Aikamatka tulevaan: jos kausi loppuisi nyt

Wide Provider 7.8.2013 11:39 23 kommenttia

SAJL julkaisi uutisen sarjajärjestelmien muutoksista. Wideprovider käynnistää jälleen aikakoneensa ja suuntaa kohti vaihtoehtoista todellisuutta.

Spekuloiminen ja tulevien skenaarioiden hahmottelu on olennainen osa penkkiurheilua. Wideprovider teki viime syyskuussa aikamatkan vaihtoehtoiseen tulevaisuuteen ja katsoi jenkkifutisjoukkueiden tason vaihtelevan eri kausien välillä niin paljon, että sarjajärjestelmien rakentaminen on haasteellista puuhaa. SAJL julkaisi tiistaina 6.8. uutisen kausien 2014-2016 kilpailujärjestelmästä. Wideprovider käynnistää jälleen aikakoneensa ja suuntaa kohti vaihtoehtoista tulevaisuutta. Ajatusleikki on tällä kertaa mallia: ”Miltä uuden kilpailujärjestelmän mukaiset sarjat näyttäisivät ensi kaudella, jos kausi loppuisi nyt?”

Vaahteraliiga

Vaahteraliigan viimeinen, Jyväskylän Jaguaarit, sijoitetaan rankingin yhdeksänneksi, eikä voi hakea paikkaa Vaahteraliigasta. Spekulointia liigakriteerien täyttymisestä muiden joukkueiden osalta ei tällä aikamatkalla, tällä kertaa tehdä. Ykkösdivisioonan kärkipaikkaa pitävä Turku Trojans hakee Vaahteraliigapaikkaa ja palaa liigakartalle.

1.divisioona, eli Spagettisarja

   

Jaguaarit palaa divisioonatasolle ensi kertaa sitten vuoden 2006, jolloin joukkue teki divariin yhden kauden visiitin ja voitti Spagettimaljan. Sipoo Buldogs putoaa pois ja kakkosdivarissa tappiotta pelannut Vaasa Royals nousee taistelemaan pastapytyn voitosta. Sarjassa nähdään yhä Pirkanmaan hegemoniaotteluita. Hyvinkää Falconsin kilpailukyky nojaa joukkueen kokeneisiin pelimiehiin ja onnistuneeseen ulkomaalaishankintaan.

2.divisioona, eli Rautasarja

 

Kuuden joukkueen Rautasarja. Sipoo Bulldogs saa rivinsä kokoon offseasonin aikana, eikä pudottaudu kolmosdivisioonaan saakka. Pudotuspeleissä nähdään kuitenkin Hanko, Kuopio, Hämeenlinna ja Pori.

”Alueellinen” 3. divisioona

Kolmosdivisioonaa ei pelata todellisuudessa alueellisena sarjana, koska joukkueita ei ole niin paljoa, että ne voitaisiin jakaa kahteen tai useampaan lohkoon. Kaikki joukkueet sijaitsevat kuitenkin varsin Etelässsä ja sarjan pisin välimatka on Lappeenrannan ja Raision välinen etäisyys (n. 390 kilometriä).

Ajatusleikki alueellisesta 3. divisioonasta

Aika-avaruus kokee lajin kannalta positiivisen vääristymän ja jenkkifutisboomi valtaa Suomen yllättäen ja myös aikuisikäisten harrastajien määrä kasvaa yllättävän paljon.

Kaudella 2013 7 vs. 7 -futista pelanneet joukkueet innostuvat keräämään kasaan joukkueet 11 vs. 11 -futikseen. Myös uusi seura Rovaniemi Nordmen sekä telakalla olevat Jyväskylä Pirates, Rauma SCS ja Tallinna Torm osallistuvat sarjaan.

15 joukkuetta jaetaan kolmeen lohkoon seuraavasti:

Lohko A: ”Pohjoinen” Lohko B: ”Länsi” Lohko C: ”Itä”
 • Rovaniemi Nordmen
 • Jyväskylä Pirates
 • Vaasa Vikings
 • Joensuu Wolves
 • Kiuruvesi Farmers
 • Rauma SCS
 • Raisio Oakmen
 • Salo Scorpions
 • Nokia Hunters
 • Päijät-Häme Panthers
 • Helsinki ECG
 • Helsinki Blaze
 • Tallinna Torm
 • Lappeenranta Rajaritarit
 • Mikkeli Bouncers

Koska lohkoja on kolme ja ylemmän sarjan karsintaan valitaan vain kaksi joukkuetta, nostaa keskustelu lohkojen välisistä tasoeroista jälleen hieman päätään.

Mitä mieltä sinä olet uudesta kilpailujärjestelmästä?

 • Miltä kuulostavat preseason-ottelut?
 • Onko kakkos- ja kolmosdivisioonan karsinta hyvä juttu?
 • Pitäisikö muidenkin sarjatasojen välillä olla karsinnat keskinäisen urheilullisen menestyksen selvittämiseksi?
 • Onko jokin joukkue Wideproviderin vaihtoehtoisessa tulevaisuudessa väärässä sarjassa?

Kerro se kommenteissa!

Kommentoi

 • Karsinta on ainut oikea tapa. Isommat ekat karsinnat kakkosen ja kolmosen välillä on hyvä ratkaisu, esim RR tilanne on edes hieman armollisempi.

 • Vaahteran, 1-div ja 2div osalta näen tilanteen varsin realistisena. Myös kolmosdivarin uskoisin toteutuvan ennemmin noin kuin alueellisena. En usko, että Pirates, SCS ja Torm saavat 11vs11 jengiä kasaan. Pirateksen suhde jaguaareihinkin muuttunee jollain tapaa, mikäli jaguaarit tippuu ykköseen. Näin veikkaisin. Lisäksi ensi vuodelle nelosdivarissa pelaa todennäköisesti Nokia Hunters, Milky city farmers sekä ainakin pari uutta joukkuetta Rovaniemen lisäksi. En pitäisi vallankaan mahdottomana, että ensi kaudella nelosessa on 5-7 joukkuetta. Kaikin puolin äkkiseltään vaikuttaisi hyvältä tämä sarjatasojakauma.

  Mielestäni preseason voi olla hyväkin asia. Joku ehkä valittanee, että tulee liikaa pelejä, mutta sitten voi ehkä katsoa peiliin ja miettiä kisakuntoa. Kuitenkin käsittääkseni scrimmage-tyyppiset pelit ovat varsin yleisiä lähes joka sarjatasolla, joten nythän niistä tehdään vain varsinaisesti pelin omaista harjoittelua tuomarein, ketjujengein yms puitteiden perusteella. Hyvä tilaisuus myös ei-aloittaville pelaajille päästä kentälle kokeilemaan peliä.

 • ”Hyvä tilaisuus myös ei-aloittaville pelaajille päästä kentälle kokeilemaan peliä.”

  Jep ja myös a-jun sarjan loppuminen tekee tilausta preseasonille.

 • Loistavaa aikamatkailua! Kolmen lohkon alueellinen kolmonen olisi loistava juttu, mutta ei taida olla kovin realistinen vaihtoehto, mutta olisi hienoa jos tulevaan nelosdivariin tulisi mahdollisimman moni noista joukkueista, ketkä eivät tulevaan kolmosdivariin lähde.

  Minun veikkaus on että ensi kaudella nelosessa 7 vs 7 pelaavat:
  1) Hunters
  2) Farmers
  3) Blaze
  4) Nordmen
  5) Vikings
  6) Wolves
  7) Porvoo Butchers II

 • Mites Hamina Seahawks, Imatra Flash ja Kotka Eagles?

 • Nyt kun saatiin Indians avoimista ovista liigaan, niin onkin hyvä läimiä veräjä umpeen. Samalla kriteereistäkin voidaan höllätä kun valitaan liiga kelpoisia (kuka päättää mikä on riittävä?). Sekavasti aikanaan kirjoitettu muutos on nyt oikoluettu loistavaan muotoon. Mites tässä näin pääsi käymään?
  Sarjan viimeinen putoaa, voittaja nousee ja kakkoset karsii, siinä sitä olisi urheilulisuutta.

 • En äärimmäisen epätodennäköistä että Piraattilaiva seilaa ensi kaudella kun osa jo nykyisestä rosterista siirtyy pelaamaan ykkösdividioonaan (Jos ja kun jaguaarit sinne siirtyvät.

  Komppaamaan lähden muutoin JT Kerästä että osa pelaa todennäköisesti 4. divisioonaa.

  Ja Blazen nimi on Malmi Blaze eikä Helsinki Blaze.

 • Kotkassa on junioritoiminta lähtenyt käyntiin, mutta miesten joukkuetta ei ole saatu koottua vielä.

 • Jaguaareja ei kannata vielä divariin pudottaa. Porvoo – Roosters-pelin perusteella ei oo mahdotonta ottaa sitä tarvittavaa toista voittoa Porvoosta. Sixtarit tuskin voittavat enää tällä kaudella.

 • ^ Kyllä, mutta vaikka sijoitus olisikin toiseksi viimeinen, riittääkö resurssit liigatasolla pelaamiseen siltikään?

 • Varmaan monia potentiaalisia joukkueita näiden seitsemän mainitsemani joukkueen lisäksi olisi tulollaan ensi vuoden nelosdivariin, mutta löytyykö pelaajia, motivaatiota ja resursseita riittävästi?

  Kysymysmerkkejä listallani ovat nuo mainitut: Imatra, Kotka ja Hamina. Tallinna olisi mielenkiintoista saada mukaan nelosdivariin. On myös mm. Rauma ja muita potentiaalisia joukkueita neloseen. Jäämme mielenkiinnolla odottamaan millä joukkueilla riittää intoa sitoutua tulevaan neloseen :)

 • Olisiko aika välillä panostaa laatuun eikä määrään ja pelata VL kuudella joukkueella. Suomesta ei tällä hetkellä yksinkertaisesti löydy kahdeksan joukkueen edestä VL -tason pelaajia. Esim. Urhon kaksi viimeisintä TV-peliä osoittivat karulla tavalla kaamean tasoeron Taftin ja Indiansin/69ersien välillä. Molemmat pelit olivat ohi ennen 1. neljännestä löysäilleen Taftin eduksi. Loppukauden ainoa jännitysmomentti on siinä, että kuka karsii itsensä finaaliin Roostersia vastaan …

 • TheRat: Mulle tulee esittämästäsi ajatuksesta mieleen talentin yhä voimakkaampi keskittyminen ja pahimmillaan tilanne, jossa parhaiden pelaajien on menestyäkseen lopulta järkevää pelata vain 2-3 joukkueessa.

  Kieltämättä nykyinenkään systeemi ei oo ollenkaan täydellinen. Ehdotan liigan laajuista draftia junnujoukkueista… ;)

 • Olen muuten samaa mieltä TreRotan kanssa, mutta se olisi pitänyt tehdä jo vuoden 2011 jälkeen.
  Sen lisäksi olisi pitänyt vielä sulkea sarja viideksi vuodeksi.
  Varsinkin kun muistaa sitä millaista se pelaaminen silloin oli.
  http://www.sajl.org/selaus/sarjataulukko.php?sarja=1&kausi=2011

 • Vaahteraliigan pitäisi myös ottaa mallia kiekosta. Turhat rajoitukset pois
  http://www.iltasanomat.fi/sm-liiga/art-1288575258598.html

 • ^ Miksi ihmeessä?

 • TheRat:

  Tiesithän että TAFT, 69’s ja Indians pelasivat pari vuotta sitten 1.divaria varsin tasaväkisissä merkeissä? Todella tasaisia ja viihdyttäviä kamppailuja kävivät. Sittemmin (tällä kaudella) TAFT on pyyhkinyt lattioita kyseisiä joukkueita vastaan Vaahteraliigassa pelatessa ja jos katselet joukkueiden pelaajarakenteita niin silti ehdotat että rajoitukset jenkkipelaajien kohdalta (voiko EU-pelaajia enää rajoittaa?) tulisi poistaa? TAFT pelaa kolmella (3) ulkomaalaisella ja ihan ok näyttäisi menevän, vertaa nyt vaikka edellämainittuihin joukkueisiin..

  Oletko, TheRat, sitä mieltä että jos rajoitukset poistettaisiin ja joukkueissa saisi olla mitä/keitä tahansa pelaajia niin mielenkiinto lajia kohtaan nousisi? Ne joilla on vähän aikaa rahaa (on näitä nähty) panostavat yhteen kauteen täysillä ja… Bullshit.

  Itse katsoisin mieluiten Vaahteraliijagapelejä ihan kotimaisten pelaajien pelaamana ja maksaisinkin siitä.

 • Olen täysin samaa mieltä vigil-ignisin kanssa puhuttaessa ulkomaan pelaajista. Mielummin seuraan suomalaista liigaa, jossa on sentään suurin osa kotimaisia pelaajia. Ulkomaan pelaajia voi seurata ulkomaan sarjoista.. Sitäpaitsi en usko, että kovin monellakaan seuralla olisi varaa tuoda suuri määrä ulkomaalaisia pelaajia rosteriinsa.

 • Itseasiassa jos oikein tilastoja katsotaan niin tämä on ollut 10 vuoteen maalisuhteella mitattuna (sekä kausi tähän mennessä & yksittäisten otteluiden kohdalla) melkein tasaisin vaahterakausi!

  Tällä kaudella suurimmat maalierot per ottelu ovat olleet TFT vs JAG 44p, JAG vs WOL, 40p, BUT vs JAG 40p sekä ROO vs WOL 38p. Ihme kyllä sixtarit ei tuohon neljään otteluun mahdu. Kauas on tultu esim vuoden 2011 84-0 otteluista ( CRO vs ROO, samalla kaudella oli muuten 9! yli 6 ottelua jossa piste-ero oli yli 50p!) tai 2009 BUT – TRO 90-0.

  Eli TheRat:n kommenttiin: Vaahteraliigassa ei ole ollut yli 10 vuoteen tarpeeksi joukkueita pelaamaan kunnon peliä 8:lla.

 • Oho, jäi kirjoitusvirhe: ( CRO vs ROO, samalla kaudella oli muuten yli 6 ottelua jossa piste-ero oli yli 50p!)

 • TAFT pääsi myös listalle 40p erolla. Tällä kierroksella paukutettiin ensimmäisen kerran sitten kaksi 60 pisteen ottelua. Wol vs TAFT: 60-20 ja Jag vs Roo: 28-60. Mutta edelleenkään ei ole samanlaisia häviöitä nähty kuten aikaisempina vuosina.

 • Ei taida olla Jaguilla pelkoa liigasta putoamisesta jos Oulu voittaa Divarin…

 • Jos Turku voittaa?