Northern Lights uusissa ympyröissä

Gridiron Staff 15.5.2013 7:55 4 kommenttia

(0-0)

(0-0)

19.05.2013 klo 14:00 Oulu

Materiaaliltaan liigalisenssinsä syksyllä menettänyt Oulu Northern Lights on yksi divisioonan suosikeista, mutta syvyyttä on paikoin pelottavan vähän.

Northern Lights joutui syksyllä melkoiseen myllerrykseen niin sisäisesti kuin ulkoisestikin. Pelinrakentajaongelmiin ja Aappo Salorannan loukkaantumiseen pitkälti kulminoitunut kausi oli joukkueelle loppukaudesta henkisesti varsin raskas. Kun syksyllä ”kabinettipäätökseltä” haiskahtanut liigalisenssisoppa alkoi purkautua, veti osa runkopelaajista omat johtopäätöksensä ja päätti jättää tulevan kauden väliin.

Kehnosti sujunut kausi yhdistettynä liigapaikan menetykseen onkin ollut seuraorganisaatiolle haasteellinen tulevan kauden näkökulmasta. Laajasti uutisoidut viisi ulkomaalaisvahvistusta ovatkin selkeästi divisioonan suurin määrä. Joukkueenjohtaja Jyrki Seppälä kuitenkin toteaa, että nyt valittu lähestymistapa kauteen on ainut ja oikea.

– Pelaajat on hankittu tukkimaan ne aukot, jotka edellisen kauden pelaajat jättivät jälkeensä, Seppälä selventää.

– Tuontikundit ei vie kenenkään pelipaikkaa, koska niitä suomalaisia kundeja ei ole. Junnuista astuu 1-2 vuoden päästä pätevä porukka juuri näille paikoille, ja sitten asia on toinen.

Seppälä lisää, että tuomalla pelaajia Northern Lights pystyy tarjoamaan maksaville asiakkaille sellaista viihdettä, josta pääsylipun hinta kannattaa maksaa. Joukkueenjohtaja muistuttaa, ettei Northern Lightsin lähestymistapa merkittävästi eroa tulevalla kaudella eri sarjoissa pelaavien Pori Bearsin ja Kouvola Indiansin viime vuosien toimintamalleista.

Paluu Prestonin Air Raidiin

Hyökkäyksessä Northern Lights on täksi kaudeksi palannut kaudelta 2011 tuttuihin valmentaja Scott Prestonin oppeihin. Joukkueelle jäi kahden vuoden takaisesta liigadebyytistään positiivinen kuva, vaikka voittoja otettiinkin vain kolme kappaletta. Nick Hardestyn pelinrakennuksessa Lights onnistui kuitenkin tekemään runsaasti pisteitä ja haastamaan muita joukkueita. Mielenkiintoisesti Stan Bedwellin valmentajasopimus Turkuun tarkoittaa sitä, että myös Turku Trojans luottaa tulevalla kaudella pitkälti samankaltaisiin konsepteihin.

Northern Lightsissa on päädytty omaksumaan sama hyökkäystapa aina juniorijoukkueista edustukseen, joten jatkossa nuorten hyökkäyspelaajien siirtyminen edustukseen voi tapahtua saumattomammin. Amerikkalaisvalmentajan sijaan joukkueen hyökkäystä johtaa myös päävalmentajan viittaa kantava Petteri Isokoski, joka on viimeksi toiminut joukkueen päävalmentajana ykkösdivisioonakaudella 2008.

– Prestonin pelikirjasta puhuminen on kuitenkin minusta vähän hölmöä, vuodesta 2000 Lightsia edustanut kokenut laitahyökkääjä Joonas Taina kommentoi.

Kaikki hifistely on täysin turhaa, jos perusasioihin ei ole panostettu

– Ei sitä kokemusta ja tietotaitoa mitä Scottilla on, voi mitenkään matkia tai korvata kotimaisin tai amerikkalaisinkaan voimin. Itse näkisin, että nyt kotimaisin voimin on haluttu lähteä luomaan Northern Lightsiin näköistä pelitapaa, jonka ehdottomina vahvuuksina näen sen yksinkertaisuuden, mutta samalla joustavuuden ja monipuolisuuden.

Taina korostaa, että pelitavan tulee aina lopulta soveltua joukkueen käytettävissä olevien pelaajien ominaisuuksiin. Peruslähtökohdat perustuvat Prestonin konsepteihin, mutta lähtökohta on kuitenkin ollut joukkueen vahvuuksien korostaminen ja heikkouksien kehittäminen päävalmentaja Isokosken johdolla.

– Viisaita päivä on lyöty yhteen ja kaikki mahdolliset opit ammennettu, mutta loppuviimein amerikanpallo on kuitenkin taklaamista ja blokkaamista. Kaikki hifistely on täysin turhaa, jos perusasioihin ei ole panostettu, Taina tiivistää.

"Hirvi" Parviainen nähdään jälleen Lights-paidassa, vaikka mies asuu Raumalla. Kuva: Henna Tomperi

Laji-ihmiset tuntevat hyvin Lightsin joukkueenjohtajana toimivan Jyrki Seppälän räväkkänä persoonana – kentällä ja sen ulkopuolella. Seppälä on ehtinyt aiheuttamaan kohua mm. tekemällään sopimuksen viime kauden Roosters-sankari Antonio Harrisin kanssa. Julkisuudessa Seppälän Lights on ottanut mielellään sarjan ennakkosuosikin viitan vastaan. Northern Lights saa kuitenkin varautua tällä kaudella tiukkaan vastarintaan. Mm. kakkosdivisioonasta nousevat joukkueet tulevat varmasti mielellään testaamaan seitsemän ottelua peräjälkeen hävinneen Lightsin kunnon. Vain yhdellä jenkkivahvistuksella kauteen lähtevälle Tampere Saintsille kelpaisi varmasti voitto Lightsista kauden avausottelussaan. Seppälä ja Lights tietävät, että aika lunastaa talvikauden puheet on käsillä.

Sarjan parhaat vahvistukset lupaavat Lightsille ennakolta hyvää kautta, mutta takki auki joukkue ei voi sarjaan lähteä. Historia tuntee myös tilanteen, jossa liigatasolta alaspäin tullut joukkue piiputti pahasti divisioonan avausottelussaan kakkosdivisioonan edelliskauden mestaria vastaan. Tämä tapahtui vuonna 2008, ja silloin voittavassa asemassa oli juuri Northern Lights. Laitahyökkääjä Taina toivoo, että divisioonassa pelataan tänä vuonna kautta linjan hyvätasoista jenkkifutista.

– Muutama vuosi sitten sarja oli todella tasainen ja tiukat ottelut veivät joukkueita eteenpäin parempiin suorituksiin. Tasainen ja kilpailukykyinen ykkösdivisioona on mielestäni todella tärkeä asia, joka vaikuttaa suuresti niin liigan, kuin koko suomalaisen jenkkifutiksen tason nousuun tulevaisuudessa, Taina summaa.

– Oletan, että liigasta viime kauden jälkeen pudotetut joukkueet ovat etulyöntiasemassa liigan korkeamman pelinopeuden vuoksi. Uskon että jos jompikumpi tai molemmat pystyvät säilyttämään pelinopeutensa liigan tasolla, tulevat joukkueet voittamaan otteluita jo pelkästään tämän vuoksi.

Northern Lightsilta odotan vain ja ainoastaan mestaruutta

Taina ei näe divisioonien välistä tasoeroa yhtä merkittävänä liigan ja divisioonan väliseen eroon verrattuna, joten Oulussa uskalletaan odottaa myös yllätyksiä. Northern Lightsin tavoitteista Taina on kuitenkin varsin yksiselitteinen.

– Northern Lightsilta odotan vain ja ainoastaan mestaruutta. Kaikki muu olisi suuri pettymys.

Oululaisten näkökulmasta avainasemaan nousee joukkueen laitahyökkääjäosasto, jolle joukkueen amerikkalaispelinrakentaja palloa toimittaa. Salorannan Broncos-pestin jälkeen pallon pääasiallisina kiinniottajina nähdään tänä kesänä tanskalainen Dennis Okholm, kokenut kehäkettu Taina ja 18 koppia viime kaudella liigassa ottanut Tuomo Tomperi. Vaikka Okholm on epäilemättä mies paikallaan, yhden miehen varaan ei tämän kauden Lights-heittohyökkäys voi rakentua. Keskushyökkääjän paikalla Mika Nissinen tekee paluun kotikaupunkiinsa yhden Jyväskylässä vietetyn, osin loukkaantumisten pilaaman kauden jälkeen.

Viime kaudella divisioonassa nähtiin huima kilpajuoksu liigaan pyrkivien Helsinki 69ersin ja Kouvola Indiansin välillä. Täksi vuodeksi taistelukenttä on muuttunut kuitenkin oleellisesti. Onko Northern Lights sarjan ainoa joukkue, jolla todella on kiire takaisin Vaahteraliigan parrasvaloihin? Mitä pelaajamenetyksiä kokenut Northern Lights tekisi, jos liigapaikkaa kauden jälkeen tarjottaisiin?

– Panostaisimme vielä enemmän, joukkueenjohtaja Seppälä kertoo.

Northern Lights ja Nokia Ghosthunters avaavat kotoisen divisioonakauden ensi sunnuntaina klo 14 Oulussa.

Seuraa näitä:

 • Mika Nissinen (RB) Juniorimaajoukkueissa esiintyneelle Nissiselle tarjotaan tällä kaudella ensimmäistä kertaa selkeän ykköskeskushyökkääjän paikkaa. Viime kaudella Jaguaareissa väläytellyt Nissinen voi olla kauden komeetta.
 • Antonio Harris (LB) Viime kauden Vaahteraliigan parhaimpiin pelaajiin ennen loukkaantumistaan kuulunut Harris haluaa todistaa, että mies on kunnossa ja valmis laittamaan kaiken peliin.
 • Mika Mäkelä (LB) Tampereelta Ouluun kesäksi saapuva Mäkelä tuntee Pirkanmaan joukkueet jo ennalta. Saintsia ja Ghosthuntersia vastaan pelissä on muutakin kuin sarjapisteet.

Katso myös

Kommentoi

 • Ihan mukavaa spekulointia, mutta aivan viimeinen lause kaivannee remonttia. Tuskin Oulu ja GH avaavat ensi sunnuntaina liigakautta…Pienia sia mutta pisti silmään.

  Ykkösen Power Rankingia odotellessa….

 • Mä oon kanssa melko varma tuosta minkä toit esille, Harri :) Nytpä on asia korjattu.

  Katsotaas rankingsia 1-2 kierroksen jälkeen!

 • Kyllä Lights avaa kauden Oulussa Gh.ta vastaan nyt tulevan sunnuntaina 19.05.2013 klo 14.

 • Peetu: joo, se on totta, mutta “liigakauden” sijaan avataan kuitenkin “divisioonakausi” :)

Leave a reply

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *