Divisioonan uusi sheriffi?

Gridiron Staff 14.5.2013 10:29 6 kommenttia

Perinteikäs Turku Trojans päätti viime syksynä pudottautua oma-aloitteisesti 31 liigakauden jälkeen I-divisioonaan. Mitä seuraavaksi?

Syyksi raskaaseen päätökseen turkulaiset kertoivat pelilliset tekijät. Joukkueen uudelleenrakentaminen kiivaasti kilpaillussa Vaahteraliigassa ei ole onnistunut, ja nyt vauhtia haetaan alemmalta sarjatasolta.

Turkulaiset aloittivat liigahistorian toiseksi pisimmäksi venyneen tappioputkensa loppukaudesta 2010. Voitottoman kauden 2011 jälkeen joukkue onnistui karistamaan gorillan harteiltaan kukistamalla viime heinäkuussa vaikeuksiin ajautuneen Northern Lightsin niukasti 16-13 perinteisellä Yläkentällä pelatussa ottelussa. Edellisen kerran joukkue voitti Vaahteraliigaottelun 14.8.2010. Tulevalla kaudella Trojans aloittaa paluunsa takaisin huipulle. Tärkeimpänä tavoitteena on ottaa jälleen säännöllisesti voittoja. Varsinaista kiirettä liigapaluulle ei ole. Trojansin tiedottaja ja johtokunnan jäsen Kari Toivonen kommentoi kauden 2013 tavoitteita Gridironille näin:

– Näin alkuun tavoitteemme on ehdottomasti I-divisioonan playoffit, ja sen jälkeen lähdetään voittamaan yksi ottelu kerrallaan. Divarin voittamisesta emme halua puhua tässä vaiheessa ääneen, sillä uskomme sarjan olevan tällä kaudella hyvin tasainen. Näemme asian niin, että monella joukkueella on mahdollisuus nostaa kannua syksyllä.

Divisioonaan putoaminen on usein raju epäjatkuvuuskohta joukkueessa, ja yleensä parhaiden miesten suunta on tällöin joukkueesta ulospäin. Trojans on onnistunut kuitenkin säilyttämään runkonsa kasassa kohtuullisen hyvin. Joukkueen suurin menetys on Wolverinesiin siirtynyt tukimies Ilya Redin. Vahva korkeakoulujenkkifutiksen kulttuuri tuottaa kuitenkin joukkueelle uusia pelimiehiä divisioonaan riittävällä tahdilla. Sarjatason ohella suurin muutos koskeekin joukkueen valmennusta. Trojans tiedotti amerikkalaisen Stan Bedwellin sopimuksesta vain reilu kuukausi ennen kotimaisen sarjakauden alkua.

Kuva: Jari Turunen

– Trojans poikkeaa viime vuoden joukkueesta tällä hetkellä eniten ehkä valmennuksen osalta, Toivonen kertoo.

– Seuran pitkäaikainen päävalmentaja Pauli Ojanen vaihtui täksi kaudeksi amerikkalaiseen Stan Bedwelliin. Lisäksi menetimme muutaman tärkeän pelaajan viime kauden kokoonpanostamme, mutta vastaavasti saimme tilalle myös pari tärkeää paluumuuttajaa.

Turkulaislähtöinen linjajättiläinen Kamran Osman (OL) ehti jo syksyllä kertoa lopettavansa uransa kasvattajaseurassaan Trojansissa, mutta siviilitöiden pakottamana hän jatkaa vielä tämän kauden Helsingissä. Sen sijaan ratkaisuihin kykenevän Ville Veneen paluu joukkueeseen on iloinen yllätys kaikille turkulaisfaneille. Kaudella 2011 Oulussa vakavasti loukkaantunut Vene on taitava laitahyökkääjä, joka paikkaa varmasti joukkueen menetyksiä. Toivonen kertookin innoissaan rosterista löytyvistä tähdistä:

– Joukkueesta löytyy useita mielenkiintoisia pelaajia, mutta mainittakoon nyt erikseen vielä Trojansin takakentältä maajoukkuemiehet Ville-Valtteri Suojanen sekä Seikko Vennelä. Myös Miko Ylikoski on joukkueelle arvokas pelaaja, joka jättää kentälle aina kaiken itsestään. Lisäksi Ville Veneen täksi kaudeksi tekemä comeback on äärimmäisen positiivinen asia. Eikä pidä tietenkään unohtaa mainita jenkkipelaajaamme David Vosburghia. David on hyvin monikäyttöinen pelaaja ja häneltä odotetaan täten myös paljon.

Yksi troijalaisten suurimpia haasteita on ollut viime vuosina krooninen pula linjamiehistä. Uusi alku sarjaporrasta alempana on kuitenkin saanut uuden joukkuehengen kukoistamaan. Tuore päävalmentaja Bedwell kertoo joukkueensa taisteluilmeestä kahden Turussa vietetyn viikon kokemuksella:

Kuva: Jari Turunen– Vaikka vasta saavuin kaupunkiin, olen jo saanut todistaa positiivisen kierteen, jossa joukkue on parhaillaan. Joukkueemme tulee olemaan vahva sekoitus liigasta hankittua kokemusta, nuoruuden voimaa ja monipuolisia täydennyksiä. Harjoitusaktiivisuus on ollut parempaa kuin vuosiin tässä kaupungissa ja näen että pelaajat ovat motivoituneita käynnistämään sarjapelit. Minun tehtäväna on tuoda kokonaisuuteen lisää voittaja-asennetta ja uskoa tulevaisuudesta.

Bedwell on sopeutunut lyhyessä ajassa Turkuun hyvin. Miehen mietteitä voi lukea hänen pitämästään blogista WordPress.com:ssa.

Trojans kuului liigataipaleensa viimeisinä vuosina siihen harvalukuisten joukkueiden ryhmään, jotka luottivat kotimaiseen pelinrakentajaan. Kausi 2012 ei ollut Joonas Anderssonin (QB)  kausista se kaikkein paras. Aktiiviuraansa vielä huhtikuun alussa Serbiassa jatkaneen pelinrakentaja-päävalmentaja Bedwellin saapuminen Trojansin valmentajaksi herätti välittömästi keskustelun pelimiehen pestin todellisesta laajuudesta. Serbian sarjassa saadun vamman toipumisajaksi on ilmoitettu 5-6 viikkoa, ja Trojansilla on vielä jenkkikiintiössään tilaa. Tilanne saattaa merkitä Andersonille kilpailua pelipaikastaan kesäkuun loppuun mennessä. Juuri kauden alla Bedwellillä on kuitenkin muut asiat päällimmäisenä mielessään:

– Uskon, että olemme valmiita kohtaamaan kenet tahansa sarjassa. Olemme ajamassa sisään täysin uusia systeemejä sekä hyökkäykseemme, että puolustukseemme. Tietojeni mukaan sarjasta on tulossa tänä vuonna erittäin kovatasoinen, mutta uskon, että Trojansilla on erinomaiset mahdollisuudet selviytyä pitkälle.

Päävalmentajan vaihdos aivan kauden kynnyksellä on Trojansilta yllättävä veto. Joukkueen runko on kuitenkin rutinoitunut liigakausillaan ja kaipaa varmasti vaihteeksi positiivista tunnelmaa pukukoppiin otteluiden päätyttyä. Tänä vuonna joukkueella on siihen jälleen paremmat mahdollisuudet kuin vuosiin.

Seuraa näitä:

 • Ville-Valtteri Suojanen (DB) Viime kesänä Jaguaarien takakentällä vakuuttanut Trojans-kasvatti Suojanen voi hyvinkin olla koko sarjan paras takapuolustaja.
 • Joonas Andersson (QB) Trojans uutisoi maaliskuun lopulla Anderssonin sopimuksesta seuraan myös kaudelle 2013. Joukkue on luottanut mieheen pelinrakentajan paikalla jo pitkään, ja vaikka talenttia löytyykin, tulokset ovat olleet kadoksissa. Tapaus Bedwell on omiaan lisäämään huhumyllyä Trojansin pelinrakentajatilanteesta.
 • Jaakko Tirkkonen (DB) Huhtikuun U19-sarjan Tanskan-otteluun maajoukkueen kapteeniksi valittu 18-vuotias lupaava Tirkkonen pelasi jo viime kaudella liigaa joukkueen riveissä. Tällä kaudella roolin odotetaan kasvavan.

Kommentoi

 • Pelit usein voitetaan ja hävitään linjassa. Rosterin mukaan joka kotisivuilla on niin linjapeli voi olla jälleen joukkueen heikkous. Pystyykö tuo linjamies porukka yllättämään kyllä ratkaisee pitkälle sen pudotuspeli mahdollisuuden. Paperilla kyllä sarjan paras takakenttä nostaa osakkeita mutta riittääkö se?

  Veikkaan että taistelee 4. sijasta ja juoksupuolustus\hyökkäys ratkaisee tilanteen lopulta.

 • Näytti varsin ehjältä ja motivoituneelta joukkueelta harkkamatsissa TAFTia vastaan. Ja käytetyillä säännöillä teki enemmän pisteitä kuin tafti.

 • Ja pelasi ilman jenkkejä.

 • taft ottaa liigassa turpaan niin että tukka lähtee, jos hävisivät trojansille harkkapelissä.

 • Nää harkkamatsit on harkkamatseja. Ja mihin tyyliin ”pelattiin”?

 • Vanhojen kaivelu sekä spekulointi on aina mukavaa.
  Mitenkäs te näette nyt tilanteen, TAFT on vahvoilla liigassa ja Trojans nöyryyttää Divaria mennen tullen.
  En muista miltä turun linjan tilanne tuolloin näytti, mutta mitä Divaria olen nähnyt on Turun linja aivan eri kaliiberia kuin muiden divari jengien, vihdoin myös Turussa on saatu haalittua vaihtopelaajiakin.
  Taft on mut ainakin positiivisesti yllättänyt ja pelannut tasaissesti kauden läpi (tähän asti).
  Miten Turku olisi liigassa pärjännyt, tuohonhan siis liigassa saisi tuoda jopa enemmän jenkkejä mukaan? Itse veikkaisin Turun olevan selvästi parempi kuin Jyväskylä ja 69ers, eli olisi liigassa aivan hyvin voinut taistella jopa keskikastiin pääsystä!