Royals ja Huskies kakkosen kärkiottelussa

Tuomo Tomperi 10.7.2013 18:47 5 kommenttia

(4-0)

(2-0)

13.07.2013 klo 15:00 Vaasa

Vain toinen ykköslohkon kärkijoukkueista jatkaa tappioitta lauantain jälkeen. Ratkeaako samalla myös lohkovoitto?

Heinäkuun yksi odotetuimmista kakkosdivisioonan otteluista pelataan lauantaina Vaasassa, kun lohkoaan puhtaalla pelillä johtava Royals saa vastaansa Huskiesin Hämeenlinnasta. Täksi kaudeksi uusiutunut Royals on aloittanut kautensa vahvasti, mutta kohtaa tulevassa ottelussa kenties kauden kovimman haasteensa. Nebraskan huippuyliopistossa pelaajana nimeä luoneen Seppo Evwarayen johtama kotijoukkue tietää, että panoksena ottelussa voi olla runkosarjan ykkössija.

Vierasjoukkue Hämeenlinna Huskies on kaudelle 2012 perustettu seura, joka on tällä kaudella ottanut aimo askeleen kohti kakkosdivisioonan kärkeä. Viime kaudella Huskiesin puolustus oli sen selkeä vahvuus, mutta hyökkäyksessä joukkue oli yksi sarjatason heikoimpia. Täksi kaudeksi joukkueen hyökkäys on noussut aivan uudelle tasolle kokeneen pelinrakentaja Niclas Carpelanin liityttyä joukkueeseen. Aikanaan pitkän uran East City Giantsissa ja Golden Spirit Demonsissa tehnyt Carpelan on tullut viime vuosina tunnetuksi useista joukkueista pääasiassa ykkösdivisioonatasolla. Kuopio Steelersin ykkösdivisioonan mestariksi kauden 2009 päätteeksi johdattanut pelimies on sittemmin ehtinyt edustaa myös Helsinki 69ersia ja Kouvola Indiansia.

Carpelanin mukana joukkueeseen ovat liittyneet myös miehelle tutut laitahyökkääjät Juhani Kähönen ja Jarno Uitto. Joukkue vahvistui talvikaudella myös pitkään Helsinki Wolverinesissa pelanneella Teemu Kuusistolla, joka palaa Royals-ottelussa joukkueen kokoonpanoon. Kokeneiden pelaajien vaikutus on näkynyt pelikentän lisäksi myös harjoituksissa. Carpelanin, Kuusiston ja kumppaneiden mukanaan tuoma tietotaito on ollut korvaamattoman tärkeää vasta perustetulle Huskiesille.

Tiedostamme, että Vaasa on tulevassa ottelussa valmiimpi ja ennakkosuosikki

Vahvistunut Huskies uskookin, että kova puolustus yhdistettynä tehokkaaseen heittohyökkäykseen voi hyvinkin riittää Royalsin kukistamiseen. Joukkuetta on kuitenkin alkukaudesta rasittanut varsin harva sarjaohjelma. Ennen lauantain ottelua joukkueella on tilillään vasta kaksi ottelua, kun Royals on ehtinyt pelata jo neljä. Erikoisuus johtuu Jyväskylä Piratesin yllättävästä sarjastaluopumisesta kauden alla. Huskiesin oli määrä pelata Piratesia vastaan ennen ja jälkeen juhannuksen. Pelinrakentaja Niclas Carpelan myöntää, ettei joukkueen valmistautuminen tulevaan kohtaamisen ole voinut olla paras mahdollinen.

– Totuushan on, että etenkin alkukaudesta matseja pelaamalla peli kehittyy ja me ollaan nyt vähän jäljessä siinä suhteessa, koska juhannuksen ympärillä oli vaikea järjestää laadukkaita treenejä. Tiedostamme, että Vaasa on tulevassa ottelussa valmiimpi ja ennakkosuosikki, mutta todellakin lähdetään täysillä voittamaan ottelua. Ei Vaasan voittaminen helppoa ole, mutta ei myöskään mahdoton tehtävä, Carpelan arvioi.

Royalsin pääpaino kehityksessä

Myös Royals on vahvistunut viime kaudesta useilla uusilla pelaajilla, mutta Huskiesin tapaisia nimimiehiä joukkueeseen on saapunut vain yksi, Thomas Ceken. Päävalmentaja Evwaraye on ollut tyytyväinen joukkueen menestykseen, mutta kertoo samalla, että joukkueen tavoitteena on kuitenkin ennen kaikkea jatkuva kehitys. Evwarayen mukaan on tärkeää, että etenkin nuorille ja uusille pelaajille tarjotaan mahdollisuus olla kauden lopussa selvästi kauden alkua parempia pelaajia. Erityisen tyytyväinen päävalmentaja on ollut hyökkäyksen linjan tasaisuuteen, mutta myös keskushyökkääjät keräävät kiitosta.

– Keskushyökkääjien tiesin olevan jo ennen kautta hyviä. Tom Suoste ja Joakim Jakobsson eivät ole tuottaneet pettymystä. Uskonkin heidän eri tyylien tukevan toisiaan täydellisesti. Puolustuksessa Juha-Matti Rajala on ollut tasaisin suorittaja. Olen myös nähnyt selkeää kasvua puolustuksen linjan pitkiltä miehiltä, Martti Kassilta ja Lauri Hannulalta. Myös pelinrakentaja Juuso Saikko on parantanut otteitaan mitä enemmän toistoja ja pelejä hän on saanut allensa, Evwaraye kertoo.

Hämeenlinnassa on kiinnitetty erityishuomiota etenkin puolustuksen linjan Thomas Cekeniin

Huskiesin Carpelan näkee, että avainasemassa joukkueen hyökkäyksen kannalta on saada heittopelin lisäksi myös juoksupeli kulkemaan. Hämeenlinnassa on kiinnitetty erityishuomiota etenkin puolustuksen linjan Thomas Cekeniin. Carpelan nostaa esille myös Royalsin takapuolustajat, jotka osallistuvat juoksupuolustukseen hanakkaasti. Huskies tulee todennäköisesti haastamaan isäntäjoukkueen tasapainoisella hyökkäyksellä. Royals sen sijaan luottaa pääosin vahvaan juoksuhyökkäykseen, jota tasapainotetaan heittopelillä vain ajoittain. Heittopelin rooli Royalsin hyökkäyksessä on pitää puolustukset varpaillaan sen suhteen, ettei niiden ole mahdollista panostaa pelkkään juoksupuolustukseen liikaa. Niclas Carpelan kehuu Royalsin esittämiä otteita hyökkäyksessä.

– Vaasan hyökkäys on yksinkertaista, mutta todella tehokkaan ja fyysisen näköistä, Carpelan arvioi.

– Jos Vaasa saa juoksun kulkemaan, niin päivästä tulee puolustukselle pitkä. Vaasan keskushyökkääjät ovat näyttäneet hyviltä. Etenkin #34 (Jakobsson) tuntuu olevan sähäkkä ja vahva kaveri. Meillä Huskiesissa on kyllä onneksi hyvä puolustus. Etenkin meidän nuoret takapuolustajat ovat todella todella kovaa tasoa.

Royalsin päävalmentaja Evwaraye ottaa todennäköisesti maininnan hyökkäyksen yksinkertaisuudesta kohteliaisuutena. Evwaraye on ajanut perusteista lähtevää old school -jenkkifutista, jonka pääpaino on suoritusvarmuudessa. Huskies-ottelun alla joukkue onkin keskittynyt perusasioiden harjoitteluun. Päävalmentaja uskoo, että hyvät perustekniikat johdattavat lajissa hyvin pitkälle. Huskies saa silti Evwarayelta hatunnoston.

– Tottakai tiedostamme mitä on panoksena ja kunnioitamme vastustajaa sekä heidän tekemistään erittäin paljon. Hämeenlinnan rosterissa on erittäin nimekkäitä pelaajia, jotka eivät ole eivätkä tule jäämään meiltä huomioimatta, Evwaraye toteaa.

Brändäyksellä uuteen nousuun

Photo(s) by Martin Smutov / @treiks

Tulevan lauantaina ottelu on Royalsille kauden toinen kotiottelu. Ensimmäinen n. 10 kilometria Vaasan keskustasta pelattu ottelu keräsi ilman merkittävää ennakkomainontaa yli 400 katsojaa. Lauantain ottelu pelataan Vaasan parhaalla nurmikentällä, Kaarlen kentällä. Kovan kädenväännön jälkeen saavutetttua mahdollisuutta järjestää ottelu keskeisellä paikalla ei aiota Vaasassa hukata. Royals on panostanut voimakkaasti ennakkomainontaan eri medioissa, jotta mahdollisimman moni löytäisi tiensä otteluun. Ottelun yhteydessä järjestetään myös Cheerleadereiden näytös ja muita oheistapahtumia. Monen vuoden tauon jälkeen Vaasassa tiedetään jälleen, että kaupungissa pelataan amerikkalaista jalkapalloa.

Markkinoinnin lisäksi Evwaraye tietää, että kehitys lähtee myös seuran sisältä. Pelaajien ja puuhamiesten määrän raju kasvattaminen on avainasemassa myös Vaasassa. Joukkueen tulevaisuuden eteen on tehty paljon työtä, vaikka seuralla ei vielä olekaan mainittavaa juniorityötä.

– Onneksemme lajimme on erittäin suotuisa jonkun muun lajin urheilupolun läpikäyneelle late starterille. Näitä henkilöitä etsin ja kutsun kokeilemaan lajia. Missään vaiheessa, meni sitten hyvin tai huonosti, ei pelaajarekrytointia saa lopettaa. Se päivä kun ajattelet että nyt on tarpeeksi, niin lähtee seura hiljalleen alamäkeen, Evwaraye toteaa.

Ottelu on Royalsille myös mahdollisuus näyttää, ettei amerikkalainen jalkapallo kuluta nurmikenttää liikaa. Vaasassa, kuten varmasti muissakin kaupungeissa, on ollut paljon spekulointia nurmipinnan soveltuvuudesta amerikkalaiseen jalkapalloon. Evwaraye uskoo itse, ettei nurmi mainittavasti ottelun aikana kulu.

– High Schoolissa harjoittelimme ja pelasimme samalla kentällä, eikä nurmen kunto ollut koskaan ongelma. En sitten tiedä onko Nebraskassa jotain ihme-nurmikkoa, joka kestää paremmin. Jos näin, niin miksi sitä ei sitten viljellä täällä, Evwaraye toteaa pilke silmäkulmassa.

Odotettavissa tasainen ja jännittävä kamppailu

Photo(s) by Martin Smutov / @treiks

Lauantaina Kaarlen kentällä kello 15 alkavassa ottelussa nähdään ennakko-odotusten perusteella kovatasoinen ja tiukka ottelu, jonka voittajalla on erinomaiset mahdollisuudet lohkon voittoon, ja siten suoraan välieräpaikkaan. Avainasemassa on, miten Niclas “Nesi” Carpelanin johdattama heittohyökkäys puree pääosin juoksuhyökkäyksiä tähän mennessä kohdanneeseen Royals-puolustukseen. Pystyykö Huskies pysäyttämään vaarallisen Thomas Cekenin? Hyökkäyksessä Royalsin on saatava juoksupeli toimimaan alkukauden malliin.

Photo(s) by Martin Smutov / @treiks

Kommentoi

  • Hienoa luettavaa! Hyvää duunia taas Gridironilta.

  • Hienoa duunia sekä gridiron, että kyseiset seurat. Erinomaista työtä lajin eteen. Todella vakuuttavaa kun 2-div jengit saa jo lähes puoli tuhatta katsojaa otteluihin!

  • On kyllä oikeen hieno otteluennakko! Moniko muiden lajien mediakanava tekee näin kattavia juttuja aladivarien peleistä? Jaa-a tuskin yksikään…
    Täs olis kyllä todella katsomisen arvoinen ottelu. Harmi vaan ku Vaasa on niin pirun kaukana kaikesta ;-). Scorpions-Huskies pelistä jäi mulle ainakin päällimäisenä mieleen Hämeenlinnalaisten asenne. Mikä oli jopa jotain todella hävettävää. Kaikenlaista tuli kuultua ennen peliä, pelin aikana ja pelin jälkeen. Ukoista paistoi ylimielisyys ja vastustajan kunnioitus loisti poissaolollaan valitettavan monen pelaajan kohdalla, ei onneksi kuitenkaan kaikkien. Siitä kielii jo aivan tolkuton rangaistusten määrä, mitkä monet napsahtivat epäurheilijamaisesta käyttäytymisestä, hölmöistä tuuletteluista paljon ennen maalia ja ties minkälaisesta suunsoitosta. Ja tämä kaikki vaikka heillä oli peli täysin hanskassa ja pallo eteni hienosti, eikä mitään hätää ollut. Toivottavasti ymmärtävät katsoa peiliin ja korjata asennettaan, koska muuten tulee Vaasasta tuliaisena vain mustelmia ja rökäletappio.

  • Royals – Huskies 30 – 20

    Maksaneita katsojia 801.

Leave a reply

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *