Vain mestaruus kiinnostaa – OSM-kisat alkavat perjantaina

Tuomo Tomperi 10.4.2013 8:58 3 kommenttia

Tampereella järjestettävään kaksipäiväiseen korkeakoulujenkkifutiksen lopputurnaukseen saapuu joukkueita ympäri Suomen.

Toista kertaa koko maan laajuudella järjestettävä korkeakoulujoukkueiden välinen sarja on ottanut tänä keväänä kunnolla tuulta alleen. Helmikuussa alkaneet alkusarjat on pelattu kolmen lohkon voimin, ja viikonloppuna on vuorossa kaikkien odottama SM-lopputurnaus. Kolmen joukkueen jäätyä pois turnauksesta turnaus pelataan Kaupin urheilupuistossa seitsemän joukkueen voimin. Lisäksi lauantaina pelataan naisten sarjan SM-finaali.

Ranking-ykkösenä turnaukseen lähtee toistaiseksi tappioton Maanpuolustuskorkeakoulun NDU Black Knights. Helsinki Roostersin kanssa EFL-peleihin valmistautuva kapteeni Jussi Honkonen toimii päävalmentajana joukkueessa, jonka pelaajat ovat korkeakoulussa opiskelevia kadetteja. Viime lokakuussa perustetun joukkueen hyvä menestys ei ole yllättänyt päävalmentaja Honkosta, mutta joukkue lähtee silti viikonlopun kisoihin nöyrällä asenteella.

– Joukkue on harjoitellut lokakuusta lähtien liki joka viikko kahdesta neljään kertaan. Tältä pohjalta arvasin, että tulemme olemaan tällä kaudella hyvässä iskussa, Honkonen arvelee.

Jenkkifutiksessa korostuvat useat sotilaalliset perustotuudet

– On kuitenkin muistettava, että lohkossamme oli kolme uutta joukkuetta ja nyt OSM-kisoissa saamme vastaamme korkeakoulujenkkifutiksen pioneerit. Vaikka lähdemme turnaukseen kärkisijalta, olemme kuitenkin haastajan asemassa.

Liikkuvana joukkueena tunnettu Black Knights on saanut turnaukseen hyviä uutisia sairastuvalta, kun muutama kauden aikana loukkaantunut pelaaja on saatu jälleen mukaan kokoonpanoon. Päävalmentaja Honkonen kehuu kadettien yhteishenkeä, jonka hän uskoo olevan tärkeässä roolissa tosipelien alkaessa. Joukkueen toiminnassa on huomattu, että maanpuolustus ja amerikkalainen jalkapallo sopivat yhteen erittäin hyvin.

– Jenkkifutiksessa korostuvat useat sotilaalliset perustotuudet. Pelin taktisuus kehittää kadettien valmiuksia omalta osaltaan. Kaikkien on toteutettava tehtävänsä kentällä, jotta joukkue voi menestyä – aivan kuten taistelukentälläkin, Honkonen myhäilee.

– Lajin fyysinen luonne myös varmasti karaisee pelaajia – ja tämähän on itsestäänselvästi hyvä asia!

Samat säännöt pätevät

Vaikka korkeakoulusarjassa käytettävät säännöt eroavat jonkin verran tutusta kesälajista, tutut lainalaisuudet kuitenkin pätevät myös viikonloppuna. Tamperelaisen TCFA Titansin tukimies Mika Mäkelä uskoo, että monipuolinen hyökkäystapa on valttia myös OSM-kisoissa.

– Varma juoksupeli, joka mahdollistaa heittopelien uppominen, toimii myös korkeakoulujenkkifutiksessa. Itse pidän heittopainoitteista hyökkäystä vaarallisimpina. Koska kenttä on pieni, jopa yksi onnistunut syvä heitto on helposti maali, Mäkelä arvioi.

– Toki lopulta kaikki kuitenkin riippuu joukkueiden pelaajamateriaalista.

Tamperelaisjoukkueet järjestivät aiemmin talvella harjoituspelin yhteistyössä Black Knightsin kanssa, joten täysin vieraita joukkueet eivät toisilleen ole. Mäkelä muistaa yllättyneensä siitä, kuinka lujaa joukkueet pelasivat. Tampereella on pistetty merkille erityisesti MPKK:n pelinrakentaja Eino Matikainen, jonka tiedetään olevan vaarallinen niin heitto- kuin juoksupelissäkin.

Titansin Springare uskoo, että kannu jää Tampereelle

TCFA Titansin Jukka Springare uskoo, että kannu jää Tampereelle. Tampereella uskotaan, että Keski-Suomen lohkossa pelanneet Titans, Mavericks ja Wasa Dogs saavat pientä etua siitä, että lohkossa on pelattu kaksi ottelua muita enemmän.

– Pidän edelleen Titansin pahimpana vastustajana paikallista Mavericksia, jonka kohtaamme finaalissa kaiken mennessä nappiin. Jokaisesta joukkueesta tiedetään jotain, mutta olemme keskittyneet monipuolistamaan omaa pelityyliämme niin puolustuksessa kuin hyökkäyksessäkin. Heittouhka on meillä tulevassa turnauksessa yhtä todellinen kuin juoksu-uhkakin. Lähdemme siis voittamaan turnausta, Springare varoittaa.

Springare ei kuitenkaan halua keskittyä liikaa vain yhden joukkueen kohtaamiseen. Viikonlopun turnaukseen osallistuu joukkueita myös Turusta, Helsingistä ja Vaasasta. Tamperelainen muistuttaa, että jokainen ottelu on pystyttävä voittamaan, jos mestaruus kiinnostaa. Korkeakoulusarjan alkulähteiltä Turusta on mukana kaksi joukkuetta: Åbo Akademi 09ers ja UTU Beaver Hunters. Turussa on pelattu korkeakoulujenkkifutista jo vuodesta 2010 lähtien, joten joukkueilla on hieman etumatkaa muihin verrattuna. 09ersin kenties vaarallisin ase on Hanko Sun Cityn pelinrakentaja Sebastian Berndtsson, jonka heittokäsi on kenties koko sarjan paras.

– Olemme muuttaneet meidän systeemiä todella paljon viime vuodesta. Tänä vuonna olemme heittopainoitteinen joukkue, mutta juoksemme myös vahvasti kun tilanne vaatii, Berndtsson kertoi Sun Cityn haastattelussa.

Tamperelaisjoukkueet odottavat lisätehoja kotiyleisön kannustuksesta. Tampereella toivotaan, että tapahtumaa saapuisi seuraamaan runsaasti yleisöä. Tarjolla on runsaasti vauhdikasta toimintaa heti alusta alkaen turnauksen käynnistyessä perjantai-iltapäivällä klo 14.

– Siitä saa aina virtaa omaan peliin, kun kotiyleisö on kannustamassa.

Perjantaina käynnistyvänä ensimmäisenä päivänä ratkotaan puolivälierät ja välieräottelut. OSM-lopputurnauksen finaaliottelu pelataan lauantaina klo 15.

Lue myös

Kommentoi

Leave a reply

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *