Ensimmäisen EFL-voiton aika Wolverines?

jefumaster 25.4.2013 8:00 7 kommenttia

(0-0)

(0-1)

27.04.2013 klo 18:00 Espoo

Wolverines osallistuu kolmatta kertaa Euroopan seurajoukkueiden EFL-sarjaan. Onko joukkue vihdoin löytänyt reseptin voittoon?

Helsinki Wolverines lähtee EFL-sarjaan toista kertaa kotimaisen liigan kakkosen paikalta. Mestarijoukkuetta rasittava osallistumisvelvoite ei koske hopeamitalisteja, mutta Ahmat haluavat menestyä myös laajemmilla areenoilla. Viime vuoden suurieleisestä meiningistä on otettu opiksi ja tälle kaudelle rosteria on rakennettu enemmän roolitusten kautta. Nyt jos koskaan joukkueella on mahdollisuus edetä EFL:n toiselle kierrokselle. Neljännesvälieräpaikkaan riittää voitto tanskalaisesta Søllerød Gold Diggersista lauantai-iltana.

Kolmen joukkueen alkulohkossa tanskalaiset kärsivät kotipelissään kirvelevän tappion Helsinki Roostersille 44-49. Lauantaina ainoastaan voitto pitää kullankaivajat pinnalla kilpailussa välieräpaikoista. Jatkoon ja kohti Keski-Euroopassa pelattavia jatkopelejä lähtevät kaksi lohkon parasta joukkuetta.

Pallo lentää myös lauantaina

EFAF Cupin viime vuonna vienyt tanskalaisjoukkue lähti ennakkoluulottomalla asenteella kaikkien aikojen ensimmäiseen EFL-peliinsä Roostersia vastaan kaksi viikkoa sitten. Kehnoissa olosuhteissa läpi viety kamppailu muodostui kahden heittopeliin tukeutuvan joukkueen maalintekokilpailuksi. Melko nopeasti kumpikin osapuoli oivalsi juoksuhyökkäyksensä pysähtyvän vastustajan muuriin, joten palloa pistettiin lentoon tasaiseen tahtiin. Ensimmäisen ottelunsa Gold Diggersin paidassa pelannut yhdysvaltalainen pelinrakentaja Zach Shaw heitti haastavissa olosuhteissa kolme TD:tä ja kaksi syötönkatkoa. Lisäksi hän onnistui juoksemaan yhden TD:n. Nuori pelinrakentaja on saanut EFL-avauksensa jälkeen alle yhden ottelun lisää Tanskan pääsarjassa. Odotettavissa onkin että pallo lentää vieläkin tiheämmin Espoon aurinkoisessa illassa lauantaina.

Joukkueen parhaana pelaajana palkittiin #6 Mikkel Vangsgaard, joka taklaustensa lisäksi onnistui kertaalleen katkaisemaan Robert Johnsonin syötön, sekä säkittämään RoJon rajun näköisessä tilanteessa. Tulevana lauantaina muidenkin kuin vain Wolverines linjan kannattaa kiinnittää tähän kaveriin huomiota. Gold Diggersin hyökkäyksessä erottui edukseen parhaiten laitahyökkääjä #21 Søren Bakbøl. Pisimmän kertasiivun Roostersia vastaan kirmasi #11 Mads Bonde (WR) 80 jaardin TD-kiinniotollaan.

Gold Diggers Kuva Salla lahti 2013

Gold Diggersin päävalmentajalla, Kim Ewéllä on katseet jo Laaksolahden illassa. Pelisuunnitelma on tehty Wolverinesin Hudl-palvelun välityksellä toimittaman videomateriaalin perusteella ja valmentaja kiittää vastustajaansa yhteistyöstä:

– Olen keskustellut paljon Wolverinesin päävalmentajan (Mark Garza) kanssa. Saamani tiedon perusteellla vastaamme asettuu hyvin valmennettu ja organisoitu joukkue.

Ewé kehuu molempia suomalaisjoukkueita organisaatioineen mutta suostuu lopulta myös tekemän jonkinlaista vertailua joukkueiden kesken:

Olemme vierasjoukkue joten joudumme pelaamaan tavallaan ylämäkeen koko ottelun (Kim Ewè)

– Aivan kuten Roosters, myös Wolverines vaikuttaa tasokkaalta joukkueelta. Ennakkokäsitykseni mukaan Wolverines on jonkin verran kookkaampi ja vahvempi joukkue, ja se osaa pelata kurinalaista jalkapalloa.

Tanskalaisvalmentaja antaa ennakkosuosikin viitan kotijoukkueelle ja sanoo heillä itsellään olevan voiton mahdollisuuden ainoastaan 100% suorituksella:

Olemme vierasjoukkue joten joudumme pelaamaan tavallaan ylämäkeen koko ottelun. Sen verran olen päässyt perehtymään heidän pelisysteemiinsä, että tiedän juoksupelin olevan tappavaa. Kaksi keskushyökkääjää, sekä pelinrakentaja kantavat palloa tehokkaasti Valmistaudumme kyllä kohtaamaan heittoakin. Myös puolustus näyttää pelottavalta. Odotan innolla tätä kohtaamista.

Wolvoilta odotetaan joka vuosi vahvaa juoksupeliä

Wolverines on tehnyt selväksi tavoitteensa ottelussa ja koko kaudelle. Vain voitot kelpaavat ja tämä koskee kaikki ottelulistalla olevia EFL-pelejä Vaahteraliigan ohella. Joukkueen hyökkäyksen moottori, # 28 Stephen Stokes (RB) kertoo kuitenkin yhden asian olevat toisin kuin viime vuosinaan ahmapaitaa kantaessaan:

– Tämä on ensimmäinen kerta kolmeen vuoteen kun joukkueessa ei ole rinnallani toista import-keskushyökkääjää, joka jakaisi kanssani pallonkantovastuun. Tähän mennessä kahden backin systeemi on osoittautunut menestysreseptiksi ja samalla olen itse saanut mahdollisuuden auttaa joukkuetta myös muilla pelipaikoilla. Pakko kuitenkin myöntää, että odotan innolla suurempaa vastuuta nimenomaan juoksun suhteen. Kun katsoo sitä taidon ja kokemuksen määrää, mikä siinä edessäni raivaa tilaa, tästä vuodesta on tulossa ikimuistoinen meille. Myös vastustajien puolustukset tulevat kokemaan ennekokemattomia hetkiä kentällä kohdatessaan nämä herrat.

Wolverines hyökkäyslinja vaikuttaa vahvalta ainakin rosterin pituus, paino ja kokemus sektoreita tarkasteltaessa kuten Kullankaivajien Kim Ewékin oli huomannut. Stokesin edessä pelaa Suomen oloissa poikkeuksellisesti kaksi pelaaja, jotka ovat pitäneet NFL-joukkueen oikeaa pelipaitaa päällään (Iiro Luoto New York Jets, Karri Kuuttila St Louis Rams). Mihinkään liikaan turvallisuudentuneeseen tämä ei kuitenkaan keskushyökkääjä Stokesia suista:

Teemu Pietiäinen Kuva Europlayer– En tunne koskaan oloani turvalliseksi jalkapalloa pelatessani, laji on siihen aivan liian vaarallinen. Mutta pakko myöntää että linja edessäni on yksi niistä tekijöistä jotka saavat minut odottamaan kautta entistä kiinnostuneempana.

Lauantain asetelma on täysin selvä myös Wolverinesille. Tiedossa on, että vastustaja pelaa eloonjäämisestään ja sillä on takanaan jo kaksi ottelua tältä keväältä. Stokes ei pidä pelituntumaa kuitenkaan ottelussa ratkaisevana tekijänä vaikka ei kiistä sen tuovan etua vastustajalle. Veikkailu tulevan ottelun voittajasta käy kuumana nyt myös Tanskassa ja Stokes on seurannut siihen liittyvää internet-keskustelua tyytyväisenä:

– Olen kuullut, että tanskalaiset uhoavat pystyvänsä pysäyttämään juoksumme helposti, koska onnistuivat siinä Roostersiakin vastaan. Tuollaiset oletukset saavat minut, hyökkäyksen linjamme, sekä muut palloa kantavat pelaajamme vain hymyilemään. Noin ajatteleville teemme lauantaista ikimuistoisen.

Pietiäisen debyytti Ahmapaidassa

Viime kaudella Wolverinesin riveissä Stokesin rinnalla pelasi järkäleämäinen britti, Mike Andrew. Andrew ei onnistunut Suomessa aivan joukkueen odottamalla tavalla ja tänä vuonna pelisuunnitelma onkin laadittu toisin. Aivan yksin juoksuvastuuta ei varmaankaan kaadeta Stephenin harteilla. Joukkueeseen liittyi talven aikana kotimainen keskushyökkääjätähti Teemu Pietiäinen (kuvassa). Teemu on kokenut pelaaja, jonka cv:stä löytyy maajoukkuekirjauksia, sekä yksi kausi Keski-Euroopassa Cineplexx Blue Devilsin riveissä. Pietiäisen Wolverines-debyytti nähdään lauantaina Espoossa enkä usko, että kokeneen keskushyökkääjän roolina on ainoastaan tilan tekeminen Stokesille. Aiemmin keväällä Jefublogissa haastateltu Pietiäinen kertoi tavoitteistaan suorasanaisesti:

– Aion taistella Stokesin ja muiden keskushyökkääjien kanssa peliajasta ja käyttää kaikki mahdollisuudet hyödyksi treeneissä ja matseissa. Nyt on se kuuluisa viides vaihde silmässä, jossa selittelyille ei ole tilaa. Haluan nähdä koko joukkueelta samaa ja teen sen mitä valmennus sanoo ja haluaa minun tekevän. Vain mestaruudet kelpaavat

Uusien nimien kavalkadi ei tule jäämään Pietiäiseen. Yksi joukkueen nuorista lupauksista, Sebastien Sagne tulee saamaan tulikasteensa kansainvälisillä kentillä aikuisten sarjassa. Nuorten maajoukkueessa laiturina pelannut Sebastien on saanut offseason-suorituksistaan kehuja niin omilta kuin vierailtakin valmentajilta. Norjalaista AFC Showta vastaan pelatussa scrimmagessa vierailijoiden valmentaja kehui nuoren suomalaisen juoksuja treenisession näyttävimmiksi. Viime kaudella kahdessa liigaottelussa tunnelmia haistellut Sagne on kirjattu joukkueen rosterissa safetyn paikalle ja hän uskoo pääsevänsä tositoimiin tulevana lauantaina.

– Kun viime kaudella pelasin vaan kymmenisen downia liigassa niin joo tämä on iso hyppäys tosiaan. Hyvillä mielin lähden matsiin ja tasainen peli varmaankin tulossa.

Omasta roolistaan nuori mies vaikuttaa varsin itsevarmalta.

– Kyl mä luulen et mä tulen saamaa aika paljon peliaikaa.

Wolverines historia EBWolverines rakentamassa 17 ottelun kautta

Loppujen lopuksi peliajan päättää joukkueessa päävalmentaja. Gridiron oli yhteydessä Wolvojen luotsiin joka jo aiemmin oli ehtinyt kehumaan tanskalaisvalmennusta hyvästä yhteistyöstä otteluun liittyen. Itse ottelusta kysyttäessä Mark Garza ei kuitenkaan jousta jo tutuksi tulleesta tyylistään kommentoida vastustajia. Garzan kertoo joukkueensa valmistautuvan otteluun samalla tavalla riippumatta siitä kuka on tulossa vastaan. Hänen mukaansa kaikki joukkueet tällä tasolla kykenevät pelaamaan kovaa täydet neljä neljännestä.

Garza kertoo oman miehistönsä olevan terveenä ja hyvin valmistautuneena lauantain taisteluun. Päävalmentaja suostuu kuitenkin kommentoimaan viimeisenä rosteriin liittyneen ranskalais-sveitsiläisen Cedric Charpillozin (194cm/115kg) antamaa ensivaikutelmaa.

– Charpilloz oli ensimmäistä kertaa mukana harjoittelemassa tiistaina. Hänellä tuntuu olevan erittäin korkeatasoinen pelisilmä (FBI, football intelligence). Hän on erittäin fyysinen pelaaja ja omaa monipuoliset atleettiset ominaisuudet.

Wolverinesin rosterissa ranskalainen on kirjattu TE:n ja DE:n paikoille. Kookas pelaaja on historiassaan pelannut myös blokaavan keskushyökkääjän paikalla. Lauantain ottelun merkitystä Garza kuvaa tärkeäksi

– Olemme rakentamassa 17 ottelun kautta ja tämä on meidän peli numero 1.

Mihin ottelu ratkeaa?

Gold Diggerseilla on tässä vaiheessa kautta pelituntumaa, Wolvoilla ei. Tanskalaiset ovat tehneet ensiottelunsa virheet, joten ainakaan heidän osalta ei tultane näkemään samanlaisia kömmähdyksiä kuin Roosters-pelissä. AFC Show ottelussa pallo poltti myös Wolvojen hyppysissä, joten ehkä ne pahimmat virheet on tehty myös kotijoukkueen osalta scrimmagessa.

Yleensä alkukaudesta puolustukset dominoivat otteluita. Gold Diggers – Roosters pelissä tämä ei toteutunut ainakaan heittopelien osalta. Wolverines takakentän on osattava olla hereillä heti pelin alusta joten Jeremy Hendersonin johtamalla DB-kaartilla on ratkaisun avaimet käsissään. Matias Sarvela, Ric Hennessy ja Tuukka Hämäläinen sekä Sagne kantavat vastuuta jenkkipuolustajan rinnalla ja yrittävät estää Zach Shawn heittojen onistumiset. Nimekkään frontin tehtävänä on poistaa juoksu-uhka täydellisesti ja pakottaa pelinrakentaja virheisiin. EFAF-rankingin perusteella Gold Diggers on suosikki mutta käytännön ja paperitietämyksen ero nähdään lauantaina Laaksolahdessa klo 18.00 alkaen.

Laaksolahden urheilupuisto areenana

Koska ottelu pelataan jefu-yleisölle vähemmän tunnetulla areenalla on paikallaan tarkastella hieman tarjolla olevia puitteita. Kävin keskiviikkoa aamusta katsastamassa olosuhteet ja aluksi olin suunnistamassa ajatuksissani Laajalahteen Laaksolahden sijasta. Olen tainnut toistaa tuon virheen pariin kertaan kirjoituksissanikin. Onneksi nykyään on olemassa navigaattorit ja suosittelen suoraan sellaisen käyttöä jos reitti ei ole tuttu entuudestaan. Isäntäjoukkue Wolverines kertoo omilla nettisivuillaan paikkavalinnastaan näin:

– Wolverinesin tavoitteena oli päästä pelaamaan ottelu yleisöllekin tutummilla Sonera tai ISS stadionilla. Tässä vaiheessa kevättä se ei kuitenkaan ollut mahdollista. Espoon Lähdenrannassa sijaitseva Laaksolahden lämmitettävä keinonurmikenttä kuitenkin palvelee tapahtumapaikkana hyvin. Urheilupuistossa on kattamaton katsomo ja kioskipalvelut.

Itse kenttä vaikutti olevan erinomaisessa kunnossa. Urheilupuiston parkkialue näytti riittävän suurelta kuten myöskin koko kentän mittaiseksi rakennettu katsomo. Katsomo on rinteessä puupölkyillä porrastettuna. Istumapintana on sama turffi kuin kentän pinnallakin, joten keleistä riippuen kannattaa jonkinlainen persalunen kantaa mukaan. Tällä hetkellä säätiedoitus näyttää lauantai-illalle aurinkoista +10 asteen säätä.

Isäntäjoukkue muistuttaa paikalle saapuvia ottamaan käteistä rahaa mukaan riittävästi. Sekä pääsyliput, että kioskin tuoteet on lunastettavissa ainoastaan rahalla.

Laaksolahden kenttä

EFL karsinnat 2012EFL-alusarjan ottelu Helsinki Wolverines vs. Søllerød Gold Diggers pelataan lauantaina 27.4. Laaksolahden urheilupuistossa. Kick off klo 18.00. Liput aikuisilta 20€, 7-12 vuotiaat 10€ ja alle 7 vuotiaat ilmaiseksi.

Lue myös: Wolverines rosterianalyysi

Avatar

jefumaster

Yli kolmekymmentä vuotta suomalaisen jenkkifutiksen äärellä, sisällä ja ulkona, sisäpiirissä ja oppositiossa, kentällä, laidalla ja raitapaidassa. Tuolla perspektiivillä tarkastelen kotimaisen jenkkifutiksen ilmiöitä.

Muita kirjoituksia samalta kirjoittajalta:

Kommentoi

 • Lipun hinta 20€? Morjens! Ai tällee ne ihmiset saadaa sinne katsomoo. Varsinkin opiskelijat jolle ei löytynyt mitää alennusta.

 • Tai no alle 7v opiskelija pääsee kuintenki ilmatteeks.

 • Samaa mietin itsekin, että aika suolainen hinta on. Peliä ei tietenkään ole mahdollisuutta nähdä minkään töllöttimen kautta?

 • Kausarin kyljessähän matsin saa käytännössä kympillä, mikä ei oo pahakaan. Se nyt ei tietenkään lämmitä, jos aikoo kauden aikana esim. pelata jenkkifutista :)

 • Näkyykö ottelu mistään päin internettiä?

 • Ei ole live kuvaa mutta live tilastot kuitenkin:

  http://sajl-tilastot.net/vaahteraliiga/2012/vl12043/xlive.htm

 • TARKENNUS AIEMPAAN: Wol – SGD Livetilastointi alkaa klo 18.15

  Wolverinesin mukaan ottelun kick off on tuolloin. Klo 18.00 käynnistyy alkujuhlallisuudet pelaajaesittelyineen.

Leave a reply

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *