Saints värväsi pelinrakentajan

Gridiron Staff 5.4.2013 13:13 6 kommenttia

Toistaiseksi vaitonaisena pelaajamarkkinoilla ollut Tampere Saints julkaisi amerikkalaispelinrakentaja Scott Drosendahlin sopimuksen.

I-divisioonaa pelaava Tampere Saints julkaisi sarjan viimeisenä joukkueena ensimmäisen amerikkalaisvahvistuksensa. Pelinrakentaja Scott Drosendahl tulee Division III -tason Mound Ida Collegesta, jossa hän heitti viimeisellä kaudellaan liki 2500 jaardia. Saintsin tiedotteen mukaan pelinrakentaja saapuu Tampereelle vasta toukokuun puolessavälissä, aivan kauden kynnyksellä.

Viime kaudella Saintsin johdattanut pelinrakentaja Jarkko Parikka oli Saintsille pitkään vaihtoehto, mutta joukkue päätyi lopulta hankkimaan ulkomaalaispelinrakentajan.

– Juttelimme viime kauden pelinrakentajamme kanssa syksyllä pitkän tovin tästä kaudesta. Siviilisyistä johtuen hän ei pysty panostamaan kesään niin paljon kuin haluaisi ja pystyisi, Saintsin päävalmentaja Teemu Majander kertoo seuran sivuilla.

Sopimuksen myötä sarjassa ei tänä vuonna esiinny yhtään joukkuetta, joka luottaisi pelkästään kotimaisiin voimiin. Viime kaudella helsinkiläinen East City Giants pelasi kauden ilman vahvistuksia, muttei onnistunut saalistamaan runkosarjasta voiton voittoa.

Saints onnistui viime kaudella menestymään kakkosdivisioonassa erinomaisesti pääosin vahvan juoksupelinsä turvin. Joukkueen vahvuus on linjapelissä, jonka turvin joukkue pyrkii pelaamaan palloa keskushyökkääjä Matti Airaksiselle. Airaksinen on vahva juoksija, mutta joukkue toivoo Drosendahlin tuovan joukkueeseen myös selkeää heittouhkaa. I-divisioonatasolla menestyminen pelkän juoksupelin turvin on mahdollista, mutta vaatii erittäin kovaa linjapeliä.

Drosendahlista on Saintsille apua, mutta joukkueen laitahyökkääjät ovat suurelta osin kysymysmerkki. Drosendahl heittää pääosin pelaajille, joilta ei vaadittu ottelujen ratkaisemista viime kaudella. Nuori laitahyökkääjäkaarti joutuu kohtaamaan mm. Turku Trojansin ja Oulu Northern Lightsin viime kaudella liigatasolla pelanneet takakentät. Pelinrakentajan saapuminen maahan aivan kauden alla uumoilee myös sitä, että joukkueen heittopeli asettunee uomiinsa vasta kauden edetessä.

Divisioonan muut vahvistukset

Tampere Saints julkisti vahvistuksensa myöhäisessä vaiheessa, mutta muissa divisioonajoukkueissa on oltu liikkeellä jo aiemmin. “Varustelukilpaa” johtaa selvästi Oulu Northern Lights, joka on julkistanut molempien sallittujen amerikkalaisvahvistustensa lisäksi jo kolme EU-pelaajaa. Joukkueen hyökkäystä vahvistavat kaksi linjamiestä, pelinrakentaja Toby Henry sekä tanskalaislaituri Dennis Okholm. Puolustuksessa Lightsin hahmo on epäilemättä viime vuoden Suomen mestari tukimies Antonio Harris.

Viime vuosina sarjassa on totuttu, että liki joka joukkue on hankkinut vahvistuskiintiönsä täyteen.

Muut joukkueet ovat tähän mennessä ilmoittaneet vasta yhdestä vahvistuksesta. Turku Trojansia vahvistaa isokokoinen takamies David Vosburgh, jota voidaan käyttää myös keskushyökkääjänä. Hyvinkää Falconsia vahvistaa niinikään takamies Oscar Vazquez-Dyer, ja Sipoo Bulldogsissa nähdään isokokoinen Barshal Williams. Saintsin lähinaapuri Nokia Ghosthunters on julkaissut yhden amerikkalaispelaajan sopimuksen, mutta joukkue saattaa vahvistua vielä viime kauden huippuvahvistus Dan O’Connellilla.

Northern Lights on joutunut hankkimaan osan vahvistuksistaan ikään kuin pakon edessä, kun pelipaikoille kaavaillut suomalaispelaajat ovat jääneet pois joukkueen toiminnasta, eikä juniorijoukkueista vielä täksi kaudeksi löydetty korvaavia miehiä. Joukkue on silti liikkeellä aivan toisenlaisella taktiikalla muihin sarjan joukkueisiin nähden. Eroa on havaittavissa myös muutamaan viime vuoteen. Viime vuosina sarjassa on totuttu, että liki joka joukkue on hankkinut vahvistuskiintiönsä täyteen.

Vahvistusten määrä kielii useasti myös joukkueiden tavoitteista lähivuosille. Ennakoitua laimeampi vahvistusralli kertoo siitä, että joukkueet haluavat antaa omille nuorille pelaajilleen mahdollisimman paljon vastuuta. Viime kauden kaltaista kilpajuoksua kohti liiganousua tuskin tänä vuonna nähdään. On täysin mahdollista, ettei divisioonan voittaja kaudella 2013 edes pyri Vaahteraliigaan.

Kommentoi

 • Hyvinkään osalta ainakin tuo peliajan antaminen omille nuorille pelaajille -viittaus tekstissä pitää hyvin paikkansa. Meille on tullut aika mukavasti uusiakin pelaajia, ja rosterissa on mukavat 37 pelaajaa. Toiselle jenkille / eu-pelaajalle ei tällä hetkellä nähdä tarvetta, ja toisaalta, maltillinen taloudenpito on ainakin meillä ensisijainen prioriteetti.

 • Meillä Tampereella on halu pitää kassa kuosissa ja antaa ajoissa vastuuta ja kasvumahdollisuutta omille todella lahjakkaille nuorille pelaajille. Henk koht en ymmärrä kilpavarustelua vain siksi, että saadaan aikaiseksi komea rosteri ja “paikataan” kotimaisten pelaajien jättämiä aukkoja.

  Lisäksi tuntuu viisaammalta käyttää rahaa omien pelaajien kehittämiseen ja muutenkin joukkueen saamiseksi kunnon kuosiin, kuin kantaa vettä kaivoon, josta se joko haihtuu tai häipyy muuten vaan pois.

 • Aukkojen paikkaamistahan nähdään tänä vuonna liigatasolla aika monen seuran kohdalla. Mielestäni kyseessä on silloin se, että joukkueella ei ole vahvistuksen pelipaikalle varteenotettavaa kandidaattia, jota peluuttaa. Tällaisessa tilanteessa ei voida puhua siitä, että vahvistus veisi jonkun nuoren pelipaikan ja haittaisi hänen kehitystään.

  Mielestäni on huomattavasti järkevämpää hankkia joukkueeseen vahvistus, kuin jättää tärkeä pelipaikka “tuuliajolle”. Esimerkiksi selvät puutteet hyökkäyksen linjassa voivat helposti suistaa koko joukkueen täysin raiteiltaan.

  Se on sitten kokonaan eri asia, miksi tällaiseen tilanteeseen on päädytty. Kärsivällinen juniorityö ja vastuun antaminen omille pelaajille auttaa varmasti pitemmällä tähtäimellä sitä, ettei tällaista tilannetta ylipäätään pääse muodostumaan.

 • Saintsin suunnitelma antaa omille kasvateille paljon vastuuta on juuri se tapa millä suomalainen jenkkifutis tulee kehittymään parhaiten tulevaisuutta ajatellen. Saintsilla on äärimmäisen lahjakas juniori osasto nyt halussaan ja laittamalla nämä valmiiksi lahjakkaat juniorit isoon roliin noin nuorella iällä takaa varmasti hyvän tulevaisuuden Sainsitlle ja koko suomalaiselle jefulle.
  Viime kaudella moni juniori-ikäinen pelasi Saintsin aloittavassa kokoonpanossa esim. Akseli Arvaja, Samu Paavolainen, Kimmo Jokinen, Markku Kosonen, Oliver Kanto ja Tuomas Kanerva (ei nimeä rosterissa, miksi?) ja olivat nuoresta iästään huolimatta joukkueen tukipilareita.
  Näyttää vihdoinkin siltä, että tamperelainen jefu on ottamassa uutta tuulta alleen ja tulevaisuus näyttää erittäin hyvältä tamperelaisten kannalta.

 • Tampere Saintsin puolesta kiitos Erkka kommentistasi. Kuten itsekin kirjoitit, tavoitteemme on rakentaa kilpailukykyinen joukkue & organisaatio omien “kasvattien” varaan.

  Tuo Kanervan Tuomaksen poissaolo johtuu puhtaasti siitä, että hän on armeijassa vielä. Tulee kyllä sieltä kentälle kesän mittaan.

  Lisää uusista junioripelaajista täältä: http://tamperesaints.fi/uutiset.html?65 sekä
  Scott Drosendahlin ajatuksia ja kuulumisia täältä: http://tamperesaints.fi/uutiset.html?68

Leave a reply

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *