Esa Pietikäinen NMU Wildcatsissa

Gridiron Staff 13.5.2013 6:59 Ei kommentteja

Kerroimme helmikuussa kuopiolaislähtöisen Esa Pietikäisen kuulumisista Northern Michigan Universityssä. Mitä Esalle kuuluu nyt?

Opiskelupaikkansa Kajaanin AMK:n kautta opiskelijavaihtoon lähtenyt Pietikäinen on kuulunut koko kevään Division II -tason Northern Michigan University Wildcatsin harjoitusvahvuuteen. Paikka joukkueessa lohkesi avointen tryouttien kautta viime syksynä. Joukkueen kevään päätavoitteena on ollut perinteinen Spring Game, johon myös Pietikäinen pääsi osallistumaan.

Helmikuun ja maaliskuun ajan Wildcats harjoitteli ilman varusteita aamuharjoituksilla ja punttisalilla. Pietikäinen kertoo, että valmennusjohto testasi mielellään uusien tulokkaiden motivaatiota olla mukana joukkueessa.

– Kun valmentajat kysyivät ”onko rankkaa”, vastasin vaan kierona savolaesena ”ei se rankkaa ole, vaan haasteellista” ja hymyilin päälle.

– Kyllä silloin harjoituksien aikana syletti, mutta kunnialla selvittiin!

Yliopistourheilun kattojärjestö NCAA:lla on omat säännöksen sen suhteen, milloin joukkueet saavat alkaa harjoittelemaan varusteiden kanssa. Ensimmäisen kahden kuukauden aikana Pietikäinen ja muut joukkueen pelaajat eivät koskeneet palloon lainkaan. Kevään päättänyttä Spring Gamea varten sai harjoitella 15 kertaa pallon kanssa.

Huhtikuussa Wildcats aloitti varusteharjoitukset sekä pelipaikkakohtaiset tapaamiset pelaajien ja valmentajien kesken. Pietikäinen kertoo, että harjoituksissa tempo oli kova, ja paikasta toiseen lennettiin.

– Päivän varustus vaikutti harjoituksien laatuun. Täydet varusteet päällä pelattiin ”live footballia” eli täydellä höyryllä. Kentällä harjoiteltiin kolmesti viikossa ja punttia nostettiin kahdesti viikossa. Tapaamisia oli joka päivä ennen harjoituksia. Tapaamisissa käytiin edellisen harjoitukset hyvät ja huonot puolet läpi tai laitettiin uusia asioita sisään.

Esa Pietikäinen

NMU Wildcatsilla on uusi joukkue, jossa on todella paljon ensimmäisen vuoden pelaajia, varsinkin puolustuksen puolella. Tämän vuoksi valmentajat aloittivat jakamaan mustia harjoituspaitoja parhaalla pelipaikkakohtaiselle pelaajalle.

– Mustapaita täytyy ansaita, ja siitä pitää taistella joka harjoituksessa. Pelaajien kesken tehtiin pistejärjestelmä, jossa erilaisista tilanteista saa joko plus- tai miinuspisteitä. Päivän paras pelaaja saa pitää mustapaitaa päällä seuraavissa harjoituksissa, Pietikäinen kertoo.

Pietikäinen mukaan pistejärjestelmä motivoi pelaajia ja saa aikaan kilpailua ja halua pelata omalla pelipaikalla. Esimerkkinä pluspisteestä voi ottaa tilanteen, jossa puolustaja taklaa pallollisen pelaajan aloitusviivan taakse. Wildcatsissa pelaajilta vaaditaan myös ehdottomasti tilanteiden loppuun asti pelaamista.

Vaikka tämä saattaa kuulostaa jo jonkinlaiselta kliseeltä, meiltä puuttuu tämä loppuunpelaamisen fiilis ja aggresiivisuus

– Tässä vaiheessa huomasin mikä ero on kotimaisessa pelissä ja täällä rapakon takana pelattavassa jenkkifutiksessa. Vaikka tämä saattaa kuulostaa jo jonkinlaiselta kliseeltä, meiltä puuttuu tämä loppuunpelaamisen fiilis ja aggresiivisuus. Sen huomaa hyvin siinä vaiheessa, kun oman puolen rissu tulee repimään ja blokkamaan vaikka peli pelataan toisella puolella kenttää, Pietikäinen kehuu.

– Tämä saattaa johtua ihan siitä, että yhdet harjoitukset saattavat vaikuttaa omaan peliaikaasi, eivätkä pelaajat halua ottaa riskiä sen suhteen. Joka downi tulee pelata niin kuin se olisi viimeisesi. Täällä osalle pelaajille urheilu on tärkeämpää kuin itse opiskelu. Huonosta akateemisista suorituksissa pelaaja voidaan kuitenkin laittaa hyllylle siksi aikaa kunnes arvosanat alkavat nousta.

Pietikäinen kertoo, että aluksi hän jakoi toistonsa toisen backup-pelaajan kanssa ja pääsi välillä jopa väläyttämään taitojaan alottavia pelaajia vastaan.

– Muutaman harjoituspelin jälkeen valmentaja kuitenkin totesi, että backup-pelaaja, jonka kanssa jaoin toistoni, tarvitsee enemmän harjoittelua kuin minä. Hänhän kuitenkin pelaa täällä seuraavat kolme-neljä vuotta, joten oli aivan ymmärrettävää että minun roolini tulee olemaan hieman pienempi, valitettavasti. Tämän päätöksen myötä minun peliaikani ja toistoni jäivät aika vähäiseksi ja minut siirrettiin pelamaan spessuihin.

– Olin mukana pelipaikkakohtaisissa harjoituksissa oman porukan mukana, mutta esim 7v7-harjoituksien aikana seisoin vaan sivurajalla opettaen athletic trainereille suomea. Pitihän se aika käyttää jotenkin hyödyksi!

Erikoisjoukkueissa Spring Gamessa

Esa Pietikäinen Spring Gamessa
Spring Gamessa Pietikäinen pelasi lentopotkun palautuksessa ja aloituspotkuissa. Tilastoja pelistä ei pidetty, mutta pelimies kävi merkkaamassa yhden taklauksen.

– Hienoimmat muistot pelistä olivat oman asuntolan ja muiden suomalaisten vaihtareiden kannustamiset sekä nimikirjoitusten jakaaminen muutamalle onnekkaalle katsojalle. Ei sitä koskaan tiedä, kuinka arvokkaita nuo nimmarit tulevat olemaan tulevaisuudessa, Pietikäinen nauraa.

Kuluneen kolmen kuukauden aikana jenkkifutis alkoi muodostua Pietikäiselle enemmän elämäntyyliksi, kuin vain pelkästään harrastukseksi. Välillä oli hyviä päiviä, välillä huonoja.

– Onhan tämä täällä kuitenkin puoliammattilaista, joka on melkein kuin työtä. Loppujen lopuksi olen todella ylpeä itsestäni, että pystyin harjoittelemaan kevätkauden joukkueen mukana ilman isompia vastoinkäymisiä. Tämä oli minulle enemmän henkinen haaste kuin fyysinen. Tämän takia kirjoitinkin käteeni SISU, jonka avulla selvisi läpi harjoittelukauden ja pääsin askeleen lähemmäksi unelmaani.

– Spring Gamen jälkeen valmentaja sanoi minulle, että syy miksi minut otettiin joukkueeseen ja jolla erotuin muista pelaajista, oli sitoutuneisuus ja halu olla oikeasti mukana joukkueessa, Pietikäinen toteaa.

– Vaikken loistanutkaan testituloksien perusteella, tein kaiken mitä pyydettiin ajallaan ja yritin parhaani. Ja se kannatti. Valmentaja myös mainitsi, että minussa on havaittu selvää kehitystä ja olin pääsyt mukaan joukkueessa, vaikkakin olin paljon heikommassa asemassa kuin muut pelaajat. Kyllähän tuo valmentaja sanoi, jos haluan tulla takaisin niin olisi kuulemma paikka vapaana. Tämähän riippuu aivan siitä kuinka hyvän sopimuksen Steelers on valmis kanssasi kirjoittamaan kanssani, Pietikäinen nauraa.

Loppuun Esa Pietikäinen haluaa tarjota lukijoille pienen ajatuksen.

– Uskaltakaa toteuttaa unelmianne. Se on vain ja ainoastaan itsestä kiinni. Kuten totesin monta kertaa harjoituksissa kaiken turhautumisen ja henkisten päähänpotkimisen aikana: Don’t complain, don’t whine, don’t make excuses.”

Kommentoi