Northern Lights varmisti playoff-paikan

Tuomo Tomperi 5.8.2013 13:17 19 kommenttia

(5-4)

59

(3-6)

06
1 2  
41 18 59
6 0 6

04.08.2013 klo 18:00 Oulu

Kapealla rosterilla Ouluun saapunut Falcons taisteli raivoisasti, muttei pystynyt haastamaan voitosta Aappo Salorannan paluuottelussa.

Liki täydellä miehityksellä pelannut Oulu Northern Lights otti revanssin Hyvinkää Falconsista, joka päihitti oululaiset kesäkuun lopussa lukemin 14-7. Sveitsistä palannut Aappo Saloranta teki neljä maalia Zander McKeanin heitoista. Loukkaantunutta Mika Nissistä keskushyökkääjän paikalla paikannut Joonas Taina onnistui maalinteossa kahdesti ja keräsi helposti kauden suurimmat jaardimääränsä juoksu- ja heittopeleistä. Vain 20 miehellä Ouluun saapunut Falcons ei luovuttanut missään vaiheessa ottelua, vaan taisteli urheasti loppuun saakka.

Aappo Salorannan paluu sattui Lightsille kreivin aikaan, sillä keskushyökkääjä Nissisen loukkaantuminen pakotti Lightsin pelaamaan jälleen ilman vaihtomiehiä taitopelipaikoilla. Saloranta näytti taitonsa nappaamalla jo ensimmäisellä puoliajalla kolme touchdownia. Saloranta tarjoaa Lightsin hyökkäykselle syvän uhan, jonka olemassaolo pakottaa puolustuksen pelaamaan konservatiivisemmin. Pelkkä yhden miehen show Lights ei kuitenkaan sunnuntaina ollut, sillä tähtilaiturin lisäksi Taina ja Matias Ahola pelasivat kauden parhaat ottelunsa. Loukkaantumisista kärsineelle Aholalle sunnuntain onnistuminen oli erityisen makea miehen pelatessa helposti kauden parhaalla tasollaan.

Falconsin urakkaa haittasi joukkueen loukkaantumistilanne, joka paheni entisestään torstain harjoituksissa joukkueen keskushyökkääjän Antti Miettisen loukkaantuessa. Maajoukkueessakin keväällä esiintynyt Miettinen pinkoi joukkueiden edellisessä kohtaamisessa yli 100 jaardia, joten vierasjoukkue lähti otteluun varsin hankalista asetelmista. Yllätykseksi joukkueen kokoonpanosta puuttui myös pelinrakentaja Henri Winter. Pelinrakentajana nähtiinkin jenkkivahvistus Oscar Vazquez-Dyer, joka uurasti kuumassa säässä molempiin suuntiin. Vazquez-Dyer löysi heitoillaan muutamaan otteeseen pääasiassa Karri Pielan, mutta jatkuvaa menestystä vierasjoukkue ei hyökkäyksessä saanut aikaan. Joukkueen ainoa touchdown syntyi toisella neljänneksellä näyttävän pitkän heittokuvion päätteeksi, kun Jani Blom hassutti puolustajansa ja karkasi maalintekoon.

Koko Falcons-joukkue taisteli kovaa koko ottelun. Kuva: Henna Tomperi

Northern Lightsille ottelun voitto tiesi käytännössä sitä, että välieräottelu pelataan kahden viikon kuluttua Oulussa. Tampere Saintsilla on yhä teoreettiset mahdollisuudet sarjan kakossijaan, mutta se vaatisi oululaisten tappiota ensi viikonloppuna Sipoossa. Lights näyttää saavan pelinsä kuosiin ratkaisupelien lähestyessä, joten joukkuetta ei kannata loppukaudesta ottaa kevyesti.

Myös Falconsilla on kaikesta huolimatta pienet mahdollisuudet pudotuspeleihin, vaikka sunnuntain tappio olikin joukkueelle jo kolmas peräkkäinen. Voittamalla Nokia Ghosthuntersin 29 pisteellä ensi viikonloppuna Falcons pudottaisi nokialaiset pois jatkopeleistä. Mahdollisuus yllätykseen on toki olemassa, mutta Falconsia piinanneet loukkaantumiset ovat verottaneet paljon joukkueen iskukyvystä. Kauteen 36 pelaajalla lähtenyt joukkue sai Ouluun jalkeille vain 20 miestä, joten joukkue lähtee Nokialle selvänä altavastaajana.

Kokonaisuutena ensimmäinen kausi divisioonatasolla on ollut hyvinkääläisjoukkuelle kaksijakoinen. Toisaalta joukkue on pystynyt ajoittain varsin mallikkaaseen peliin, mutta pitkä ja kuluttava kausi ei ole päästänyt joukkuetta helpolla. Joukkueen runko on motivoitunut ja sisukas, mutta varsinkin kauden lähestyessä loppuaan miehiä on ollut yksinkertaisesti liian vähän. Ouluun sunnuntaina saapuneet pelaajat voivat kuitenkin olla ylpeitä menneestä kaudesta, oli sarjasijoitus kauden päätyttyä mikä tahansa.

Kommentoi

 • Wintteri on kuulenna lopettanut

 • All I can say is :3

 • lopettanu? kaks viikkoa ennen kauden loppua? whaaaat

 • Kauankohan taas menee ennenkuin tilastot ilmestyvät SAJL:n sivuille. Sekin on mielenkiintoista, että Oulu ei ole otteluistaan edes ennakoita/otteluraportteja pystynyt tuottamaan. Ihan oikeutetusti ovat divariin tippuneet, jos tämmöiset perusasiat eivät ole kunnossa.

 • Mä pystyn vastaamaan Oulun ihmettelijälle. Tilastot on divarissa mun ymmärtääkseni toimitettava 3vrk kuluessa liittoon, ja näin on tehty joka kerta. Meidän pelaaja tekee tilastot videolta ottelun jälkeen, koska organisaatio on niin kapea, että kaikki tilastointitaitoiset on joko pelaamassa, tuomaroimassa tai valmentamassa. En tiiä miksi tilastot ei oo ilmaantunut liiton sivuille aina 3vrk kuluessa. Kaikki .fpk-tiedostot yms. on lähetetty liittoon. Vissiin siinä on ollut jokin sekaannus siinä, mihin osoitteeseen web-vastaava on tilastoja odotellut. Jos vika on meidän päässä, niin otamme asiasta vastuun. Asiat on kuitenkin pyritty tekemään asap.

  Mä otan vastuun otteluennakkojen ja raporttien puuttumisesta. Oon kirjoittanut joka ottelusta kaksi ennakkoa (yhden Gridironiin, toisen seuran sivuille) ja tietysti otteluraportin Gridironiin. Myönnän, että oon unohtanut velvollisuuteni laittaa samat tekstit liiton sivuille. Tämä on mun vika. Oon lähettänyt viimeisistä kahdesta ottelusta ennakot ja rapsat myös liittoon, mutta väärään osoitteeseen, kun en vaivautunut selvittämään ylemmältä taholta sitä, mihin osoitteeseen ne tarkalleen ottaen on toimitettava. Tästäkin mä otan vastuun. Olen pahoillani.

  Mä nyt pyytäisin, että tän vastauksen myötä tää jo tänäkin kesänä kymmenesti esitetty ”Oulu ei hoida sitä, Oulu ei hoida tätä, Oulu on surkea” -argumentti saatais vihdoin saatettua haudan lepoon. Myönnetään – olette oikeassa. Kaikkia asioita Oulussa(kaan) ei ole nyt hoidettu viimeisen päälle, koska seuraorganisaatio on kapea ja kaikki ei aina mene niinkuin elokuvissa. Meillä on tavoite kehittää toimintaa tulevaisuutta ajatellen. Olen pahoillani ettei nykytilanne kommentoijaa tyydytä.

 • Tuomolta hyvä vastaus annettuun kritiikkiin. Hyvä että esim tilastoidenkin takana oleva karu duuni tulee esille. Hienoa että vastuu tunnistetaan ja se julkisesti kannetaan, tämän kaltauinen reilu peli hiljentänee turhimmat ininät.

  Kritiikki asioiden toimimattomuudesta tuntuu kuitenkin aiheelliselta – kun asiat ei toimi sujuvasti niin se aiheuttaa kiukkua. Se että raaka paperityö kuten tilastointi, raporttien postitukset yms ei niin mielenkiintoinen duuni seuran sisällä kulminoituu vapaaehtoisten puutteessa muutamaan työmyyrään, on sääli. Hyytyy se innokkaankin harrastajan vapaaehtoishymy jos ei apua ole tarjolla.

 • En tiennytkään että tämän sivuston ylläpitäjä vastaa myös NL:n hommista…

 • Tuomo, muuten kohtuu hyvään vastaukseesi pakko puuttua tilastojen osalta.
  Vaahteraliigan ja I-divisioonan lisenssimääräykset 2013, jotka on hyväksytty seurojenkin toimesta huhtikuussa 2013 on myös vaatimukset esim I-divisioonan otteludirektiiveille 2013.

  Niinpä kyseisen dokumentin sivulla 24 lukee sanatarkasti ” Tilastot toimitettava kokonaisuudessaan ottelun päättymistä seuraavana päivänä”.

  Tiedän hyvin tuon tilastoimisen tuskan, koska henkilö joka sen esim seurassamme tekee valvoo pitkälle yöhön aina naputtelemassa tietoja koneelle. MUTTA jokainen niin Vaahterassa kuin I-divisioonassakin pelaava seura on nämä asiat tiennyt etukäteen ja ollut niistä päättämässä.

 • Harri, voit hyvinkin olla oikeassa. Mä en tiedä noista tilastointikriteereistä niin tarkkaan. Tää 3vrk kuulin jostain meidän seuran sisältä, mutta en oo sitä sittemmin tarkistanu. Tältä istumalta pystyn sanoon, että jos meidän peli on ollut sunnuntaina, tilastot on tehty useimmiten maanantaina illalla töiden jälkeen ja laitettu liittoon.

  Mä en millään halua esiintyä siten että kitisisin tästä asiasta, koska kuitenkin faktahan on se, että asioita ei ole hoidettu niin hyvin kuin olisi voinut ja pitänyt. Tottakai kritiikkiä saa esittää. Nää mun esittämät seikat on kuitenkin sellaisia, mihin me ei pystytä täksi kaudeksi juuri parantamaan. Näillä mennään nyt, ja katsotaan ensi vuodeksi että saataisiin asioita eteenpäin.

 • Voisit siekin Tuomo tehhä jotai seuran ja jefun eteen! Laiskimus!

 • Tuomohan tekee! Jefutoimittajan harrastus on tärkeää ja se tekee lajin eteen todellakin hyvää.

 • Peltola taisi puhua sarkasmin pilke äänessään. Kukaan tuskin voi väittää etteikö gridiron olisi yksi hienoimmista viimeaikaisista jefujutuista mitä on tehty.

  Mutta siinä olen samaa mieltä, että Oulun toiminta seurana ja Tuomon hieno työ gridironin kanssa eivät sinällään liity toisiinsa. Toivon vain, että Tuomo jatkaa tämän kanssa, eikä kohdista tarmoaan Oulun seura-asioihin, sillä kokonaisuuden kannalta toimiva gridiron on parempi asia, kuin toimivat Oulun tilastoinnit.

 • @SamsoNite Amen.
  TT teki joku vuosi sitten pelaajana jo sellasen peliliikkeen välivuotensa kanssa, että ei linjasika voinu ku nostaa hattua.
  Tää gridiron homma taas on iha oma lukunsa. Ja taas hattu nousee.
  Sitä vaan ihmettelen, että jos kaikki on menny myöhässä, saati väärään osoitteeseen, niin eipä ole toimistonväki älähtänyt… Vai kerätäänkö siellä syntilistaa Lightsin varalle.
  Taitaa olla Oululaisissa saunoissa vähän vaisut löylyt?

 • Kokemuksesta voin sanoa, että tilastojen tekeminen suoraan matsin aikana on noin tuhat kertaa helpompaa (ja nopeampaa) kuin videomateriaalilta tihrustaminen.

  Eikä ole mitään rakettitiedettä, tilastointiin löytyy selkeät ohjeet joita noudattamalla alusta loppuun siinä ei voi epäonnistua.

 • Harri, sääntöjä on monenlaisia. Olet oikeassa siinä, mitä tuolla sarjamääräyksissä tilastoinnista sanotaan. 1 Divisioonan otteludirektiivit taas sanovat, että ”Täydelliset tilastot – dead line 3pv ottelun jälkeen”. Ota näistä nyt sitten selvää ;) Jotenkin en yhtään ihmettele, jos näistä väännetään ja käännetään joka syksy… laske siinä sitten pisteitä sääntöjen mukaan.

 • @Enkerro.com: Johan tuossa Tomperi totesi, ettei pelin aikana ole ketään tilastointitaitoista ja siksi ne tilastot tehdään jälkikäteen.

 • En ymmärrä. Miten hankalaa on kouluttaa joku lopettanut/loukkaantunut/parempi puolisko tekemään niitä tilastoja?

  Nauhalta on todella raivostuttavaa tehdä niitä tilastoja, varsinkin jos videomateriaali on vähintäänkin kyseenalaista.

 • Ei ongelma yleensä ole se kouluttaminen, vaan se että löytyisi ihminen joka suostuu koulutettavaksi. Ihmisiä on paha pakottaa.