Kakkosen kärki uusiin ympyröihin

Gridiron Staff 29.4.2013 7:05 Ei kommentteja

Kakkosdivisioonan kaksi selvästi parasta joukkuetta jatkavat tällä kaudella ykkösessä. Miten käy, Saints ja Falcons?

Amerikkalaisen jalkapallon I-divisioonaan osallistuu kaudella 2013 kuusi joukkuetta, joista vain kaksi pelasi sarjassa vuotta aiemmin. Mukana on kaksi sarjanousijaa ja kaksi viime kaudella Vaahteraliigassa pelannutta perinteistä seuraa. Gridiron ennakoi divisioonan voimasuhteita nyt, kun kauden alkuun on vain muutama viikko.

II-divisioonan viime kaudella voittanut Hyvinkää Falcons pelasi kakkosen runkosarjassa viime kesänä kahdeksan ottelua, jotka päättyivät hyvinkääläisten eduksi keskimäärin 52-2. On sanomattakin selvää, ettei jatkuva ylivoima voinut olla puuduttamatta joukkuetta, joka kohtasi haastetta ensimmäisen kerran vasta syyskuun pudotuspelivaiheessa. Tällä kaudella joukkue saa haastetta roppakaupalla. Yllätysvalmis joukkue haluaa todistaa kuuluvansa ehdottomasti ykkösdivisioonaan.

– Nyt kun I-divisioona on uusiutunut viime kesästä todella paljon, ollaan “hyppäämässä tuntemattomaan” sen suhteen, että ei tiedetä oikeastaan yhtään mitä tulee vastaan, seuran puheenjohtaja Janne Halla-aho kertoo.

– Joukkueella ei olisi riittänyt enää motivaatiota pelata viime kauden kaltaisia otteluita. Uskon kyllä, että tulevalla kaudella Falcons tulee saamaan sitä mitä tilattiin, eli huomattavasti kovempia otteluita.

En ole koskaan tavannut hänen kaltaistaan pelaajaa, joka vihaa häviämistä yli kaiken

Falcons lähtee kauteen kolmen muun joukkueen tapaan suomalaisella pelinrakentajalla. Viime kaudella hyökkäyksen kapellimeistarina toiminut Henri Winter jatkaa samassa roolissa myös sarjatasoa korkeammalla. Yhdeksi joukkuen kapteeneista täksi kaudeksi valittu 25-vuotias pelimies on 105-kiloinen kookas pelinrakentaja, joka ei varmasti pelkää kantaa palloa myös itse.

– ”Winsku” on luonnonlahjakkuus, ja niitä urheiljoita, jotka pärjäävät hyvin monessa eri urheilulajissa, Halla-aho kehuu. Joukkueen päävalmentaja Olli Hautala on samoilla linjoilla.

– En ole koskaan tavannut hänen kaltaistaan pelaajaa, joka vihaa häviämistä yli kaiken. Divisioonatason nousu on tietenkin tuonut hänellekin paljon uutta opittavaa ja mietittävää, mutta siitäkin hän on selvinnyt hienosti. Hän on myös ansainnut pelaajien luottamuksen, valitsivathan joukkueen pelaajat hänet kapteenistoon.

Falconsin päätös lähteä kauteen suomalaisella pelinrakentajalla on tehty jo ajoissa alkutalvesta. Joukkue luottaa siihen, että Winter pystyy hoitamaan homman kunnialla. Jani Blom oli joukkueen kakkospelinrakentaja myös viime kaudella. Halla-aho myös vihjaa, että joukkueella saattaa olla kolmaskin vaihtoehto vielä olemassa. Joukkueen tulevan kauden iskukyky on vielä arvoitus, mutta missään tapauksessa joukkue ei usko joutuvansa heittopussin asemaan. Vastustajien taso on kuitenkin hyvinkääläisille tässä vaiheessa vielä arvoitus.

Kuva: Hyvinkää Falcons

Puheenjohtaja Halla-aho pitää oululaisia ennalta hyvinkin vahvana suosikkina, mutta myös Turku Trojans ja Nokia Ghosthunters nousevat ennakkokaavailuissa korkealle. Falcons ei kuitenkaan kuvia kumartele, vaan lähtee kaikkia vastustajia vastaan kovalla asenteella ja hyvin valmistautuneena. Halla-aho toteaa, että ilmaisia pisteitä ei ole tarjolla kenellekään, kotona tai vieraissa. Perttulan kentällä Falcons ei ole hävinnyt useaan vuoteen.

Vaikka joukkueessa on muutama entinen liigapelaaja, kokonaisuutena Falcons vieroksuu kokeneen joukkueen leimaa. Hyvin moni pelaajista on aloittanut lajin Hyvinkäällä, ja pelaa nyt toista tai kolmatta kauttaan. Hyvinkäällä luotetaan siihen, että hyvä valmistautuminen ja yhteispeli riittävät pitkälle – jopa neljän sakkiin. Puheenjohtaja ja päävalmentaja toteavat, että pudotuspelipaikkaa lähdetään hakemaan.

– Neljä joukkuetta kuudesta menee pudotuspeleihin, joten se on meille selvä tavoite. Voidaan sanoa, että olemme epäonnistuneet, jos emme siihen pysty, Halla-aho summaa.

Falcons selvittää tietyllä tavalla Vaahteraliigan ja II-divisioonan välisen tasoeron kohtaamalla Turku Trojansin kotonaan kesäkuun alussa.

Saints matkalla kohti Vaahteraliigaa

Kuva: Hyvinkää Falcons

Kakkosdivisioonassa viime kaudella vain yhden ottelun hävinnyt Tampere Saints palaa täksi kaudeksi sarjaporrasta ylemmäs. Vain muutama vuosi sitten liigatasolla pelannut seura haluaa edetä turhia kiirehtimättä. Paikoin nuori joukkue lähtee haastamaan muita joukkueita ilman ennakkoluuloja.

Saints ei ole välttämättä roikkunut otsikoissa talvikaudella, mutta joukkueen harjoituksissa toimintaa on riittänyt. Joukkueen harjoituskausi on sujunut huolella uuteen sarjatasoon valmistautuessa. Offseasonilla käynnistetty fyysisen harjoittelun projekti on tuottanut hyvää tulosta, ja pelaajat ovat nyt keskimäärin viime kautta paremmassa kunnossa. Vaikka seuran tavoite on luonnollisesti palauttaa Saints liigatasolle, vielä siihen ei ole kiire.

Vaikka seuran tavoite on luonnollisesti palauttaa Saints liigatasolle, vielä siihen ei ole kiire.

Saintsin päävalmentaja Teemu Majander kertoo, että tänä vuonna joukkueen ykköstavoite on lyödä jalka tukevasti divisioonan oven väliin. Myöhäiskeväästä joukkue ilmoitti hankkineensa hyökkäyksen kapellimestariksi amerikkalaisen Scott Drosendahlin, jonka tehtävänä on tasapainottaa varsin juoksuvoittoista Saints-hyökkäystä. Drosendahl heittää tällä kaudella varsin nuorelle laitahyökkääjäosastolle. Päävalmentaja Majander nostaa muutaman nimen esiin näin kauden kynnyksellä.

– Laiturikaartimme nuoruus on vain positiivista, ja meiltä löytyy Scottille hyviä kohteita. Henri Laine palaa kesäksi joukkueen vahvuuteen. Henrin veli Ilari väläytteli jo viime kaudella nopeuttaan. Hänen kanssaan viime vuoden C-nuorissa pelannut Eetu Tuominen on myös mielenkiintoinen seurattava, Majander kertoo.

Päävalmentaja Majander myöntää joukkueen hyökkäyksen perustuneen viime kaudella vahvasti juoksuun, mutta kieltää sen, että Saints olisi yksiulotteinen joukkue hyökkäyksessä. Viime kaudella joukkueella oli käytettävissään pystyviä pallonkantajia ja kookas, hyvin juoksublokkaava linjakalusto.

– Fokuksesta ei silti kannata puhua, meillä on oma työkalupakkimme ja me menemme sillä mikä tuntuu toimivan.

Hyökkäyksen lisäksi viime kauden Saintsista on syytä nostaa esille mainiosti pelannut puolustus. Joukkue päästi koko kaudella vain yhdessä ottelussa yli kahdeksan pistettä. Näin joukkueen hyökkäykselle riitti usein vain reilu kaksikymmentä pistettä selkeään voittoon.

Saints ja Ghosthunters paikalliskamppailuissa

Tällä kaudella Saints pelaa ensimmäistä kertaa historiansa aikana samassa sarjassa lähinaapuri Nokian joukkueen, Ghosthuntersin, kanssa. Ghosthunters on noussut isoveljensä varjosta alueensa ennakolta vahvemmaksi joukkueeksi. Tampereella odotetaan paikallisotteluja vesi kielellä – hyvässä hengessä tietenkin.

Tampere-Nokia-akselilla kipinät lentävät varmasti

– Paikalliskamppailuissa on aina sähköä, ja Tampere-Nokia-akselilla kipinät lentävät varmasti, päävalmentaja Majander myhäilee.

– Valmistautumismielessä Nokia ei silti eroa muista joukkueista: jokaiseen on valmistauduttava hyvällä scouttaamisella ja treenillä. Jokaissa ottelussa pitää kentälle tulla varmana omista kyvyistään.

Nokia-ottelujen lisäksi on mielenkiintoista nähdä, miten Saints esiintyy verrattuna toiseen nousijajoukkueeseen, Hyvinkää Falconsiin. Falcons on asettanut tavoitteekseen pudotuspelit. Mikäli Saints mielii heti ensimmäisenä vuonnaan jatkopeleihin, Rautamalja-tappiosta on syytä ottaa revanssi. Toinen ennalta varsin mielenkiintoinen kamppailu käydään kaksi vuotta sitten II-divisioonassa pelanneen Sipoo Bulldogsin ja Saintsin välillä.

Saintsilta löytyy vahva linjapeli, amerikkalaispelinrakentaja sekä liigakokemusta tärkeiltä pelipaikoilta. Joukkue voi hyvinkin olla yllätysvalmis, joten viime kauden liigajoukkueidenkin on syytä olla varpaillaan. Tampere Saints avaa kautensa toukokuun viimeisenä viikonloppuna, kun Tampereelle saapuu sarjan kenties suurin ennakkosuosikki Oulu Northern Lights.

Seuraa näitä:

  • Jyri Kontiainen (LB, Falcons) Wolverinesissa ja Butchersissa liigatasolla pitkään pelannut Kontiainen on palannut kotiseudullensa Falconsiin. Johtaa joukkueen puolustusta.
  • Vili Vuorinen (DL, Falcons) Hyvinkääläinen Vuorinen on pelannut liigaurallaan Wolverinesissa ja Butchersissa. Ei tule päästämään Falconsin vastustajia helpolla.
  • Oscar Vazquez-Dyer (DB, Falcons) Falconsin ainut jenkkiapu saapuu vahvistamaan joukkueen puolustusta.
  • Matti Airaksinen (RB/LB, Saints) Huhujen mukaan Airaksinen pystyy keskittymään tällä kaudella hyökkäyksen puolelle. Voimakas juoksija, jolta löytyy myös liigakokemusta.
  • Scott Drosendahl (QB, Saints) Mount Ida Collegen pelinrakentaja saapuu Tampereelle suoraan koulunpenkiltä. Pystyykö Saints myös heittämään tarvittaessa?
  • Jarkko Ylä-Häkkinen (OL/DL/K, Saints) Linjamies Ylä-Häkkinen herätti viime kaudella ansaittua huomiota, kun miehen 50 jaardin kenttäpotkumaalivideo levisi netissä.

Katso myös:

Gridiron julkaisee katsaukset myös muihin divisioonajoukkueisiin hyvissä ajoin ennen kauden alkua. Vaahteraliigaennakko julkaistaan tiistaina 30.4.

Kumman sarjanousijan uskot menestyvän tällä kaudella paremmin?

Kommentoi

Leave a reply

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *