Tähtäimessä Spagettimalja

Tuomo Tomperi 15.8.2013 23:43 11 kommenttia

Ensimmäisenä puhtaan pelin Trojansia lähtee haastamaan Tampere Saints. Toisesta välieräkamppailusta Oulussa on luvassa äärimmäisen jännittävä ja tasainen.

Lauantain välieräkamppailuun ylivoimaisena suosikkina lähtevä Turku Trojans kohtaa Tampere Saintsin nyt kolmatta kertaa tälle kaudelle. Kahden aiemmin ottelun maaliero on turkulaisille murskaava 92-12, joten joukkueelta odotetaan myös välierässä suvereenia esitystä. Viimeksi joukkueet kohtasivat viime viikonloppuna, kun Trojans leikitteli 44-6 -voittoon. Joukkueen päävalmentaja ja pelinrakentaja Stan Bedwell arvelee Aamuset.fi-sivustolla, että tulevasta kamppailusta tulee runkosarjaottelua tiukempi koitos.

– Viime viikonloppuna heiltä puuttui paljon pelaajia. Meillä on hyvät mahdollisuudet, jos pystymme pelaamaan sellaista peliä kuin tähän asti kaudella muutenkin olemme pelanneet, Bedwell kertoo palvelussa.

– Sarjan paras joukkue näytti jälleen kuinka homma hoidetaan, kun sille annetaan siihen mahdollisuudet. Olihan Turku jälleen hyvässä vireessä, mutta ei meidänkään pelimme uomissaan ollut, Saintsin päävalmentaja Teemu Majander kommentoi Aamulehdessä.

Lauantaina joukkueiden kohdatessa panokset ovat aivan toista luokkaa viime viikonloppuun verrattuna. Saints ei varmasti näyttänyt parasta osaamistaan runkosarjakamppailussa. Joukkueen valmennuksella on todennäköisesti esittää Turussa jotain sellaista, johon Trojans ei ole parhaalla mahdollisella tavalla valmistautunut. Yllätysmomentti ei kuitenkaan kanna loputtomiin, vaan jossain vaiheessa tarvitaan puhtaasti vastustajaa parempaa suorituskykyä. Miten Saints voi vastata, jos Trojans saa hyökkäyspelinsä rullaamaan? Onko Trojansin pysäyttämiseksi olemassa keinoja?

Onko Trojansin pysäyttämiseksi olemassa keinoja?

Kenties vastaus löytyy historian oppitunnilta. Divisioonan menneisyyttä tuntevat tietävät, että Bedwellin johdattama tappioton divisioonajoukkue on aiemminkin karahtanut kiville Tampere Saintsia vastaan. Kauden 2007 Spagettimaljassa nähtiin sarjataulukon valossa varsin samanlainen tilanne kuin lauantaina tullaan näkemään: ylivoimainen runkosarjaykkönen vastaan keskikastin Saints. Tamperelaiset voittivat tuolloin sensaatiomaisesti siten, että joukkue onnistui huolellisella valmistautumisella tylsyttämään vastustajansa tehokkaimman syömähampaan liki hyödyttömäksi. Voitaisiinko samaa strategiaa käyttää edelleen?

Lyhyt vastaus kysymykseen on luultavasti ei. Stan Bedwellin kuusi vuotta sitten edustama Bears oli koostumukseltaan hyvin toisenlainen tämän päivän Trojansiin verrattuna. Porilaiset luottivat tuolloin pääasiassa joukkueen vahvaan juoksupeliin, jota harva oli onnistunut kauden aikana edes hidastamaan. Onnistuessaan Bears-hyökkäys sai avattua tilaa myös joukkueen heittopelille vastustajan panostaessa voimakkaasti juoksulinjojen tukkimiseen. Bedwell ja laiturit etenivät kauden aikana ajoittain suorastaan loistavilla keskiarvoilla, mutta menestys heittäen oli vahvasti tehokkaan juoksukoneen sivutuote. Kurinalaisesti pelannut Saints esti Bearsin juoksuhyökkäyksen toiminnan ja pakotti joukkueen luottamaan heittoon. Kauden 2007 Bearsilta ei yksinkertaisesti oltu pyydetty ottelun voittamista heittäen – ennen kuin Spagettimaljassa.

Toistaakseen kuuden vuoden takaisen temppunsa Saintsin tulisi siis myös lauantaina eliminoida vastustajan tehokkain ase, ja pakottaa Trojans hyökkäämään maata pitkin. Saintsin ongelma on kuitenkin siinä, että heittopuolustuksen tiivistäminen on käytännössä huomattavasti juoksupuolustuksen tilkitsemistä hankalampi tehtävä. Saints ei voi pudottaa kahdeksaa miestä heittopuolustukseen, koska Bedwell suorastaan nauttii tilanteista, joissa hänellä ei ole mitään kiirettä hankkiutua pallosta eroon. Paineen tuominen blitzaamalla on vaihtoehto, mutta silloin Saintsin takakentän on pelattava selvästi kauden parhaalla tasollaan. Riittääkö nuoren joukkueen rutiini Ville Venettä, Juha Yli-Arvelaa, Joonas Anderssonia ja kumppaneita vastaan?

Tamperelaisten harmiksi kauden 2013 Trojans-hyökkäyksen päihittämiseksi ei ole olemassa ylivoimaista strategiaa, joka pelkällä olemassaolollaan kaataisi korttitalon. Turkulaisten kukistamiseksi on jokaisen joukkueen pelaajan yksinkertaisesti pelattava parempaa amerikkalaista jalkapalloa.

Kuva: Henna Tomperi

Oulun ottelusta luvassa erittäin mielenkiintoinen

Ensimmäistä kertaa sitten kesäkuun alun kohtaavat Oulu Northern Lights ja Nokia Ghosthunters lähtevät sunnuntain otteluun uudenlaisista asetelmista. Molempien joukkueiden peli on kahdessa kuukaudessa kehittynyt melkoisesti, ja myös kokoonpanoissa on tapahtunut muutoksia. Aiempien Ghosthunters-otteluiden sankari Dennis Okholm palasi takaisin Tanskaan kesäkuun lopulla, mutta kuun alussa Northern Lights sai vielä Okholmiakin kovemman vahvistuksen riveihinsä. Kahdessa pelaamassaan ottelussa kahdeksan maalia tehnyt Aappo Saloranta on pitänyt puolustuksia liki pilkkanaan paluunsa jälkeen.

Saloranta on pelimiehenä sitä tasoa, että Ghosthuntersin on syytä panostaa hänen pysäyttämisekseen joukkueen takakentän parhaat voimat. Saloranta ja pelinrakentaja Zander McKean ovat löytäneet yhteisen sävelen, joten parivaljakon pysäyttäminen vaatii myös vierasjoukkueen puolustukselta hyvää yhteispeliä ja pelinlukukykyä.

Hehkutuksen lomassa on kuitenkin hyvä muistaa, että Ghosthunters on ensimmäinen pudotuspelitason joukkue, jonka uudistunut Lights-hyökkäys kohtaa. Nokialaisia vastaan joukkue tarvitsee onnistumisia laajalla rintalamalla. Kuten joukkueen omassa ennakossa todetaan, tulee Lightsin muiden laitureiden onnistua kaksinkamppailuissaan Ghosthuntersia vastaan. Kotijoukkueen onneksi keskushyökkääjä Mika Nissinen palaa kokoonpanoon kahden ottelun poissaolon jälkeen.

Ghosthuntersin etuna on kenties hieman tasapainoisempi hyökkäyspeli. Joukkue on kerännyt kuluneella kaudella maata pitkin enemmän jaardeja Northern Lightsiin verrattuna. Lightsin Nissinen oli alkukaudesta jopa lähellä 1000 jaardin tahtia, mutta hyytyi lopulta 546 jaardiin kahdeksassa ottelussa. Ghosthuntersin Jarrod Williamsin liki 900 jaardia syntyivät liki kymmenen jaardin juoksukeskiarvolla. Vaikka Williamsin keskiarvo pudotuspelijoukkueita ei olekaan yhtä tehokas, on vierasjoukkueella sunnuntaina selvä etu maata myöten.

Avainasemaan ottelussa nousee epäilemättä Lari Siitosen pyörittämä vieraiden heittopeli. Ghosthunters ei voi selvitä Spagettimaljaan ilman Siitosen ja laitahyökkääjien merkittävää panosta. Joukkueen heittopelin ei tule voittaa ottelua yksinään, mutta tärkeissä paikoissa onnistumisia kaivataan. Ennen pitkää nokialaisjoukkue tulee löytämään itsensä tilanteesta, jossa kolmannella yrityksellä olisi edettävä yli 10 jaardin matka. Joukkueen menestys riippuu hyvin pitkälle siitä, mitä Siitonen ja laiturit saavat aikaan näissä tarkkaa heittopeliä vaativissa tilanteissa.

Lauantain kamppailu pelataan Turun urheilupuiston yläkentällä kello 16 alkaen. Sunnuntain ottelu Oulussa potkaistaan käyntiin 24 tuntia myöhemmin Castrenin kentällä.

Lue myös

Kommentoi

 • Oulu- nokia matsi voi olla mielenkiintoinen. Joukkueiden kohtaamiset runkosarjassa olivat tiukkaa vääntöä molemmin puolin ja molemmat ovat varmasti latautuneita matsiin.
  Veikkaan Oululle 27-20.
  Trojans- Tampere matsissa ei nyt paljon jännitettävää ole. Peli on selvä jo ekalla puoliajalla, mahdollisesti jo ekalla neljänneksellä. Siirrytäänkö juoksevaan aikaan puoliajalla?
  Lopputulos 50-6

 • En pääse tänän matsiin, auts. Seuraisin mielelläni pelien kehittymistä: onko tietoa tuuttaako joku (@?) vähän reaaliaikaisempia päivityksiä twitteriin tms esim jollain #:llä ?

 • Turusta on livetilastot ainakin…. Oulusta ei osaa sanoa, olisko siellä joku twitter/faceanalyytikko kattomassa?

 • oisko jollain linkkiä niihin turun livetilastoihin

 • Trojansin fanisivuille FB:ssä livetilannetta myös. Mahdollisesti myös twiittejä

 • oisko live/fb/twitter-päivityksiä mahdollista saada?

 • Oulusta tietoja?

 • NL-GH 16-21 jossain vaiheessa ottelua… Ghn facesivuilla seurantaa

 • Northern Lights – Ghosthunters 38 – 34 liiton sivujen mukaan.