Rankkaa liigaseurojen nettisivut!

Wide Provider 17.5.2013 23:52 18 kommenttia

Gridiron heittää pallon jälleen lukijoille. Kerro mitkä sivut ovat mielestäsi Vaahteramaljan arvoiset ja mitkä joutavat alemmille sarjaportaille uudelleenrakennukseen!

Gridiron kyseli viime kesänä lukijoiden mielipiteitä vastavuoroisuuden ja jenkkifutiskentän mielipiteen kartoittamiseksi useampaankin otteeseen. Wide Provider iskee kauden ensimmäisen gallupin liigaseurojen nettitiedotuksen ytimeen ja pyytää arvioitanne Vaahteraliigajoukkueiden kotisivuista.

Pyydämme vastausta kolmeen eri kysymykseen kaikkien kahdeksan seuran sivujen osalta:

 1. Arviosi seuran sivujen ulkoasun hienoudesta/tyylikkyydestä?
 2. Arviosi seuran sivujen selkeydestä/käytettävyydestä?
 3. Arviosi seuran sivujen päivitystahdista?

Arviointi tapahtuu asteikolla 0-5, jossa:

0 = Luokaton
1 = Välttävä
2 = Tyydyttävä
3 = Hyvä
4 = Kiitettävä ja
5 = Erinomainen

Vastausaikaa on 28.5.2013 klo 18.00 saakka, jonka jälkeen annettuja arvosanoja ei oteta huomioon tulosten yhteenvedoissa.

Vastaa kyselyyn täältä

Mikäli sielu palaa halusta, niin oman mielipiteen saa kertoa myös sanallisessa muodossa kommentoimalla tähän artikkeliin. Kommenteista arvosanoja ei kuitenkaan tuloksien yhteenvetoihin poimita, joten vastaa myös lomakkeella.

Kommentoi

 • Vaahteraliigajoukkueiden toiminnassa näkyy joka puolella jonkinlainen innovatiivisuuden puute. Eikä kyse ehkä ole edes siitä – useat seuratoiminnan pyörittämisen perusasiat ovat aivan hukassa monelta joukkueelta, mikä on mielestäni yksi suurimmista syistä lajin marginaalisuudelle. Kaupallisuus ja näyttävyys ovat lähes kokonaan poissa. Sama näkyy valitettavasti nettisivuilla.

  Monen joukkueen nettisivut ovat tehty mitä yksinkertaisimmalla koodilla ja tulos on sen näköistä. Ainoat sivut, joita katsellessa tuntee edes jonkinlaista esteettistä hyvää mieltä, ovat Roostersin sivut. Nekin ovat kuitenkin kaukana tyylikkäästä. TAFT:n sivut ovat ala-arvoiset ulkonäöltään, samoin Crocodilesin ja Butchersin. Tyylikkäämpiä esimerkkejä sen sijaan löytää muista Suomen sarjoista: katsokaapa vaikka Wasa Dogsin tai Oulu Northern Lightsin sivustoja.

  Selkeys ja käytettävyys on joiltain osin kohdallaan. Lähes kaikkien sivujen rakenne on täysin toisiaan vastaava. Otteluajat ja -paikat löytyvät helposti, samoin junioreiden sivut ja yhteystiedot. Yksi suuri ongelma löytyy kuitenkin lähes kaikilta sivuilta: ns. välilehtien klikkaaminen ei avaa haluttua valikkoa katsojalle, vaan esim. edustusjoukkueen linkkiä klikkaamalla saattaa tulla eteen lähes tyhjä sivu. Käyttäjän on ymmärrettävä odottaa välilehtipalkin avautumista hiiren alle päästäkseen katselemaan esim. rosteria.

  Viimeiseksi päivitystahti. Monilla sivuilla uutisia putoilee muutaman päivän välein erilaisista aiheista, mikä on ehdottomasti hyvä. Sivustoilta kuitenkin puuttuu sisällöllinen pohja. Uutiset kyllä varmasti houkuttavat ihmisiä sivustoille, mutta kun niiden lisäksi ei ole mitään muuta, jää käyttäjäkokemus laihaksi. Lähes kaikilta sivustoilta puuttuvat kunnolliset pelaajaesittelyt jopa edustusjoukkueelta. Rosterit ovat epäselviä ja persoonattomia. Junioreiden toiminnasta kerrotaan aivan liian vähän lajista kiinnostuneille vanhemmille ja tuleville pelaajille. On hieman eri asia lähteä mukaan joukkueeseen, joiden pelaajien kuvat on nähnyt etukäteen ja ehkä oppinut jonkun lempiruoan tai -värin, kuin joukkueeseen, joka on vain nimi/pituus/paino kunkin pelaajan kohdalla.

  Toivottavasti edes osa liigajoukkueiden nettivastaavista lukee tämän kritiikin ja tekee johtopäätöksiä.

 • Harmi ettei Crocojen uudet sivut kerennyt tähän vertailuun. Ilmeisesti julkaistaan ensi viikolla.

 • Mä olen kanssa odotellut Crocojen uusia sivuja. Kannattaa tsekata myös http://www.bouncers.fi/

 • Kauneus on monta kertaa katsojan silmässä. Mielestäni tuo Bouncers sivu on ehkä ulkonäöltään ja käytettävyydeltään paras tähän mennessä näkemäni. Pidin myös Jaguaarien sivuista jotka ovat siistit ja helposti navigotavat.

  Eikä mielestäni tilanne niin huono ole kuin yllä kommentoiva antaa ymmärtää. Verratkaa esim tämän maan kuningaslaji jääkiekkoon. Esim Jokerien sivut ovat samalla tasolla kuin jefu-liigaseurojen huonoimmat. HIFK myös aika vanhanaikainen ja Tappara OK, mutta ei erotu jefu-tiimien keskikastista. Kuitenkin hallit täyttyy katsojista.

  Mielestäni sivut ovat ihan riittävällä tasolla. Mieluummin kannattaisi keskittää resursseja markkinointiin ihmisille, jotka eivät välttämättä tiedä lajista mitään sekä siihen että valtamedia kiinnittäisi huomiota lajiin. Näin ehkä saataisiin katsoja- ja fanimääriä ylös. Uutiskanavana myös tällainen keskitetty (ja puolueettomampi) kanava kuin Gridiron on faneille mieleisempi paikka lukea uutisia kuin joukkueiden omat sivut. Jääkiekkouutisistakin suurin osa luetaan ihan muualta kuin Jokereiden kotisivuilta.

 • Itse käyn oikeastaan seurojen sivuista vain Roostersin sivuilla. Muiden uutisia seuraan pääasiassa Gridironin ja SAJLn kautta, joten en niitä lähde arvioimaan.

  Football Program 2014:ään littyen Roostersin sivujen uudistus on ihan ok. Hienompaa on kuitenkin ohjelman mukanaan tuoma lisääntynyt tiedottaminen leveällä rintamalla: nettisivut, Facebook, Twitter ja YouTube. Facebookin ja Twitterin avulla R on pystynyt tiedoittamaan nopeammin mm. ottelutuloksista ja jakamaan linkkejä muihin juttuihin ja tietenkin Salla Lahden hienoja ottelukuvia. YouTube:ssa on julkaistu hyviä haastatteluja ja high light-videopätkiä ja nettisivuilla on sitten julkaistu isommat jutut. Ja aika monipuolisesti juttuja on ollut valmentaja haastatteluista otteluennakoista ja -raporteista myös junnupeleistä. Samaten nettisivutilla ei ole turhaa krääsää, vaan sponsoreidenkin ”tiedotteet” on selkeästi sivujen alareunassa. Vaikka tätä nyt on kirjoitettu punaisten lasien läpi katsoen, niin R:n tiedoitus on ottanut aimo askeleen eteenpäin.

  Nettisivuista voisi kehittää myös kännykkäystävällisen version. Nyt on varsinkin vanhemmalla Noksulla turha yrittää avata sivuja. Eikä ne kovin hyvin auenneet Lumialla testatessakaan. (Sama vihje myös Gridironin toimitukselle.)

  Kaikenkaikkiaan tämä nettiaika on vanhalle fanille raikas keidas autiomaassa. Vaikka aika kultaa muistot, niin olisi aika ikävä olla enää pelkästään TeeDee-lehden varassa. (Minkä julkaisemisesta kiitos SAJL:lle.)

 • Sivustot ovat aika keskinkertaisia, eikä suuria keskinäisiä eroja löydy. Joitain käytettävyyskämmejä tosiaan on, kuten kixer mainitsi (ne pitäisi korjata ensitilassa).

  Markkinoinnin kannalta sisältöä pitäisi olla paljon enemmän näin kauden kynnyksellä. Pelaaja- ja valmentajaesittelyt sekä tekstinä että videona. Pieniä täkyjä voisi jakaa katsojille siitä, mitä tällä kaudella kannattaa erityisesti seurata (vahvistukset, comebackit, rookies).

  Omaa sivustoa ei kannata verrata kilpailijaan tai muiden lajien vastaaviin, ellei sieltä löydy jotain kehitysideoita. ”Meidän sivusto ei ole juurikaan huonompi” -asenne ei kanna kauas. NFL-joukkueiden sivustoja kannattaa vilkaista, vaikka nekin ovat aika hässäköitä suomalaiseen makuun.

  Tykkään Bouncersin sivustosta, http://www.bouncers.fi/ . Northern Lightsilla on mobiiliyhteensopiva saitti.

  Bonusvinkki: Seuraavan ottelun ”mainos” kannattaa laittaa sivuston yläreunaan isolla. Eikö se ole tärkein markkinoitava tuote kauden aikana?

 • Falconsin uudistuneet sivut ( http://www.falcons.fi ) kannattaa myös vilkasta vertailumielessä.

 • Ehkä kommenttini oli liian kärkäs – nyt katsottuani muutamia linkitettyjä sivuja (Bouncers, Falcons) näyttää tilanne jo paremmalta. Nämä eivät ole kuitenkaan edes Vaahteraliiga-joukkueita, ja silti tekeminen on mainiolla tasolla.

  Tulipa mieleeni eräs juttu kuitenkin hieman aiheen ulkopuolelta. Olin taannoin kuuntelemassa HIFK:n toimitusjohtajan esitelmää, jossa hän kertoi, että vaikka joukkueen pahin kilpailija kentällä on Jokerit, on se myös yksi heidän tärkeimmistä kumppaneistaan kentän ulkopuolella. Pahimmat kilpailijat sen sijaan ovat elokuvateatterit, oopperat, baarit ja muut illanviettotavat. Joukkueet elävät ikään kuin symbioosissa – tiukat kamppailut ja kilpavarustelu kaikessa pitävät katsomot täysinä ja lipputulot korkeina. Tämän mahdollistaa kuitenkin vain se, että molemmat ovat lähes samalla tasolla ja pystyvät pitämään omat faninsa tyytyväisinä.

  Mielestäni tätä ajattelua pitäisi soveltaa Suomen jefuskeneen ja tässä tapauksessa nettisivujen tekemiseen enemmän. Seurojen tulisi yrittää mahdollisuuksien mukaan tarjota toisilleen apua asioissa, joissa omataan enemmän kokemusta. Jos jääkiekko kilpailee elokuvien kanssa, jefuseurat kilpailevat auringonoton, grillauksen ja muiden kesälajien kanssa. Seurojen nettisivujen kilpailijat ovat luonnollisesti muiden urheilulajien seurojen nettisaitit. Saadakseen lajille näyttävyyttä ja uskottavuutta, on kaikkien seurojen nettisivut saatava edes jonkinlaiseen uskoon. Kilpailun on oltava tässäkin tapauksessa tasaväkistä, jotta sitä on mielekästä seurata. Nettisivut ovat suhteellisen helppo ja halpa tapa kerätä kiinnostusta ja mainostaa lajia. Tietotaitoa sekä vinkkejä niiden tekemisestä voi levittää ilmaiseksi. Samoin erilaisten tempausten ideoiden levittäminen on tuskin huono asia. Päin vastoin – mitä enemmän faneja seurat saavat yhteensä, sitä enemmän kaikki hyötyvät pitkässä juoksussa.

 • Kixer, siinä on hyvää ajatusmallia! Oispa liitolla joku, joka vois antaa samanlaisia mainonta, markkinointi ja viestintä neuvoja kuin sulta tulee. Toisaalta liitonkin viestintä on niin ruohonjuuritasolla, että sieltä on turha odottaa mitään.

 • Vähän offtopic, mutta kuitenkin.. Mielestäni lajin suurin ”vihollinen” on suomalainen mökkikulttuuri, ei potkupallojoukkueidenkaan katsomot pullistele heinäkuussa varsinkaan viikonloppupeleissä. Tätä on osin kierrettykin tauoilla tai pelaamalla sunnuntai/maanantai-iltaisin mutta niissäkin on oma ongelmansa. Pitempi tauko kesällä käy importtien kanssa aika kalliiksi, liigan siirtäminen syksylle tappaisi ”EFL-menestyksen” ja liian aikaisin aloittaessa treeniolosuhteet on edelleen turhan huonot. EFL- ja Maajoukkueongelmatkin huomioiden olisi pohdinnan arvoista miettiä lajin siirtämistä syyssarjaksi, jolloin ensimmäinen kierros olisi elokuun ekana viikonloppuna ja 8 runkosarjakierroksen ja sopivan joukkuemäärä olettamalla välierät olisivat syyskuun viimeisenä viikonloppuna, finaali lokakuun ekana viikonloppuna. Tämä mahdollistaisi kunnollisten a- ja c-junioreiden sarjan pelaamisen alkukesästä ja b-junnut voisivat pelata miesten kanssa samaan aikaan. Leirityksetkin onnistuisivat pelaajien uhratessa kesälomiaan heinäkuussa jne. Radikaali muutos kieltämättä, mutta pään seinään hakkaaminen pääasiassa kesälomakauteen keskittyvällä sarjalla ei näytä tuottavan tuloksia sekään.

 • Nyt on Crocojen uusi sivusto auki (joissain tapauksissa siirto tapahtuu vasta yöllä). Tervetuloa tutustumaan: http://www.crocodiles.fi

  ”Katselit näitä sivuja millä hyvänsä laitteella älypuhelimesta iPodiin tai pöytäkoneeseen, ennen pitkää kaikki sivut ovat ”oikeannäköiset”, eikä jatkuvaa skrollausta tarvitse harrastaa. Kuten monessa muussakin asiassa, myös tässä Crocodiles halusi olla edelläkävijä. Luonnollisestikaan sivut eivät ole vielä viimeisiä viilauksia myöten valmiit, vaan sorvin ääressä istutaan koko ajan ja sivuja pyritään kehittämään myös jatkossa”

 • Ja näkyyhän siellä ylälaidassa olevan linkki myös tänne sivustolle =)

 • ”olisi pohdinnan arvoista miettiä lajin siirtämistä syyssarjaksi, jolloin ensimmäinen kierros olisi elokuun ekana viikonloppuna ja 8 runkosarjakierroksen ja sopivan joukkuemäärä olettamalla välierät olisivat syyskuun viimeisenä viikonloppuna, finaali lokakuun ekana viikonloppuna” <– Forget it. Really, forget it.

 • Toimivan tuntuiset sivut Crocseilla, näyttää paremmalta muuten mobiillilaitteissa kun isolta ruudulta. Itse pidän kyllä enemmän Falconsin sivuista, jotka toimii myös loistavasti mobiililaitteissa.

  Hyvä, että sivut ovat responsiiviset mutta ei Crocoja voi tässä pitää edelläkävijänä.

  Responsiivisia saitteja näyttää olevan ainakin:
  – Falcons
  – 69ers
  – Northern Lights
  – Huskies
  – Sun City
  – Crocodilles

 • Hienoa, että noinkin moni seura on lähtenyt mukautuviin sivuihin, koska mobiililaitteilla näitä yhä enemmän ja enemään käytetään. Toivottavasti kaikki siirtyy tähän formaattiin.

  Tuolta listalta minkä hash22 laittoi niin Sun Cityn sivut ainakaan mukaudu näyttökokoon millään tavalla. Oulu oli luonut aikamoisen härdellin sivuista. Huskies, Falcons ja 69ers oli saanut aikaiseksi hyvät sivut ja selkeät käyttää. Crocodilesilta tosi onnistunut paketti. Kunhan saavat kaiken sisällön (jos sitä on tulossa) niin aikalailla kärkipäätä kyllä.

 • Äkkiseltään Vaahteraliigajoukkueiden sivut rankattu ulkonäkö- ja sisältöjärjestykseen. Päivitystiheuteen ei tässä listalle ole otettu kantaa.

  1. Crocodiles
  – Käytettävyydeltään ja ulkonäöltään näyttävimmät. Helppo löytää etsimänsä asiat. Sisältöä kaipaa lisää.

  2. Jaguaarit
  – Hienosti jäsennelty ja värimaailma joukkuetta tukeva. Mielellään käy toistekin. Olisi kärkisivut mutta ei toimi mobiililaitteella sitten mitenkään.

  3. 69ers
  – Onnistunut paketti ja responsiivisuus iso plussa. Seuraavasta ottelusta voisi olla jokin maininta ja tuon sponsorihomman olisi voinut tehdä fiksumminkin.

  4. Roosters
  – Sisällöllisesti laajin kokonaisuus mitä liigajoukkuilta löytyy. Kuvia, videota ja tarvittavaa tietoa paljon etusivulla. Värimaailma jää sen verran laimeaksi eikä muutenkaan erotu massasta edukseen, joten siksi vasta sija 4.

  5. Butchers
  – Yritys on hyvä mutta lopputulos on kunnon sekamelska. Valikot ei toimi kunnolla mobiililaitteella.

  6. Wolverines
  – Aika amatöörimäistä viritystä. Ei paljon keksi hyvää sanottavaa vaikka juuri uudistetut ovatkin.

  7. Indians
  – Parempi näistä sporttisaitilla tehdyistä virityksistä. Tosi sekava ja värimaailma vähintään yhtä sekava.

  8. TAFT
  – Huonompi näistä sporttisaitilla tehdyistä sivustoista. Ankea meininki ilman mitään hohtoa. Näitä ei tule usein avattua.

 • @surffaaja: Iphonella skaalaa, mutta ei ehkä sittenkään mukautuvat ja samaa mieltä, ehdottomasti oikea suunta.

 • Hämeenlinna Huskiesin sivut on myös uudistettu.
  Kannattaa käydä tsekkaamassa osoitteessa: http://www.huskies.fi/