Mielenkiintoinen kierros kakkosessa

Gridiron Staff 5.7.2013 12:35 10 kommenttia

Tänään yhden ottelun voimin käynnistyvä kakkosdivisioonan kierros pelataan muilta osin sunnuntaina.

Täysi viiden ottelun kierros tarjoaa II-divisioonan ystäville jälleen paljon jännitettävää. Ykköslohkossa haastajat kohtaavat lohkon suosikit. Kaikki kolme otteluaan hävinnyt Salo Scorpions (0-3) isännöi Hämeenlinna Huskiesia (1-0), joka ei ole pelannut sitten sarjan avauskierroksen neljä viikkoa sitten. Erikoinen ero ottelumäärissä johtuu pitkälti Jyväskylä Piratesin luopumisesta sarjasta juuri ennen kauden alkua. Lohkon toisessa ottelussa lohkon ykkössuosikki Royals (3-0) kohtaa kaksi voittoa Scorpionsista ottaneen Raisio Oakmenin (2-0).

Jännittävässä kakkoslohkossa pelataan kolme ottelua sunnuntaina. Piristymisen merkkejä osoittanut Wolverines II (1-1) kohtaa lohkoa puhtaalla pelillä johtavan Rajaritarit (2-0) Lappeenrannasta. Tappioton Hanko Sun City (2-0) isännöi Päijä-Häme Panthersia (0-3) Rukki Areenalla. Kakkosen viikonlopun päättää Kuopio Steelersin (2-1) ja Mikkeli Bouncersin (2-1) välinen erittäin odotettu kamppailu Savon herruudesta. Ottelun voittajajoukkueelle voidaan alkaa pikkuhiljaa leimaamaan playoff-passeja.

Ykköslohkon suosikit selvillä?

Avausottelussaan Pori Bearsin 14-10 kukistanut Hämeenlinna Huskies avaa kautensa tietyllä tapaa toistamiseen sunnuntaina. Kesäkuu oli otteluiden suhteen hiljaista aikaa, mutta nyt joukkue pelaa joka viikonloppu elokuulle asti. Vapaita viikonloppuja Huskiesille ei ole enää tällä kaudella tiedossa, sillä sarjan pudotuspelit alkavat välittömästi runkosarjan jälkeen.

Onko Huskies valmis haastamaan Royalsin viikon kuluttua?

Tänä iltana kello 19 pelattavassa ottelussa Huskies matkustaa Saloon Scorpionsin vieraaksi. Scorpions on aloittanut kauden kehnosti kolmella tappiolla. Pelinrakentaja Niclas Carpelanin johtama Huskies-hyökkäys tulee haastamaan Scorpions-puolustuksen niin heittäen kuin juostenkin. Oakmen-ottelussa nähtyjä ohitaklauksia ei Huskiesiakaan vastaan ole varaa tehdä, mikäli Scorpions haluaa pysytellä mukana ottelussa. Illan ottelun perusteella voidaan jo osittain arvioida sitä, onko Huskies todella valmis haastamaan Wasa Royalsin lohkon kärkikamppailuissa ensi viikon lauantaina.

Ykköslohkon toinen ottelu pelataan Raisiossa sunnuntaina kello 16, kun tappioitta toistaiseksi esiintyneet Oakmen ja Royals iskevät päitä yhteen. Ennakkoon ottelusta on helppo odottaa Royalsin tuntuvaa voittoa, sillä joukkue päihitti avauskierroksella joukkueiden yhteisen vastustajan Scorpionsin peräti 79-0. Oakmenilla on toki alla kaksi voittoa Scorpionsista, mutta kahden ottelun yhteismaaliero on vain 24-7. Mikäli Oakmen ei intoudu taistelemaan aivan toisella tasolla, on Royalsin rutiini raisiolaisille yksinkertaisesti liikaa. Nuorelle Oakmenille ottelu on kuitenkin erinomainen mittatikku tulevaisuutta ajatellen. Jos joukkue pystyy taistelemaan uskottavasti Seppo Evwarayen valmentamaa vahvaa Royalsia vastaan, luo se uskoa tulevaisuutta ajatellen.

Kakkoslohkon pudotuspelipaikat jo pelissä?

Kuva: Jari TurunenSunnuntaina kello 13 Velodromilla pelattava Wolverines II:n ja Rajaritarien välinen ottelu saattaa osoittautua varsin ratkaisevaksi loppukaudesta. Rajaritarit johtavat tällä hetkellä sarjaa, mutta toisaalta joukkueella on alla kaksi peliä lohkon kahta heikointa joukkuetta vastaan. Takaisin kokoonpanoon palannut pelinrakentaja Miro Aarrevuo tuo Etelä-Karjalan miehille lisäpontta hyökkäykseen. Toisaalta Mikko Moilasen johtama Wolverines II-hyökkäys osoitti East City Giantsia vastaan piristymisen merkkejä vieden ottelun 6-31.

Wolverines II:n juoksupuolustus on tunnettu aiemmilta vuosilta varsin tehokkaana, eikä tämä vuosi liene poikkeus. Lappeenrannan paras mahdollisuus voittoon syntyneekin ilmateitse. Jää nähtäväksi, pystyykö Aarrevuon heittohyökkäys haastamaan Wolverines II:n takakentän, joka poimi Niko Brecbackan ECG:ta vastaan kolme syötönkatkoa. Rajaritarien onneksi joukkueen juoksupuolustus on myös ollut rautaa kauden aiemmissa otteluissa. Jos Wolverines II pakotetaan heittämään palloa, saattaa vierasjoukkue olla vahvoilla.

Tässä vaiheessa kautta näyttää vahvasti siltä, että neljällä voitolla ja kahdella tappiolla selviää pudotuspeleihin lohkosta 2. Wolverines II:lle tappio sunnuntaina tietäisi sitä, että joukkueen virhemarginaali loppukautta ajatellen kutistuisi nollaan. Joukkue laittaakin epäilemättä kaiken peliin näyttääkseen, että nuori Rajaritarit saa odotella vielä vuoden verran ennen kuin pudotuspelit kutsuvat. Lappeenrannan tilanne on siitä kimurantti, että hyvästä alkukaudesta huolimatta joukkueen loppukauden sarjaohjelma on erittäin haastava. Joukkue kohtaa Wolverines II:n jälkeen vielä kaikki lohkon muut kärkijoukkueet. Tätä pohjaa vasten tappioon Helsingissä ei välttämättä lainkaan ole varaa.

Erittäin vahvasti kahdella voitolla kautensa aloittanut Hanko Sun City on tietyllä tapaa päinvastaisessa tilanteessa lappeenrantalaisiin verrattuna. Kaksi voittoa ovat tulleet Kuopio Steelersia ja Mikkeli Bouncersia vastaan. Savolaisjoukkueet tiedetään vahvoiksi, joten Sun Cityn osakkeet ovat tällä hetkellä korkealla. Ottelu Päijät-Häme Panthersia vastaan ei pitäisi tuottaa Sun Citylle minkäänlaisia ongelmia.

– Panthers ei ole läheskään niin huono joukkue kuin esim. tulos Steelersejä vastaan voisi ymmärtää. Steelersejä vastaan he lähtivät rohkeasti heittämään ja se kostautui isoina virheinä josta Steelers pääsi rokottamaan, Sun Cityn valmentaja Kari Ketonen kommentoi seuran sivuilla.

Panthersin ongelmana tällä kaudella on ollut pitkälti joukkueen omat virheet molemmin puolin palloa. Vanhan sanonnan mukaan suurin osa otteluista ratkeaa siihen, että hävinnyt joukkue kukistaa itse itsensä. Sanonta pätee alkukauden Panthersiin enemmän kuin hyvin. Lukuisat rähmäykset ja muut suuret virheet hyökkäyksessä eivät anna joukkueelle mahdollisuutta taistella otteluiden voitosta. Amerikkalainen jalkapallo on kuitenkin siitä raaka peli, että tietynlaisten virheiden merkitys voi olla jopa kohtuuttoman suuri. Nuori Panthers onkin oppinut alkukaudesta sen, että avain parempaan peliin riippuu pitkälle omasta pelistä, ei niinkään kohdattavasta vastustajasta.

Pelissä muutakin kuin maakunnan mestaruus

Andy Bezaire. Kuva: Jari Turunen
Kello 15 Väinölänniemellä Kuopiossa pelattava ”Savon mestaruusottelu” asettaa vastaansa kaksi ennakkoon tasaväkistä joukkuetta. Steelers on saanut pelinsä rullaamaan avausottelun haparoinnin jälkeen, ja pitäisi mielellään pisteet Kuopiossa. Steelersin loppukauden sarjaohjelma vaikuttaa siltä, että jos voitto sunnuntaina tulee, on joukkue todella hyvissä asemissa pudotuspelejä ajatellen. Joukkue luottaa uuden valmentajan Andy Bezairen optiohyökkäykseen. Optio on kuitenkin joukkueelle tuttua jo aiemmilta vuosilta. Bezaire uskoo, että sunnuntainkin ottelu ratkeaa perusasioihin.

– Hyvät ensiaskeleet, pysyminen matalalla, blokkaaminen ja taklaaminen ovat avainasemassa. Olemme pyrkineet suoraviivaistamaan joitain asioita avausottelusta, jotta pelaajat pystyvät pelaamaan hieman nopeammin ja ajattelemaan vähemmän. Ehkä se on auttanut meitä parantamaan peliämme hieman avausottelusta (Hankoa vastaan).

Kakkosdivisioonan taso miellyttää liigatasollakin valmentanutta Bezairea.

– Pelaajilla on luja intohimo peliin ja halu tulle paremmiksi. Divisioonatasolla ei ole väliä. Suomalainen jenkkifutis on nousussa, ja mielestäni se näkyy parhaiten kakkosdivisioonatasolla. Kaikki joukkueet joita vastaan olemme pelanneet tällä kaudella, ovat parantaneet ottelufilmin perusteella otteitaan viime vuodesta. Juuri tällainen kilpailu on hienoa ja tekee kaikista joukkueista parempia.

Nyt ensimmäistä kertaa virallisessa sarjaottelussa kohtaavat Bouncers ja Steelers pääsevät selvittämään, kumpi joukkueista on parantanut viime kaudesta enemmän.

Kakkosdivisioonan Power Rankings ennen neljättä kierrosta:

1 Royals (3-0) Royals jatkoi vakuuttavaa menoaan päihittämällä Bearsin jo toistamiseen. Tasoero joukkueiden välillä ei ole järin suuri, mutta Royals on vienyt pidemmän korren nyt jo kaksi kertaa. Tämän viikon ottelu lienee joukkueelle suupala.
2 Sun City (2-0) Sun City nousee ranking-kakkoseksi vaikuttavan Bouncers-voiton jälkeen. Kovilla peleillä kautensa aloittanut hankolaisryhmä näyttää tällä hetkellä purjehtivan kohti lohkovoittoa. Virheisiin sortuva Panthers tuskin pystyy haastamaan isäntiään voitosta sunnuntaina.
3 Rajaritarit (2-0) Sun Cityn loistavien esitysten vuoksi sijaa heikommaksi putoava Rajaritarit lähtee selvittämään tasonsa toden teolla Helsinkiin. Voitto Wolverines II:sta on liki pakko ottaa, mikäli joukkue mielii jatkopeleihin.
4 Huskies (1-0) Tänään perjantaina kauden toisen ottelunsa pelaava Huskies on ainoa joukkue, joka voi haastaa Royalsin ykköslohkon voitosta. Miten käy tänään?
5 Steelers (2-1) Vakuuttavan voiton Panthersista napannut Steelers joutuu tänä viikonloppuna astetta kovempaan testiin. Jos voitto tulee, nousee Steelers ehdottomasti lohkon ykköshaastajan paikalle.
6 Bouncers (2-1) Bouncers lähtee kamppailemaan Savon mestaruudesta hyvistä asetelmista, mutta tappioon ei silti liene juuri varaa. Saako hyökkäys vihdoin peliään kulkemaan?
7 Bears (0-3) Kolmen tappion Bears on helppo sijoittaa näinkin korkealle, sillä joukkueen alkukausi on ollut erittäin vaativa. Pudotuspelit näyttävät edelleen varsin todennäköisiltä.
8 Wolverines II (1-1) Hienon voiton ECG:sta ottanut Wolverines II tekisi mieli nostaa korkeammallekin. Voitto Rajaritareista, ja näin tapahtuu.
9 Oakmen (2-0) Oakmenin alkukausi on ollut periaatteessa tahraton, mutta toisaalta vastus ei ole ollut kaikkein haastavin. Royals-ottelu näyttää joukkueen todellisen tason.
10 East City Giants (0-3) Kolmen tappion jälkeen ECG:n pudotuspelihaaveet voidaan käytännössä haudata. Playoff-juna on jo ehkä mennyt, mutta joukkueella riittää silti motivaatiota kehittää peliään loppukaudesta.
11 Panthers (0-3) Panthersin valmistautuminen kauteen ei ehkä kuitenkaan ollut sillä tasolla, mitä menestyminen kakkosdivisioonatasolla vaatii. Uusi pelisysteemi vaatii vielä sisäänajoa, jotta pelaajat oppivat toimimaan menestyksekkäästi. Sunnuntaina joukkueella on jälleen mahdollisuus parantaa peliään.
12 Scorpions (0-3) Viime kaudella sisukkaasti pelannut Scorpions ei ole säväyttänyt tällä kaudella. Tulevaisuutta ajatellen nyt on tärkeää pitää pakka kasassa.

Arviot

 • Scorpions – Huskies 2
 • Oakmen – Royals 2
 • Steelers – Bouncers 1
 • Wolverines II – Rajaritarit 2
 • Sun City – Panthers 1

Arviot ovat toistaiseksi pitäneet kutinsa 12-3.

Lue myös

Kommentoi

 • Hups, missasin linkkilistasta ton wolvojen ennakon :)

 • Sen verran korjaan, että jos Huskies voittaa 1 lohkon niin saa yhden vapaa viikonlopun ennen välieriä. Kiitos hyvistä, kattavista jutuista myös II-divarista.

 • Wolverines – Rajaritarit ennakkoasetelmat Ritareiden näkökulmasta : http://www.rajaritarit.com/page.php?id=1&article_id=155

 • Täytyy todeta, että teette täällä Gridironissa upeaa työtä! Aivan mahtavia tällaiset power rankingit.

 • Salo-Hämeenlinna 3-31 puoliajalla.

 • Samaa mieltä sun kaa bast!!! Kiitos gridiron

 • Aikamoista pullistelua RR:n ennakossa :)

 • Loistava ennakko RR! Ameriikan makuinen. Meikä tykkää.
  Onhan se vaikeeta olla nöyrä, kun on niin …tanan hyvä!

 • Wolverines II – Rajaritarit 12-9 (6-3)