Täydellisen kauden metsästys

Wide Provider 13.8.2013 14:14 7 kommenttia

Kolmelta ylimmältä sarjatasolta löytyy kaikilta joukkue, jolla on yhä mahdollisuus tappiottomaan kauteen.

Täydellisyyden metsästys amerikkalaisessa jalkapallossa on tuttua jokaiselle ammattilaissarja NFL:ää seuraavalle. Jos jokin joukkueista selviää edes kauden puoliväliin tappioitta, aloittaa media alati kiihtyvän vertailun vuoden 1972 Miami Dolphinsiin. Vuoden ’72 Dolphins on nimittäin ainoa NFL-joukkue, joka on onnistunut pelaamaan kokonaisen kauden tappioitta.

Vaikka tappioton kausi Suomen sarjoissa ei olekaan aivan yhtä harvinainen kuin rahaliigassa, ei varsinkaan liigatasolla moista ole nähty hetkeen. Viimeksi täydellisyydessä on onnistuttu kaudella 2002, jolloin Roosters vei kaikki kymmenen sarjaotteluaan. Mielenkiintoisesti sekä kausilla 2003, 2004 että 2005 oltiin lähellä. Kaikkina kolmena vuonna runkosarjan puhtaalla pelillä voittanut joukkue taipui vastustajalleen Vaahteramaljassa. I-divisioonassa täydellisen kauden pelasi viimeksi Vantaan TAFT kaksi vuotta sitten.

Kakkosdivisioonassa täydelliset kaudet ovat olleet enemmän sääntö kuin poikkeus, eikä niihin keskitytä sen vuoksi tässä artikkelissa. Viimeisin kakkosdivisioonan voittanut joukkue, joka ei ole voittanut kesän kaikkia otteluitaan on vuoden 2008 Vaasa Vikings, joka hävisi kertaalleen runkosarjassa Raumalle. Tämän kauden joukkueista Vaasa Royalsilla on mahdollisuus ottaa Rautamaljan voitto itselleen puhtaalla pelillä.

Runkosarjoissa dominoineelta Bedwelliltä puuttuu Spagettimalja

Stan Bedwell pelaa kolmatta kauttaan SAJL:n ykkösdivisioonassa. Vuonna 2009 hän hyppäsi kesken kauden Kouvola Indiansin paitaan ja johdatti alavireisesti kauden aloittaneen joukkueen pudotuspeleihin. Bedwellin urakka alkoi tappiolla sarjan voittaneelle Kuopio Steelersille. Loput runkosarjan ottelut Kouvola kuitenkin voitti. Välierässä Oulua vastaan Bedwell heitti kuitenkin neljä syötönkatkoa. Northern Lights voitti matsin 22-18 ja eteni finaaliin.

Kaudella 2007 Bedwell pelasi Pori Bearsin pelinrakentajana ja johdatti joukkonsa tappioitta finaaliin ykköskohteinaan Ville Penttilä ja Tony Sandhu. Sateisesta Spagettimaljasta muodostui kahden dominoivan puolustuksen kamppailu. Saintsin Ilkka Laitinen punttasi palloa peräti yhdeksän kertaa. Tampereen työhevosena toimi Christoffer Anttila, joka kantaa nykyisin Laitisen tavoin Roostersin paitaa. Anttilan ensimmäisen neljänneksen juoksu pohjusti myös ottelun voittomaalin, jonka Lauri Laihanen teki jykevän pelinrakentajansa Mikko Paakkunaisen heitosta. Bearsin hyökkäyksessä raskaan Obi Ikejianin juoksu ei kulkenut. Bedwell löysi 31 heitollaan vastaanottajan 15 kertaa. Parhaiten pelasivat laitahyökkääjät Teemu Jokinen, Penttilä sekä Bearsin ainokaisen neljännelle neljänneksellä tehnyt Sandhu. Lisäpisteyrityksensä porilaiset pelasivat. Bedwellin heitto ei kuitenkaan päätynyt omille. Tampere voitti näin Spagettimaljan sensaatiomaisesti ja pilasi Bearsin täydellisen kauden.

Tällä kaudella Trojans on hallinnut divaria varsinkin heittohyökkäyksensä ansiosta. Bedwell on pystynyt hankkimaan jaloillaan aikaa ilmiömäisesti ja löytänyt vastaanottajiaan välillä tiukoistakin paikoista. Tosipelit alkavat kuitenkin vasta nyt ja nähtäväksi jää onnistuvatko turkulaiset hallitsemaan peliä myös tiukan paikan tullen ja pystyvätkö keskushyökkääjät Henri Routila ja Samuli Alppiranta liikuttamaan ketjuja, mikäli sade ja liukas kentänpinta hankaloittavat heittopeliä.

