Roosters matkaa Gold Diggersin vieraaksi

jefumaster 10.4.2013 17:47 7 kommenttia

(0-0)

(0-0)

13.04.2013 klo 16:00 Kööpenhamina

Roosters voitti Eurobowlin 25 vuotta sitten. Pitkän kuivan kauden jälkeen joukkueen kannujahti on päällä. Ensimmäinen haaste on Søllerød Gold Diggers.

EFAF on asettanut sarjoihinsa osallistuvat joukkueet ennakkoasetelmien perusteella paremmuusjärjestykseen . Listan valossa Gold Diggers (EFAF 7.) lähtee EFL-alkusarjan otteluun ennakkosuosikkina ja Roosters (EFAF 12.) haastajana. Määrätietoisesti joukkuettaan rakentaneet tanskalaiset voittivat viime kaudella EFAF Cupin ja nyt tavoitteeksi on asetettu tason nosto ja menestyminen korkeimmalla eurooppalaisella seuratasolla. Roosters on kokenut eurokenttien kävijä jolta löytyy historiastaan Eurobowlin voitto vuodelta 1988. Suomen pitkäikäisin ja menestynein seura ei ole kuitenkaan osallistunut EFL-sarjaan 2000-luvun aikana. Joukkue on oman informaationsa mukaan parhaillaan keskellä kehitysprojektiaan, mutta haluaa kokeilla siipiään jo tänä vuonna EFL-sarjassa.

Onko Suomi menettämässä johtoasemaansa Pohjoismaisessa jenkkifutiksessa? Ensin ruotsalaiset ovat horjuttaneet suomalaisten hegemoniaa aikuisten, sekä juniorien peleissä. Tänä keväänä tanskan nuoret kylvettivät Suomen maajoukkuetta EM-karsinnassa selvin lukemin. Nyt mitataan taso seurajoukkueiden perspektiivistä. Gridiron kertoo jännittävän ottelun ennakkoasetelmat.

Gold Diggers on rakentanut tanskalaisen laaturosterin

Gold Diggers ei ole lähtenyt mukaan EFL-sarjalle tyypiliseen kansainväliseen rekrytointirulettiin. Joukkueen johto on panostanut tanskalaisiin laatumiehiin ja olisi seuran edustajan mukaan miehittänyt pelinrakentajankin position kotimaisella miehellä, mikäli seitsemän vuotta joukkuetta QB:n paikalta johtanut Alexander Cimadon olisi jatkanut uraansa. Cimadonin lopetettua joukkueen johtaminen on siirtynyt nuorella amerikkalaiselle, Zach Shawlle. Seitsemän vuotta joukkuetta johtanut Cimadon ehti uransa aikana kirjata joukkueelleen 13.713 jaardia ja yhteensä 145 touchdownia.

Uuden pelinrakentajan sisään ajaminen tulee olemaan haaste heittopainotteista hyökkäystä käyttäneelle tanskalaisryhmälle. Nuori Shaw on meriittiensä puolesta kuitenkin potentiaalinen ratkaisija kullankaivajille. Wisconsin Lutheran Collegen kasvatti pitää hallussaan opinahjonsa ennätyksiä heitettyjen jaardien, sekä heitettyjen touchdownien osalta. Muut joukkueen amerikkalaisvahvistukset ovat kivenkova linjapuolustaja Robert Shapel, sekä laitahyökkääjä Bryan North.

SGD1

Joukkueen tanskalaispelaajat ovat tasoltaan maansa eliittiä. Wolverines kokosi viime vuonna eräänlaista kotimaista allstars-miehistöä EFL-joukkueekseen. Gold Diggers on ollut sitäkin ahkerampi kahmiessaan rosterinsa täyteen Tanskan maajoukkuepelaajia. Esimerkiksi viidestä hyökkäyslinjan mörssäristä neljä pelaa Tanskan maajoukkueessa avaajana pelipaikallaan. Jotain seuran tason leveydestä kertoo myös se, että nuorten tasolla Suomen maajoukkueen kaataneen nuorisotiimin kaikki maalit tehtiin SGD:n pelaajien toimesta. Gridironille aiemmin haastattelun antanut Gold Diggersin manageri Kristian Christensen kehotti katsojia kiinnittämään joukkueessaan huomion seuraaviin pelaajiin:

Number Position Player Role
80 WR Jonas Bo Hansen Yli 100 kiinniottoa kaudella 2012
20 WR Søren Bakbøl Vaarallinen lyhyissä heittopeleissä
66 C Peter Møller Joukkueen MVP kaudella 2012
6 LB Mikkel Vangsgaard SGD:n ja maajoukkueen kapteeni
2 DB Marcus Clausager Kehittymässä maansa ykkös db:ksi

Suomalaiset eivät voi lähteä EFL-alkusarjaan missään määrin ylimielisinä komeamman historiansa siivittämänä. Menneet saavutukset eivät paina lauantaina kentällä. Tanskalaisjoukkue ei ole vahva ainoastaan EFAF:n kabinetissa piirretyssä rankingissa. Kim EweJoukkue on määrätietoisesti rakennettu ja päävalmentaja Kim Ewén johdolla se on valmis huuhtomaan kultaa nyt tasoa korkeamalla euro-tasolla. Ewe odottaakin tiukkaa taistelua ja yltyi kohteliaasti kehumaan tulevaa vastustajaansa Gridironille:

– Roosters is a Big, talented and well coached football team. They have a great QB and athletes on every position that give any team trouble to play against. Saturdays game will be a hard and tough game where special teams and field position is going to be the most important factor. I’m looking forward to a great GAME!

Gold Diggers valmennus on scoutannut vastustajansa viime kauden vaahteramaljan tallenteiden perusteella.

Suuri haaste nuorelle suomalaisjoukkueelle

Roosters on päävalmentaja Juha Hakalan mukaan nuori nälkäinen joukkue johon on saatu mukaan ripaus kokemusta. Joukkueen runko on ollut selvillä jo aikaisesta syksystä lähtien ja miehistö on päässyt harjoittelemaan kasassa pysyneen valmennustiiminsä ja pelinrakenjaja Robert Johnsonin  johdolla pelisysteemiään lokakuusta alkaen. Tältä osin ennakkoasetelmissa etu on Roostersin puolella. Vastustaja Gold Diggers on pelinrakentajavaihdoksensa johdosta väistämättömien muutosten edessä kauden alkuhetkillä.

Pelkkää mestaruus-euforiassa etenemistä Roostersinkaan taival ei ole ollut talven aikana. Joukkueen suunnitellusta rungosta on tippunut muutama avainpelaaja pois vastoin odotuksia. Vaikka Henri Jussillan siirtyminen UNLV:n miehistöön Las Vegasiin on pitkällä tähtäimellä hyvä uutinen Henrin itsensä lisäksi suomalaiselle jefulle ja Roostersille, ei liigan parhaan kotimaisen keskushyökkääjän menettäminen ole joukkueelle helposti paikattava tapahtuma. Puolustuksestaan joukkue menetti lajivaihdon suorittaneen Ville Tanskasen ja lisäksi amerikkalaisvahvistus Brandon McElwee peruutti saapumisensa kalkkiviivoilla. Kaikki nämä menetykset heikentävä joukkuetta sen alun perin oletetusta iskukyvystä.

“Jalkeille saadaan paras mahdollinen saatavilla oleva kokoonpano” Juha Hakala

Menetyksistä huolimatta Roosters on vahva kandidaati EFL:n jatkokierroksille. Kovaa harjoitteleva ryhmä on saanut talven aikana vahvistuksia stretagisesti valituille osa-alueille ja kansainvälisiltä markkinoilta rekrytoidut pelaajat ovat ominaisuuksiltaan monipuolisesti hyödynnettävissä useilla pelipaikoilla pallon kahden puolen. EFL-rosteriin kirjatuista 42 pelaajasta peräti 16 on rekrytoitu joukkueeseen talven kuluessa.

Roostersin vahvuudet ja heikkoudet

Roostersin yksiselitteisenä vahvuutena voidaan pitää kansainvälisestikin kovatasoista heittohyökkäystä. Hyväkätinen ja kokenut QB ruokkii heitoillaan nimekästä laiturijoukkoaan kovilla tehoilla. Papereilla joukkueen suurin heikkous löytyy myöskin hyökkäyksestä. Se on juoksu-uhan hutera uskottavuus. Jos Ghosthuntersista kaapatut Christoffer Anttila ja Janne Moisio eivät täytä nopeasti Jussilan runningback-saappaita, taistelee joukkue ja erityisesti Johnsonia suojaava hyökkäyslinja aikaa vastaan vastustajan pass rush-ryhmityksiä pysäyttäessään. SGD:n amerikkalaispuolustaja Shapelin rynnimiskulmat on varmasti kelailtu videonauhoilta puhki.

Puolustuksen osalta Roostersin vahvin alue löytyy takakentältä. Joukkueen frontti on kokenut menetyksiä talven aikana ja oletettavaa on, että ainakin takapuolustajan paikalle suunnitelmissa piirretty monipuolinen Stephen Payton tullaan todennäköisesti näkemään jälleen tukimiehen paikalla ja pomppupallojen erikoismies Rocky Ciasulli ottanee hänen paikan takakentältä. Hollantilaista Eurobowl-voittajaa Mark De Swartia voidaan peluuttaa niin ikään sekä DB:n, että LB:n positiossa.

Roosters offence Kuva Jari Turunen 2012

Roostersin tavoitteena voittaa jokainen ottelu

Roosters lähtee otteluun hyvin valmistautuneena. Joukkue on hakenut pelituntumaa scrimmageissa ja ulkomaan miehet on ehditty ajamaan sisään pelipaikoilleen parin viimeisen viikon aikana. Kauden avausottelu tuo kuitenkin omat haasteensa ottelun molemmille osapuolille. Vastustajien todellinen iskukyky on vielä täydellinen arvoitus ja valmistautumien on tehtävä vanhan materiaalin pohjalta. Juha Hakala kertoo tunnelmista Gridironille näin:

Juha Hakala– Olemme scoutanneet Gold Diggereitä viime kauden nauhan perusteella ja täytyy sanoa, että joukkue vaikuttaa hyvin valmennetulta.

Roostersin nettisivuilla Hakala havainnoistaan ja pelitaktiikastaan hieman enemmän:

-Vastaamme asettuu joukkue, jolta on odotettavissa heitto-painotteisempaa hyökkäämistä, joten puolustuksen takakentältä tulemme varmasti siirtämään pelaajia tukimiesosastolle.

Hakala myös vahvistaa SGD:n Christenssenin Gridironille luettelemien tähtipelaajien vaarallisuuden:

Joukkueesta selkeästi erottuu hyökkäyksen puolelta WR/RB # 21 Sören Bakböl nopeudellaan sekä # 80 Jonas Bo Hansen varmana kiinniottajana ja useimpien heittopelien kohteena. Puolustuksen puolelta nauhalta edukseen nousi LB #6 Mikkel Vangsgaard, joka tuntuu kerkiävän useampaan peliin taklaamaan.

Oman miehistönsä osalta Roostersin päävalmentajalla on luottavainen olo:

– Joukkueen pitäisi olla mahdollisimman hyvässä kunnossa, olemme päässeet pelaamaan jo kaksi scrimmagea ja joukkue on harjoitellut lajia yhdessä jo lokakuusta saakka, joten sen puolesta kaikki pitäisi olla kunnossa ja myöskin emme kärsi tällä hetkellä minkäänlaisista loukkaantumisista, eli kaikki pelaajat ovat terveenä ja jalkeille saadaan senkin puolesta paras mahdollinen saatavilla oleva kokoonpano. 

 Roosters Eurooppaliigassa 1988-2013

Vuosi Eteneminen sarjassa
1988 Eurobowl mestaruus
1989 Euroopan liigan pronssi
1991 Euroopan liigan puolivälierät
1996 Euroopan liigan puolivälierät
1997 Euroopan liigan välierät
1998 Euroopan liigan välierät
1999 Euroopan liigan välierät

EFL karsinnat 2012“Cold Beer and Food”

EFL-alkulohkon ottelu Søllerød Gold Diggers – Helsinki Roosters pelataan Rundforbi Stadionilla Kööpenhaminan pohjoispuolella lauantaina 13. huhtikuuta klo 15.00 alkaen Tanskan aikaa. Isäntäjoukkue kannustaa faneja paikalle seuraavasti:

“Arrive early on to enjoy the pre-game atmosphere with a cold beer and food, all of which is for sale at the Stadium”

Lue myös: Gridiron rosterianalyysi Roostersin EFL-joukkueesta

Avatar

jefumaster

Yli kolmekymmentä vuotta suomalaisen jenkkifutiksen äärellä, sisällä ja ulkona, sisäpiirissä ja oppositiossa, kentällä, laidalla ja raitapaidassa. Tuolla perspektiivillä tarkastelen kotimaisen jenkkifutiksen ilmiöitä.

Muita kirjoituksia samalta kirjoittajalta:

Kommentoi

 • Näkeekö tän matsin jostain streamina?

 • Ottelusta ei ole streaming-lähetystä ikävä kyllä. Gold Diggers seuraa ottelun kehittymistä Twitter-tilillään @golddiggers ja ovat lupailleet kuvia Insagramiin ottelun kuluessa.

 • Löytyyhän Roostersilta RB-osastolta myös Aleksander Kuronen, joka Vaahteramaljassa näytti muutamaan otteeseen taitojaan.

 • Kuronen oli vaahteramaljassa lähinnä kikkapeli. Taitojen kanssa sillä eu ole mitään tekemistä. Roostersilta puuttuu selvä ykkös RB

 • Kaipa se kikkapelin onnistuminen vaatii pelaajaltakin jonkinlaisia taitoja?

 • Gold Diggersin vanhat nettisivut on nurin tai ainakaan mun kone ei sinne päästä FB sivulla mainostavat ottelupäivänä avattavaa uutta sivustoaan jossa “live mode on game days”. Toivottavasti työntävät otteluseurantaa aktiivisesti lauantaina.

 • Gold Diggersin uudet sivut auenneet.
  http://gold-diggers.dk/
  Ilmeisesti Live-osioon tulee twitter-viestit ja mahdollisesti kuvia.
  http://gold-diggers.dk/live/

  Ja pelihän alkaa ilmeisesti 16:00 Suomen aikaa?

Leave a reply

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *