Ghosthunters ja Bulldogs valmiina kauteen

Gridiron Staff 6.5.2013 16:27 Ei kommentteja

Ykkösdivarin joukkueet Nokia Ghosthunters ja Sipoo Bulldogs lähtevät tulevaan kauteen mielenkiintoisista asetelmista.

I-divisioonaan osallistuu kaudella 2013 kuusi joukkuetta, joista vain kaksi pelasi sarjassa vuotta aiemmin. Mukana on kaksi sarjanousijaa ja kaksi viime kaudella Vaahteraliigassa pelannutta perinteistä seuraa. Gridiron ennakoi divisioonan voimasuhteita nyt, kun kauden alkuun on vain muutama viikko. Tällä kertaa vuorossa ovat viime kaudella divisioonassa pelanneet Nokia Ghosthunters ja Sipoo Bulldogs.

Viime kaudella välieriin selvinnyt Nokia Ghosthunters lähtee tulevana kesänä näyttämään, että se kuuluu jatkossa ykkösdivisioonan eliittiin. Kaudelle 2007 perustetun nokialaisseuran neljä ensimmäistä kautta kuluivat II-divisioonatasolla, mutta kaksi vuotta sitten joukkue pääsi kokeilemaan siipiään korkeammalla sarjatasolla. Vaatimattomasti sujuneen tulokaskauden jälkeen Sami Teleniuksen johtama joukkue näytti kehittyneensä huimasti kaudelle 2012. Runkosarjan kärkipaikoilla koko kesän esiintynyt nokialaisjoukkue kärsi välierissä tappion tulevalle mestarille Helsinki 69ersille lukemin 23-28.

Teleniukseen tietyllä tapaa alusta saakka henkilöitynyt nokialaisryhmä lähtee tähän kauteen uudessa komennossa. Joukkue tiedotti viime kaudella Vantaan TAFT:a valmentaneen Rami Liljan liittymisestä valmennusrinkiin jo helmikuussa, mutta pestin todellinen laajuus selvisi vasta Teleniuksen ottaessa vastaan valmennuspestin Saksasta. Valmentaja Lilja kertoo joukkueen keskittyneen perusasioihin molemmin puolin palloa.

Pitkäjänteinen työ kaikessa rauhassa palvelee joukkueen tavoitteita parhaiten

– Olemme pyrkineet kehittämään yleisesti omaa toimintaamme. Nokialla on varsin haastavat talviharjoitteluolosuhteet, joten harjoitusten painotukset ovat olleet enemmän fysiikkapainotteisia. Olemme leireilleet muutamaan otteeseen talven aikana ja näiden leirien aikana on saatu paljon asioita käytyä läpi. Tekemistä kuitenkin vielä riittää ennen kauden alkua ja jahka kenttäolosuhteet saadaan vakiinnutettua päästään kautta valmistavaa työtä jatkamaan normaalin aikataulun ja temmon mukaan, Lilja kommentoi.

Aiempina vuosina erittäin fyysisenä ja palloa mielellään juoksevana joukkueena tunnettu Ghosthunters on osoittanut myös pystyvänsä heittämään palloa tarvittaessa, vaikka varsinaisesta ilmasirkuksesta Nokialla ei ole voitu puhua. Joukkueella on pätevä pelinrakentaja Lari Siitosessa, ja valmentaja Lilja on pyörittänyt aiemmin varsin heittopainoisia hyökkäyksiä. Talvikaudella onkin laajalti mietitty sitä, muuttuuko nokialaisten pelitapa täksi kaudeksi. Lilja kuitenkin toteaa, että myös Nokialla mennään materiaali etunenässä.

– Pelisysteemeistä puhuttaessa on hyvä muistaa, että materiaali ratkaisee systeemin – ei toisinpäin. Aiemmin (TAFT:ssa) pelaajamateriaali on ollut varsin erilaista kuin nyt Nokialla käytössä oleva pelaajamateriaali. Tämä luo omalta osaltaan hyvin erilaiset realiteetit pelisysteemin rakentamiseen ja sen toteuttamiseen, Lilja toteaa.

Kuva: Nokia Ghosthunters

Valmentaja Lilja kertoo, että hänen tulonsa mukaan on johtanut luonnollisesti pieniin muutoksiin toimintatavoissa, mutta mitään perusteellista muutosta aiempaan ei ole näillä näkymin luvassa.

– Olemme pelanneet olemassa olevia systeemejä jo pidemmän aikaa ja pelaajat tuntevat ne hyvin. Tasaisuus tekemisessä on varmasti suurin yksittäinen vahvuus.

Sekä Teleniusta että Liljaa yhdistävät valmentajina samat arvot, vaikka ulkopuolisen silmään he ovatkin eri puusta veistettyjä. Liljan mukaan häntä ja Teleniusta yhdistää usko kovaan työhön ja perusominaisuuksien parantamiseen. Molemmat valmentajat uskovat, että pitkäjänteinen työ kaikessa rauhassa palvelee joukkueen tavoitteita parhaiten. Lilja kertoo, että yksi hänen tavoitteistaan on tuoda Nokialle osaamista mentaalisen valmennuksen puolella, jotta pelaajista saadaan ulosmitattua kaikki mahdollinen.

– Se mitä itse olen Nokialta oppinut, on ehdoton joukkuehenki joka huokuu kaikesta tekemisestä. Myös avoimuus uusille asioille on erittäin korkealla tasolla ja pelaajien asenne on erittäin hyvä, Lilja kehuu.

Vaikka Ghosthunters lähtee sarjaan menestymään, ei seuralla ole mikään kiire liigatasolle. Monista muista joukkueista poiketen Nokialla nähdään, että joukkueen ja seuran rakentaminen on syytä rakentaa kärsivällisesti. Rami Lilja summaa nokialaisen ajattelumallin hyvin yksinkertaisesti.

– Oma pelaajatuotanto pitää olla Vaahteraliigassakin sillä tasolla, että vahvistukset ovat aidosti vahvistuksia – ei niin että ulkomaalaisia hankitaan joukkueeseen, koska pelipaikoille ei ole asettaa yhtään suomalaista pelaajaa.

Sipoo Bulldogs haastajan asemassa

Kuva: Sipoo Bulldogs

Bulldogs oli viime kauden divisioonassa varsin mielenkiintoinen joukkue. Ennakkoon sarjanousijalta odotettiin lähinnä kilpailua Helsinki East City Giantsin kanssa, jota vastaan joukkue onnistuikin ottamaan kaksi voittoa. Ennakkoluuloton Bulldogs ei kuitenkaan pelännyt haastaa isompiaan, ja taistelikin useassa ottelussa tasapäisesti puoliajalle saakka. Toisella puoliajalla kyyti oli kuitenkin usein kylmää, ja kauden saldoksi jäi kahden voiton lisäksi kahdeksan tappiota. Sipoossa vitsailtiinkin, että jenkkifutisottelut olisi syytä lyhentää välittömästi kahden neljänneksen mittaisiksi.

Joukkueen ongelma oli viime kaudella varsin kapea materiaali. Muutaman kerran otteluun jouduttiin lähtemään alimiehityksellä, mikä ei voinut olla näkymättä joukkueen suorituksissa. Tänä vuonna joukkue on saanut muutamia aiemmin Sipoossa pelanneita pelimiehiä takaisin kokoonpanoon. Puolustusvoimat rokottavat nuorta joukkuetta kuitenkin myös tänä vuonna jonkin verran.

Bulldogsin Mikko Ranta-aho on kuitenkin tyytyväinen joukkueen valmistautumiseen yleisellä tasolla, ja kuvailee etenemistä suorastaan erinomaiseksi.

– Olemme tässä vaiheessa hieman edellä viime vuoden aikataulua. Olemme päässeet pelaamaan muutamia scrimmage-otteluita eri joukkueita vastaan, joka on auttanut varsinkin uusia pelaajia pääsemään lajiin sisään.

Kukaan Bulldogsista ei odota Jaakolta Gottulan kaltaisia suorituksia tässä vaiheessa kehityskaarta

Sipoossa pidetään tärkeänä sitä, että joukkueen etu tulee ennen yksilöä. Päävalmentaja ei halua nostaa yksilöitä esiin kysyttäessä suurimmista odotuksista. Ranta-aho odottaa hyviä suorituksia kaikilta, ikään tai kokemukseen katsomatta.

Viime kaudella Bulldogsin pelin sielu oli konkaripelinrakentaja Reed Gottula, joka keräsi sekä joukkueen sisällä että laajemminkin suuret kiitokset. Gottulan peliäly piti joukkueen mukana otteluissa ennakoitua paremmin. Täksi kaudeksi Bulldogs esittelee suomalaispelinrakentaja Jaakko Heikkisen. Bulldogsin Ranta-aho kertoo, että seura halusi täksi vuodeksi antaa nuorelle suomalaispelinrakentajalle mahdollisuuden kehittyä.

– Kukaan Bulldogsista ei odota Jaakolta Reed Gottulan kaltaisia suorituksia tässä vaiheessa kehityskaarta. Jaakko on mielestäni myös fyysisiltä ja henkisiltä ominaisuuksiltaan ja taidoiltaan hyvä QB, eikä jää tällä hetkellä kenenkään I-divarin suomalaisen QB:n varjoon. Samoilla tasoilla liikutaan.

Bulldogs haluaa luonnollisesti säilyttää sarjapaikkansa, mutta suuria menestyspaineita kaudelle ei ole ladattu. Joukkue on palkannut puolustukseensa yhden jenkkivahvistuksen, mutta muuten joukkue pyrkii Ranta-ahon sanoin saamaan pelaajat tekemään oikeita asioita. Pelillinen menestys seuraa kyllä perässä, seurassa uskotaan.

– Eväät muiden joukkueiden kaatamiseen löytyvät myös siitä, että tehdään asiat oikein ja joukkueena, Ranta-aho toteaa.

Sipoo Bulldogsin iskukyky riippuu paljolti siitä, millaisella kokoonpanolla joukkue pääsee otteluihin lähtemään. Bulldogs menetti jo syksyllä paljon pelejä tehneet Ville Roiton ja Joni Ranta-ahon Roostersiin. Vaihto-oppilaana Yhdysvalloissa pelannut Roope Metsä on yksi kandidaatti isoon roolin ensi kesänä. Myös pirteitä otteita viime kaudella esittänyt laituri Nuutti Tanner voi saada kesällä paljon vastuuta. Molemmat pelimiehet ovat edustaneet Suomea U17-maajoukkueessa. Pelinrakentaja Heikkisen harteille asetetaan hyökkäyksessä suuri vastuu. Jää nähtäväksi, millaiseen taisteluun Sipoon ”koiralauma” syttyy, kun sarja-avauksessa vastaan asettuu nousijajoukkue Hyvinkää Falcons.

Seuraa näitä:

  • Henri Holopainen (WR, Ghosthunters) Välierässä 69ersia vastaan kahdeksan kiinniottoa ottanut atleettinen Holopainen voi toimia ratkaisevassa osassa, jos vastustajat pakottavat Ghosthuntersin heittämään.
  • Jarrod Williams (DB, Ghosthunters) Joukkueen ainoa jenkkiapu Williams tulee samasta yliopistosta kuin viime kauden vahvistus Dan O’Connell. Onko Williamsista O’Connellin sankaritekoihin?
  • Ghosthuntersin keskushyökkääjät Joukkueen viime kauden pallonkantajat Anttila ja O’Connell eivät jatka tällä kaudella joukkueessa. Kuka nousee uudeksi vastuunkantajaksi?
  • Roope Metsä (RB, Bulldogs) Lahjakas nuori keskushyökkääjä voi saada ison roolin Bulldogs-hyökkäyksessä.
  • Jaakko Heikkinen (QB, Bulldogs) Pelinrakentaja Heikkinen on yksi sarjan neljästä kotimaisesta pelinrakentajasta.
  • Bulldogsin linjat Onko joukkueen linjakaluston leveys riittävä siihen, että joukkue pystyy pelaamaan täysillä kaikki neljä neljännestä?

Lue myös

Kommentoi

Leave a reply

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *