Hallitseva mestari kohtaa Jaguaarit

Tuomo Tomperi 7.6.2013 11:55 Ei kommentteja

(1-0)

(0-1)

09.06.2013 klo 14:00 Helsinki

Roostersin kauden viidennessä ottelussa vastaan asettuu toistaiseksi ainoan ottelunsa hävinnyt Jyväskylän Jaguaarit.

Joukkueet kohtasivat viime vuonna kertaalleen Roostersin voittaessa selkeästi 44-6. Roostersin Robert Johnson oli vastuussa neljästä touchdownista ja siirtyikin vaihtopenkille ottelun kolmannella neljänneksellä joukkueen johtaessa 44-0. Viime vuoteen verrattuna Jaguaarien hyökkäyspeli on oletettavasti piristynyt, mutta puolustuksella tulee edelleen olemaan täysi työ pysäyttää Johnsonin operoima heittokone, jonka vaarallisimpina vastaanottajina nähdään Ilkka Laitinen, Markus Lievonen ja Jaguaareille kaudelta 2008 tuttu Rocky Ciasulli. Jaguaarien hyökkäyksen kapellimestari Evan Mozzochi tietää, että häneltä kaivataan sunnuntaina paljon enemmän kuin avausottelussa Indiansia vastaan nähtin. Roostersin etuna on myös parempi pelituntuma – onhan joukkue pelannut avausottelunsa lisäksi myös kolme EFL-ottelua.

Jaguaarit pyrkivät hidastamaan Roostersin menoa 3-3-stackiin perustuvalla puolustuksellaan. Joukkue marssittaa kentälle kolme puolustuksen linjamiestä, joiden takana on kolmen tukimiehen ryhmä. Jäljelle jäävää viittä pelaajaa joukkue voi käyttää erittäin monipuolisesti haluamallaan tavalla. Jaguaareilta odotetaankin puolustuksessa vaihtelevia muodostelmia, joita joukkue saattaa vielä muuttaa juuri ennen pelin käynnistymistä. Jaguaaripuolustuksessa paine voi tulla monesta eri suunnasta. Kysymys kuuluukin, ehtiikö jyväskyläläisjoukkue Roosters-pelinrakentaja Johnsonin iholle ennen kuin pallo on jo lähtenyt hänen käsistään.

Jaguaarien on löydettävä puolustuspelissään oikea tasapaino

Roostersin nopea heittopeli pystyy rokottamaan liian aggressiivisesti pelaavaa puolustusta, joten Jaguaarien on löydettävä puolustuspelissään oikea tasapaino. Avainasemaan nousee se, pystyvätkö Jaguaarit todella aiheuttamaan Johnsonille kiirettä heittopelissä. Jos Roosters joutuu kunnioittamaan vieraidensa puolustuksen painetta, voi se avata Jaguaareille mahdollisuuden hidastaa mestarijoukkueen menoa merkittävästi. Mikäli Johnsonilla on kuitenkin jatkuvasti aikaa, hän löytää varmasti vapaan laitahyökkääjän kovalla prosentilla. Johnson on voinut harjoitella joukkueen kanssa koko talven, joten ajoitukset ovat kohdallaan. Samaa mieltä on myös päävalmentaja Juha Hakala.

– Se on valtava etu. Hyökkäyksemme elää ja kuolee heittopelin mukana, Hakala kertoo SAJL:n haastattelussa.

Jaguaaripuolustukselle äärimmäisen tärkeää on tietenkin myös se, mitä joukkueen hyökkäys onnistuu Velodromilla tekemään. Avausottelussa ei Jaguaareille ominaista Fly-Sweep -hyökkäystä nähty, vaan joukkue pyrki juoksemaan palloa perinteisemmin. Roostersia vastaan tilanne voi kuitenkin hyvinkin olla aivan toinen. Hyökkäyksen koordinaattori Duke Iversonilla on epäilemättä ässä jos toinenkin hihassaan Roostersia vastaan.

Jyväskylän menestyskaudella 2008 laitahyökkääjä Ciasulli piti puolustuksia pilkkanaan tehden 12:ssa ottelussa käsittämättömät 29 touchdownia. Sittemmin lukemia on hätyytellyt vain kauden 2011 Rajaritarien Anthony Squillini, joka onnistui kymmenessä pelissä myös yli 20 kertaa. Ciasulli odottaa joukkueiden kohtaamista, mutta myöntää samalla, ettei viiden vuoden takaisesta joukkueesta Jyväskylässä ole välttämättä montaakaan pelaajaa jäljellä. Ciasullille Jaguaarien kohtaaminen on kuitenkin varmasti merkkitapaus, ja mies haluaa ehdottomasti tehdä pahojaan entistä joukkuetta vastaan. Ciasulli ei ole ensimmäinen Jyväskylästä Roostersiin siirtynyt amerikkalaisvahvistus, sillä samaisen kauden 2008 pelinrakentaja Ryan Rufener nähtiin myös myöhemmin punapaidassa.

Jatkaako Roosters siitä mihin avauskierroksella jäi, vai pystyvätkö Jaguaarit todella haastamaan mestarit? Se selviää Käpylän Velodromilla sunnuntaina klo 14 pelattavassa ottelussa.

Lue myös

Kommentoi

Leave a reply

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *