Matkalla Euroopan huipulle? Wolverines

jefumaster 31.3.2013 17:03 2 kommenttia

Wolverines kokeilee kynsiään kolmatta kertaa EFL-sarjassa. Ensimmäinen otteluvoitto antaa odottaa vielä itseään. Tuoko tämän vuoden rosteri siihen mahdollisuuden?

Gridiron julkaisee pääsiäispyhien kunniaksi rosterianalyysit EFL-sarjaan osallistuvista Roostersista, sekä Wolverinesista.

Wolverines rakensi vuosi sitten ennenäkemättömäksi kutsuttua tähtisikermää EFL-sarjaan päävalmentaja Kari Leivojan ja managerina toimineen Peetja Mannilan johdolla. Joukkueen kohtaloksi osoittautui monella tapaa sveitsiläinen kaupunki nimeltä Chur. Tänä vuonna joukkue ponnistaa samaan sarjaan kotimaisen liigan kakkossijalta. Päävalmentajaksi palkatun Mark Garzan toimenkuvaa laajennettiin urheilutoimen johtajaksi ja ensi töikseen mies kokosi rinnalleen taas jotain ennen näkemätöntä – ehkäpä kaikkien aikojen kansainvälisimmän valmennustiimin suomalaisesta perspektiivistä katsottuna. Garzan tiimin kokoama pelaajarosteri on nyt valmis taistelemaan joukkueen ensimmäisestä otteluvoitosta EFL-sarjassa.

Wolverinesin avausotteluun on aikaa vielä melkein kuukausi. Ennen EFL:n käynnistymistä Gridiron pureutuu joukkueen rosteriin ja punnitsee listalta poistuneiden ja saapuneiden balanssia pelipaikka pelipaikalta. Onko joukkueen iskukyky parantunut viime kaudesta? Minne listalta puutuvat nimet ovat kadonneet? Suomalainen jenkkifutiskulttuuriin kuuluu tyypillisesti se, että lajin parista poistutaan ilman sen suurempia juhlallisuuksia tai selityksiä ja jäljelle jää vain kysymyksiä. Näihin kysymyksiin poistuneista nimistä pyrimme saamaan konkreettisia vastauksia seuroilta ja pelaajilta itseltään.

WOLVERINES PUOLUSTUS 2013

Kauden 2012 tähtisikermässä Ahmojen suurin panostus oli kohdistunut puolustuksen fronttiin, erityisesti tukimiehiin. Allstars-kokoonpanosta on poistunut useampiakin pelaajia, mutta edelleen joukkueen etulinjan miehitys on kotimaisittain eliittiä. Wolverines takakenttä ei onnistunut pysäyttämään viime kaudella kahta joukkuetta. Eurobowl-mestari Calanda Broncos ja vaahteramaljan voittanut Roosters pommittivat Ahmojen takakentän reikäjuustoksi. Kaikkia muita joukkueita vastaan miehitys oli riittävä. Kaudelle 2013 puolustusta on vahvistettu lähinnä kotimaisilla pelaajilla. Riittääkö se Roostersin kaltaista heittokonetta vastaan?

Takakenttä

Ahmalauman takakenttä on selvinnyt talvehtimisestaan pienin menetyksin. Runkopelaajista ainoastaan ulkomailla ensi kesänä työskentelevä Hannu Abonce on poissa. Aboncen ja Ric Hennessyn loukkaantumista kolmessa viimeisessä ottelussa paikannut kanadalais-englantilainen Alexander Hoad ei ole myöskään mukana kokoonpanossa. Tuontipelaajista Hennessy sekä yhdysvaltalainen Jeremy Henderson jatkavat ja Roostersista kaapattu USA:n yliopistokentiltä kokemusta hakenut Matias Sarvela tuo takakenttämiehistöön kovuutta. Omasta reservistä nostettujen miesten suorituksia on vaikea ennakoida kauden tässä vaiheessa, mutta db.ksi kirjattu Sebastien Sagne tuo varmuudella nopeutta kentälle.

JATKAVAT Height Weight Pass
db Tuukka Hämäläinen 178 78 FIN
db Ric Hennessy 180 78 GBR
db Jeremy Henderson 180 89 USA
db Timo Heikkinen 180 76 FIN
db Tom Kokkonen 165 75 FIN
UUDET PELAAJAT Height Weight Pass
db Matias Sarvela 181 98 FIN
db Sebastian Sagne 187 87 FIN
db Jussi Allonen 179 82 FIN
db Jon Catani 185 91 FIN
db Lari Kaukonen 188 86 FIN
POISTUNEET Height Weight Pass
db Hannu Abonce 180 74 FIN
db Alexander Hoad 175 90 GBR

W puolustus 2012

Tukimiehet

Wolvojen tukimiehistön menetykset ovat siitä nimekkäämmästä päästä. Efe Evwaraye ei pelaa kaudella 2013 henkilökohtaisiin syihin vedoten. Poissa ovat myös Graz Giansiin opiskelijavaihdon kautta siirtynyt Sami Toivonen ja tatamilla tapahtuvan kampailu-urheilun pariin siirtynyt Max Westerlund. Korvaavana hankintana on Trojansin kokenut Ilya Redin. Kanadalais-italialaista Robert Schaper-Kotteria peluutettaneen muiden paikkojen ohella myös tukimiehenä. Lisäksi joukkueen omasta laajaasta reservistä on nostettu uusia miehiä ”ylös”. Näistä lupaavimpia otteita on esittänyt nuori Ville Valasti. Menetyksistä huolimatta Wolverines-tukimiehistö on vakuuttava nimilista laatupelaajia, joista mm. Kalle Da Silva on ainakin paperien mukaan karistanut reilun määrän kiloja sitten viime kauden.

JATKAVAT Height Weight Pass
lb Kalle Da Silva 178 90 FIN
lb Matti Vaininen 184 95 FIN
lb Aarno Sjöblom 191 102 FIN
lb Jaakko Eskelinen 189 87 FIN
lb Ari Päivärinta 181 105 FIN
UUDET PELAAJAT Height Weight Pass
lb Ilya Redin 185 105 FIN
lb R. Shaper-Kotter 185 105 ITA
lb Ville Valasti 198 98 FIN
lb Eero Hulkkonen 175 88 FIN
lb Anssi Rämänen 187 100 FIN
POISTUNEET Height Weight Pass
lb Efe Evwaraye 188 115 FIN
lb Max Westerlund 188 99 FIN
lb Sami Toivonen 185 103 FIN

Gridiron tavoitti lajinvaihdon toteuttaneen Max Westerlundin ja tiedusteli mikä sai ikäkausimaajoukkueista lähtien huipulla pelanneen miehen vaihtamaan lajia parhaassa peli-iässä?

– Tosiaankin päätin vaihtaa lajia. Kamppailun parissa oon viettäny aikaa tosi monta vuotta ennen jefua. Ehkä suurin syy lajin vaihtoon on, että heräsi taas innostus kamppailun pariin ja viime kaudella kärsin niin monista loukkaantumisista, että lajin vaihto tuntui vaan hyvältä ratkaisulta. Nyt treenaaminen on ollut pelkästään jujutsun ja mattotekniikoiden treenaamista. Kesän alussa olisi tarkoitus aloittaa taas pystytekniikoiden harjoittelu. Ollaan oltu myös yhteyksissä Max Ehlertin kanssa ja tämän hetkisiin suunnitelmiin kuuluukin lähteä kesän jälkeen Las Vegasiin treenaamaan joksikin aikaa ja hakemaan uutta oppia mma:n parista

Puolustuksen linja

Wolverinesin puolustuksen linja ei ole kokenut yhtään menetystä viimekautisesta. Nopealiikkeinen ja koookas miehitys on saanut täydennyksekseen Englannissa korkeakoulusarjan finaaliotteluun parhaillaan valmistautuvan Halldor Ari Halldorsonin, sekä reservistä nostetun Toni Lindholmin. Maajoukkuemiesten Viktor Sarven, Anssi Nevalaisen ja Anssi Saaren johdolla Ahmalinjaa voidaan pitää liigatasolla yhtenä kovimmista. Suomen kentillä debyyttinsä tekevä Halldorsson on ainakin tilastollisesti loistanut korkeakoulujoukkueensa ykköspuolustajana.

JATKAVAT Height Weight Pass
dl Anssi Nevalainen 185 105 FIN
dl Oskari Halttunen 185 100 FIN
dl Viktor Sarvi 198 120 FIN
dl Aaro Eliasson 195 127 FIN
dl Anssi Saari 185 98 FIN
dl Kimmo Korpinoro 198 105 FIN
dl Sampsa Salmela 184 115 FIN
UUDET PELAAJAT Height Weight Pass
dl Ari Halldorsson 190 110 FIN
dl Tomi Lindholm 185 107 FIN

Wolvo-puolustuksessa frontissa pelaavien vastuu on suuri. Juoksun pysäyttämisen ohella sen on kyettävä rakentamaan riittävä paine vastustajan pelinrakentajalle. Viime vuonna tehtävässä epäonnistuttin ratkaisevilla hetkillä. Nyt miehistö on kuitenkin viimevuotista yhtenäisempi.

w OFFENCE 2012

WOLVERINES HYÖKKÄYS 2013

Wolverinesia voidaan pitää selkeästi juoksevana joukkueena. Kaikki joukkueen amerikkalaiset ovat ominaisuuksiltaan running backkeja ja rosteriin hankitut uudet pelaajat vahvistavat asetelmaa entisestään. Joukkueen heittohyökkäyksestä puuttuvat todelliset tähdet varsinkin kun Tommi Pinta siirtyi Saksaan kaudeksi 2013. Syttyykö kaudella 2013 uusia tähtiä rivimiesten joukosta?

Pelinrakentajat

QB:n paikalla joukkueesta on vuosikausia puuttunut selkeä kakkosmies. Rooli on kuulunut Stephen Stokesille, jonka meriittilistalla on vaahteramaljavoiton neljännen neljänneksen pelastaminen QB:n roolissaan. Ykköspelinrakentaja Cedric Johnson pelaa ajoittan jopa loisteliasta heittopeliä, mutta hyviä hetkiä kompensoivat käsittämättömät fifty-sixty-roiskaisut. Johnson onkin scrambaava juoksu-qb jonka ominaisuudet riittäisivät kaikissa muissa vaahteraliigajoukkueissa ykköskeskushyökkääjän paikalle. Kaudelle 2013 Wolverines on saanut osaavan vara-QB:n. Ainakin Petteri Härön otteita on kehuttu AFC Show scrimmagen jäljiltä. Toisin kuin Roosters, Wolverines on varautunut myös Johnsoninsa loukkaantumiseen. EFL-miehistön on kirjattu ”kotimaahan jäävä varamies”, amerikkalainen Nez Mincy. Listan neljäs QB Marcus Andersson, II-joukkueen veteraani, ei kuulu Gridironin arvion mukaan pelaavaan kokoonpanoon edes papereilla.

JATKAVAT Height Weight Pass
qb Cedric Johnson 178 90 USA
UUDET PELAAJAT Height Weight Pass
qb Petteri Härö 185 72 FIN
qb Marcus Andersson 178 105 FIN
qb Nez Mincy 190 92 USA

Keskushyökkääjät

Wolverines-hyökkäyksen sydän on nimeltään Stephen Stokes. Viime kaudella miehen tuskaisen näköistä kävelyä side linella oli välillä kivuliasta jopa katsella. Kentälle päästyään Stephen oli kuitenkin edelleen pitelemätön. Viime kauden miehistöstä Stokesin rinnalta on poistunut muurinmurskaaja Mike Andrew. Toinen blokkaavassa roolissa pelannut iso mies, Teemu Kuusisto on niin ikään pois ahma-rosterista. Stokesin rinnalle on kuitenkin hankittu Teemu Pietiäinen, jolta voi odottaa paljon tulevan kauden peleissä. Joukkueen tulevaa juoksuvoimaa edustaa takakentälle kirjattu nuori Sebastien Sagne, jonka suoritukset vakuuttivat ainakin AFC Shown valmennuksen. FB:n roolissa tultaneen näkemään Robert-Schaper Kotter, sekä TE:n paikalle hankittu Cedric Charpilloz. Nuoruuden intoa rosterissa edustaa Sagnen lisäksi Tommi Behm.

JATKAVAT Height Weight Pass
rb Stephen Stokes 178 88 USA
rb Timi Peltoniemi 177 88 FIN
rb Nikke Puskala 184 87 FIN
UUDET PELAAJAT Height Weight Pass
rb Teemu Pietiäinen 171 90 FIN
rb Tommi Behm 178 81 FIN
POISTUNEET Height Weight Pass
rb Mike Andrew 175 108 GBR
rb Teemu Kuusisto 189 106 FIN

W WR

Laitahyökkääjät

Kuten aiemmin väitin, Wolverines laitahyökkääjistöstä puuttuvat tähdet. Tommi Pinta oli viime kaudella liigan vaarallisin mies goal linen läheisyydessä, mutta nyt hän pelaa Saksassa. Muilta osin laitahyökkääjät jatkavat viime kauden kokoonpanossa. Tommin korvaajaksi on Sveitsin liigasta hankittu kokenut Cedric Charpilloz. Ranskan passilla pelaava mies on Pintan tavoin esiintynyt myös puolustuksen endinä. Yllättävin pelaajahankinta tulee Venäjältä. Päävalmentaja Garza pyydysti Suomesta opiskelupaikkaa etsivän nuoren  Nikita Shevchenkon joukkueeseensa. Lisäksi EFL-miehistöä vahvistaa try out sopimksella kanadalais-saksalainen Rob Morvan. Junioreista nostettu Patrik Yli-Kujalan lisäksi monipuolista Sagnea saatetaan nähdä myös pallon kiinniottajan roolissa. Jatkavista miehistä on hyvä mainita Tuomakset, Mankki ja Huusko.

JATKAVAT Height Weight Pass
wr Tuomas Mankki 175 78 FIN
wr Tuomas Huusko 180 71 FIN
wr Sami Kujansuu 183 78 FIN
wr Teemu Rantanen 175 77 FIN
wr Jukka Satola 188 95 FIN
wr Jere Kalla 177 80 FIN
UUDET PELAAJAT Height Weight Pass
wr Rob Morvan 188 100 GER
wr Patrik Yli-Kujala 187 76 FIN
te Cedric Charpilloz 194 115 FRA
te Nikita Chevchenko 195 115 RUS
POISTUNEET Height Weight Pass
te Tommi Pinta 197 114 FIN

Hyökkäyksen linja

Talven aikana heikoimmalta näyttänyt Wolverines-rosterin osa-alue on ollut hyökkäyksen linja. Kun kausi on alkamaisillaan, on joukueen johto saanut kasattua viiden miehen avausrosterin, jota uskallan pitää jopa liigan parhaana. Jatkosopimuksen tehnyttä Karri Kuuttilaa voidaan pitää miehistön kulmakivenä. Calanda Broncojen Iiro Luoto toi eturiviin taitoa, voimaa ja kokemusta. Kun viime kaudella pelanneita Lari Anderssonia, Kami Osmania ja Toni Pietilää täydennetään Marko Puustisella, on pelinrakentaja Johnsonin suojana uskottava ja järeä kalusto. Viime hetken signauksella rosteriin liittyi vielä Tomi Pennankin. Tomin signaus tapahtui myöhään keskiviikkoiltana, joten joukkue odottaa vielä EFAF:n vahvistusta miehen EFL-kelpoisuudesta. Rosteria on levennetty virolaisella Ardo Aasmalla ja reservistä nostetuilla Emil Jauhasella sekä Tuomas Tuulella. Poistuneiden nimien lista on komea. EFL-sarjassa loukkaantunut Tatu Tarkianen ei ole kuntoutunut liigavauhtiin mukaan. Myös Janne Rantanen, Jouni Luopajärvi, sekä Jarmo Rintanen eivät pelaa joukkueessa kaudella 2013 ainakaan tämänhetkisten tietojen mukaan.

JATKAVAT Height Weight Pass
ol Karri Kuuttila 197 127 FIN
ol Kamran Osman 202 150 FIN
ol Toni Pietilä 186 110 FIN
ol Lari Andersson 194 132 FIN
ol Tomi Pennanen 185 130 FIN
ol Sander Toomla 195 100 FIN
UUDET PELAAJAT Height Weight Pass
ol Iiro Luoto 195 125 FIN
ol Ardo Aasmaa 194 131 EST
ol Marko Puustinen 182 140 FIN
ol Emil Jauhanen 190 100 FIN
ol Tuomas Tuuli 191 103 FIN
POISTUNEET Height Weight Pass
ol Tatu Tarkiainen 186 125 FIN
ol Jouni Luopajärvi 182 126 FIN
ol Janne Rantanen 185 125 FIN
ol Jarmo Rintanen 197 120 FIN

Potkaisijat

Wolverinesin kickerinä jatkaa toista kauttaan maan eliittipotkaisijoihin kuuluva Janne Kalpio. Back up miehinä Kalpiolle toimivat laiturit Jukka Satola, sekä nuorten maajoukkueringin Patrik Yli-Kujala.

JATKAVAT Height Weight Pass
k Janne Kalpio 182 76 FIN

W valmennus 2013

Wolverines valmennus 2013

Loppujen lopuksi ehkäpä suurimman muutoksensa Wolverines on kokenut valmennuksensa puolella. Viime kaudella Janne Seppä otti harteilleen päävalmentajan viitan Kari Leivojan saatua potkut joukkueen peräsimestä. Sepän apuna olivat läpi kauden Mika Ahonen, sekä puolustuksen koordinaattoriksi hankittu Mark Garza. Kauteen 2013 Wolvot lähtevät Garzan johdolla ja rinnalleen mies on rekrytoinut neljästä yhdysvaltalaisesta, kahdesta suomalaisesta ja yhdestä saksalaisesta muodostuvan tiimin. Wolverines valmennuksessa käytetään myös modernin tietotekniikan mahdollisuuksia. Joukkueen valmennustiimiin kuuluva Tim Simmons analysoi joukkueen toimittamia otteluvideoita Hudl-palvelua hyödyntäen Californiasta käsin.

Päävalmentaja Garzan (HC/DC, USA) tiimiin kuluvat kaudella 2013: Randy Block (OC, USA), Michael Trainor (DL, USA), Andre Miersch (LC, GER), Cotrell Brown (DB,USA), Mika Ahonen (ST, FIN), Jukka Satola (video, FIN), Tim Simmons (video, USA).

Toisin kuin Roosters (45 pelaajaa), Wolverines on julkaissut EFL-rosteriinsa täydet 60 pelaajan nimet. Todennäköistä on, että aivan kaikki listalla olijat eivät pääse pukemaan joukkueen 45 miehen pelaavaan kokoonpanoon. Valmentaja Garza kertoi aiemmin Gridironille joukkueensa rakentamisen haasteista, sekä vahvistusten hankinnan fundamenteista:

– We are recruiting football players with leadership qualities we can count on. It’s important to replace players departing the program. Decisions take time for recruits, players are asked to talk to family, coaches, and players before making a commitment to our program. Wolverine coaching staff has done a great job answering any questions or concerns during this process. We have established what we expect from recruits and what the recruits will get from the coaching staff. All recruits are going to be instant impact players. Our core nucleus of players and recruits will have to learn to work together, play together, in oder to win together. RESPECT will have to be earned in order to reach our goals.

EFL karsinnat 2012

Rosteri analyysi toisesta suomalaisesta EFL-sarjaan osallistuvasta joukkueesta Roostersista julkaistiin aiemmin pääsiäispyhien aikana Gridironissa.

Helsinki Wolverines avaa kautensa EFL-alkusarjan ottelullaan tanskalaista Sollerod Gold Diggersia vastaan 27.4. klo 18.00. Ottelu pelataan sääolosuhteiden takia Espoossa Laaksolahden urheilupuiston keinonurmella. Wolverises ja Roosters kohtaavat toisensa 4. toukokuuta klo 17.00 Vantaalla ISS Stadionilla.

Kaikki valokuvat:  Jari Turunen 2012

Avatar

jefumaster

Yli kolmekymmentä vuotta suomalaisen jenkkifutiksen äärellä, sisällä ja ulkona, sisäpiirissä ja oppositiossa, kentällä, laidalla ja raitapaidassa. Tuolla perspektiivillä tarkastelen kotimaisen jenkkifutiksen ilmiöitä.

Muita kirjoituksia samalta kirjoittajalta:

Kommentoi

  • Juma, Tommi on kutistunut rajusti… Aiemmin Pinta oli 197 cm/ luokkaa 114 kg, Kenenkähän mitat on eksyneet juttuun…

  • Tuo on copy-paste-tekniikan kukkanen, mutta taas korjattu. Kiitos oikolukemisesta…