Kakkoslohkossa joka peli merkitsee

Gridiron Staff 5.6.2013 16:15 23 kommenttia

Seitsemällä joukkueella pelattava II-divisioonan lohko 2 pelataan yksinkertaisena sarjana, joten virheisiin ei joukkueilla ole juuri varaa.

Alunperin kolmellatoista joukkueella pelattavaksi suunniteltu kakkosdivari jakautuu tänä vuonna kahteen lohkoon. Jyväskylä Piratesin luopuminen sarjasta aiemmin tänään johti siihen, että lohko 1 pelataan viidellä joukkueella. Koska ottelupäivämääriä on jo myöhäistä muuttaa, lohkossa 2 jatkaa suunnittelut seitsemän seuraa, jotka kohtaavat kaikki toisensa vain kerran.

Ennalta lohko 2 on kakkosdivisioonan lohkoista se tasaisempi. Koko sarjan kolmesta suurimmasta ennakkosuosikista vain yksi pelaa kakkoslohkossa, mutta toisaalta laadukkaita joukkueita on tasaisempi rintama. Lohkon kärkipaikalle näin ennen kautta nostamme viime vuonna kakkosen välieriin selvinneen Kuopio Steelersin, joka jatkanee tänäkin vuonna taistelua sarjan voitosta. Aivan Steelersin kintereillä hengittää kuitenkin nälkäinen haastajalauma, jonka jäsenistä joku voidaan hyvinkin nähdä kauden päätteeksi sarjan finaaliottelussa, Rautamaljassa.

Steelersin lisäksi kakkosdivisioonan pudotuspeleissä esiintyi viime kaudella lohkon joukkueista Mikkeli Bouncers ja Helsinki Wolverines II. Unohtaa ei sovi myöskään ykkösessä viime kaudella pelannut Helsinki East City Giantsia. Pudotuspelien ulkopuolelta tulevat nousujohteiset haastajat Lappeenrannan Rajaritarit, Hanko Sun City sekä uuden päävalmentajan opeilla talven harjoitellut Päijät-Häme Panthers.

Nuori Steelers matkalla ykköseen?

Kuopio Steelers voitti I-divisioonan 2009, mutta on sen jälkeen poukkoillut ykkösen ja kakkosen väliä. Joukkueessa on ollut käynnissä voimakas nuorennusleikkaus, jonka tulokset alkavat jo näkyä. Nykypäivän Steelers on nuori ja kurinalainen joukkue, jolla on lähivuosina kaikki edellytykset nousta jälleen I-divisioonaan. Toisiko tämä vuosi II-divisioonan voiton?

Joukkueen ennakossa kerrotaan, että joukkueen valmistautuminen kauteen on sujunut harjoitusotteluiden puutteesta huolimatta hyvin. Joukkue pyrki jo viime kaudella antamaan nuorelle pelinrakentajalla Jukka Pietikäiselle vastuuta, ja sama meno jatkuu myös tänä vuonna. Pietikäinen aloittaa lauantaina Sun Citya vastaan. Steelersilla on rosterissaan myös kokenut Mikko Soininen. Muita avainpelaajia ovat esimerkiksi nopea linjamies Lauri Silén sekä Yhdysvalloissa pelitaitojaan kehittänyt Esa Pietikäinen. Nopea keskushyökkääjä Altti Kuronen ei kuitenkaan saamiemme tietojen mukaan tänä vuonna pelaa.

Steelers jatkaa tänä vuonna todennäköisesti samalla pelitavalla kuin aikaisemminkin, mutta nyt vuotta kokeneempana. Viime vuonna taival katkesi kovakuntoiseen Saintsiin välierissä. Tänä vuonna Steelersiltä odotetaan vähintään samaa.

Jenkkifutis kasvussa Mikkelissä

Lohkon kakkossuosikiksi nostamme jo viime vuonna laadukasta peliä esittäneen Mikkeli Bouncersin. Bouncers on muutamassa vuodessa nostanut tasoaan ja myös näkyvyyttään Mikkelissä melkoisesti. Joukkue pelaa perinteistä, fyysistä jalkapalloa. Viime kaudella kahdeksasta ottelusta otettiin viisi voittoa, jolla irtosi puolivälieräpaikka. Ehkä tällä kaudella mentäisiin vieläkin pidemmälle? Viime kauden runkosarjassa joukkue hävisi kahdesti sarjan voittaneelle Falconsille ja kerran Lappeenrannan Rajaritareille.

Mielenkiintoisesti Bouncers ja Steelers pelaavat nyt samassa lohkossa, joten joukkueiden välisessä ottelussa ratkaistaan myös Savon herruus. Bouncers on saanut hieman lisävoimaa linjapeliinsä, kun kokeneet Sampsa Ilmonen ja Anssi Kaikkonen liittyivät joukkueeseen. Ilmosella on kokemusta mm. liigatasolta Turku Trojansista. Jos joukkue pystyy jatkamaan nousujohteisesti viime kauden tapaan, odotamme näkevämme molemmat lohkon savolaisjoukkueet pudotuspeleissä.

Vahvistunut Rajaritarit tyrkyllä jatkopeleihin

Kuva: Jari TurunenViime kaudella varsin kapealla rosterilla pelannut lappeenrantalaisryhmä lähtee kauteen 2013 paljon paremmista asetelmista. Kauden 2011 liigajoukkueen raunioille koottu nuorisoryhmä saa täksi kaudeksi useita liigatason vahvistuksia. Joukkueen tiedotteen mukaan mukana nähdään ainakin kokeneet Jyri Mönkkönen, Jyri Hölkki ja Tuomas Rasilainen. Hyökkäyspeliä johtaa yksi maamme lupaavimmista pelinrakentajista, 21-vuotias Juho Väisänen. Rajaritareilla onkin mahdollisuus esittää sarjatasolla hieman harvinaisempaa monipuolista heittopeliä.

Nostimme ennen viime kautta Rajaritarit korkealle kautta edeltävissä arvioissa. Tänä vuonna joukkueella on todella potentiaalia nousta taistelemaan korkeammista sijoituksista. Jos Väisänen ja laiturit saavat heittopelinsä kulkemaan ja linjapeli toimii, voi Rajaritareiden ennakkoveikkauksissa varsin heittopainotteinen hyökkäys viedä joukkueen pitkällekin.

East City Giants jälleen kakkosessa

Viime kaudella ykkösessä rypenyt ECG on koonnut rivinsä tulevaa kakkosdivisioonakautta varten. Yhdeksän joukkueen viime kauden pelaajista löytyy tällä hetkellä liigajoukkueiden rostereista, mutta se ei ole menoa haitannut. Joukkue on talven aikana kiristänyt tahtiaan ja tuonut jälleen uusia pelaajia mukaan joukkoon.

– Meillä on selkeästi potentiaalia olla II-divisioonan vaarallisin hyökkäys ja puolustuksemmekin vaikuttaa valmiimmalta tässä vaiheessa kuin ehkä jokin aika sitten uskalsimme odottaa, joukkueen päävalmentaja Ari Evwaraye arvioi seuran sivuilla.

Ennalta ECG:n taso on ulkopuoliselle pienoinen arvostus. Joukkue on harjoitellut Porvoon Butchersin kanssa talvikaudella ja valmistautunut kauteen hyvin. Tuleva kausi kakkosessa on varmasti motivoinut viime kaudella ykkösessä pelanneita pelaajia todella hyvin, koska nyt joukkue pelaa selvästi oikeassa sarjassa. Nuori pelinrakentaja Niko Bredbacka saa tällä kaudella tilaisuuden näyttää, mitä viime kauden divaripeleissä opittiin. Puolustuksessa kokenutta kaartia edustaa aiemmin myös Helsinki 69ersissa pelannut Ivan Nurmi.

Wolverines II:n taso pieni kysymysmerkki

Helsinki Wolverines II pelasi viime kaudella varsin onnistuneen kauden II-divisioonassa. Joukkueen vahvuus ja heikkous ovat oikeastaan sama asia: laaja pelaajamateriaali. Runsas määrä pelaajia toisaalta auttaa joukkuetta, mutta käytännössä Wolverines II:lla on ollut vaikeuksia saada avainkokoonpanon pelaajiaan otteluihin säännöllisesti. Joukkueen pelin taso riippuu pitkälti siitä, miten hyvin joukkue pystyy valmistautumaan otteluihin harjoituksissa. Liian suuri vaihtuvuus voi koitua sinänsä taitavan joukkueen kohtaloksi, vaikka pelaajiston suuri määrä on toki samalla myös siunaus.

Joukkueen pelinrakentajaksi on tyrkyllä nuori Petteri Härö, joka väläytteli myös Wolverinesin preseason-ottelussa norjalaista AFC Show:ta vastaan. Nikke Puskala näytti taitojaan jo viime kaudella, ja voi ottaa tänä vuonna suurempaakin roolia Sebastien Sagnen noustua liigajoukkueeseen.

Wolverines II huilaa avauskierroksen. Toisella kierroksella joukkue isännöi lohkon suosikkia Kuopio Steelersia kotonaan.

Hanko Sun City – valmis yllättämään?

Kuva: Sun City

Jotain lohkon tasaisuudesta kertoo se, että erittäin potentiaalinen Hanko Sun City löytyy veikkaustemme häntäpäästä. Gridironin toimitus haluaa kuitenkin nähdä joukkueelta hieman näyttöjä, ennen kuin puheet pudotuspeleistä voidaan aloittaa. Kari Ketosen valmentama ryhmä on valmistautunut kauteen erittäin huolellisesti. Ketonen arvelee seuran sivuilla puolustusten olevan niskan päällä lauantain Steelers-ottelussa.

Hyökkäyksessä Sun City luottaa parivaljakon edelleen Sebastian Berndtsson – Joakim Lindholm muodostamaan monipuoliseen hyökkäykseen, joka pyrkii haastamaan vastustajansa usealla eri tavalla. Viime kaudella joukkueen hyökkäyspeli oli kateissa alkukauden, mutta piristyi sitten sarjan lähetessä loppuaan. On sanomattakin selvää, että vastaaviin käynnistysvaikeuksiin ei Sun Citylla tänä vuonna ole varaa. Joukkueen avainkysymys lienee linjoissa. Pystyykö joukkue laittamaan vastaan linjapelissä sillä tavoin, että voittoja voidaan ottaa säännöllisesti?

Panthers uudessa valmennuksessa

Päijät-Häme Panthers lähtee tulevaan kauteen uusin kuvioin. Anthony DeCarvalhon oppeihin tänä vuonna luottava lahtelaisryhmä pyrkii parantamaan kehnosti menneestä viime kaudesta, jolloin joukkue otti vain yhden voiton. DeCarvalhon joukkueet ovat perinteisesti luottaneet option-peliin, joten sitä lienee odotettavissa myös Lahdessa tänä vuonna.

Option-pelin toimivuus riippuu liki puhtaasti siitä, kuinka hyvin joukkue on sitä harjoitellut. Kyseessä on vain toistojen kautta opittava pelitapa, jossa pelaajilta vaaditaan salamannopeaa pelinlukutaitoa ja oikeita päätöksiä kerta toisensa jälkeen. Panthers on ajanut pelitapaa sisään koko talvikauden ja keskittyy nyt hienosäätöön kauden alla. Hyökkäyksen toimivuus nähdään vasta avausottelussa, mutta Lahdessa on kova luotto joukkueen toimintaan.

Panthersin pelaajarunko on pysynyt melko samana viime vuodesta. Suurimpana menetyksenä voidaan pitää I-divisioonan Northern Lightsiin siirtynyttä Mika Mäkelää. Panthers on kuitenkin paikannut Mäkelän lähtöä myös uusilla pelaajilla, joten kauteen voidaan lähteä hyvillä mielin. Varsinkin joukkueen linjamiestilanne on ennen kauden alkua harvinaisen hyvä.

Viikonlopun ottelut

Viikonloppuna lohkossa 2 pelataan kolme ottelua. Vastakkain asettuvat Sun City ja Steelers Hangossa lauantaina klo 14, Rajaritarit ja ECG Lappeenrannassa lauantaina klo 15 ja Panthers ja Bouncers Lahdessa sunnuntaina klo 13. Ennalta lohkoa voi pitää varsin tasaisena, jossa ottelut menevät hyvin todennäköisesti jollain tapaa ristiin. Pidämme varsin todennäköisenä, että lohkosta ei erotu välittömästi kolmea selvästi muita parempaa joukkuetta, vaan pudotuspelipaikoista saadaan jännittää aivan viimeiseen kierrokseen saakka.

Arviot

 • Sun City – Steelers 2
 • Rajaritarit – East City Giants 1
 • Panthers – Bouncers 2

Lue myös

Kommentoi

 • Toivottavasti Steelers tuo takaisin Wishbonen ja FB-trapin!!

 • Tässä lohkossa selvästi ennakkoon joukkueet heittävät paljon ja heittopuolustuksen merkitys mielestäni kasvaa todella suureksi. Myös isoa vastuuta samalla sysätään nuorille miehille ja virheitä myös varmasti vielä nähdää pelinrakentajilta. Mielenkiintoista myös nähdä pelaako Steelers option-hyökkäystä Lahden ohella.

  Itselle mielenkiintoisin joukkue on Hanko koska jengi viime vuonna ampui itseään jalkaan option-hyökkäyksellä ja tällä kaudella sitä tuskin aletaan ajamaan enään sisään. Myös kokenut valmentaja on varmasti nostanut joukkueen tasoa selvästi viime kaudesta.

  Lahti on omissa papereissani pisteautomaatti jolta en odota yhtäkään voittoa. Mutta annetaan nuorien poikien sielläkin näyttää luuloni vääriksi jos siihen pystyvät.

  Tasainen lohko lopulta kuitenkin ja 2 tappiota on maksimi jonka saa ottaa jos aikoo pudotuspeleihin kauttaan jatkaa varmasti. Steelerskään tuskin kuitenkan tappioitta selviää runkosarjan läpi.

 • Lahti tulee parantamaan viime vuodesta. Yksi voitto on realistinen, kaksi olisi jo kova onnistuminen.
  Linjatilanne erinomainen? Ei kovinkaan yleistä Suomessa :)

 • Tässä jutussa olisi pitänyt haastatella Jarkko Surakkaa ja kysyä, missä tai kenellä on ennakkosuosikin viitta tällä hetkellä. =)

 • Niin loukkaantumiset syö joka jengiä ja linjassa on kyllä aina hyvä olla leveyttä. Lahdelle voi olla loppu kaudesta etua siitä että linjamiehiä riittää. Tarvii varmaan joskus poiketa kattoon poikien treenejä ja katsastaa kunnon linjatreenei:) Harvoin kuitenkaan sellaisia näkee alemmilla sarjatasoilla :)

  Ootellaa siis Sunnuntaita ja katsellaan sitten joukkueitten tasoa:)

 • Luottoa kuopiolaisiin löytyy sen verran, että jos viitta ei ole heillä, sen olinpaikasta ilmoitellaan varmaan piakkoin :)

 • 1-2-2
  Hanko yllättää viittaansa ihastelevan Steelersin, ECG on vaan parempi kuin myös Bouncers.

 • Panthers vs Bouncers ennakkotunnelmia:

 • Hyvä ennakko juttu! Savon Erehtymätön Guru (TM) kertoi minulle juuri äsken torikahviossa, että Steelers voittaa Hangon lukemin 7-28.

  J Surakka

 • Hanko kehittelee ylläriä, 29-20 kolmannella neljänneksellä

 • Hanko yllättää 29-23

 • RR – ECG 20-0

 • Vaikka olenkin itse hieman erilaisen futiksen ystävä niin täytyy myöntää, että Rajaritareitten nuoren porukan ilmasirkus oli jo viime vuonna varsin näyttävää. Jos mukaan on saatu hieman kokemusta ja kokoa niin tulos voi vaikka mitä.

 • Huhut kertoo Lappeenrannasta että tämä nuori hyvä pelinrakentaja joutu telakalle jo ennen kauden alkua

 • RR ja ilmasirkus. Me like:D

 • Väisäsen tasoisen QB:n korvaaminen taitaa olla tällä sarjatasolla mahdotonta. Toivotaan, että huhut ei pidä paikkaansa.
  Nuoren miehen suurin haaste taitaakin olla terveenä pysyminen. Käsittääkseni jo viime vuonna terveystilanne hidasti aijoittain herraa ihan merkittävästi.

 • Ei pystynyt ainakaan eilen pelaamaan ja huhut tosiaan kerto koko kauden olevan polven takia paketissa:)

 • Ja piti olla :(

 • Peli päättyi Mikkelin voittoon 0 – 7. Pelin ainoa maali syntyi ensimmäisen yrityksen pitkän heittopelin jälkeen, Panthersin takakenttä oli ilmeisesti vielä offseasonilla :)
  Muuten edettiin oikein tasaisesti. Panthers pysäytti muunmuassa mikkelin parinkymmenen sentin päästä maalista alkaneilla uusilla.
  Panthers sortui hyvin pitkälle omiin virheisiin; fumbleja tuli käsittämätön määrä. Tarkkaa lukua ei nyt ole, mutta ainakin 7kpl. Suurin osa fumbleista tuli snäpistä tai handoffissa.

 • Kiitoksia vaan suuresti Lahdelle hyvästä pelistä ja hienoista järjestelyistä. Sapuskointi yms toimivat hienosti. Kovasti ovat menneet eteenpäin varsinkin puolustuksen osalta. Tsemppiä loppukauden koetuksiin!

 • Kiva kuulla, että kaikki toimi! Toivottavasti saadaan tänne Lahteenkin samanlainen jefu-kulttuuri kuin on teillä, tai vaikkapa Hyvinkäällä.

Leave a reply

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *