Pudotuspelipaikat ratkeavat kakkosessa

Gridiron Staff 24.7.2013 13:05 24 kommenttia

Toinen lohkoista saadaan päätökseen tänä viikonloppuna, kun toisen osalta odotellaan vielä viikon verran. Pudotuspelijoukkueet sen sijaan ovat selvillä jo sunnuntaina.

Kakkosdivisioonan seitsemännelle kierrokselle lähdetään varsin jännittävistä asetelmista. Kakkoslohkon kolmesta pudotuspelipaikasta taistelee yhä neljä joukkuetta. Lauantain pelien jälkeen ilo on ylimmillään joko Lappeenrannassa tai Helsingissä. Sen sijaan Hangossa ja Kuopiossa jännitetään vain sarjasijoituksen puolesta – ovathan pudotuspelipaikat heille jo varmat. Ykköslohkossa kaksi joukkuetta on jo varmistanut playoff-paikkansa. Pori Bearsilla on mahdollisuus nousta kolmanneksi voitolla Scorpionsista.

Kakkosdivisioonan viikonlopun avaa Kuopio Steelersin ja Lappeenrannan Rajaritarien välinen ottelu Väinölänniemellä lauantaina kello 15. Panokset ovat vierasjoukkueelle miehekkäät, sillä lopputuloksena on joko lohkovoitto tai putoaminen pudotuspeleistä kokonaan. Erikoisten asetelmien ansiosta Rajaritareille on varsin hankalaa päätyä runkosarjassa sijoille 2 tai 3. Näin ollen joukkueelle kelpaa ottelusta vain voitto. Rajaritarien tiellä seisoo kuitenkin jatkuvasti paremmin ja paremmin pelannut Kuopio Steelers, jonka ritarilauma saa vastaansa pahimpaan mahdolliseen aikaan. Avausottelunsa Hangossa hävinnyt Steelers on sittemmin kelannut neljä perättäistä voittoa karmivalla maalierolla 194-6.

Ritarit eivät ole yltyneet vastaavaan maali-iloitteluun, mutta tulivoimaa heiltäkin löytyy. Tämän kauden Rajaritarit ovat pelanneet viime vuotiseen joukkueeseen verrattuna monipuolisempaa peliä, ja pystyvät varmasti haastamaan Steelersin fyysisessä pelissä. Voitto Kuopiosta on kuitenkin pakko ottaa, sillä muulloin joukkueen pudotuspelihaaveet jäävät roikkumaan hiuskarvan varaan.

Tulevan kauden uudesta sarjajärjestelmästä on tihkunut julkisuuteen tietoa vain tipottain. Yleinen käsitys on, että tämän kauden kakkosdivisioonan pudotuspelijoukkueet jatkavat kakkosessa, kun taas muut joukkueet siirtyvät ensi kaudeksi perustettavaan kolmosdivisioonaan. Näin ollen Rajaritareita uhkaisi tappiolla mahdollinen putoaminen kolmoseen, vaikka joukkue on osoittanut olevansa samalla tasolla lohkonsa kärkijoukkueiden kanssa. Tätä asiaa on mielestämme kuitenkin hieman aikaista spekuloida vielä tässä vaiheessa, koska pakka tulee sekoittumaan varmasti vielä moneen kertaan. Tilanteeseen vaikuttaa varmasti myös kakkosen joukkueiden nousuhalut sekä se, kuinka monella joukkueella ensi vuoden ykkösdivisioona pelataan.

Scorpions taistelee loppuun saakka

Samaan aikaan Kuopion ottelun kanssa pelataan Bearsin ja Scorpionsin välinen kamppailu Porissa. Bearsin on napattava ottelusta voitto, sillä muussa tapauksessa joukkue uhkaa jäädä kokonaan pudotuspelien ulkopuolelle. Alkukaudesta pelkkiä tappioita kärsinyt Scorpions sen sijaan lähtee otteluun käytännössä paineitta. Vain 13 pelaajalla Hämeenlinnassa ahkeroinut Scorpions ei ole valmis luovuttamaan.

– Huskies-peli oli todella haastava. Sairastupa on täynnä ja kesäiset menot pukkaa monella päällensä. Kourallinen pelureita on jäljellä ja niillä mennään niin pitkään kun pystytään, Scorpions-valmentaja Asko Kokkonen kommentoi.

