II-divisioonan lohko 1 – kahden kauppa?

Gridiron Staff 4.6.2013 17:15 5 kommenttia

Kakkosdivisioonan lohkon 1 kuninkuus ratkaistaan ennakolta Bearsin ja Royalsin välillä. Nouseeko muista joukkueista haastaja parivaljakolle?

II-divisioona pelataan tänä vuonna aiemmasta poiketen 13 joukkueen kesken. Kahteen lohkoon jaetun sarjan lohkossa 1 pelaa kuusi joukkuetta, jotka pelaavat keskenään noin puolitoistakertaisen sarjan. Kahdeksan ottelun runkosarja alkaa tulevana lauantaina ja saadaan päätökseen sunnuntaina 4.8.

Lohkon 1 ennakkosuosikin viittaa sovitellaan ennen sarjan alkua tukevasti viime kaudella I-divisioonaa pelanneen Pori Bearsin harteille. I-divisioonan runkosarjan voittanut Bears kärsi talvikaudella pelaajamenetyksiä, eikä uskaltanut epävarmassa tilanteessa ilmoittautua täksi kaudeksi enää ykköseen. Talvikauden aikana joukkue on kuitenkin saanut rivejään parsittua ja lähteekin kesäkauteen yhtenä sarjan ennakkosuosikkina. Joukkuetta valmentaa pitkään Porissa viihtynyt britti Xavier André, joka toimii myös joukkueen pelinrakentajana. Viisi vuotta sitten espanjalaisesta Valencia Firebatsista Suomeen tullut André on ollut Bearsin valmennuksessa mukana aiemminkin. Miten Andrén Bears eroaa viime vuosien porilaisjoukkueista?

– Uskoisin, että joukkue on tänä vuonna hieman nopeampi. Bears on aina ollut pelikentällä hyvin perinteinen joukkue. Tänä vuonna tavoitteenamme on korostaa vahvuuksiamme hieman aiempaa enemmän, André kommentoi joukkueestaan.

Vaikka Bears pelaa nyt alemmassa sarjassa, helppoa kautta Porissa ei odoteta. André uskoo, että joukkue kohtaa lohkossaan kovaa kilpailua joka ottelussa.

– Lähdemme kauteen ottelu kerrallaan ilman ennakko-odotuksia. Panostamme jokaiseen otteluun täysillä.

Muutakin uutta kuin vain nimi?

Ennakkokaavailuissa Bearsin rinnalle on pakko nostaa Vaasan ylpeys Royals. Tutun Vikingsin paikan kakkosessa ottanut joukkue lähtee hyvällä itseluottamuksella kauteen. Päävalmentajan tehtävät vastaanottanut Seppo Evwaraye on tuonut off-seasonilla Vaasaan aivan uudenlaista jenkkifutiskulttuuria. Entisenä huipputason pelaajana Evwaraye tietää, mistä puhuu, ja on saanut myös pelaajat uskomaan siihen.

Tärkeänä osana Evwarayen viestiä on Seinäjoelta Vaasaan saapunut kokenut puolustuksen linjamies Thomas Ceken. Evwaraye uskoo, että menestyvä joukkue tarvitsee voittamisen kulttuuria ja esimerkkiä siitä, miten joukkueessa toimitaan. Vaasassa uskotaan, että Ceken tuo joukkueeseen johtajuutta ja kannustaa esimerkillään muita pelaajia tekemään parhaansa.

– Kuvailisin Thomas Cekenia: soturi, kone ja ammattilainen, Evwaraye kertoo joukkueen valmistautumisesta kertovassa Hard Knocks –videossa.

– Mun mielestä hän on luontainen johtaja, joka ottaa haltuun koko meidän puolustuksen ja opastaa nuorempia pelaajia. Odotan, että Thomas repii palasiksi vastustajajoukkueiden hyökkäyksen linjat.

Royals lähtee kauteen uusissa peliasuissa, mutta joukkueessa toivotaan, että uusi ilme näkyy myös pintaa syvemmältä.

Salossa käy positiivinen kuhina

Salo Scorpions oli viime kaudella lähellä pudotuspelipaikkaa voittaen kahdeksasta ottelustaan kolme. Tälle kaudelle joukkue lähtee varovaisen tyytyväisenä, vaikka mennyt off-season olikin paikoin varsin kivinen. Syksyllä edustusjoukkueen tuleva kausi näytti varsin epävarmalta useiden pelaajien lopettaessa tai siirtyessä muualle. Kaiken lisäksi joukkue ei päässyt talvikaudella juurikaan harjoittelemaan yhdessä leiriviikonloppuja lukuunottamatta. Kevään mittaan tilanne on kuitenkin parantunut. Scorpions on leireillyt ahkerasti ja pelannut harjoitusottelun Helsinki East City Giantsia vastaan.

– Suuri kiitos sponsorillemme Ravintola Primelle, joka mahdollisti leireilyn Lohjan Kisakallion Urheilupuistossa. Puitteet olivat jälleen loistavat, Kokkonen kertoo.

Jospa Eino ”Aino” Matikaisen esimerkki on herättänyt kokeilemaan

– Aiemmin uutisoimme muutoksista joukkueessa ja nyt todettava, että niitä on todella tapahtunut – positiivisessa mielessä. Uusia pelaajia on liittynyt mukaan ja myös vanhat ovat löytäneet tiensä takaisin lajin pariin. Uteliaita kokeilijoita on pyörinyt mukana harjoituksissa, mikä kertoo positiviisesta kiinnostuksesta lajia kohtaan Salon alueella. En osaa selittää ilmiötä yksiselitteisesti, mutta hyvä näin. Jospa vaikka viime kauden pelinrakentajamme Eino ”Aino” Matikaisen esimerkki on herättänyt kokeilemaan, Kokkonen myhäilee.

Scorpionsilla on hyvät mahdollisuudet sarjan pudotuspeleihin, mutta joukkueen sisällä paineita ei osata ottaa. Päävalmentaja Kokkosen mukaan uusi puolustuksen koordinaattori Jori Laine on tuonut mukavasti uutta joukkueen toimintaan. Joukkueen tavoite ennen kauden alkua on taistella pudotuspelipaikasta ja katsoa minne asti rahkeet riittävät.

Huskies – musta hevonen?

Viime kaudeksi perustettu Hämeenlinna Huskies otti heti ensimmäisellä kaudellaan kolme voittoa. Puolustuspeli oli mallillaan, mutta hyökkäyksessä Huskiesin on otettava täksi kaudeksi selvä harppaus. Viime kaudella kahdeksassa ottelussa syntyi vaivaiset 29 pistettä, mikä oli Joensuu Wolvesin jälkeen selvästi vähiten II-divisioonassa. Tällä kaudella joukkue lähtee haastamaan lohkon muita joukkeita viime kaudesta vahvistuneena. Jopa neljää eri pelinrakentajaa käyttänyt joukkue sai täksi vuodeksi pelipaikalle lisäkokemusta roppakaupalla, kun pitkän linjan jenkkifutari Niclas Carpelan liittyi joukkueeseen. Carpelanin lisäksi joukkueeseen liittyy myös kahdeksankertainen Suomen mestari Teemu Kuusisto.

Aiemmin I-divisioonassa pelinrakentajaa hyvällä menestyksellä pelannut Carpelan pelasi viime kaudella tukimiestä Kouvola Indiansissa. Täksi kaudeksi Carpelan pääsee takaisin hyökkäyksen puolelle, mikä on kenties hänelle se mieluisin vaihtoehto. Kolminkertainen Spagettimaljan MVP tuo johtajuudellaan ja pelitaidoillaan epäilemättä lisää tehoa Huskies-hyökkäykseen. Tällä kaudella vastustajajoukkueet eivät voi enää keskittyä pelkästään Huskies-juoksun pysäyttämiseen. Huskiesilla on ennalta kaikki mahdollisuudet olla yksi lohkon mustista hevosista.

Uusiutuneet Oakmen ja Pirates

Scorpionsin kanssa samassa lohkossa viime kaudella pelannut Raisio Oakmen lähtee tulevaan kauteen voimakkaasti uusiutuneena. Viime kaudella kaksi voittoa ottanut joukkue on menettänyt viime kaudesta runsaasti pelaajia, mutta toisaalta saanut myös uusia kasvoja mukaan toimintaan. Pelinrakentaja Joni Vatasen johtama hyökkäyspeli luottaakin tällä kaudella paljolti vasta jenkkifutisuraansa aloitteleviin pelaajiin. Reilun 25 miehen rosterilla kauteen lähtevä Oakmen lähtee luonnollisesti taistelemaan jokaisen ottelun voitosta, mutta liikaa paineita ei Raisiossa osata ottaa. Oakmenille on tässä vaiheessa tärkeää tarjota uusille pelaajille näytönpaikkoja ja mahdollisuus menestyä lohkon muita joukkueita vastaan.

Piratesin kausi 2012 oli onnistunut. Kuva: Henna TomperiAvausottelussaan Oakmen saa vastaansa Jyväskylän Jaguaarien kakkosjoukkueen Piratesin. Piratesin viime kauden miehistöstä osa on nostettu ykkösjoukkue Jaguaareihin, joten joukkueen on nyt selvittävä hieman kapeammalla miehistöllä kuin aiemmin. Noin 15 pelaajan rungolla kauteen valmistautuva Pirates lähtee kauteen uudella pelinrakentajalla viime kaudella peliä johtaneen Mikko Lyyran siirryttyä syrjään. Joukkue tulee olemaan kokoonpanoltaan todennäköisesti melko nuorisopainotteinen.

– Todennäköisesti pelit menevät niin, että ensin katsotaan ketkä on paikalla, sitten heitetään QB nopalla ja loput paikat annetaan mieltymysten mukaisesti. Sen jälkeen katsotaan mitä saadaan aikaiseksi, joukkuetta valmentava Toni Bärlund kommentoi joukkueen sivuilla, arvatenkin suu virneessä.

Oakmen ja Piratesin ottelu pelataan lauantaina klo 16 Kerttulan Urheilukentällä. Samaan aikaan potkaistaan käyntiin myös toinen lohkon ottelu, jossa Hämeenlinna Huskies isännöi Pori Bearsia. Sunnuntaina 9.6. kello 15 vuorossa on Scorpionsin ja Royalsin kohtaaminen Salon Keskusurheilupuiston keinonurmella.

Arviot

 • Oakmen – Pirates 1
 • Huskies – Bears 2
 • Scorpions – Royals 2

Ennakoimme II-divisioonan lohkoa 2 lähipäivinä.

Kommentoi

 • Aikamoista Hämeenlinnan aliarviointia otsikko:) Nesi ja kumppanit kuitenkin osaa voittaa

 • Otsikossa on kuitenkin kysymysmerkki ja tekstissä selvästi nostetaan Hämeenlinna mahdolliseksi yllättäjäksi. Kyllä ne pelit edelleen linjassa ratkotaan, vaikkakin uudet tulijat varmasti nostavatkin Huskiesin hyökkäyksen tehoja.

 • Joo ei kerennyt töitten ohessa lukea koko juttuu. Mutta tuo että Nesi saa myös tutut heittokohteet nostaa osakkeita. Kähönen kun varmasti tietää tasan tarkkaan miten se pallo tulee ja toisinpäin myös tiedos miten ne kuviot juostaan siellä. Ja kun pelkkä Kähönen ei ole se uhka. Mutta sehän nähdään jo pian miten Hämeenlinnan peli kulkee :)

 • Pirates on luopunut sarjapaikastaan

  http://www.sajl.fi/?x167512=1330257

 • Toivottavaa olisi että joukkueet katsoisivat realistisemmin pelaajamääränsä riittämistä kauden läpiviemiseen myös alemmissa sarjoissa. Ja varsinkin ns. kakkosjoukkueet joista mahdollisesti siirretään pelaajia vielä kauden alkupuolella I-joukkueeseen. Tuo luopiminen ei ole mukavaa oman joukkueen pelaajille, eikä muille joukkueille.
  Ei taida enää aika riittää toisen joukkueen siirtymiseen 2. lohkosta, jolloin joukkue- ja ottelumäärät olisivat samat molemmissa.