Bedwell runkosarjassa 07,09,13 Bedwell pudotuspeleissä 07, 09
23 voittoa, 1 tappio 1 voitto, 2 tappiota

Viimeisimmän tappiottoman ykkösdivisioonakauden pelannut Vantaan TAFT voitti vuonna 2011 kaikki kymmenen otteluaan. Pisin perfect season-putki on GS Demonsilla, joka voitti Spagettimaljan vuosina 2003, 2004 ja 2005 häviämättä otteluakaan.

Johnsonilla on mestaruuksia, mutta täydellinen kausi puuttuu

Viimeisin täydellinen suoritus Vaahteraliigasta löytyy vuodelta 2002. Tuolloin Trojans taisteli Vaahteramaljassa keskushyökkääjä Teemu Paukkulan johdolla tosissaan vielä ensimmäisen puoliajan. Toisella puoliajalla Helsinki Roosters kuitenkin karkasi lopullisesti. Roostersin runningback Marko Vartiainen oli ottelussa vaikea pideltävä ja hän pystyi vielä kaatuessaankin ottamaan koko pituutensa verran lisäjaardeja joukkueelleen. MVP:ksi valittiin kuitenkin Ville Palikainen, joka teki kolme touchdownia Petrus Penkin heitoista. Helsinki Roosters on tällä kaudella selviytynyt Robert Johnsonin vakuuttavan heittohyökkäyksen ansioista toistaiseksi ilman tappiota ja joukkueella on hyvät mahdollisuudet toistaa vuoden 2002 Roostersin temppu ja saavuttaa täydellinen kausi.

Photo(s) by Martin Smutov / @treiks

Kommentoi

  • ja niin on muuten naistenkin sm-sarjassa Demonsilla mahdollisuus täydelliseen kauteen…

  • Huikeassa III-divarissa, 7vs7 mestaruuden voitti puhtaalla pelillä, Vaasa Vikings ;). Voisiko olla, että kaikki aikuisten sarjat voitetaan tänä vuonna täydellisillä sarjoilla…

  • Näköjään myös junnusarjoissa on havaittavissa tuo sama ilmiö, eli paras joukkue tuppaa voittamaan kaikki ottelunsa. Se, ettei liigaa ole voitettu yli 10 vuoteen tappiottomalla pelillä kertoo tietysti siitä, että mitä kovemmalla tasolla pelataan, sitä hankalampaa yhden joukkueen on dominoida täydellisesti koko kautta.

  • Kaudet 2003 ja 2004 olivat mielenkiintoisella tavalla toistensa peilikuvia. Vuonna 2003 Roosters voitti runkosarjan kaikki ottelut mutta hävisi finaalissa Trojansille. Seuraavalla kaudella osat vaihtuivat eli Trojans voitti runkosarjan tappioitta, mutta hävisi sitten Vaahteramaljan Roostersille. Vuoroin vieraissa, mutta kausilla oli kyllä paljonkin eroa.

    Kaudella 2003 Trojans ja Roosters olivat sarjan kaksi ylivoimaista joukkuetta ja kummankin ainoa tiukka ottelu oli keskinäinen kohtaaminen, jonka Roosters voitti seitsemällä pisteellä. Seuraavana vuonna Trojansin runkosarjan voitto oli kaikkea muuta kuin ylivoimainen. Mukana oli mm. kaksi yhden pisteen voittoa Crocodilesista ja viime hetken potkumaalilla hankittu voitto Butchersista. Roosters oli tuona kautena selkeästi ylivoimaisempi joukkue, mutta sattui häviämään Trojansille ainoan runkosarjan kohtaamisensa yhdeksällä pisteellä. Finaalissa tuo ylivoima manifestoitui, sillä Trojansilla ei lopulta ollut jakoa ja kannu palasi Helsinkiin.

  • Kiitos suolan kaatamisesta vanhoihin haavoihin;-)

  • 2/3 hoitanut jo hommansa… Eikä tarvii olla kauhea oraakkeli että näkee että Roosters hoitaa kanssa homman ensi viikonloppuna

  • Aikalailla täydellisill kausilla tänä vuonna kaikkia sarjoja hallittiin, aikuisten osalta ilmeisesti naisten 1-divari oli ainut sarja, missä voittaja kärsi tappiota kauden aikana