Crocodilesin juoksupeli liikaa Indiansille

Tuomo Tomperi 21.7.2013 22:42 3 kommenttia

(3-3)

13

(3-3)

47
1 2 3 4  
0 6 7 0 13
6 13 13 15 47

21.07.2013 klo 18:00 Kuusankoski

Väkivahva Jocques Crawford teki viisi maalia Seinäjoki Crocodilesin rynniessä Kouvola Indiansin yli Kuusankoskella.

Kaksi ottelua peräjälkeen hävinnyt Crocodiles näytti nousijajoukkue Kouvola Indiansille kaapin paikan kierroksen URHOtv-ottelussa. Crocodiles nousi ensimmäisellä puoliajalla kolmen maalin johtoon eikä antanut Indiansin kuroa eroa kiinni puoliajan molemmin puolin tulleista maaleista huolimatta. Varsinkin Crocodilesin juoksupeli viisi maalia tehneen keskushyökkääjä Joccques Crawfordin johdolla oli myrkkyä isäntäjoukkue Indiansille. Crocodilesin hyökkäyksen linja sai aurattua vahvalle Crawfordille hyvin tilaa, eikä mies itsekään syyllistynyt viime sunnuntaina Roostersia vastaan nähtyihin virheisiin. Henri Kauhanen teki yllättäen liigadebyyttinsa Indiansin pelinrakentajana.

Crocodilesin puolustuksen hahmo oli sunnuntaina ehdottomasti jenkkivahvistus BJ Bell. Indiansin hyökkäyksen linjamies Lauri Tihula sai epäkiitollisen tehtävän koettaa blokata härkämäistä Belliä usein ilman apua. Indiansin käyttäessä keskushyökkääjää Tihulan apuna Bell saatiin paremmin kuriin, mutta yhdellä miehellä vahvaa amerikkalaista ei onnistuttu kunnolla pysäyttämään koko päivänä. Bellin 2,5 miinuksille iskemää taklausta sekä yksi blokattu lentopotku eivät kerro koko tarinaa miehen vaikutuksesta Kouvolan hyökkäyspeliin. Pelinrakentaja Kauhanen sai useaan kertaan keräillä luitaan kentän pinnasta Bellin rynniessä silmille.

Crocodilesin juoksu toimi Crawfordin johdolla tehokkaasti. Kun joukkue onnistui välttämään rangaistukset, eteenpäin tultiin hyvää vauhtia. Vierasjoukkueen heittopeli sen sijaan oli yhä alkukauden tapaan varsin mielenkiintoista seurattavaa. Rodney Brownin johtama heittopeli tarjoaa epäilemättä valtakunnan jännittävimmä show’n, sillä hänen asettuessaan heittämään mitä tahansa voi tapahtua. Brown esitti tuttuun tyyliinsä liukkaita liikkeitä karistaessaan Indians-puolustajia kintereiltään, mutta myös aivan uskomattomia ratkaisuja nähtiin. Ensimmäisellä puoliajalla Brown rollasi oikealle Indians-puolustajan pakottaessa pelinrakentajaa kohti sivurajaa. Brownilla oli runsaasti aikaa tehdä rauhallinen ja järkevä ratkaisu, mutta sen sijaan pelinrakentaja päätti roiskaista pallon juoksusta keskelle kenttää, josta Columbus Givensilla oli kenties uransa helpoin työ poimia marja talteen. Toisella puoliajalla Brown sortui liki vastaavaan äärimmäisen uhkarohkeaan ratkaisuun, mutta tällä kertaa pallo löysi Jocques Crawfordin ja tuloksena oli 26 jaardin touchdown.

Kauhaselta pääosin onnistunut debyytti

Kouvola Indians oli järjestänyt vierailleen melkoisen yllätyksen päättämällä peluuttaa nuorta Henri Kauhasta pelinrakentajana Columbus Givensin sijaan. Indians hyödynsi pelikutsuissaan Kauhasen vahvaa kättä hakemalla lyhyiden kuvioiden lisäksi myös pitkiä onnistumisia. Ennakkoluulottomasti pelannut Kauhanen teki ajoittain varsin kypsiä ratkaisuja eikä sortunut suuriin virheisiin ottelun loppupuolella tapahtunutta syötönkatkoa lukuunottamatta. Indians tyytyi pelikutsuissaan tarjoamaan Kauhaselle mahdollisimman helppoja lukuja, mikä varmasti auttoi pelinrakentajaa kauden ensimmäisessä startissaan. Tilastoihin merkittävät 66 heitettyä jaardia 23 yrityksellä eivät erityisesti mairittele, mutta on muistettava, ettei nyt laitahyökkääjäksi siirretty Columbus Gives saavuttanut sen parempaa viime viikolla Wolverinesia vastaan. Vaatimattomista lukemista huolimatta Kauhasen ottelu oli kokonaisuutena hyvä debyytti liigatasolla.

Wolverinesia vastaan loistanut Thomas Addison esitteli ilmiömäisiä kykyjään myös Crocodilesia vastaan. Indians ei saavuttanut juoksupelillä jatkuvaa menestystä kuin ajoittain, mutta Addison ehti silti nykäistä todella taidokkaasti muutaman pitkän siivun. Varsinkin miehen 59 jaardin touchdown vain sekunteja ennen puoliaikaa oli yksi tämän kauden komeimmista. Addison on uhka maalintekoon aina koskettaessaan palloon. Toisaalta usein lipevä pelimies saatiin taklattua myös maalilinjan tuntumaan.

Indiansilla oli oljenkortensa ottelun kolmannella neljänneksellä, kun Addisonin ja Vincent Pervisin juoksut toivat joukkueen hetkeksi maalin päähän vieraistaan. Joukkue sortui kuitenkin ahnehtimaan pelaten esimerkiksi neljännen yrityksen syvällä omalla pelialueellaan, vaikka pelattiin vasta kolmatta neljännestä ja Crocodiles oli vain 12 pisteen karkumatkalla. Indians joutui hankaliin kenttäasemiin myös myöhemmin ottelussa. Molemmilla kerroilla Crocodilesilla oli verrattain helppo työ hyödyntää hyvät kenttäasemat touchdownin arvoisesti. Näin ottelu käytännössä ratkesi, kun neljättä neljännestä oli pelaamatta yhdeksisen minuuttia. Indiansin olisi kenties kannattanut pelata hieman kärsivällisemmin ja katsoa, sortuisiko viime viikonloppuna oikein urakalla rypenyt vierasjoukkue nytkin ratkaiseviin virheisiin. Sen sijaan suurimpien virheiden tekijöinä kunnostautui kotijoukkue itse.

Crocodiles – backyard football?

Rodney Brown ojentaa pallon Jocques Crawfordille. Arkistokuva. Kuva: Samppa Toivonen

Komeasta voitosta huolimatta Crocodilesin hyökkäyspeliltä vaaditaan heittopelin osalta kauden edetessä jotain muuta, kuin mitä sunnuntaina nähtiin. Osa hyökkäyksen ongelmista johtuu luonnollisesti heittosuojauksesta, sillä varsin usein pelinrakentaja Brownin naamalla oli välittömästi häntä jahtaava puolustaja. On kuitenkin kylmä tosiasia, että pelinrakentaja Brown pelaa yksinkertaisesti aivan liian uhkarohkeaa peliä Vaahteraliigan tasoiseen sarjaan. Nopeat jalat päästävät Brownin usein pälkähästä, mutta karattuaan puolustajaltaan hän usein ahnehtii eikä pidä pallosta huolta. Brownista saa sellaisen vaikutelman, että mies ajattelee pystyvänsä muuttamaan minkä tahansa tilanteen isoksi peliksi joukkueelleen. Voi vain kuvitella, mitä mieltä valmentaja Charles Rifenbark on Brownin pihapeleihin kuuluvista ratkaisuista, joita ei varmasti ole piirretty pelisuunnitelmaan. Crocodilesin menestys tällä kaudella riippuu todella vahvasti siitä, pystyykö Brown jatkossa malttamaan mielensä ja ottamaan nöyrästi annetut jaardit silloin, kun siihen on syytä.

Indiansille toinen selvänumeroinen tappio aiheuttaa miettimisen aihetta runkosarjan lähestyessä ratkaisukierroksiaan. Antaako joukkue nuorelle Kauhaselle toisen tilaisuuden ahnasta TAFT-puolustusta vastaan viikon kuluttua? Pystyykö joukkue luomaan pelillistä identiteettiä hyökkäyksessä kauden loppua kohden? Toistaiseksi kauden 2013 Kouvola Indians on ollut varsin ailahtelevainen nippu, vaikka hienoja välähdyksiäkin on nähty runsaasti. Crocodiles-tappiosta huolimatta joukkueella on yhä mallikkaat mahdollisuudet selvitä sarjan pudotuspeleihin.

Katso myös