Mutta kun ei ole mitään hävittävää – tai hävettävää – niin antaa palaa vaan

– Väki vähenee, mutta joukkueen sisäinen spiritti on kohdillaan. Kaikki pistää viimeiseen saakka kroppaa likoon joukkueen puolesta Tuntuu jotenkin uskomattomalta se muutos mitä on tapahtunut sen jälkeen kun paineet menestymisestä katosivat. Jos vielä pystyisin, niin tälläisen jengin mukana olisi mahtavaa pelata, Kokkonen naurahtaa.

Kokkonen kertoo olevansa erittäin ylpeä joukkueestaan, vaikkei se voittaisi tällä kaudella peliäkään.

– Homma on kyllä hippasen hurjaa, kun 194cm/140kg tukimies kilpailee 192cm/110kg centerin kanssa siitä, kumpi saa palauttaa potkuja. Kyllä massa liikkuu! Pelinrakentaja haluaa vaan blitzaamaan puolustukseen. Mutta kun ei ole mitään hävittävää – tai hävettävää – niin antaa palaa vaan.

Pientä panosta Bears-otteluun saattaa tosin Scorpionsillekin ilmaantua. Raisio Oakmen luovutti ottelunsa Vaasassa viikko sitten pelaajapulaan vedoten, ja nyt joukkueen on määrä pelata Hämeenlinnassa lauantaina kello 16 alkaen. Kilpailusääntöjen mukaan mahdollinen toinen luovutus sulkisi Oakmenin sarjasta, jolloin sen pelaamat ottelun mitätöitäisiin, ja Scorpions-Bears -ottelun voittaja nousisi täydellä varmuudella pudotuspeleihin. Mitään virallista sanaa tilanteesta ei ole toimitukseen asti kuulunut, joten seuraamme tilannetta tarkkaavaisesti.

Kuva: Markus Väisänen

Lauantai-illan viimeisessä ottelussa Wolverines II isännöi Päijät-Häme Panthersia. Ottelun alkaessa kello 17 Kuopion ottelu on vielä kesken, mutta viimeistään puoliajalla joukkue saa tietää, onko ottelulla enää heidän kannaltaan merkitystä. Jos Rajaritarit kärsivät tappion Kuopiossa, toivovat he tottakai Panthersin jymy-yllätystä. Lahtelaisjoukkue on parantanut otteitaan kauden edetessä, joten aivan mahdottomuus ei joukkueen voitto Wolverines II:sta olisi, vaikkakin kotijoukkue lähtee otteluun selkeänä suosikkina. Avainasemaan nousee tässäkin ottelussa kyky huolehtia pallosta. Kuten tiedetään, on jenkkipallo soikea, ja saattaa vapaaksi päästessään pomppia hieman miten tahansa…

Sunnuntain ainoassa kakkosen ottelussa Hanko Sun City kohtaa Helsinki East City Giantsin Velodromilla. Sun City lähtee otteluun selkeänä suosikkina, sillä Giants ei ole saavuttanut tällä kaudella vielä voiton voittoa. Lauantain otteluista riippuen Sun Citylla saattaa olla ottelussa panoksena lohkovoitto, mutta häviämään hankolaisjoukkue ei varmasti missään tapauksessa lähde. Ottelu ECG:ta vastaan on Sun Citylle hyvä tilaisuus harjoittaa puolustustaan heittopainotteista hyökkäystä vastaan. Toisaalta ECG:lle kelpaisi vielä varmasti muutama onnistuminen ennen kauden päättymistä.

Kakkosdivisioonan Power Rankings ennen kuudetta kierrosta:

1 Royals (6-0) Kakkosdivisioonan ainoa puhtaan pelin joukkue on tässä vaiheessa kautta oletettavasti myös sarjan paras. Vaasassa kuitenkin tiedetään, että pudotuspeleissä joukkue ei kohtaa enää yhtään suupalaa.
2 Steelers (4-1) Hangon tappion myötä Steelers nousee lohkon kärkinimeksi tässä vaiheessa kautta. Jos joukkue ottaa voiton Lappeenrannasta, on se mielestämme lohkonsa paras joukkue, sanoo sarjatalukko mitä tahansa.
3 Sun City (4-1) Tiukka ottelu Rajaritareita vastaan osoitti Hangon haavoittuvuuden. Tällä viikolla joukkue palaa jälleen voittokantaan, ja saattaa hyvinkin voittaa koko lohkon. Erinomainen runkosarja nuorelta joukkueelta!
4 Rajaritarit (4-1) Upporikasta ja rutiköyhää pelaava lappeenrantalaisryhmä aloittaa pudotuspelit jo tänä viikonloppuna. Panokset eivät juuri voisi olla suuremmat!
5 Huskies (3-1) Huskies putoaa hiukkasen epävarman terveystilanteen vuoksi. Joukkueen pelinrakentaja on puolikuntoinen pudotuspelien lähestyessä. Saadaanko rivit kasaan playoffsseihin?
6 Wolverines II (3-2) Wolverines II on vaarassa jäädä pudotuspelien ulkopuolelle, vaikka joukkue on pelannut kaikilla mittareilla hyvän ja ehjän kauden. Lauantaina ratkeaa!
7 Bears (1-3) Alkukaudesta Royalsille kampoihin laittanut Bears ei vakuuttanut Oakmenia vastaan. Scorpionsia vastaan on mahdollista näyttää, että joukkue ansaitsee pudotuspelipaikan.
8 Bouncers (2-4) Mikkeli Bouncersin hyvä alkukausi valui lopulta hiekkaan muiden joukkueiden rynniessä ohi. Ensi kaudella pelit jatkunevat kolmosessa, jossa Bouncers tulee olemaan yksi mestarisuosikeista.
9 Panthers (1-4) Pudotuspelihaaveet ovat mennyttä, mutta Panthersilla on todellinen mahdollisuus pilata helsinkiläisten päivä voitolla.
10 Oakmen (2-3) Otteluiden luovuttaminen ei ole koskaan siististi cool, oli syy mikä tahansa. Toivotaan, että joukkue pystyy pelaamaan kunnialla runkosarjan loppuun.
11 East City Giants (0-5) Kauden viimeinen kotiottelu Sun Citya vastaan voi olla todellista heittopelin juhlaa. Toivottavasti myös kotijoukkueelle!
12 Scorpions (0-5) Vajaamiehinen Scorpions ei vain ymmärrä luovuttaa. Kovia sällejä.

Arviot

 • Steelers – Rajaritarit 1
 • Bears – Scorpions 1
 • Huskies – Oakmen 1
 • Wolverines II – Panthers 1
 • East City Giants – Sun City 2

Aika-avaruusylijatkumon häiriö aiheutti viime viikonloppuna erehdyksen Grid-O-Maticin täydelliseen ennustusalgoritmiin. Näin vain neljä viidestä ottelusta päättyi arpa-aparaatin ennakoimalla tavalla. Kokonaistilanne koko kauden osalta on silti varsin mellevä 25-5.

Lue myös

Kommentoi

 • Sun Cityn pelaajien keski-ikä ~30 v. joten lauseella ”Erinomainen runkosarja nuorelta joukkueelta!” ei luultavasti viitata siihen ? ;)

 • Muistuipa mieleen yhden vanhan jutun kommentit:

  https://www.gridiron.fi/blog/2013/02/09/bears-hakee-vauhtia-kakkosesta/

 • Kuten tuossa aiemmin siteerasin sääntökirjaa, niin ei Raision pelaamisella/pelaamattomuudella lauantaina oli merkitystä enää pudotuspelien kannalta.

  Sääntökohta III.B.4. Ottelun luovuttaminen:
  ”…Miesten II-divisioonassa ottelun/otteluita luovuttanutta joukkuetta ei huomioida
  pudotuspeleihin joukkueita määritettäessä.”

  Näin ollen siis lauantaina Skorpparit ja Karhut ratkovat keskinäisen paremmuutensa, eli jatkoonmenijän.

 • Jari Kärkkäinen: No joo, ehkä olisi pitänyt muotoilla toisin. Sanotaan vaikka nyt sitten että ”nykymuodossaan viime vuosina perustettu joukkue” :)) Vaikka mikäs ikä 30 nyt on…

 • ”No niin kakkonen…”: Hmmn, mutta tuonhan voi tulkita kahdella tapaa. Ei kai tuossa sanota yksiselitteisesti, että Oakmenin ottelut myös mitätöidään? Näin ollen jos Scorpions voittaa Bearsin, mutta Bears voittaa ensi viikonloppuna Huskiesin, menisi Bears (2-4) Scorpionsin (1-5) ohi?

 • Olen samaa mieltä, että ilmaisu on jätetty hieman epäselväksi ja tulkinnanvaraiseksi.

  Oikea ja vahvistettu tulkinta nyt kuitenkin on se, että tuo tarkoittaa sitä, että Oakmenin pelaamia otteluita ei huomioida playaripaikkoja määritettäessä ollenkaan.

 • Ei ole kyllä mennyt ihan putkeen tuo Vaasan lohko jos 1-5 rekordilla voi päästä pleijareihin :)

 • Tuossa yllä ”No niin kakkonen….” on oikeassa, tulkinta on vahvistettu II Divisioonajoukueille tällä viikolla.

 • AIka yksinkertaista matikkaa, jos kaksi joukkuetta kuudesta luovuttaa…

  Ja jos oikein nussitaan pilkkua, niin jatkoon mennään/voidaan mennä 1-4 rekordilla, ei 1-5. :)

 • Lista on varmaan kutakuinkin kohdallaan. Pleiareissa voi kuitenkin tulla vielä monta yllätystä:
  Steelersin tahti on ollut Hanko-tappion jälkeen murskaava, mutta on jotenkin jäänyt Vaasan ansaitun hehkutuksen varjoon. Vaasa-Kuopio olisi harvinaista herkkua kakkosessa. Kuopion ensi viikonlopun RR-matsi antaa siitä esimakua, sillä RR pelaa Vaasan kaltaista hyvin fyysistä ja hiottua juoksuhyökkäystä. Sekä Vaasalla että Kuopiolla on samat riskit: mitä tehdä jos koko kauden toiminut systeemi ei toimikaan? Molemmat ovat pysäytettävissä ja joku sen tekee molemmille näissä pleiareissa. Mitä silloin löytyy hihasta?
  Hanko on jo yllättänyt kaikki riittävästi voidakseen olla tyytyväinen kauteen. Kaikkea ei varmaankaan olla kuitenkaan vielä nähty. Puolustus on toiminut kaikenlaista vastaan erittäin hyvin ja myös RR:n perushyökkäys pysähtyi ratkaisun syntyessä kikoilla ja erikoistilanteissa. Hyökkäys sen sijaan on toiminut yrityksestä huolimatta puolivaloilla. Jostain syystä selvässä tappioasemassa sekin on alkanut rullata kuin unelma. Olisiko pudotuspeli samanlainen pakkorako?
  Hämeenlinna on epäilemättä kovatasoinen porukka, mutta mikä on terveystilanne? RR on kova vastus kenelle tahansa ja heitä vastaan ei ole kiva pelata puolikuntoisena. Ahmoja vastaan yllätysmomentti on heidän puolustuksessaan, joka varsinkin heittoja vastaan toimii yllättävän hyvin.
  Porista en osaa sanoa mitään, mutten yhtään hämmästyisi, vaikka perinteikkäästä joukkueesta kuoriutuisi pudotuspeleihin jotain uutta ja yllättävää. Jos taas Salo menisi jollain ihmeellä jatkoon, niin nostaisin kyllä hattua pelihuumorin säilyttämiselle.

 • http://www.sajl.fi/?x167512=1482690

  Jos nyt joku ei noita SAJL:n sivuja lue.

 • Kyllä on mennyt kakkonen jännittäväksi ja isoista panoksista pelataan kun mietitään ensi kauden uutta systeemiä.

  Itse liputtaisin tällä hetkellä Kuopion Steelersin puolesta. Ovat saaneet rauhassa Vaasan hehkutuksen lomassa kerätä energiaa pudotuspeleihin. Tässä vaiheessa kautta ja viimeisten pelien perusteella he lähtevätkin suosikkina kohti Rautamaljaa.

  Vaasan heittopeli on parantunut jatkuvasti kauden mittaan joten ei nyt jätetä ainoata tappiotonta joukkuetta täysin ilman mahdollisuuksia..varsinkaan jos pääsevät Rautamaljaan ja käärivät taas ennätysyleisön kentän laidalle.

  24.8 olemme viisaampia taas kauden verran..

 • Liiton sivuilta (tiiran linkistä):

  ”Muuten sarjataulukkoon asialla ei ole vaikutusta.”

  Eli kuinkas nyt sitten ensi vuoden sarjoihin pääsy? Asiallahan ei välttämättä ole vaikutusta, mutta on mahdollista, että Oakmen sijoittuisi kolmanneksi sarjataulukossa, jolloin olisi säilyttämässä paikkansa ”uudessa” kakkosessa. Vahvistusta tähän kellään?

 • Steelers kieltämättä nostaa osakkeitaan jatkuvasti. Ensi viikonlopun Ste-RR matsin jälkeen ollaan toki vielä paremmin nykytilanteesta selvillä.

  1. Vaasa. Vähintään hienoisena suosikkina loppukauteen. Tosin alkaa sielläkin rosterin kapeus hieman nostaa tummia pilviä taivaalle.
  2. Kuopio. Kunnes toisin todistetaan, haastaja Vaasalle. Erityisesti Vaasan kotietu painaa raskaana kupissa.
  3.-5. Hanko, Hämeenlinna ja Lappeenranta. Kaikilla omat kysymysmerkkinsä ja vahvuutensa. Kotietu voi olla iso juttu. Ja toisaalta, on mielestäni jopa todennäköistä, että RR ei edes mene jatkoon.
  6.-7. Wol II ja Pori. Näillä näkymin Porin suunta osoittaa alaspäin ja Wol II ylöspäin. Jätän molemmat kuitenkin tähän seuraavaan kastiin, koska uskon ylläolevan kolmikon olevan valmiimpia haastamaan (hyvänä päivänään) ykkösen ja kakkosen. Toisaalta Wol ja Bears voivat helposti puolestaan kyllä voittaa kenet tahansa ko. kolmikosta.

  Yksi asia on kuitenkin varma. Joku noista seitsemästä voittaa Rautamaljan. Kaaviota katsoessani väitän, että se on todennäköisesti Vaasa vs Kuopio matsin voittaja, tai yllättäjänä Hämeenlinna. Hangon voittoon Rautamaljassa en usko, vaikka voi sinne kyllä hyvin päästäkin.

 • HSC:n tilanne on vähän niin kuin Roosters 2012. Toisaalta näytti hyvältä, mutta vähän pyki välillä, eikä moni uskonut Vaahteramaljan voittoon. Jos ette muuten usko, niin katsokaa pelipaidan väriä:)

 • Arpamaticin kanssa samoilla linjoilla. Steelersin suunta on vahvasti ylöspäin ja ennakkosuosikin viitan asettaminen heidän harteilleen lienee oikeutettua.

  Royals on villi kortti ja todennäköisesti tuon välieräottelun voittaja nostelee kannua kk päästä..

 • Vastaus tuohon nimimerkin ”Naavaparta” tekemään kysymykseen. Luovuttanut joukkue ei voi olla 6 parhaan joukossa, koska ei ole päässyt pudostuspeleihin.

 • Miten pelit menee?

 • Steelers-RR 34-20 (0-20)

 • Steelers ilmeisesti menee suoraan välieriin tällä tuloksella vai?

 • Jos HSC voittaa ECG:n huomenna, menee HSC suoraan välieriin.

 • Ei mene, jos Hanko voittaa huomenna, mikä on todennäköistä.

 • Paljonko Scorpions hakkasi Porin?

 • Pori vei näemmä Scorpionsia aika kovalla kädellä. Eli ellei ECG vedä kaniinia hatusta sunnuntaina, Kuopio isännöi kahden viikon päästä Poria ja Huskies Wolverines II:sta.

  RR:n kausi ei teknisesti ottaen ole vielä ohi, sillä jos ECG voittaa Sun Cityn, lohkon järjestys on 1. STE 2. SC 3. RR. Onhan se tottakai aika epätodennäköistä…