Paluu Euroopan huipulle? Roosters

jefumaster 29.3.2013 18:00 11 kommenttia

Roosters on rakentanut runkomiehistönsä päälle kansainvälisestikin mitattuna uskottavan EFL-joukkueen. Syvyyttä riittää melkein kaikille pelipaikoille.

Gridiron julkaisee pääsiäispyhien kunniaksi rosterianalyysit EFL-sarjaan osallistuvista Roostersista, sekä Wolverinesista.

Roostersin kausi 2012 päättyi Sonera Stadionilla riemukkaisiin mestaruusjuhliin. Seuran johto ei jäänyt kuitenkaan kieriskelemään tyytyväisyyteensä, vaan käynnisti heti syksyllä seuraavan vuoden kokoonpanon rakentamisen. Ensimmäiset rekrytointiuutiset julkistettiin reilusti ennen kuin seura kertoi osallistuvansa EFL-sarjaan. Lokakuuhun mennessä jenkkikiintiö oli täynnä ja hetkellisesti vaikutti siltä että punapaitaiset kukonpojat ovat putsaamassa koko pöydän kotimaisilla siirtomarkkinoilla.

Roostersin kauden avaukseen on nyt vajaat kolme viikkoa .Ennen EFL:n käynnistymistä Gridiron pureutuu joukkueen rosteriin ja punnitsee listalta poistuneiden ja saapuneiden balanssia pelipaikka pelipaikalta. Onko joukkueen iskukyky parantunut viime kaudesta? Minne listalta puutuvat nimet ovat kadonneet? Suomalainen jenkkifutiskulttuuriin kuuluu tyypillisesti se, että lajin parista poistutaan ilman sen suurempia juhlallisuuksia tai selityksiä ja jäljelle jää vain kysymyksiä. Näihin kysymyksiin poistuneista nimistä pyrimme saamaan konkreettisia vastauksia seuroilta ja pelaajilta itseltään.

ROOSTERS PUOLUSTUS 2013

Viime kauteen lähdettäessä Roostersin puolustusta pidettiin joukkueen akilleenkantapäänä. Käytäntö osoitti tämän oletuksen vääräksi ja lopulta Roosters D oli liigan tehokkaimpia roolissaan. Talvikaudella mestaruusrosterista on poistunut kuitenkin useita nimiä ja tilalle värvätty taitoa sekä kotimaasta, että kansainvälisiltä kentiltä. EFL-kauden kynnyksellä Roostersiin on kirjattu yhteensä seitsemän ulkomaista vahvistusta. Kolmen amerikkalaisen lisäksi joukkueessa pelaa miehet Saksasta, Italiasta, Ruotsista ja Hollannista.

Takakenttä

Kukonpoikien takakentältä on poistunut kokemusta ja liikkuvuutta reippaasti. Matias Sarvela siirtyi Wolverinesiin, Robert Rantapere lopetti peliuransa ja Tuomas Nurmi on päättänyt jättää kauden 2013 väliin. Korvaavina hankintoina joukkue on rekrytoinut Esa Vanhojan Jaguaareista, sekä Ville Roiton ja Joni Ranta-Ahon Bulldogseista. Vaihtosuhde on joukkueelle loivasti negatiivinen erityisesti kansainvälistä pelikokemusta omaavien Sarvelan ja Nurmen poistuessa joukkueen vahvuudesta. Toisaalta rosteriin jää edelleen Stephen Paytonin johdolla riittävä määrä osaamista ja nopeutta pysyäkseen kilpailukykyisenä liigakentillä. Calanda Broncoista siirtynyt Mark De Swart on ominaisuuksiltaan myös DB:n paikalla kotonaan, joten hänen roolinsa saattaa laajentua taaemmalle kentällle tarpeen vaatiessa.

JATKAVAT Height Weight Pass
db Pekka Rantala 195 99 FIN
db Aku-Teppo Kelo 182 83 FIN
db Stephen Peyton 188 101 USA
db Sampo Ranta 195 99 FIN
db Onni Juvonen 193 93 FIN
db Eero Hiltunen na na FIN
UUDET PELAAJAT Height Weight Pass
db Joni Ranta-Aho 184 80 FIN
db Esa Vanhoja 179 85 FIN
db Ville Roitto 185 83 FIN
POISTUNEET Height Weight Pass
db Matias Sarvela 181 93 FIN
db Tuomas Nurmi 185 85 FIN
db Robert Rantapere 175 80 FIN

Roosters D

Tukimiehet

Roostersin tukimiehistö kärsi pahan takaiskun nuoren ja lupaavan Ville Tanskasen lopetettua peliuransa terveydellisistä syistä. Kun vielä viime kaudella tukimiehen paikalla loistaneen Paytonin roolia on siirretty ainakin papereilla takakentän puolelle, on joukkue joutunut paikkaamaan aukkoja tuontimiehillä. Yhdysvaltalainen Brandon McElwee on cv:n perusteella kovatasoinen vahvistus joukkueelleen. Vahvan yliopistouransa ohella mies on pelannut Team USA.n riveissä menestyksekkäästi. Toinen ulkomailta hankittu tukimies, kanadalais-hollantilainen Mark De Swart oli voittamssa Eurobowlia Calanda Broncojen miehistössä viime kesänä. Roostersin tukimiesosasto on vahvistunut piirun verran edelliseltä kaudelta, mutta se on lukumääräisesti ohut. Syvyyttä siihen on löydettävissä muiden puolustuspositioiden miehistä kuitenkin riittävästi. Joukkueen johto ei ole kirjannut EFL-rosteriinsa mukaan kaikkia liigajoukkueeseen merkittyjä tukimiehiä (Kokkonen, Lehtonen), vaikka lukumäärän puolesta se olisi ollut mahdollista.

JATKAVAT Height Weight Pass
lb Teppo Havo 180 92 FIN
lb Roni Salonen 187 102 FIN
lb Tatu Riihimäki na na FIN
UUDET PELAAJAT Height Weight Pass
lb Brandon McElwee 185 96 USA
lb Mark De Swart 183 100 NED
POISTUNEET Height Weight Pass
lb Antonio Harris 178 90 USA
lb Ville Tanskanen 193 108 FIN

Puolustuksen linja

Suurimmat muutoksen edelliseen kauteen verrattuna kukonpojat ovat kokeneet puolustuksen linjakalustossaan. Erinomaisia otteita esittäneen Jaren Wilcoxin sopimusta ei uusittu. Lisäksi Achraf M´Sakn ja Olli Makkonen lopettivat peliuransa mestaruusjuhliin. Kun vielä Veikko Vuorio muutti työn perässä toiselle paikkakunnalle ja Juha Rainvuori palasi rugbyn pariin, jäi miehistöön isoja aukkoja. Talven aikana hankittu ruotsalainen Emil Westrin on maajoukkuetason pelaaja ja auttaa paljon. Joukkueen johdolta meni kuitenkin aina kalkkiviivoille saakka, ennen kuin linjamiehistön uskottavuus saatiin vahvistettua kahdella Crocosilesista kaapatulla maajoukkuemiehellä, Hannes Jokisella ja Lasse Kankaanpäällä. Ilman pohjalaisten signausta olisi joukkueen linjarosteri jäänyt aivan liian kapeaksi ainakin EFL-jatkopelien näkökulmasta.

JATKAVAT Height Weight Pass
dl Chris Mulumba 189 110 FIN
dl Akseli Aitala 192 116 FIN
dl Lauri Vainio 187 105 FIN
dl Patrik Asen 185 95 FIN
UUDET PELAAJAT Height Weight Pass
dl Emil Westrin 187 103 SWE
dl Lasse Kankaanpää 193 115 FIN
dl Hannes Jokinen 191 115 FIN
POISTUNEET Height Weight Pass
dl Jaren Wilcox 180 113 USA
dl Achraf M´Sakni 182 125 FIN
dl Veikko Vuorio 171 80 FIN
dl Juha Rainvuori 188 125 FIN
dl Olli Makkonen 189 120 FIN

Roostersin tukimiesten valmentaja Kalle Karppinen kertoo seuran nettisivuilla sen, mikä on punapaitaisen puolustuksen suurin vahvuus. Jokavuotisena haasteena on ulkomaalaispelaajien sisäänajo ennen ensimmäistä peliä:

– Talviharjoittelussa näkyy hienosti se tosiasia että sekä hyökkäyksessä että puolustuksessa olemme nyt jo useita vuosia pelanneet samalla systeemillä, mikä näkyy poikkeuksellisen hyvänä suorittamisen varmuutena suhteessa vuodenaikaan. Toki ihan vielä ei täysin valmista ole, ja viimeistelyssä yksi tärkeimmistä asioista onkin saada tässä loppuvaiheessa mukaan tulevat uudet pelaajat, erityisesti ulkomaalaisvahvistukset, mahdollisimman nopeasti sisään omiin rooleihinsa ennen kauden avausta.

Roo hyökkää 2012

ROOSTERS HYÖKKÄYS 2013

Roostersin hyökkäys henkilöityy yhteen mieheen – Robert Johnsoniin. Kokenutta pelinrakentajaa voidaan pitää yksittäisistä pelaajista tärkempänä muutosvoimana, jolla kaudella 2011 pohjakosketuksen tehnyt joukkue nostettin takaisin kansalliselle huipulle. Punapaitaiset ilmavoimat dominoivat kotimaan kentillä, mutta samalla juoksupeloite perustui ainoastaan yhden pelaajan varaan. Kaudella 2013 Henri Jussila ei ole auttamassa joukkuettaan.

Pelinrakentajat

Joukkeen EFL-menestys on kiinni pitkälti RoJon pelikunnosta. Roosters ei ole lähtenyt hankkimaan Johnsonin taustalle back up amerikkalaista mahdollisen loukkaantumisen varalle. Joukkue on nimennyt Scorpionsesita siirtyneen Eino Matikaisen rosterin varapelinrakentajaksi ja yllättäen viime kaudella liigaotteluissa peliaikaa saanut Otso Flinkman on europelien ulkopuolella. Flinkman kuuluu kuitenkin joukkueen liigarosteriin. Johnson oli viime kaudella Vaahteraliigan paras heittävä pelinrakentaja. Jos RoJo ei pelaa, Roosters tulee olemaan pulassa.

JATKAVAT Height Weight Pass
qb Robert Johnson 188 106 USA
qb Otso Flinkman 184 81 FIN
UUDET PELAAJAT Height Weight Pass
qb Eino Matikainen na na FIN

Keskushyökkääjät

Tämä on Roosters-rosterin heikoin osa-alue. Henri Jussilan lähtö yliopistokentille Yhdysvaltoihin jätti joukkueen miehistöön aukon, jota ei EFL-rosteriin ole onnistuttu paikkaamaan. Kun Jussilan lisäksi raamikas Mikko Mäkeläinen lopetti peliuransa, eikä Ghosthunterista kaapatun Christoffer Anttilan ja niin ikään Ghosthuntersista ainakin EFL-peleihin lainatun Janne Moision taidot riitä paikkaamaan menetettyä jaardimäärää. Yhtään FB-profiilin muurinsärkijää ei listalla ole tarjolla. Jos joukkueen juoksu-uhka jää olemattomaksi, on vastustajien puolustusten pelivalinnat helpompia. Tässä vaiheessa kautta ei ole vielä tietoa haetaanko keskushyökkääjien rosteriin syvyyttä kierrättämällä nopejalkaisia puolustajia tai laitahyökkääjiä, kuten Kimi Linnainmaata pelipaikalla. Mittavasta laitahyökkääjäreservistä löytyisi potentiaalia runsaasti lainattavaksi. Crocodilesista siirtynyttä juniori-ikäistä Patrik Puhtimäkeä ei ole kirjattu joukkueen EFL-rosteriin, mutta liigakentillä hänen debyyttinsa punapaidassa nähtäneen kesällä 2013.

JATKAVAT Height Weight Pass
rb Aleksander Kuronen 172 83 FIN
UUDET PELAAJAT Height Weight Pass
rb Kristoffer Anttila 175 85 FIN
rb Janne Moisio 170 80 FIN
rb Patrik Puhtimäki 178 89 FIN
POISTUNEET Height Weight Pass
rb Henri Jussila 176 81 FIN
rb Miko Mäkeläinen 182 104 FIN

Laitahyökkääjät

Tällä sektorilla Roostersin miehistö kestää kansainvälisenkin vertailun erinomaisesti. Laadukas kotimainen kiinniottajajoukko on saanut jatkeekseen Seinäjoella näyttävän kauden pelanneen Ilkka Laitisen. Mukaan ryhmään on palannut myös Lauri Pehu-Lehtonen. Kansainvälisiltä markkinoilta joukkueeseen on hankittu Italian passilla pelaava Vaahteraliigan ennätyskirjoista tuttu Rocky Ciasulli, sekä nuori raamikas saksalainen TE Yves Dollinger. Viime vuoden rosterin miehistä puuttuvat ainoastaan osan kaudesta pelannut britti James Anderson, armeijan harmaissa palveleva Leo Toiminen ja juniorijoukkueesta vauhtia hakeva Vertti Huttunen. Kaudelta 2012 jatkava kuusikko mahtuisi pelaamaan avaavina laitahyökkääjinä missä tahansa liigajoukkueista. Kun vielä Stephen Paytonin kädet ovat varmasti hyökkäyksen käytössä, on joukkueen heittovoima lähes ennenäkemättömällä tasolla. Viime kautta dominoinut ryhmä on vahvistunut talven täsmähankinnoilla entisestään EFL-peleihin.

JATKAVAT Height Weight Pass
wr Kimi Linnainmaa 178 83 FIN
wr Julius Majander 178 80 FIN
wr Henri Myöhänen 175 88 FIN
wr Markus Lievonen 193 78 FIN
wr Kuutti Kilpeläinen 188 85 FIN
wr Torsten Malm 185 87 FIN
UUDET PELAAJAT Height Weight Pass
wr Ilkka Laitinen 176 80 FIN
wr Lauri Pehu-Lehtonen 187 92 FIN
wr Rocky Ciasulli 185 93 ITA
wr Yves Dollinger 200 115 GER
POISTUNEET Height Weight Pass
wr James Anderson 192 103 GBR
wr Vertti Huttunen 184 67 FIN
wr Leo Toiminen 188 95 FIN

Roo linja 2012

Hyökkäyksen linja

Roostersin hyökkäyslinjan pitävyyttä epäiltiin laajalti ennen elokuista Vaahteramaljaa. Nimekästä Wolverines-fronttia vastaan punapaitaiset linjamiehet onnistuivat erinomaisesti ja pelinrakentaja Johnson päästiin säkittämään ottelussa vain kertaalleen. Mestaruuslinjamiehistä ruotsalainen Rasmus Andersson, Oskar Hiekkanen, Sampo Sorvisto ja Taneli Hakasaari ovat nyt poissa. Hiekkanen opiskelee Etelä-Koreassa ja Sorvisto on lopettanut peliuransa. Hakasaari ehti lopettaa pelaamisensa jo aiemmin kauden 2012 aikana. Tilalle on hankittu Jussi Honkonen Crocodilesista, Aleksi Kriivarinmäki Jaguaareista ja Jere Lahti omista junioreista. Kokonsa puolesta Roosters-linjaa ei voi pitää Vaahteraliigan massiivisimpana, mutta urheilullisuudessaan se pärjää kenelle tahansa kotimaassa. Linjamiehet kantavat joukkueessaan massiivista vastuuta. Heidän tehtävänä on huolehtia, että pelin sydän, pelinrakentaja Johnson saa riittävästi tilaa pelivalinnoilleen.

JATKAVAT Height Weight Pass
ol Oskari Lähdeaho 190 120 FIN
ol Joonas Hämäläinen 189 115 FIN
ol Akseli Kaasalainen 190 122 FIN
ol Mikael Hietanen 187 120 FIN
UUDET PELAAJAT Height Weight Pass
ol Jussi Honkonen 185 123 FIN
ol Aleksi Kriivarinmäki 180 122 FIN
ol Jere Lahti na na FIN
POISTUNEET Height Weight Pass
ol Oskar Hiekkanen 180 95 FIN
ol Taneli Hakasaari 200 117 FIN
ol Rasmus Andersson 180 120 SWE

Potkaisijat

Roosersin EFL-rosteriin on merkitty ainoastaan yksi potkaisija. Roolia kantaa puolustuksen takakentälläkin pelaava Onni Juvonen.

Kicker Height Weight Pass
k Onni Juvonen 193 93 FIN

ROOSTERS VALMENNUS 2013

Yhtenä Roostersin vahvuutena voidaan pitää jatkuvuutta valmennustiimissä. Edelliseltä kaudelta tutut valmentajat tuntevat toisensa, pelaajansa ja erityisesti joukkueen pelisysteemin. Viime kauden päätteeksi Juha Hakalan johtama tiimi luotsasi joukkueensa ennakko-odotusten vastaisesti mestaruuteen. Joukkue rakentui nuoresta kovaa treenaavasta pelaajamateriaalista, jota täydennettiin onnistuneilla ulkomaalaisvahvistuksilla. Eräällä tavalla kyse oli nuorten oman kylän poikien kasvamisesta mestareiksi. Kirjoitin Vaahteraliigan raportissani hengen voittaneen materian. Iso osa tuosta hengestä oli puhallettu pelaajiin osaavan valmennustiimin toimesta.

Tänä vuonna joukkueen haaste on erilainen. Kotikylän poikien rinnalle on tuotu runsaasti uusia pelaajia ja ulkomaisia tähtiä. Osin henki on muutettu materiaksi kukonpojissa. Joukkuehengen ylläpitäminen voi osoittautua aiempaa haastellisemmaksi ja ehkä tässä löytyy selitys sille, että Roosters on nimennyt EFL-rosteriinsa sallitun 60 pelaajan sijasta ”ainoastaan” 45 nimeä. Pelin henki on selvä kaikille rosteriin mahtuneilla ja sen ulkopuolella harjoitteleville. Rosterin kaventaminen saattaa olla myös eräänlaista kallista uhkapeliä, mikäli joukkue jatkaa EFL-sarjassa pidemmälle ja väistämättömät kolhut rupeavat rasittamaan iskukykyä.

Päävalmentaja Hakalan tiimiin kuuluvat vuonna 2013: Kalle Karppinen (AC/LB), Sampo Ranta (AC/DB), Atte Kniivilä (OC/RB), Jens Holmström (AC/WR), Heikki Kuusela (AC/OL), Olli Jussila (AC), Kari Hytönen (ADV) ja Marko Vartiainen (ADV).

EFL karsinnat 2012

Rosterianalyysi toisesta suomalaisesta  EFL-joukkueesta, Helsinki Wolverinesista julkaistiin toisena pääsiäispäivänä Gridironissa.

Roosters avaa EFL-kautensa kahden viikon kuluttua 13.4. Tanskassa Sollerod Gold Diggersin vieraana. Alkusarjan toinen ottelu Helsinki Wolverinesia vastaan pelataan 4. toukokuuta Vantaan ISS Stadionilla klo 18.00.

Kaikki kuvat: Jari Turunen 2012

Avatar

jefumaster

Yli kolmekymmentä vuotta suomalaisen jenkkifutiksen äärellä, sisällä ja ulkona, sisäpiirissä ja oppositiossa, kentällä, laidalla ja raitapaidassa. Tuolla perspektiivillä tarkastelen kotimaisen jenkkifutiksen ilmiöitä.

Muita kirjoituksia samalta kirjoittajalta:

Kommentoi

 • Jaa se on näemmä Kriivarinmäki taas antanut todellista pienemmät painolukemat ;)

 • Pienen (tosin merkityksettömän) asiavirheen huomasin. Anttila ei viimevuonna tainnut Saintsin riveissä olla. https://www.gridiron.fi/blog/2012/10/16/ghosthuntersin-anttila-roostersiin/

  Sekä tietysti Aden bongaama Kriivarimäen paino :)

 • Kiitos, korjasin selvän virheen.
  Itse unohdin molemmista joukkueista kickerit jotka nyt myös lisätty.

 • ”Roosters on nimennyt EFL-rosteriinsa sallitun 60 pelaajan sijasta ”ainoastaan” 45 nimeä.”

  Ihan mielenkiinnosta kysyisin kieltä liian hyvin osaamattomana ja ilman asiaa sen tarkemmin tuntematta, että eikös tuonne pitäisi olisi pitänyt ilmoittaa 60 pelajan rosteri 31.3. mennessä ja peliin 45, vai mitä tuolla kohdalla EFL regulations for Club teams and Club teams Competition 2012 tarkoitetaan?

  http://www.eurobowl.info/download/2012ff_Regulations_Club-Teams_and_Club-Team_Competitions.doc

  Ӥ 7 Eligibility of Players

  Deadline 30 days prior to the first game, but at least till March 31st in the tournament-year, a 60-man roster is to be presented to EFAF. The only method of communication for the submission of rosters is via e-mail and all rosters must conform to the EFAF standard to include seven columns to include players numbers ascending in order from 1 to 99, name – Last name First name, Nationality, Position, Height, Weight, and Previous program as per EFAF presented roster. Until 14 days before the first game in the tournament the club has to deliver the 60-man roster with valid and season lasting jersey numbers. The numbers have to be the same on home and away shirts. A maximum of four players is allowed to change numbers in urgent and understandable cases from game to game (failure will incur a fine up to € 1.000). It is not allowed to change the roster format.

  All rosters will be posted on the EFAF Website for public scrutiny. The roster shall include name, date of birth, and a written confirmation from the respective national federation that the players listed have the necessary license to play for that team.

  Deadline two -hours prior to the game to be communicated before the game by handing over 5 printed valid game day rosters (Head Coaches report form) and starters line-up list to the EFAF Game Observer.
  :
  1)An EFAF game day roster is submitted and limited to 45 players with a maximum of 3 Americans as defined USA, Canadian, Mexican or Japanese passport holders. These three players may all be on the field at the same time.
  2)Both teams must submit eleven starters for offense and eleven starters for defence on EFAF
  starting line-up list.”

 • Joukkue saa nimetä enintään 60 pelaajaa ja jos nimeää vähemmän niin oma valinta. Vuosien varrella aika moni joukkue on nimennyt vähemmän kuin 60 pelaajaa.

 • En löydä siitä tuota pakkoa 60 osalta. Edellisen lauseen ”at least” koskee julkaisupäivämääriä. Game day rosterin osalta määrälle astetaan katto eli 45 mutta ei alarajaa. Roostersillahan on nyt rosterissa 45-1 tilanne eli max 44 pelaajaa.

  EFAF teksti on naurettavan ehdotonta. Varsinkin kun samanaikaisesti sama organisaatio ei ole hoitanut velvoitettaan rosterien julkaisemisesta sivuillaan ”All rosters will be posted on the EFAF Website for public scrutiny”. Jouduin pyytämään Gold Diggerseilta rosterin sähköpostilla otteluennakoa varten kun hallinto-organisaatio eli EFAF ei ole hoitanut hommaansa.

 • ”Until 14 days before the first game in the tournament the club has to deliver the 60-man roster with valid and season lasting jersey numbers.” ?

 • No, sitten itse olen tulkinnut tuota väärin. Omassa pienessä mielessäni olen tuon aiemmin mieltänyt niin että EFAF:lle tulee nimetä 60 pelaajan rosteri, joista 45 saa merkitä yhteen peliin.

 • Et sä täysin väärin ole tulkinnut. Mutta käytännössä siis saa nimetä enintään 60 pelaajaa koko turnaukseen, joista kunakin pelipäivänä saa nimetä enintään 45 pelaajaa pelaavaan kokoonpanoon.