimmin oman joukkueen hallussa. 69ersilla tämä merkitsee sitä, että Charles McCrea saa kantaa vastuuta jaardien keräämisestä Velodromilla. McCrea tarvitsee ottelusta 57 jaardia ylittääkseen 1000 jaardin rajan kausitilastossaan. Joukkueiden edellisessä kohtaamisessa amerikkalaisen pisin yksittäinen siivu oli 81 jaardin mittainen.

Wolverines on edennyt hyökkäyksellään kahdessa viimeisessä ottelussaan yhteensä 1008 jaardia. Vastassa ovat olleet joukkueen edellä sarjataulukossa olevat vastustajat. Alkukesän pohjakosketuksen jälkeen Mark Garzan johtama joukkue on hivuttanut itsensä ”jumbofinalistin” paikalta yhdeksi hallitsevan mestarin Roostersin vakavimmin otettavista haastajista. Joukkue sortui avausotteluissaan heikkoon heittopuolustukseen. Nyt Wolverines-puolustus on tilastoissa liigan tehokkain heittojen torjuja. Lauantaiksi ennustettu sade ei ole erityisesti ollut Ahma-vamentajan agendalla peliin valmistauduttaessa:

– We can only control what is in our power and weather is not one of them. We will have to adapt, attack, and use other elements in our game plan. We will have to seize over opportunity.Playing field position is going to be a big key.

Wolverines on vahvojen esitystensä myötä noussut takaisin paikalleen liigan parhaaksi juoksuhyökkäykseksi. Tästä kiitos kuuluu pitkälti kookkaan linjan blokkien takana aukkoja etsivälle amerikkalaiskaksikolle, Stephen Stokesille, sekä Cedric Johnsonille. Tilastoissa Wolvojen Stokesilla on lauantaina mahdollisuus McCrean lailla ylittää tuhannen juoksujaardin raja runkosarjassa. Wolvo-hyökkääjältä tämä edellyttää 87 jaardin keräämistä liukkaalla astoturffilla.

Kuva Jari Turunen 2013

Kuka voittaa säkitystilaston?

Pisteiden lisäksi ottelussa on panoksena monen Vaahteraliigatilaston kärkipaikkojen järjestys. Hyökkäyslinjat taistelevat siitä, kumman joukkueen pelinrakentajaa on säkitetty vähiten kauden aikana. 69ers ja Wolverines lähtevät tähän taisteluun tasatilanteesta 7-7. Säkkien osalta myös liigan säkkikuningas saattaa ratketa lauantain ottelussa. Wolverinesin Ilya Redin on liigan tilastoissa yköspaikalla TAFT:n Okko Outisen kanssa kuudella säkillään. Gridiron kyseli Rediniltä vinkkiä siitä kenen voiton puolesta kannattaa rahat laittaa likoon säkkitilstoon liittyvissä vedonlyönneissä. Aluksi Ilya ei ole tietävinäänkään ranking-sijoituksista, mutta kommentoi lopulta osuvasti kisan ratkaisun elementtejä:

– Joku voi yhtäkkiä noustaa minun ja Outisen ohitse, vaikka Bell, jollei taas istu katsomossa. Minun ja Outisen välillä luulen, että Outisella enemmän mahdollisuuksia voittaa, koska hän pelaa puolustuksen linjassa ja Crocot tulee seuraavassa ottelussa varmasti panostamaan heittopeliin.

 Liigan säkkikuningas saattaa ratketa lauantain ottelussa

Toivottavasti Redinin ja Outisen taistelu liigan säkkikuninkaan paikasta ei ratkea loukkaantumiseen. TAFT:n Outinen loukkasi jalkansa joukkueiden kohdatessa viime viikonloppuna Velodromilla ja jätti ainakin tuossa ottelussa loppukahinat muiden hoidettavaksi. Redinillä on myös näkemys omista mahdollisuuksistaan kartuttaa omia tilastolukujaan 69ersin kustannuksella:

– 69ersit ei heitä paljon joten lb:n paikalta joutuu tekemään paljon juoksupuolustuksen työtä… mutta toivottovasti saan 2-3 säkkii ensi pelissä.

Wolverines lähtee lauantain otteluun selvässä ennakkosuosikin asemassa. Helsinki 69ersille ottelu tulee olemaan joka tapauksessa kauden viimeinen, joten ainakaan säästelymentaliteetilla emme tule mustapaitaisia pelaajia kentällä näkemään. Lauantain paikalliskamppailussa pelataan täysillä. Ennustettu huono keli tulee antamaan oman leimansa ottelulle mutta sää-tekijä on tasapuolinen molempia joukkueita kohtaan.

Vaahteraliigan 10. kierroksen ottelu Helsinki 69ers – Helsinki Wolverines pelataan lauantaina 17.8. Käpulan Velodromilla klo 17.00 alkaen.

Avatar

jefumaster

Yli kolmekymmentä vuotta suomalaisen jenkkifutiksen äärellä, sisällä ja ulkona, sisäpiirissä ja oppositiossa, kentällä, laidalla ja raitapaidassa. Tuolla perspektiivillä tarkastelen kotimaisen jenkkifutiksen ilmiöitä.

Muita kirjoituksia samalta kirjoittajalta: