Punaiset vastaan siniset – EFL-jatkopaikka ratkeaa

jefumaster 2.5.2013 17:36 2 kommenttia

(1-0)

(0-1)

04.05.2013 klo 18:00 Vantaa

Lauantaina Vantaalla pelataan EFL-jatkon lisäksi paikasta suomalaisen jenkkifutiksen ravintoketjun huipulla.

Kuulostaa itse asiassa lattealta kun kirjoittaa, että asetelma Roostersin ja Wolverinesin kohtaamiselle on jännittävä. Tämä peli on jotain paljon suurempaa. Tanskalainen Sǿllerǿd Glod Diggers varmisti jatkopaikkansa eurosarjassa 12 pisteen voitollaan Ahmoista, joten putoajan paikka on tarjolla jommallekummalle suomalaisjoukkueelle. Wolvot tarvitsevat vähintään 9 pisteen voiton jatkaakseen EFL-sarjassa pudotuspeleihin. Roostersille jatkopaikkaan riittää niukka tappiokin.

Joukkueiden kaksi edellistä kohtaamista ovat päättyneet Roostersin voittoon ja peleistä viimeisin, Vaahteramalja ratkesi kolme sekuntia ennen päätösvihellystä. Jännityksen osalta harvoin päästään jo toukokuussa seuraamaan kotimaista amerikkalaista jalkapalloa yhtä herkullisella kattauksella.

Roosters on vahva ennakkosuosikki

Kaikki peliä edeltävät tekijät pakottavat kaatamaan ennakkosuosikin paineet Roostersin niskaan. Nuorelle joukkueella asetelma saattaisi tuoda vääränlaisen asenteen peliin, mutta punapaitaisen mestarimiehistön kokenut kaarti piiskaa innokkaimpien jalat turffin pintaan takuuvarmasti. Asetelma, jossa peli saadaan jopa hävitä, on kieltämättä haasteellinen. Roostersin päävalmentaja Juha Hakala ei kuitenkaan usko tämän olevan asia, joka aiheuttaa asenneongelmia:

– Jokainen peli on lähdettävä voittamaan ennakkoasetelmista huolimatta, joten asenteellisesti hienoinen etumatka ei vaikuta millään tavalla tulevaan otteluun.

Roostersin vahvuudet ovat vastustajan tiedossa, mutta kykeneekö Wolverines pysäyttämään väistämättömän ilmasillan Robert Johnsonin ja tähtilaitahyökkääjien välillä riittävän tehokkaasti? Viime lauantaina Gold Diggersin ketterä laitahyökkääjä Søren Bakbøl oli kentän kunkku ja nyt hänen paikallaan pelaavat vaarallisuutensa osoittaneet Rocky Ciasulli, sekä Stephen Peyton. Wolverinesin on tehtävä muutoksia puolustuspeliinsä onnistuakseen ja Hakala osaakin odottaa vastustajaltaan korjaussarjaa aiempaan:

“Asenteellisesti hienoinen etumatka ei vaikuta millään tavalla tulevaan otteluun” (Juha Hakala)

– Heidän puolustus oli uudistunut jonkin verran viime kaudesta ja muutamat pelaajat olivat löytäneet uusia roolituksia, joten odotan mielenkiinnolla minkälaisella kokoonpanolla he lähtevät puolustamaan meitä vastaan.

Roostersin voitokasta avausottelua värittivät molempien joukkueiden isot virheet. Kun loppulukeman yhteenlaskettu pistemäärä lähestyy sataa (44-49), ei ainakaan puolustusten voida katsoa dominoineen tapahtumia kentällä. Kukonpoikien puolustus pääsee lähtemään päävalmentajan iloksi kotiotteluunsa kuitenkin piirun verran vahvemmalta pohjalta:

– Tanska-peliin verrattuna saamme vihdoinkin Mark De Swartin kokoonpanoon, joka on liittynyt joukkueemme treenivahvuuteen nyt alkuviikosta, muuten kokoonpanomme tulee olemaan sama kuin Tanskassa pelatussa ottelussa.

Mark De Swart kuului viime kaudella Eurobowl-mestari Calanda Broncojen sankareihin ja on tuntuva vahvistus helsinkiläisten rosteriin. Lisäksi hän tuo sen valmentajan aina kaipaaman scouttaamattoman yllätysmomentin joukkueen puolustuspeliin. Sopeutumisaikaa De Swartilla on vajaa viikko, mutta kentälle marssiessaan hän tulee kohtaamaan myös tuttuja elementtejä vastassaan. Vastustajan hyökkäyslinjassa pelaa viimevuotinen joukkuetoveri Iiro Luoto. Kanadalais-hollantilainen tukimies kommentoi aiemmin Gridironille odottavansa Luodon kohtaamista innokkaana:

– I am good friends with Iiro from Calanda . Making it an interesting series of games this year as we will be going head to head on many occasions and I am looking forward to the match up. I am confident we will stay friends off the field, but on the field will become a different story.

Wolverinesin Luoto toivottaa De Swartin tervetulleeksi Suomeen ystävälliseen tyyliinsä:

– On aina mukava päästä pelaamaan entisiä joukkuekavereita vastaan. Tarkoitushan on alistaa joka downilla.

Julius Majander Kuva Salla Lahti

Rocky on merkitty mies

Yksi Roostersin sankareista EFL-avauksessa oli laitahyökkääjä Rocky Ciasulli. Kolme TD:tä ja monta ratkaisevaa koppia asettavat miehen merkityksi pelaajaksi Wolverinesin pelisuunnitelmassa. Rocky oli Laaksolahdessa seuraamassa tulevan vastustajansa otteita ja tietää mitä vastassa on odotettavissa.

– Wolverines have a really big and physical team, and we are going to have to play our best game to win next weekend. Their offense can bust a big play at any moment, so our defense will have to stay focused and every man will have to do his job on every play. It should be an exciting one to watch.

Californian auringosta Suomen koleaa kevääseen totuttelevalla pelaajalla on tulevan lauantain osalta yksi toive muiden edellä:

– Hopefully it will be a little warmer than it was yesterday (26.4.) !

Aivan yhden kiinniottajan varassa Roostersin hyökkäys ei pelaa. Ilkka Laitinen, Henri Myöhänen, Stephen Peyton, Julius Majander ja muut joukkueen taitavat laiturit tulevat pitämään Wolverines-takakentän kiireisenä tulevana lauantaina. Roosters kykenee Robert Johnsonin ja varmanäppisten laitureiden yhteispelinä tuottamaan Wolvoille myrkyllistä nopeaa lyhyttä heittopeliä tehokkaasti, ellei Wolverines muuta puolustustaktiikkaansa dramaattisesti.

Wolverines panostaa pelikuriinsa

Wolverines hävisi viime lauantaina ottelun, joka jo hetken näytti olleen sillä kynsissään. Tanskalaisvalmentaja Kim Ewé kertoi haastattelussaan ottelun ratkenneen erikoisjoukkueiden onnistumiseen. Mies olisi voinut kerätä kunniaa hieman myös itselleen eikä kukaan olisi pitänyt häntä itserakkaana. Sen verran vastustajiaan paremmin Ewé onnistui pelaamaan tätä ruohokenttien shakkia Laaksolahdessa. Ahma-valmentaja Mark Garzan päällimmäinen tunne ottelun jälkeisessä haastattelussa oli pettymys:

“In the Gold Diggers game we did not stay mentally tough for 4 qtrs” (Mark Garza)

– I´m disappointed on overall performance of my team.

Muutaman yön ja yhden Vapun jälkeen Garza painottaa kommentissaan joukkueensa kurinalaisuuden ja henkisen kantin merkitystä lopputulokseen.

– In the Gold Diggers game we did not stay mentally tough for 4 qtrs. Players have to step up and compete. The Defense unit takes full responsibility and will get better.

Tanskalaisia vastaan Ahma-valmennus ei tuntunut löytävän lääkettä pelinrakentaja Zach Shawn nopeaan heittopeliin. Roostersin no-huddle hyökkäys tulee tuottamaan Wolvojen takakentälle suuria vaikeuksia, ellei heittopuolustuksen formaattia muuteta. Suurin paine viime lauantaina kohdistui Ric Hennessyn puolustamalle oikealle laidalle. Joukkueen safetyt Tuukka Hämäläinen ja Matias Sarvela pelasivat ajoittain loisteliasta ja aggressiivista peliä varsinkin ottelun ensimmäisellä puoliskolla, mutta amerikkalaispuolustaja Jay Henderson pelattiin näkymättömäksi tanskalaisvalmennuksen pelivalinnoin aivan liian helposti. Suurinta muutosta aiempaan päävalmentaja Garza odottaa puolustuksessa linjaltaan. Vastustajan pelilliset vahvuudet ovat Ahma-valmentajilla hyvin tiedossa:

– Red team has good players Rocky, Stephen, Rojo. We want to win, we need to shut them down and make other players step up.

SONY DSC

Stokes on kaikki kaikessa

Gold Diggers-peli osoitti, että ainakaan yksi fundamentti Wolverinesin pelissä ei ole muuttunut nimekkäistä rosteritäydennyksistä huolimatta. Stephen Stokes kantaa vastuuta ja kantaa sitä erittäin paljon. Mies juoksi, koppaili ja palautti potkuja viime lauantaina yli 300 jaardin verran ollen yksilönä selkeästi kentän paras pelaaja. Roostersin Hakalalle Stokesin rooli on tuttu monelta kaudelta eikä amerikkalainen jää tänäkään vuonna huomiotta pelisuunnitelmaa laadittaessa:

– Wolverinesin juoksuhyökkäys näytti ottelussa tehokkaalta varsinkin ensimmäisellä puoliajalla joten, sen puolustamisessa ja minimoimisessa pitää onnistua.

Wolverinesille Stokesin dominointi on toisaalta vahvuus, mutta tekee joukkueen pelistä helposti ennakoitavan. Jeremy Henderson piipahti RB:n paikalla pariin otteeseen Gold Diggers-ottelussa, mutta aivan mentalistin ominaisuuksia ei tarvinnut kenenkään käyttää, kun jo tiedettiin, että tuolloin pallo pelataan Stokesille heittämällä. Itse olisin halunnut nähdä Teemu Pietiäistä pallo kainalossaan kentällä, mutta ainakaan viikko sitten tätä elämystä ei tarjoiltu Laaksolahden yleisölle.

Wolverines-valmentaja Garza tietää hyökkäyspelinsä sielun, Stokesin, merkityksen, mutta ei kavahda ajatusta siitä, että vastustaja rakentaa pelisuunnitelmansa juuri tämän elementin ympärille:

– Good luck stopping Stokes! He can run,catch,play defense etc.. Some way Stokes will get stuff down and bring something to the dinner table.

“Good luck stopping Stokes” (Mark Garza)

Käytännössä Stokes lopulta aina pysähtyy, ellei joukkue kykene luomaan hyökkäykseensä rinnakkaisia uhkia juoksupelille. Cedric Jonhson heitti viikko sitten kolme syötönkatkoa. Aivan jokainen niistä ei perustunut tanskalaispuolustuksen erinomaisuuteen. Paineen alla tapahtuvat heitot kannattaisikin toisinaan roiskaista sivurajan toiselle puolelle turhien katastrofien välttämiseksi.

Mihin ottelu ratkeaa?

Molemmilla helsinkiläisjoukkueilla on nyt yksi peli takanapäin ja molemmat sortuivat peleissään karkeisiin virheisiin. Pelilliset ja pallon hallintaan liittyvät virheet on korjattavissa pelituntumaa lisäämällä, sen sijaan mentaalipuolen virheiden minimointi vaatii valmennukselta vahvaa leadershippia. Pelin aikana on reagoitava tilanteiden ja taktiikan lisäksi tunteisiin.

Molemmat joukkueet päästivät avausotteluissaan 40+ pistettä vastustajalleen. Yleensä alkukauden ottelut ovat vähämaalisia puolustusten dominointeja, mutta nyt tuo teoria voidaan heittää romukoppaan. Molempien joukkueiden hyökkäykset kykenevät suuriin peleihin ja saattavat takoa niitä taululle vuoron perään myös ISS Stadionin ottelussaan lauantaina. Wolverines eteni Laaksolahdessa 446 jaardia, ja harvemmin noilla lukemilla mennään häviämään ottelua. Roostersin ja Gold Diggersin kohtaamisesta ei ole vastaavaa statistiikkaa tarjolla, mutta loppulukemien perusteella jaardimäärät eivät kalvenneet Espoon lukemille. Molempien joukkueiden hyökkäykset ovat vaarallisia, joten katseet kohdistetaan puolustuksiin. Kumpi onnistuu tyrehdyttämään vastustajan pistetehtailun paremmin voittaa. Johnson vastaan Johnson, De Swart vastaan Da Silva. Wolverinesin Robert Schaper Kotter tiivistää punaiset vastaan siniset ottelun asetelman taitavasti:

Harvoin päästään jo toukokuussa seuraamaan kotimaista amerikkalaista jalkapalloa yhtä herkullisella kattauksella.

– Our defense respects the fact that the Rooster’s passing game may be better than the one we faced last weekend. The three major keys to winning this game for us are; pressure the qb, secondary must be stout on their assignments and keep the Rooster offense off the field as much as possible. If their mvp is watching the game, he’s not hurting us.

Kotterin punapaitainen kollega, Roostersin Emil Westrin, näkee lauantain vastakkaisesta perspektiivistä:

– Stopping the Wolverines run game will be a key factor in the game this Saturday. They have a big athletic line, especially on the left side and playmakers in the backfield. The Wolverines are physical enough to systematically get hard-fought yards and they can take it to the house with their speed on any given play. Our run defense need to set the tone early and play our assignments with discipline, it’s crucial that we read our keys quickly and stop their plays before they develop, we don’t want their O-line running free to our second level.

Lauantaina ISS Stadionilla tullaan pelaamaan yksi tämän kauden kovimmista jenkkipallopeleistä. Laadukasta kontaktiurheilua on tarjolla klo 18.00 alkaen. Wolverines-päävalmentaja Garza tiivistää lopuksi mistä tässä on kysymys:

– Fans in Finland, if you want to see a great battle come May 4. to ISS Stadium. The gladiators will be there from both teams…

EFL-Roosters-Wolverines-660x247

Liput 20€, lapset 8-15v, varusmiehet, opiskelijat ja eläkeläiset 10€. Alle 8v lapset vapaa pääsy

Kuvat: Salla Lahti, Jari Turunen ja Sami Ranta

Avatar

jefumaster

Yli kolmekymmentä vuotta suomalaisen jenkkifutiksen äärellä, sisällä ja ulkona, sisäpiirissä ja oppositiossa, kentällä, laidalla ja raitapaidassa. Tuolla perspektiivillä tarkastelen kotimaisen jenkkifutiksen ilmiöitä.

Muita kirjoituksia samalta kirjoittajalta:

Kommentoi

 • Hyvään artikkeliin ja Sajlin Nevalaisen haastatteluun liittyen pari pointtia

  1. Roostersin no-huddle
  Miksi he tätä pelaisivat ainakaan paljoa? Nähdyn perusteella Wolverines ei juurikaan kierrätä puolustusta driven aikana, eikä muutenkaan, ja kun pelikutsukin tuntuu olevan ainakin lähes identtinen, niin Robert ja Atte tietävät muutenkin mitä vastaan on suurellla todennäköisyydellä tulossa? No huddlella voidaan tietenkin väsyttää puolustusta varsinkin jos tukiehiä vastassa nopeampi rissu juoksee paljon syvälle tms.

  Lisäksi muistettava että 9 pisteen eron vuoksi aika on Roostersin puolella = jokainen kentällä pysynyt peli ja jokainen presnapissa kulutettu sekunti on heille eduksi. Esimerkiksi lyhyellä heitolla kentän läpi marssiminen kelloa kuluttaen tai no-huddlella, eroa voi olla pari-kolme minuuttia, joka on aika paljon.

  2. Puolustuksen linjan paine
  Sekä Garza että Nevalainen painottavat tämän alueen tärkeyttä, mutta mielestäni paine ei juurikaan auta jos heitot lähtevät noinkin nopeasti. Harvoin pelinrakentajalle tulee kiire jos heittää wr bobblen tai quickoutin/ slantin. Eli kyse enemmänkin peittojen sotkemisesta, takakentän aggressiivisuudesta, blokien voittamisesta ja taklausvarmuudesta. Endit voivat auttaa pyrkimällä saamaan käsiä nopeiden kuvioiden heittolinjoille.

  4. Nevalainen “pystymme vastaamaan mihin tahansa vastustajan hyökkäyksen muodostelmaan sopivalla kokoonpanolla”.

  Tämän Roosters tulee takuulla testaamaan jo ottelun alussa ja mielenkiintoista nähdä miten Wolverines tämän toteuttaa.

  Monipuolistuminen on Wolverinesin voiton elinehto, niin puolustuksessa kuin hyökkäyksessäkin. Kurinalaisen hermokontrollin lisäksi.

 • Onnea ahmoille huomiseen matsiin. Roostersille kyytiä!

Leave a reply

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *