Lights Saintsia vahvempi Tampereella

Gridiron Staff 26.5.2013 19:37 21 kommenttia

(0-1)

07

(2-0)

37
1 2  
7 0 7
23 14 37

25.05.2013 klo 16:00 Tampere

Vierasjoukkue Northern Lights punnersi väkisin voittoon, vaikka joukkueen pelinrakentaja Zander McKean ajettiin ulos toisen neljänneksen alussa.

Ennakkosuosikkina Tampereelle saapunut Oulu Northern Lights otti odotetun voiton Tampere Saintsista lukemin 7-37 (7-23). Varsin selkeistä loppulukemista huolimatta ottelusta ei mielenkiintoa tai jännitystä puuttunut. Tunnelmalliselle Pyynikille saapunut yleisö sai nähdä onnistumisia molemmin puolin.

Ottelu sai todella yllättävän käänteen toisella neljänneksellä Northern Lightsin hyökätessä tilanteessa 7-13. Oululaisten amerikkalaispelinrakentaja Zander McKean oli saanut jo hieman aiemmin 15 jaardin henkilökohtaisen rangaistuksen kannustaessaan joukkueensa puolustusta ottelun tuomariston mielestä epäasiallisella tavalla. Pitkän juoksun jälkitilanteessa McKeanin ja tamperelaispuolustajan välille syntyi sanaharkkaa, ja lopputuloksena Lightsin pelinrakentaja suljettiin yllättäen ottelusta. McKean oli tätä ennen ehtinyt juosta yhden maalin ja heittää toisen, ja oli hyvää vauhtia ajamassa vierasjoukkuetta kohti kolmatta maalisuoritusta.

Tilanne aiheutti ihmetystä vierasjoukkueen sivurajalla, sillä joukkueella ei ole varsinaista varapelinrakentajaa lainkaan. Aikalisän jälkeen pelinrakentajan saappaisiin asteli kokenut laitahyökkääjä Joonas Taina, ja vierasjoukkue siirtyi kahden keskushyökkääjän muodostelmaan. Yleisön yllätykseksi vierasjoukkue onnistui liikuttamaan palloa ajoittain varsin mallikkaastikin Mika Nissisen ja Antonio Harrisin juoksuin, vaikka lopulta ottelun parhaaksi pelaajaksi valitun Tainan esittämä heittouhka ei ollut ehkä kaikkein todellisin.

Vierasjoukkue onnistui keräämään rivinsä vaikeasta tilanteesta huolimatta. Tietyllä tavalla lauantaina nähty tilanne myös hyödytti Northern Lightsia, sillä se pakotti joukkueen miettimään uusia vaihtoehtoja hyökkäykseen, jos joukkue esimerkiksi pelinrakentajan loukkaantumisen vuoksi joutuisi myöhemmin kaudella vastaavanlaiseen tilanteeseen.

Avausottelussa paljon positiivista myös Saintsille

Kuva: Tampere Saints

Avaimena vierasjoukkueen voittoon oli myös hyvä puolustus. Northern Lights onnistui puolustuksessa pysäyttämään isäntäjoukkue Saintsin juoksupelin riittävän tehokkaasti, vaikka Matti Airaksinen keräsikin jaardeja isännille kovalla asenteella. Airaksisen johtama juoksupeli ei ollut lainkaan aseeton vahvaksi tiedettyä Lights-puolustusta vastaan. Northern Lights joutuikin käyttämään kahdeksan miehen puolustusfronttia suuren osan pelistä Saintsin syömähampaan tylsyttämiseksi.

Debyyttinsä Saintsissa tehnyt amerikkalaispelirakentaja Scott Drosendahl sai ajoittain myös joukkueen heittopelin kulkemaan, mutta ajoitukset eivät kokonaisuudessaan olleet heittopelissä mallillaan. Vasta viikon maassa ollut Drosendahl tarvitsee epäilemättä lisää harjoitusta joukkueen laitahyökkääjäkaartin kanssa, ennen kuin heittopeli nousee luotettavalle tasolle. Liian usein Drosendahlille tuli kiire tai pallot polttivat laitureiden näpeissä. Potentiaalia joukkueen heittopelissä kuitenkin on.

McKeanin ulosajo aiheutti ihmetystä

Ottelun jälkeen kukaan Lights-pelaajista ei muistanut tilannetta, jossa joukkueelle elintärkeä amerikkalaisvahvistus olisi suljettu ottelusta vastaavalla tavalla. Linjavalmentaja Kari Viik kertoi, että tunnelma sivurajalla tilanteen selvitessä oli varsin yllättynyt.

– Ensimmäiseksi tuli tietenkin mieleen, että tästähän tulee nyt mielenkiintoista. Petteri (Isokoski) alkoi samantien katsomaan pakettia kasaan sille, millä lähdetään eteenpäin.

Joukkue ei ollut harjoitellut kahden keskushyökkääjän muodostelmaa lainkaan kevätkaudella, joten linjavalmentaja oli syystäkin hieman mietteliäs.

– Kieltämättä oli hieman pelonsekaiset tunteet. Täytyy kyllä nostaa Joonakselle (Taina), keskushyökkääjille ja hyökkäyksen linjalle hattua. Pojat handlas tilanteen erittäin hyvin. Kyllä meidän linjat hallitsivat peliä oikeastaan koko ajan. Ainut tilanne missä Saints sai meille painetta oli silloin, kun he alkoivat blitzaamaan tukimiehiä sisään. Mitä juttelin linjamiesten kanssa pelin jälkeen, niin ei heillä ollut ongelmia Saintsin linjojen kanssa.

Joukkueiden pelit jatkuvat kahden viikon päästä Tampereella ja Nokialla. Saints kohtaa avausottelussaan hävinneen Sipoo Bulldogsin kotonaan. Northern Lights kohtaa Nokia Ghosthuntersin jo toista kertaa tälle kaudelle. Avauskierroksella Ghosthunters laittoi Northern Lightsin varsin tiukille. Mitkä ovat linjavalmentaja Viikin teesit otteluun lähdettäessä?

– Ei tässä tarvita mitään muuta kuin paljon lisää toistoja ja juoksupelin osalta ajoitukset kuntoon, niin ei siinä ole mitään ongelmaa.

Lue myös

Kommentoi

 • “McKean oli saanut jo hieman aiemmin 15 jaardin henkilökohtaisen rangaistuksen kannustaessaan joukkueensa puolustusta ottelun tuomariston mielestä epäasiallisella tavalla.”

  Voisiko joku kertoa mitä tämä voisi olla? Oliko mennyt kentälle “tuulettamaan”? Itse ulosajo oli varmasti aiheellinen koska sarjan tuomarit kuitenkin timanttista tasoa.

 • MItä kuulin jälkikäteen niin jenkki kuuppa oli huudellut Saintsin junnupuolustajalle (joka teki taklauksen) et se pitäis tappaa. Siitä ehkä joutaiskin jo pihalle.

 • Kuulitko kun hän huuteli, vai kuulitko jonkun kuulleen hänen huudelleen? Htt;)

 • Ensimmäinen 15 jaardin henkilökohtainen tuli, kun “kannusti” sivurajalta amerikanenglannilla käyttäen valikoituja sanontoja. Päätuomari ymmärsi puheet ja heitti lipun.

  Toinen 15 jaardin henkilökohtainen tuli, kun teloi kypärällä taklaamaan tullutta puolustuksen pelaajaa. Eli sääntöjen mukaan kaksi henkilökohtaista 15 jaardin rangaistusta ja suihku kutsuu.

 • Sääntöjen mukaan kahdesta epäurheilijamaisesta käyttäytymisestä pääsee automaattisesti suihkuun. Henkilökohtaisilla virheillä asia ei ole automaatio, vaan riippuu törkeysasteesta. Molemmista voi toki päästä suihkuun ensimmäisestäkin virheestä, jos on tarpeeksi törkeä. Mutta kahdesta henkilökohtaisesta ei siis välttämättä lennä ulos.

 • Niin ei kai kahdella henkilökohtasella ulos lennä?

  Näin ainakin itse käsittänyt et henkilökohtaiset mitään suoraan tarkoita. Onhan noita matseja ollut jossa henkilökohtasia kolmekin voinut sama pelaaja saada.

 • Sorry, ilmaisin huonosti. Molemmat rangaistukset olivat epäurheilijamaisesta käyttäytymisestä. My bad…

 • Kuvia matsista löytyy Darkroomista ja täältä. Darkroomin kuvista kiitos Tampere Saintsille.

 • eiköhän kaveri oppinut tuosta että jatkossa valitsee sanansa tarkemmin. tosin tuo “teloi kypärällä” on kyllä puhasta paskaa, suorastaan veristä ripulia…

 • Mie haluaisin nähdä tuon ekan tilanteen ihan puhtaasti mielenkiinnosta. Siis sen telomisen. Summa summarum. Vaikuttaa asialliselta qblta tämä Oulun viimesin, jos pyrkii jopa aktiivisesti rikkomaankin taklauksia. Päällään!

 • Se telominen oli toka tilanne eikä eka. Ja ei, en kuullut kentän laidalle mitä mitä Oulun QB oli sanonut, mutta en keksi syytä miksi en uskoisi kyseistä pelaajaa joka huutelun kohteeksi oli joutunut. Mutta samapa tuo sinällään on. Komento tuli ulos ja mielestäni päätuomarilla oli koko pelin ajan hyvä linja. Jo ennen noita henkilökohtaisia otti kapteenit puhutteluun, jossa käsittääkseni antoi ymmärtää että leukojen loksuttelu loppuu puolin ja toisin.

 • Toivottavasti kaikki tuomiot on mennyt oikein. Vähän huolestuttaa kun jo tässä vaiheessa kautta tuomaripeli alkaa olla yksi kuumimmista puheenaiheista. Tietysti menneisyyden painolasti vaikuttaa ja nyt kohistaan jo vähemmän epäselvistäkin tilanteista, mutta silti. Gridironille pointseja siitä, että kommentoitte “virallisessa” yhteydessä myös tuomarien toimintaa.

 • Oululaiset itkee tuomareista… Aika huvittavaa kuunneltavaa kun tietää miten Oulussa toimitaan…

 • Peli on pelattu ja sillä selvä. Tuomarit eivät sitä ratkaisseet vaan vierasjoukkueen tekemät pisteet. Mitä tulee tuohon ainaiseen oulun tuomareista itkemiseen niin nykyään tunnen lähinnä sääliä tuollaisia ihmisiä kohtaan jotka eivät ilmeisesti tiedä, että vierasjoukkue voi tuoda tuomareita mukanaan ja varmaan Liitoltakin voi pyytää apua jos tuomarilinjaan ei olla tyytyväisiä.

 • arvostan jokaista tuomaria paljon kun se tulee peleihin tuomariksi se ei oman kokemuksen mukaan ole kivoin rooli kentällä mutta ihmettelen vaan suuresti myös sitä miten huono kuntoisia tuomarit oikeasti on ja sen seurauksena tulee paljon vääriä tuomioita kun en jaksa juosta pelin mukana ja saa huonot näkökulmat tilanteeseen.. lisäksi huomaa lähes kaikkilla tuomareilla sen että on huonot vuorovaikutustaidot tilanteessa jossa tulee painetta joka kohdistuu hyvään tai huonoon ratkaisuun.. ääni taso nousee,sekavaa tekstiä suusta, hätä tehdä ratkaisuja vaikka peli olisi jo poikki ja aikaakin olisi.. ulospäin ei näytä uskottavalta johtamiselta kentällä tähän syyllistyy niin liiga ja kv tuomarit kuin divari.. välitettävästi tämän tuomari osa alueen kehittäminen on jäänyt varmaan vuoden 85 tasolle.. sitten kolmas asia on se sääntötuntemus olisihan se hyvän näköistä jos päätuomari ei epäröisi tai että kävisi kysymässä toiselta tuomarilta mistä mitaan rangaistus. tai miten se menee.. näyttää katsomoon niin huonolta toiminnalta kuin vain voi.. kolmas asia.. ketjujengin voisi opettaa etukäteen vaikka katsoman takana ennen ottelua ja samoin kun sen paikallis tuomarin miten se ohjaa sitä ketju jengiä. ettei katsomo rupea opettaa molempia siis tuomaria ja ketjujengiä. kertaan vielä… 1. kuntopuoli hoitoon… näkee paremmin kuin liikkuu kentällä..ja henkinen puoli kuntoon, vuorovaikutustaidot on plussaa tuomarilla,sekä pitkä pinna 2. säännöt kannattaa lukea moneen kertaan kauden aikana…3. käy läpi tuomarin manoveerit ennen ottelua, kuka tekee, mitä tekee ja ketjujengin taitojen testaus…ps. uskottava johtaminen ei ole kovistelua pelaajalle, tai tiuskiminen tai edes huutaminen.. naurettavaa toimintaa se huutaminen jos tuomari sitä tekee. olen pyytänyt tuomari johdolta vastineita miksi koulutus on heikkoa ja että muutama vuosi sitten käyty sääntökoulutus on tae että pelejä saa niin vastaus oli suurin piirtein hoida **ttu omat hommasi. isoin asia on se että uudet katsojat kun tulee peliin niin muistaa vain sen että tuomari oli sellainen että ei tiennyt miten olisi olisi ollut…kysykää vaikka omien pelijenne jälkeen ks. katsojilta mitä jäi mielen.. ehdotus olisi että myös tuomarit katsoisivat pelejä jälkikäteen nauhoilta vaikka viheltäisi vain miesten 2 divaria.. siitä kehittyy kun näkee hidastettuna.

 • Hevosmiesten uutistoimiston mukaan Drosendahl lähti takaisin jenkkeihin!?

 • No huh, huh…olisipa nopeata toimintaa..jos totta, niin ehti olla maassa 10 päivää ?

 • Tiedotusta varmaan tulossa seuran sivuillekin mutta voin jo nyt vihjaista että loukkaantui ekassa pelissä. Ei tarvitse siis keksiä lennokkaita teorioita kotiinpaluusta… 8)

 • Niinhän tuo näytti injuria ottavan. Harmin paikka kyllä Saintsin kannalta tilanne. Äijä vaikutti kuitenkin ihan pätevältä.

 • Saa nähdä, löytyykö uutta miestä kuinka nopealla aikataululla! Toivottavasti. Nää no aina hankalia tilanteita, kun pelinrakentaja lähtee kotiin, oli syy sitten mikä vaan. Nimimerkillä “kokemusta on” :)

 • Jopa ensimmäisestä epäurheilijamaisesta käyttäytymisestä voi lentää suoraan suihkuun. Ainakin tuomari koulutuksessa näin sanottiin.

Leave a reply

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *