Helsingin paikallisottelussa paljon pelissä

jefumaster 13.6.2013 14:32 Ei kommentteja

(0-2)

(0-2)

15.06.2013 klo 18:00 Helsinki

Lauantaina Velodromille marssii kaksi nollakerholaista Wolverinesin ja 69ersin kohdatessa toisensa ensi kertaa liigatasolla. Vain toinen joukkueista viettää juhannuksensa voittajana.

EFL-sarjaan osallistunut Helsinki Wolverines on aloittanut kautensa kaikkien odotusten vastaisesti kahdella tappiolla. Joukkueen hyökkäyspeli tuntuu oleva umpisolmussa ja kovatasoinen puolustus on hörpännyt kummallisia maaleja väärillä hetkillä taakseen. Lauantaina joukkue on eräällä tavalla pakkovoiton edessä. Jos Juhannustauolle lähdetään nollakerhon ainoana jäsenenä, on nousu liigan ratkaisupeleihin ehkä liian vaikea tavoite.

Sarjanousija 69ersilla on vaahteraliigassa yksinomaan voitettavaa. Historiansa ensimmäistä liigakauttaan pelaavat mustapaidat ovat lähteneet sarjaan ennakkoluulottomasti, mutta voittotili on edelleen avaamatta. Peräti viiden amerikkalaistaustaisen pelaajan käyttäminen pelisuunnitelmassa aiheuttaa päänvaivaa kenen tahansa vastustajan valmennustiimille.

Wolverinesin hyökkäysvoima on ollut vain varjo viimevuotisesta. Kahdessa pelatussa ottelussaan ahmahyökkääjät ovat onnistuneet etenemään kentällä ainoastaan 422 jaardia. Lukema on lähellä joukkueen edellisen kauden yhden ottelun keskimääräistä etenemismäärää. Ero on suuri ja se näkyy joukkueen maalitillissä sekä pistesarakkeessa. Wolverines on menettänyt otteensa peliin erityisesti otteluiden toisella puoliajalla. Kahden pelatun liigaottelun toisen puoliajan maalimerkinnät menevät vastustajille (Roosters ja Taft) murskaavasti 54-2.

Miksi yksi liian ennakkosuosikeista on epäonnistunut avauksessaan? Syitä löytyy varmasti useita. Hyökkäyslinjan takaa ei ole kuluvalla kaudella löytynyt tehokasta juoksupelotetta ja suurin heittouhka on poissa, koska joukkueen rosterissa ei ole aiemman kauden tapaista dominoivaa TE-paikan pelaajaa. Joukkueen tärkein syömähammas Stephen Stokes ei ole silmin nähden pelikuntoinen ja muutkin joukkueen amerikkalaiset ovat käyneet sivurajalla paikattavana. Päävalmentaja Mark Garzalla sekä hyökkäyksen koordinaattori Randy Blockilla on paljon tehtävää joukkueen suunnan muuttamiseksi. Garza kertookin, että lauantain ottelussa nähdään joitain muutoksia maanantain miehitykseen verrattuna. Ottelun merkitystä hän pitää yhtä tärkeänä kuin muitakin sarjan otteluita. Lääkkeeksi Garza tarjoaa yhtä sanaa: Execution.

– The cure is execution. It takes a true person of character to stand up and accept responsibility instead of pointing the finger at someone else and making excuses. That´s a real champion. We have a responsibility as a team to do our best with honor and integrity.

Lue tästä mihin kokoonpanomuutoksiin Garza lausunnossaan viittasi!

Hyökkäyksen tehottomuuden lisäksi Wolvojen haasteena on ollut heittohyökkäyksen puolustaminen. Gold Diggers, Roosters sekä Taft ovat ratkaisseet ottelut nimenomaan Wolverinesin takakenttää polttamalla. Lauantaina vastaan asettuu paikallisvastustaja, jonka hyökkäys on tähän mennessä painottunut vahvaan juoksupeliin.

Kaikki paineet kotijoukkueella

Kuva: Tero Kaiponen

Helsinki 69ers lähtee lauantain otteluun paineettomassa tilassa. Alkuperäiskaavailuissa kukaan ei ole antanut eikä edelleenkään anne heille menestymisen mahdollisuuksia Wolverinesia vastaan. Joukkue pääsee nauttimaan Vaahteraliigassa pelaamisesta täysin palkein ja omaa ehdottomasti yllättäjälle ominaista potentiaalia velodromilla. Sixtarien pelisuunnitelmassa joukkueen jokaisella amerikkalaistaustaisella pelaajalla on oma roolinsa rotaatiossa.

Kahdessa ensimmäisessä ottelussa eniten jaardeja ovat keränneet Charles McCrea ja Terrell Jackson, mutta myös Donavan Williams ja Marquette Floyd ovat kantaneet palloa tehokkaasti. Menestyäkseen ottelussa pelinrakentaja Jason Thomasin on kuitenkin laitettava pallo lentoon. 69ers on heittänyt pallon ilmaan kahdessa ottelussa 42 kertaa. Heitoista 14 on päätynyt omien laiturien hyppysiin ja neljä vastustajan haltuun. ”Maailman vanhimmalla” hyökkäyksen linjalla on suuri rooli Wolvojen aggressiivisen frontin pysäyttämisessä ja heittoajan antamisessa pelinrakentajalleen. Erityisesti Ahmojen Victor Sarvi oli Tikkurilassa Taftin linjamiehille usein liian vahva pideltäväksi.

Sixtarien puolustuksen ykkösmiehenä on alkukaudella taklannut Floyd. Joukkueen säkityksistä on toistaiseksi vastannut unkarilainen Daniel Stadler sekä brittilinjamies James Perrineault. Vikkeläjalkaista Wolverines-pelinrakentajaa, Cedric Johnsonia on vaikea säkittää, mutta riittävästi paineistettuna amerikkalaisen heittää välillä vaarallisen näköisiä kaaripalloja takakentälle tavoiteltaviksi. Toistaiseksi mustapaitaiset helsinkiläiset eivät ole onnistuneet syötönkatkoissa liigauransa aikana.

Lauantain liigakamppailu on sarjataulukon näkökulmasta äärimmäisen mielenkiintoinen. Perinteisesti nollakerholaisten kohtaamista kutsutaan jumbo-finaaliksi ja tässäkin tapauksessa lopputuloksen merkitys on suuri kummallekin joukkueelle. Joukkueiden rostereiden terveystilanteesta ei ole aiempien kausien lailla tihkunut faktatietoa julkisuuteen ennen ottelua. Erityisesti TV-otteluissa, jotka ovat samalla Veikkauksen pelikohteina, tieto on kriittisen tärkeää ainakin rahapelejä pelaavan katsojan näkökulmasta. Listan esillä pitäminen pitäisi olla nykyistä yleisempää myös muissa liigakamppailuissa. Tässä asiassa lajikulttuuria on reivattu pikkuisen taaksepäin.

Vaahteraliigan 3. kierroksen ottelu Helsinki Wolverines- Helsinki 69ers pelataan lauantaina 15.6. Käpylän Velodromilla klo 18.00. Joissin lähteissä on virheellisesti kerrottu ottelun alkavan aiemmin.

Avatar

jefumaster

Yli kolmekymmentä vuotta suomalaisen jenkkifutiksen äärellä, sisällä ja ulkona, sisäpiirissä ja oppositiossa, kentällä, laidalla ja raitapaidassa. Tuolla perspektiivillä tarkastelen kotimaisen jenkkifutiksen ilmiöitä.

Muita kirjoituksia samalta kirjoittajalta:

Kommentoi

Leave a reply

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *